Jump to content

Moto Zajednica

LED sijalica

Recommended Posts

• Drug član, 1826 postova

Neki dan sam skinuo kontrolnu tablu, ako tako mogu da je nazovem, sa svog motora i bio iznenadjen cudnim malim sijacicama koje nikad ranije nisam video, pa sam odlucio da napravim LED zamenu. Koristio sam razlemljene SMD sijalice sa trake iz Mikroprinca kojima sam jako zadovoljan. Jake su i ugao rasipanja im je 120°, sto ih cini idealnim sa razna osvetljavanja, pogotovo gde nema dovoljno mesta. Naravno mogu da posluze i bilo koje druge. Posto je kontakt na sijalicama takodje veoma neobican, jedino sto mi je palo na pamet je dvostrana stampana plocica, koju za probu cak nisam ni nagrizao vec sam je samo zasekao skalpelom, pa ne izgleda narocito reprezentativno ali dovoljno da vam da ideju. Povrsinu sam tinovao da ne korodira i to je sva mudrolija. Evo par slicica...

sc-hid-segment_v.jpg

http://www.mikroprinc.com/proizvodi.aspx?sub=pp&pg=E7020&pid=18200

4402102438_2daab3b9ff.jpg

4401336997_5c88937843.jpg

4401339229_a08603c74c.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

pa klasicna ubodna za tablu zar ne?

ja sam kod sebe ubacio vec gotove led sijalice koje sam uzeo u prodavnici auto delova.

kod mene su na poziciji na faru takve vece,precnika 10ak mm a u instrument  tabli manje mislim oko 5,

mada kontam da ove smd koje si stavio imaju veci ugao rasipanja

pa klasicna ubodna za tablu zar ne?

Ne znam, Transalp je moje prvo vozilo koje ima sijalice, a da nije bicikla, mozda nisu tako cudne kako izgledaju. U signalizaciji za migavce su vece, ali ove za ulje, copavu i ostalo su bas, bas male. Ovo sam slikao pod lupom+makro. Bas juce me zvao covek sa foruma, zaboravih mu nick, kaze crkla mu neka cudna sijalica u kontrolnoj tabli i pita gde bi mogao da je nabavi. Tad sam bio siguran da su neke vanstandardne ili retke, ali eto, mozda ipak nisu.

U svakom slucaju, ako nekome trebaju za rezervu, nek se javi. Meni su sad viska, a zao mi da ih bacim.

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

ma da klasicna je sijalica.ali ovo je zaista odlicno resenje sa smd le ,reci mi kako osvetljava tablu?

dali je bolje od sijalice?

Veceras sam zavrsio samo signalizaciju, ne i osvetljenje table. Moje misljenje je da su sijalice sranje za osvetljavanje table i siguran sam da ce ih LEDovi presisati. Da ne pricam da lepse izgleda bela svetlost od retro zuckaste.

To su EL (elektroluminiscent) folije, razmisljao sam da je koristim kad budem modifikovao brzinomer (ako ostane mehanicki) EL folije su odlicne za izradu panela satova jer su jako tanke, ravnomernog osvetljenja, lako se seku u zeljeni oblik i mogu da se stampaju. Takodje su jako mali potrosaci. Nedostatak im je sto im je za napajanje potrebno oko 100V AC i frekvencija 150Hz, ali  zato postoje EL invertori i problem resen.

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Isto tako sam uradio i ja svoje sijalice u instrument tabli,jedino sto sam koristio standardne ledove od 5mm kojima sam na tocilu poravnao vrhove pa su sada ravne,a povrsina sa koje izlazi svetlo

je postala mat,pa je rasipanje svetlosti veliko.

Pre nego sto ih ugradis u motor,spoji paralelno sa ledovima i po jednu diodu u kontra smeru radi zastite.Bele i plave su narocito osetljivije na prenapone.

Zadnji led mi je crkao onog momenta kada sam oduzimao kontakt,a bila je bela led u pokazivacu neutral-a.

Redovno mi je crkavala i plava u kontroli za dugacko svetlo.Od kada sam stavio zastitne diode sve radi normalno.

• U prolazu, 64 postova
  • Motocikl: Qingqi 200 GY

Ja sam takodje promenuo sijalice sa LED diodama, ali imam problem jer ne osvetljavaju tablu kako treba. Diode su u samim coskovima table i slabo se vide. Koliko pomaze kada se poravna vrh diode? Diode su standardne od 5mm.

• Zainteresovan, 776 postova
  • Motocikl: BMW R1250GS ADV

Ako nekom treba imam 5 LED modula iz mikroprinca viška , pa ako nema treba mogu dati po istoj ceni kao i u radnji,  141,60 dinara.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja