aca-pn 6406 Napisano Mart 10, 2007 Enduraš, 6386 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Planiram da kupim neki enduro motor 600-750cc. Velika vecina su jednocilindrasi, a par ih ima i sa dva cilindra (africa twin, transalp, super tenere 750, kle500). Prednosti i mane.. dva u odnosu na jedan znam da ima prednost da ima manje vibracija, ugladjeniji rad, ako jedan klip zakaze, mozes da se dovuces negde sa drugim itd. E sad, ima li jedan u odnosu na dva cilindra neku prednost ??? VIdim da je velika vecina enduro motora jednocilindricni, zasto je tako ? Da li samo cena igra tu neku ulogu (posto su ovi sa 2 skupllji) ili ima jos nesto ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Draguljce 9 Napisano Mart 10, 2007 U prolazu, 79 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Ne mora da znaci da su sa 2 cilindra skuplji, npr. BMW 650GS je skuplji od svih sa 2 cilindra koje si naveo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2021 Napisano Mart 10, 2007 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Nisam bas ekspert, rekao bih da su motocikli sa jednim cilindrom laksi, samim tim se lakse kontrolisu u off-roadu. Dvocilindrasi su vise za on-road Ali, ako na trazi gore u naslovu otkucas enduro dobices spisak topica na tu temu na 5 ekrana. Pa citaj do mile volje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6406 Napisano Mart 10, 2007 Enduraš, 6386 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Vec sam trazio i nisam nasao odgovore na ova pitanja, mada sam mnogo korisnih stvari procitao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
laband 162 Napisano Mart 10, 2007 Zainteresovan, 774 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1250GS ADV Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam kawasaki En500 koji ima isti motor kao i KLE 500 ,a svi mi kažu da je to extra motor ,raspitaj se još malo pa odluèi ,ali požuri ide lepo vreme ,nemoj dangubiti Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
okrad 11 Napisano Mart 10, 2007 Zainteresovan, 577 postova Prijavi odgovor kao problematičan ne znam sa kakvim kesom raspolazes, da li novo ili polovno. ako je polovno, uzmi u obzir godine, stanje, i buduce odrzavanje/popravke. jedan klipan, jedan cilindar, jedan set karika, gumica ventila,... naspram sve to puta dva. vazdusno/uljno hladjenje naspram vodenog i sveg sto to vuce. a i zavisi za sta ti treba. svi su oni 'enduro', ali neki su ustvari malcice kultivisane sirove kros masine, dok su drugi nasminkani spori tureri za asfalt. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6406 Napisano Mart 10, 2007 Enduraš, 6386 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Trazim nesto do 2000e. Treba mi da se vozim (ajde?! ) Uglavnom asfalt, ponekad neki blazi offroad, da mogu sa njim bez problema da odvezem neku turu 500-600km, da mu je putna brzina bar 120km/h (znaci da ide 120 bez naprezanja) jedan klipan, jedan cilindar, jedan set karika, gumica ventila,... naspram sve to puta dva. E bas na tako nesto sam mislio kada sam rekao koja je prednost 1 u odnosu na 2 cilindra. vazdusno/uljno hladjenje naspram vodenogSta je od ova dva bolje i zbog cega? Inace po izgledu mi se najvise svidja XTZ660, africa twin (mada ona prevazilazi moje novcane mogucnosti) i honda transalp... sve dvocilindrasi Zato i pitam da li imaju neke mane u odnosu na jednoklipane, da i o njima malo razmislim Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sstruja 115 Napisano Mart 10, 2007 Drug član, 2314 postova Lokacija: Staro Selo Motocikl: Yamaha XT600 Prijavi odgovor kao problematičan Nemoj da te previse opterecuje 1 ili 2 klipa... sto je vec napisano ima mnogo drugih faktora koji su bitniji od broja klipova... Godiste, kilometraza, stanje lanca, lancanika (po njima se prepozna kako je motor vozen), da li je motor udaran itd... ima dosta tekstova o kupovini motora... Da li ce te generalna izaci skuplje ili manje... ako kupujes dobar motor i dobro ga odrzavas ne bi treblo da razmisljas odmah o popravkama... Generalno, vise klipova, mirniji rad, manje vibracija, ugladjenija masina. Masine sa jednim klipom su lakse i brutalnije, bolje potezu, ali ne verujem da ti je to toliko bitno, njanse su u pitanju... Ja licno vise volim vazdusno hladjenje... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mad_max0204 100 Napisano Mart 10, 2007 Svrati ponekad, 419 postova Lokacija: San Jose, CA Motocikl: BMW S1000XR '16, BMW R1250GS HP ADV '19 Prijavi odgovor kao problematičan Za to sto tebi treba ti neki Transalp radi posao. Da li moze da se nadje za 2000e to moras sam da ganjas. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
okrad 11 Napisano Mart 10, 2007 Zainteresovan, 577 postova Prijavi odgovor kao problematičan ispascu pristrasan, al sta mogu :wink: : razmisli o jamahinom XT600 agregatu u bilo kojoj izvedbi E, Z, ... jeftinije nego super tenere, trans alp, afrika,... naci ces ih gomilu do 2000 evrica. ici ce 120 bez naprezanja (sto se ne odnosi na drajvera, jer je zastita od vetra na dalje -0), istrpece offasfalt sasvim, sasvim pristojno (najjaci za off su iz DR familije), i za razliku od gore pomenutih, she makes THE SOUND, man :!: :twisted: ta-ta-ta-ta-Ta-Ta-Ta-Ta-Ta-Ta-Ta :!: :!: :!: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mad_max0204 100 Napisano Mart 10, 2007 Svrati ponekad, 419 postova Lokacija: San Jose, CA Motocikl: BMW S1000XR '16, BMW R1250GS HP ADV '19 Prijavi odgovor kao problematičan O boze Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6406 Napisano Mart 11, 2007 Enduraš, 6386 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan XT600 sam vozio, lepo poteze, udoban je ali mi kod njega smeta uzasno mnogo vibracija pri vecim brzinama, sve su mi ruke utrnule. Ne znam, mozda je takav bio samo ovaj koga sam vozio, mozda im to nije generalno karakteristika,, okrade ti sigurno znas... Sto se tice zvuka... redni cetvorocilindras, 4 u 1 izduv.. boljeg zvuka nema Ali posto ne vozim motor zbog zvuka, to mi nije primarno, zato i trazim endurce Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AnteK 602 Napisano Mart 11, 2007 Drug član, 1366 postova Lokacija: okolica Osijeka, RH Motocikl: Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Inace po izgledu mi se najvise svidja XTZ660' date=' africa twin (mada ona prevazilazi moje novcane mogucnosti) i honda transalp... [b']sve dvocilindrasi [/b]... No, no, XTZ 660 je jednocilindraš Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Milos_ 280 Napisano Mart 11, 2007 MK. Sirius - Srbija, 806 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08 Prijavi odgovor kao problematičan Dvocilindrasi imaju bolje performanse,tj mogu da se vrte malo vise. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Mart 11, 2007 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Pre neki dan uzmem da posle Africe provozam Dominatora... joj što sam se slatko isprangijao po šumi i makadamu, a i po ulici... I ako sam ovaj "manji" prodao, plamiram da pored afrike kupim i jednu prangiju-testeru za totalni offroad Sa trenutnim prenosom od 47 zuba i mojih 70 kg, na dominatoru, teško da do 100 može da me stigne neki enduro dvocilindraš :twisted: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TomoB 1618 Napisano Mart 11, 2007 Skilled Rider, 1613 postova Motocikl: Pijađo Ćao Prijavi odgovor kao problematičan Sa trenutnim prenosom od 47 zuba i mojih 70 kg' date=' na dominatoru, teško da do 100 može da me stigne neki enduro dvocilindraš :twisted:[/quote'] Da, veoma bitno, ja bi crko od sramote... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mad_max0204 100 Napisano Mart 11, 2007 Svrati ponekad, 419 postova Lokacija: San Jose, CA Motocikl: BMW S1000XR '16, BMW R1250GS HP ADV '19 Prijavi odgovor kao problematičan O'sh u opkladu ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Mart 11, 2007 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan O'sh u opkladu ? U istoj klasi motora može uvek, i po oravcu i po krivinama , al da sve bude fabrièki, ja nisam ništa budžio osim zadnjeg lanèanika veæeg za dva zuba od fabrièkog... :skijas: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6406 Napisano Mart 11, 2007 Enduraš, 6386 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Inace po izgledu mi se najvise svidja XTZ660' date=' africa twin (mada ona prevazilazi moje novcane mogucnosti) i honda transalp... [b']sve dvocilindrasi [/b]... No, no, XTZ 660 je jednocilindraš Ups, mislio sam na XTZ750, ali i XTZ660 je po izgledu skoro isti, isto mi se svidja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AnteK 602 Napisano Mart 11, 2007 Drug član, 1366 postova Lokacija: okolica Osijeka, RH Motocikl: Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Inace po izgledu mi se najvise svidja XTZ660' date=' africa twin (mada ona prevazilazi moje novcane mogucnosti) i honda transalp... [b']sve dvocilindrasi [/b]... No, no, XTZ 660 je jednocilindraš Ups, mislio sam na XTZ750, ali i XTZ660 je po izgledu skoro isti, isto mi se svidja Po izgledu skoro isti, po naravi sušta suprotnost, imao sam prije i 750. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gremlin 24 Napisano Mart 11, 2007 Drug član, 2143 postova Prijavi odgovor kao problematičan Inace po izgledu mi se najvise svidja XTZ660' date=' africa twin (mada ona prevazilazi moje novcane mogucnosti) i honda transalp... [b']sve dvocilindrasi [/b]... No, no, XTZ 660 je jednocilindraš Ups, mislio sam na XTZ750, ali i XTZ660 je po izgledu skoro isti, isto mi se svidja Po izgledu skoro isti, po naravi sušta suprotnost, imao sam prije i 750. Sve ti je jasno: ako hoces 1-cilindras XTZ-660, ako hoces 2-cilindras onda Africa Twin. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AnteK 602 Napisano Mart 11, 2007 Drug član, 1366 postova Lokacija: okolica Osijeka, RH Motocikl: Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Sve ti je jasno: ako hoces 1-cilindras XTZ-660' date=' ako hoces 2-cilindras onda Africa Twin. [/quote'] Zapravo nisi daleko od istine Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Mart 11, 2007 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Sve ti je jasno: ako hoces 1-cilindras XTZ-660' date=' ako hoces 2-cilindras onda Africa Twin. [/quote'] Zapravo nisi daleko od istine I da se nadovežem.... Mnogo su izraženije razlike medju samim dvocilindrašima, nego medju jednocilindrašima. Jedan cilindar uvek isti djavo - daš gas ideš na zadnji, pustiš gas - ovi iza tebe te opominju da ti ne radi štop svetlo Ja sam lièno ustanovio da je V2 motor savršenstvo i uživancija za vošžnju, ali i dalje ne mogu da živim bez jednog klipa. Sad kad prodam dominatora, ima lijem suze dok ne stigne neki XR, DR, WR, ili RM... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6406 Napisano Mart 11, 2007 Enduraš, 6386 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Po izgledu skoro isti' date=' po naravi sušta suprotnost, imao sam prije i 750.[/quote']Sta si mislio pod ovim, objasni malo u cemu su tolike razlike Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dane@ 98 Napisano Mart 11, 2007 Drug član, 1777 postova Lokacija: Sibir Prijavi odgovor kao problematičan Po izgledu skoro isti' date=' po naravi sušta suprotnost, imao sam prije i 750.[/quote']Sta si mislio pod ovim, objasni malo u cemu su tolike razlike Probaj malo da prosvrljas po internetu, bice ti jasno, nema potrebe niko da ti odgovara... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...