Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha Super Tenere XTZ 750

Recommended Posts

• drrmrr, 761 postova
  • Motocikl: projekat rinfuz ;)

Tesko da svecice mozes da gledas po gradskoj voznji. To ipak treba da malo zategnes gas i malo duzi rezim voznje.  Jesi proverio nivo ulja?

• Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: Yamaha Super Tenere XTZ 750

Ulje dobro. Proveravam to redovno. Sad će novo unutra, ovo je unutra još od generalne.

• Drug član, 2495 postova
  • Motocikl: AfricaRD07 KAD TAD OPET
5 minutes ago, Novola said:

Ulje dobro. Proveravam to redovno. Sad će novo unutra, ovo je unutra još od generalne.

Pa dobro od generalke nisi puno ni presao, mislim da nema potrebe za novim uljem

Paaa mislim da treba. Samo ulje je ok, svakako, ali dok su delovi legli na svoje mesto, mozda je bilo kakvih opiljaka ili šta ja znam

2 hours ago, Novola said:

Paaa mislim da treba. Samo ulje je ok, svakako, ali dok su delovi legli na svoje mesto, mozda je bilo kakvih opiljaka ili šta ja znam

I to stoji sto kazes

• Drug član, 3827 postova
  • Motocikl: Honda VFR750 RC36
Pre 8 sati, drmilan_ je napisao:

Pa dobro od generalke nisi puno ni presao, mislim da nema potrebe za novim uljem

Ja savetujem da se ulje menja posle 1000 km od generalne. Sledeća zamena onda na 3000, pa posle toga redovno po manualu... :aha:

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator
Pre sat vremena, ThePainkiller je napisao:

Ja savetujem da se ulje menja posle 1000 km od generalne. Sledeća zamena onda na 3000, pa posle toga redovno po manualu... :aha:

I filter ulja - obavezno . 

• Podržavam 2

• Drug član, 1980 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Imam jedno pitanje - koje je više generalno, ali vidim pominje se ovde, pa da pitam - možda se neko od iskusnijih javi:

Koliko je obično vremena ili kilometara (i kakve vožnje) potrebno da bi svećice promenile boju nakon podešavanja smese ? Jel dovoljno recimo `````` ~1h lagane vožnje (60 - 80) van grada ? 

Pa, ako su karburatori dobro podešeni i uštelovani, jedna vožnja van grada od cca 20 km bi trebala da pokaže jasnu boju svećica (koja bi trebala da bude boja cigle).

Nije loše da se podsetimo:

spark-plug-condition-color-chart.jpg

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

2 minutes ago, ThePainkiller said:

Nije loše da se podsetimo:

Brate svaka čast za sliku, iznad kreveta ću da je uramim :care:

• Haha 1

7 minutes ago, Novola said:

Brate svaka čast za sliku, iznad kreveta ću da je uramim :care:

Vala sam i ja sacuvao da imam, zlu ne trebalo. Iskreno se ne razumem u mehaniku, al ko zna, mic po mic pa mozda i naucim :D 

• Sviđa mi se 1

• Andragog, 4986 postova
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS

Ulje na 500 do 1000 km i nema potrebe više. Kad se kupi nov motor onda se razradjuje najviše menjač i kvačilo. Što se tiče lagera, klipa, cilindra, karika tu nema nikakvih opiljaka. A naročito tvoja generalna nije uključivala zamene vitalnih delova menjača i kvačila. 

Najviše se menja zbog opiljaka koji ostaju prilikom sklapanja, diht mase, delići dihtunga itd.

Čak i da ga voziš 5000km bez zamene ništa se ne bi desilo jer filter ulja pokupi sve ! :zdravo:

Promenio član srbac
  • Hvala 1

• motoras, 2461 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Stigao mi je klirit, pa samo da dopunim informacije. 

Za zatamljeni je cena 3350 po kvadratu, ali kad se uzme 50 x 50 to košta 1100 + poštarina. Valjda za sečenje ide cena gore. I providni je skuplji od 800,ali je meni dao po te pare jer mi je tako prvi put rekao. 

A poštarina posebna priča. On šalje samo bexom, a oni su derikoze. 612 dinara za taj paketić od po' kile. Bolje da sam seo u kola pa otišao po njega sam,ali eto nisam.

Znači, što se tiče klirita to je ok. Nije jeftin, ali može na parče pa ako napravim iz prve biće super. 

pre 2 minuta, srbac je napisao:

Ulje na 500 do 1000 km i nema potrebe više. Kad se kupi nov motor onda se razradjuje najviše menjač i kvačilo. Što se tiče lagera, klipa, cilindra, karika tu nema nikakvih opiljaka. A naročito tvoja generalna nije uključivala zamene vitalnih delova menjača i kvačila. 

Najviše se menja zbog opiljaka koji ostaju prilikom sklapanja, diht mase, delići dihtunga itd.

Čak i da ga voziš 5000km bez zamene ništa se ne bi desilo jer je filter ulja pokupi sve ! :zdravo:

Kada se radi bušenje cilindra na specijalu i kad se onda ubacuje nov klip, tu itekako može da bude sitnih opiljaka u toku razrade mašine. Kad se ispusti ulje iz mašine posle 1000 km od takve generalne tačno se vidi da ulje svetluca na svetlu od sitnih metalnih opiljaka. Ovo pričam iz ličnog iskustva... 

Što se mene tiče, neka vozi ko kako želi i misli da treba. Ja samo pričam ono što znam iz ličnih iskustava. Za razradu mašine (posle generalne), ja preporučujem nekog malo jeftinijeg proizviđača ulja (ne mora odma Motul 7100 u mašinu posle generalne), jer niti ima potrebe za preskupim uljem dok se radi razradam, niti je to isplativo, tj. bespotrebno bacanje para... Posle 2 zamene od generalne, onda neka sipa ko šta želi i može...

21 minutes ago, stari roker said:

. 612 dinara za taj paketić od po' kile

Sa Bexom najgora iskustva. A 620din za to malo paketa je stvarno sramota... ja sam ceo rezervoar slao za Niš, 700din je bila poštarina preko post expressa.

• Drug član, 2941 postova
  • Motocikl: Super Tenere 750
Imao sam mnogo motora u životu ali najviše žalim što sam prodao Super tenere. default_1lud.gif
I meni je zao sto ga ne uzeh tad ali dobro sam prosao i s ovim.

Ja sam s pravljenim tubama dobio ovu boju svecica kao cigla i oko 5l potrosnju ali sam se plasio da nije previse siromasno i narucio novi set.
Desavalo mi se i da puca na karburatore sve dok se isti ne zagreju, hoce cak i sada po nekada c9dbd8b31f1435239556be2b716ad71b.jpg

Послато са Redmi Note 8 помоћу Тапатока

• Drug član, 2941 postova
  • Motocikl: Super Tenere 750

Novoli sam rekao da ga sto vise vozi po gradu i gusi, jer ako se tako ne zaprljaju svecice, na otvorenom nece sigurno

Послато са Redmi Note 8 помоћу Тапатока

• Hvala 1
  • Podržavam 2

• U prolazu, 43 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZRX 1200 S

Čisto informativno pitanje. Da li postoje da se kupe novi delovi za generalnu za ST (Klipovi, karike itd.) i koliko otprilike koštaju (zlu ne trebalo)?:ups:

• Drug član, 4144 postova
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue, 1985 Honda XLV750-RD01

Tenera može kad ju redovito održavaš beskrajno puno km prić.
Ima ih nekoliko na njemačkom forumu priko 200k km, motori nikad otvarani.

Poslato priko Ténéré

• U prolazu, 43 postova
pre 4 minuta, el classico je napisao:

Tenera može kad ju redovito održavaš beskrajno puno km prić.
Ima ih nekoliko na njemačkom forumu priko 200k km, motori nikad otvarani.

Poslato priko Ténéré

Održavam motore redovno i kvalitetno, ulje i filteri na 5k km. Način vožnje mi je takav da preko 70-80km/h ne idem ( do 3k o/min). Imam u planu da probam pozadi da stavim manji lančanik kako bi povećao brzinu kojom vozim pri manjim obrtajima. Ona svakako ima dosta snage pa verujem da neće teško podneti manji zadnji lančanik (1-2 zuba) 

• Andragog, 4986 postova
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS

Guraće dobro. Meni je XTZ750 uvek tražila šestu, po 10 puta dnevno idem gore a  nje nema. Duži prenos je nezgodan za off road, mnogo je brza prva. A za asfalt biće super. 

Promenio član srbac

• U prolazu, 43 postova

@srbacMeni više treba za asfalt. Ja znam da su Teneri prirodno okruženje makadam, pesak i prašina, ali sam ja takav čovek da ne mogu da ga teram i akam po takvom terenu. Ja je više koristim kao putnu krstaricu. 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja