Jump to content

Moto Zajednica

Merac protoka goriva

Recommended Posts

• Drug član, 1826 postova

Uh sto mrzim sto na motoru nemam nikakvu indikaciju za gorivo.  >:( Dugo sam trazio neko pametno resenje, napravio sam 1 probni sistem sa 3-stepenom indikacijom prema semi na ovoj stranici: http://www.josepino.com/microcontroller/water_level

Uredjaj na stolu radi super, ali me je neko poljuljao da nece dobro raditi na svim nadmorskim visinama, pa mi se nisu bacale pare na senzor i nikad ga nisam testirao sa senzorom na motoru. Pomenuti indikator je namenjen za staticne rezervoare, ne za vozila. 3-stepena indikacija je bolja od nicega, ali me nije narocito odusevljavala.

Sledeci projekat, sam upravo iskopao i jako me zainteresovao da ga napravim.  :) Cini mi se kao odlicno resenje jer senzor meri protok goriva, a ne pritisak u rezervoaru. Veoma je jednostavan da se napravi, nema mikrokontrolera, a za prikazivanje koristi Sigmin brzinometar koji vam je verovatno poznat jer je jedan od retkih koji moze da se koristi i na motorima.

spritmesser.gif

126055_BB_00_FB.EPS_250.jpg

Ovaj senzor nije jeftin, u Conradu kosta 40EUR, ali mora da se nabavi! Provericu ebay, mozda ima nesto jeftinije.

http://www.conrad.de/ce/de/product/126055/?insert=44&productname=DURCHFLUSS-IMPULSGEBER-INDUKTIV-POM

Detaljnije: http://www.possi.de/spritmesser/spritmesser.html

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1448 postova
  • Motocikl: Honda ness 150

Fibra,Kralju!! citas mi misli,iako je ponekada trenutna potrosnja relativna stvar ali u odnosu na nju dali bi mogao jedan od tvojih gadgeta da pokaze jos koliko mozes preci km sa preostalom kolicinom za odredjeni tak(pod uslovom da je sipano do cepa i nulirano?!

Druze, moji gadgeti su uglavnom Joskini gadgeti, ja se tu samo malo igram. ;)  Joska je pravi covek za to pitanje.  ::) Sigurno da bi mogli grubo da prikazu to sto hoces na osnovu zadate prosecne potrosnje. Licno bih bio prezadovoljan kad bi prikazivali samo preostalu kolicinu goriva, cak i kad bi prikazivali potrosenu ako je to manje posla oko programiranja.

Dr. Claus Poßberg Poss (autor projekta), koji je proputovao svet koristi ovo odavno. Do njegovog sajta sam dosao posredstvom jednog drugog sajta kolege koji je takodje ovo napravio i koristi.

Bilo bi dobro, ako imas neke konkretne detalje i probleme sa senzorom protoka da podelis sa nama. Necemo ti nista.  ;)

Vazi, raspitaj se, pa javi. Licno mislim da nije zajebancija kao sto kazes zato sto ovaj Sigmin kompjuter u orginalu za ulaz koristi reed ampule, pa ako on  radi sa ovim senzorom, radice i bilo koji drugi bojac.

• Drug član, 1702 postova

Zar nije jednostavnije napraviti nesto sa plovkom od kola nekih i slico? Ne znam kakva je unutrasnjost tvog rezervoara ali mi se javljaju razne ideje...

Video sam na nekom ratbike-u,lik je iskoristio merac kolicine nafte za one stare peci na naftu :D  Uglavnom,ima plovak,koji je na spiralnoj cevi,koja se okrece i okrece kazaljku,koju je stavio od gore,na sred rezervoara  ;D ;D ;D ne mogu da pronadjem sliku  :-\

Ima i nekih fora kao ono sa providnom cevkom,na dnu i vrhu rezervoara,pa je u njoj nivo isti  ;D

Nebi bilo problem napraviti neki mehanizam ali treba da se otvara rezervoar za ugradnju za sta nisam zainteresovan. Neko nedestruktivno resenje mi bolje zvuci.

to sa crevom je princip spojenih sudova,i koristi se kod merenja stanja u cisterni za naftu(nekada kada se tako grejalo) ili kod nekih velikih rezervoara. u svakom slucaju,ako bi se stavio neki T razdelnik pre slavine pa jedan deo na slavinu a drugi na to crevce onda bi dobio taj efekat vizuelnoga pracenja! samo kako bi to u voznji proveravao?!

• Enduraš, 6403 postova
  • Motocikl: CRF300L

Lako bi pratio preko predjene kilometraze, znas odprilike koliko ti trosi motor i koliko jos mozes da predjes sa gorivom koje imas. Ali bi te cevcice bile ruzne, a i ne bas bezbedne kod padova.

o tome pricam! isto kao kada se vozi auto na gas nuliras i znas koliko prelazis odprilike,ostalo je sreca! ;D ;D

• Drug član, 1702 postova

Ja sam to zamisljao ovako nesto,i to moze biti jako precizno.  Ta providna cev bi mogla da se montira negde napred kod instrument table i slicno.  Znaci creva bi isla ispod rezervoara i bilo bi pregledno napred.  Mada moglo bi u toj cevi  da se uradi i neki potenciometar i pokazivac u tablu...

Moje lude ideje  :D :D

post-2078-12879067157848_thumb.jpg

• Zainteresovan, 550 postova
  • Motocikl: Nemam ništa :(

o tome pricam! isto kao kada se vozi auto na gas nuliras i znas koliko prelazis odprilike,ostalo je sreca! ;D ;D

ili loš plin  ;D ;D

Ja sam to zamisljao ovako nesto,i to moze biti jako precizno.  Ta providna cev bi mogla da se montira negde napred kod instrument table i slicno.  Znaci creva bi isla ispod rezervoara i bilo bi pregledno napred.  Mada moglo bi u toj cevi  da se uradi i neki potenciometar i pokazivac u tablu...

Moje lude ideje  :D :D

Nije ideja losa, vec nije narocito elegantna. Ja sam slicnu stvar predstavio na forumu gde je umesto bazdarene cevi senzor pritiska. Vec sam rekao zasto je projekat napusten. Jedan problem sa tom cevi je sto bi trebalo naci neko zgodno mesto u visini rezervoara, a to mislim da nije bas lako na svakom motoru. Ja nemam predstavu gde bih to ugradio na TA. Potenciometar mi se ne cini zgodan za montazu ali negde sam naleteo na projekat gde se nivo teznosti meri promenom kapacitivnosti tecnosti u cevi.

• Zainteresovan, 493 postova
  • Motocikl: Honda Vision

Ja sam se jednom prilikom zanosio slicnom idejom, samo je bilo u pitanju merenje ukupne kolicine proteklog goriva.

Evo jednog sa malom turbinom bas za "low flow" ali bez brojcanika, vec se povezuje na digitalni displej (oko 50e).

404.jpg

404.jpg

Ovaj drugi je za bolji i skuplji, ima kalibraciju za razlicitu viskoznost fluida, resest funkciju i displej ali je malo kabast.

Mislio sam da to montiram na auto i pratim ukupnu potrosnju goriva od kupovine auta na primer pa na dalje. Kilometrazu imam na satu tako da je lako uvek izracunati prosecnu potrosnju i pratiti kolicinu postrosenog goriva u nekom veku upotrebe. Medjutim nije tako jednostavno jer kod auta postoji povratni vod goriva, plus protok je sa mehuricima vazduha (sto nije slucaj kod disela) ciji se procenat menja zavisno od nivoa u rezervoaru tako da je to vrlo tesko pravilno kalibrisati, tj odredjena greska bi postojala. Na kraju sam odustao ebes ga, ako neleti neko gotovo resenje uzecu ga, jer ova varijanta samogradnje kosta vremena i novca.

• Svrati ponekad, 184 postova
  • Motocikl: Gold Wing 1000

Jel o ovome rec? Ima ih na Ebay-u fabrickih, novih za bagatelu....

http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=air+fuel+ratio+gauge&_sacat=0&_dmpt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&_odkw=fuel+flow+meter&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1311

P.S.

Istina ovo meri udeo goriva u smesi a ne protok goriva, ali mislim da se moze posredno racunati i protok goriva preko ove informacije.

post-4693-12879068360139_thumb.jpg

Evo ovaj je interesantan, cak je covek okacio semu i objasnio kako se vezuje i za koje primene.

http://cgi.ebay.com/IMPELLER-Flow-Sensor-Indicator-Meter-Switch-Fuel-Water_W0QQitemZ330411668283QQcmdZViewItemQQptZUK_BOI_Industrial_Automation_Control_ET?hash=item4cee11f33b#ht_2446wt_1165

Bitna stvar je kalibracija, znaci naspes pun rezervoar i ako brojac na kraju pokaze istu kolicinu to je to.

• Drug član, 1847 postova

pa lepo ti je napsano

I have tested a sensor over 0.4~5LPM [litres per minute] range. Over this range the sensor gave one pulse per 0.88 cubic centimeter. Or 1140 pulses per litre. But in practice you will find that accuracy and repeatability will be dependent on the range of flow-rates over which you are measuring and other factors such as sudden flow-rate changes, entrained bubbles, fluid viscosity etc.

ajd izračunaj pri maksimalnoj potrošnji tvoje zverine koliko je to LPM. ako i prebaciš 0,1 LPM "za dlaku"

Pa, opseg je prevelik, ima na netu senzora koji idu od 0-100mL ili do 400mL po minuti sto je opseg koji odgovara nekom manjem vozilu ili motoru.

Na primer http://www.sensiron.com/en/02_liquid_flow_sensors/03_liquid_flow_meter/01_slq-HC60.htm

Ali osecam da je cena :o

• Svrati ponekad, 109 postova
  • Motocikl: Shadow 750 ACE, AFRICA XRV RD07

Da li bi mogao da se iskoristi presostat iz veš mašine i da se našteluje, recimo da se pali lampica, na instrument tabli, kada u rezervoaru ostane oko 5l???

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja