Jump to content

Moto Zajednica

Enduro 1 vs 2 cilindra

Recommended Posts

• Enduraš, 6386 postova
  • Motocikl: CRF300L

Planiram da kupim neki enduro motor 600-750cc. Velika vecina su jednocilindrasi, a par ih ima i sa dva cilindra (africa twin, transalp, super tenere 750, kle500).

Prednosti i mane.. dva u odnosu na jedan znam da ima prednost da ima manje vibracija, ugladjeniji rad, ako jedan klip zakaze, mozes da se dovuces negde sa drugim itd. E sad, ima li jedan u odnosu na dva cilindra neku prednost ??? VIdim da je velika vecina enduro motora jednocilindricni, zasto je tako ? Da li samo cena igra tu neku ulogu (posto su ovi sa 2 skupllji) ili ima jos nesto ?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Nisam bas ekspert, rekao bih da su motocikli sa jednim cilindrom laksi, samim tim se lakse kontrolisu u off-roadu. Dvocilindrasi su vise za on-road :)

Ali, ako na trazi gore u naslovu otkucas enduro dobices spisak topica na tu temu na 5 ekrana. Pa citaj do mile volje :)

• Zainteresovan, 774 postova
  • Motocikl: BMW R1250GS ADV

Ja imam kawasaki En500 koji ima isti motor kao i KLE 500 ,a svi mi kažu da je to extra motor ,raspitaj se još malo pa odluèi ,ali požuri ide lepo vreme ,nemoj dangubiti

Pozdrav

404.jpg

• Zainteresovan, 577 postova

ne znam sa kakvim kesom raspolazes, da li novo ili polovno.

ako je polovno, uzmi u obzir godine, stanje, i buduce odrzavanje/popravke.

jedan klipan, jedan cilindar, jedan set karika, gumica ventila,... naspram sve to puta dva.

vazdusno/uljno hladjenje naspram vodenog i sveg sto to vuce.

a i zavisi za sta ti treba. svi su oni 'enduro', ali neki su ustvari malcice kultivisane sirove kros masine, dok su drugi nasminkani spori tureri za asfalt.

• Enduraš, 6386 postova

Trazim nesto do 2000e. Treba mi da se vozim (ajde?! :D) Uglavnom asfalt, ponekad neki blazi offroad, da mogu sa njim bez problema da odvezem neku turu 500-600km, da mu je putna brzina bar 120km/h (znaci da ide 120 bez naprezanja)

jedan klipan, jedan cilindar, jedan set karika, gumica ventila,... naspram sve to puta dva.
E bas na tako nesto sam mislio kada sam rekao koja je prednost 1 u odnosu na 2 cilindra.
vazdusno/uljno hladjenje naspram vodenog
Sta je od ova dva bolje i zbog cega? Inace po izgledu mi se najvise svidja XTZ660, africa twin (mada ona prevazilazi moje novcane mogucnosti) i honda transalp... sve dvocilindrasi :D Zato i pitam da li imaju neke mane u odnosu na jednoklipane, da i o njima malo razmislim :)

• Drug član, 2314 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600

Nemoj da te previse opterecuje 1 ili 2 klipa... sto je vec napisano ima mnogo drugih faktora koji su bitniji od broja klipova... Godiste, kilometraza, stanje lanca, lancanika (po njima se prepozna kako je motor vozen), da li je motor udaran itd... ima dosta tekstova o kupovini motora...

Da li ce te generalna izaci skuplje ili manje... ako kupujes dobar motor i dobro ga odrzavas ne bi treblo da razmisljas odmah o popravkama... Generalno, vise klipova, mirniji rad, manje vibracija, ugladjenija masina. Masine sa jednim klipom su lakse i brutalnije, bolje potezu, ali ne verujem da ti je to toliko bitno, njanse su u pitanju...

Ja licno vise volim vazdusno hladjenje...

• Svrati ponekad, 419 postova
  • Motocikl: BMW S1000XR '16, BMW R1250GS HP ADV '19

Za to sto tebi treba ti neki Transalp radi posao. Da li moze da se nadje za 2000e to moras sam da ganjas.

• Zainteresovan, 577 postova

ispascu pristrasan, al sta mogu :wink: :

razmisli o jamahinom XT600 agregatu u bilo kojoj izvedbi E, Z, ...

jeftinije nego super tenere, trans alp, afrika,... naci ces ih gomilu do 2000 evrica. ici ce 120 bez naprezanja (sto se ne odnosi na drajvera, jer je zastita od vetra na dalje -0), istrpece offasfalt sasvim, sasvim pristojno (najjaci za off su iz DR familije), i za razliku od gore pomenutih, she makes THE SOUND, man :!: :twisted:

ta-ta-ta-ta-Ta-Ta-Ta-Ta-Ta-Ta-Ta :!: :!: :!:

• Enduraš, 6386 postova

XT600 sam vozio, lepo poteze, udoban je ali mi kod njega smeta uzasno mnogo vibracija pri vecim brzinama, sve su mi ruke utrnule. Ne znam, mozda je takav bio samo ovaj koga sam vozio, mozda im to nije generalno karakteristika,, okrade ti sigurno znas...

Sto se tice zvuka... redni cetvorocilindras, 4 u 1 izduv.. boljeg zvuka nema :)

Ali posto ne vozim motor zbog zvuka, to mi nije primarno, zato i trazim endurce :)

• Drug član, 1366 postova
  • Motocikl: Tuareg 660
Inace po izgledu mi se najvise svidja XTZ660' date=' africa twin (mada ona prevazilazi moje novcane mogucnosti) i honda transalp... [b']sve dvocilindrasi [/b]...

No, no, XTZ 660 je jednocilindraš :D

• MK. Sirius - Srbija, 806 postova
  • Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08

Dvocilindrasi imaju bolje performanse,tj mogu da se vrte malo vise.

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Pre neki dan uzmem da posle Africe provozam Dominatora... joj što sam se slatko isprangijao po šumi i makadamu, a i po ulici...

I ako sam ovaj "manji" prodao, plamiram da pored afrike kupim i jednu prangiju-testeru za totalni offroad :D:D:D

Sa trenutnim prenosom od 47 zuba i mojih 70 kg, na dominatoru, teško da do 100 može da me stigne neki enduro dvocilindraš :twisted:

• Skilled Rider, 1613 postova
  • Motocikl: Pijađo Ćao
Sa trenutnim prenosom od 47 zuba i mojih 70 kg' date=' na dominatoru, teško da do 100 može da me stigne neki enduro dvocilindraš :twisted:[/quote']

Da, veoma bitno, ja bi crko od sramote...

O'sh u opkladu ? :D8)

U istoj klasi motora može uvek, i po oravcu i po krivinama :) , al da sve bude fabrièki, ja nisam ništa budžio osim zadnjeg lanèanika veæeg za dva zuba od fabrièkog... :skijas:

• Enduraš, 6386 postova
Inace po izgledu mi se najvise svidja XTZ660' date=' africa twin (mada ona prevazilazi moje novcane mogucnosti) i honda transalp... [b']sve dvocilindrasi [/b]...

Ups, mislio sam na XTZ750, ali i XTZ660 je po izgledu skoro isti, isto mi se svidja

Ups, mislio sam na XTZ750, ali i XTZ660 je po izgledu skoro isti, isto mi se svidja

Po izgledu skoro isti, po naravi sušta suprotnost, imao sam prije i 750.

• Drug član, 2143 postova

Po izgledu skoro isti, po naravi sušta suprotnost, imao sam prije i 750.

Sve ti je jasno: ako hoces 1-cilindras XTZ-660, ako hoces 2-cilindras onda Africa Twin.

:lol::lol::lol:

Sve ti je jasno: ako hoces 1-cilindras XTZ-660' date=' ako hoces 2-cilindras onda Africa Twin.

:lol::lol::lol:[/quote']

Zapravo nisi daleko od istine :D

Sve ti je jasno: ako hoces 1-cilindras XTZ-660' date=' ako hoces 2-cilindras onda Africa Twin.

:lol::lol::lol:[/quote']

Zapravo nisi daleko od istine :D

I da se nadovežem.... Mnogo su izraženije razlike medju samim dvocilindrašima, nego medju jednocilindrašima. Jedan cilindar uvek isti djavo - daš gas ideš na zadnji, pustiš gas - ovi iza tebe te opominju da ti ne radi štop svetlo :)

Ja sam lièno ustanovio da je V2 motor savršenstvo i uživancija za vošžnju, ali i dalje ne mogu da živim bez jednog klipa. Sad kad prodam dominatora, ima lijem suze dok ne stigne neki XR, DR, WR, ili RM... :lol:

• Enduraš, 6386 postova

Po izgledu skoro isti' date=' po naravi sušta suprotnost, imao sam prije i 750.[/quote']Sta si mislio pod ovim, objasni malo u cemu su tolike razlike

• Drug član, 1777 postova

Po izgledu skoro isti' date=' po naravi sušta suprotnost, imao sam prije i 750.[/quote']Sta si mislio pod ovim, objasni malo u cemu su tolike razlike

Probaj malo da prosvrljas po internetu, bice ti jasno, nema potrebe niko da ti odgovara...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja