thelord 98 Napisano Februar 12, 2010 Stomatolog na motoru, 1522 postova Lokacija: NBGD Motocikl: Transalp XL600V-X Prijavi odgovor kao problematičan Za pocetak naglasio bi da u TA vile ide ulje gustine 5W. Stavljanjem gusceg ulja rizikuje se brzo propadanje semeringa viljuske a i stvarno nema potrebe. u XL600 modele staje 549cc u svaku vilu ali preciznije 125mm od vrha. Evo ti ovde i detaljno objasnjeno kako da skines vile izvrsis inspekciju elemenata, zamenis ulje, i vratis ih nazad. Da vidis vecu sliku klikni desni klik pa View Image. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
to crank 5359 Napisano Februar 12, 2010 Integrisan, 13053 postova Lokacija: Buda/Szigliget Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750 Prijavi odgovor kao problematičan Ma kave veze ima semering viljuške sa gustinom ulja? Ređe ullje ima neke prednosti, tipa manje reaguje na promene temperature. Ali čovek razmišlja da stavi 7w a ne 15w Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
thelord 98 Napisano Februar 12, 2010 Stomatolog na motoru, 1522 postova Lokacija: NBGD Motocikl: Transalp XL600V-X Prijavi odgovor kao problematičan Ma kave veze ima semering viljuške sa gustinom ulja? Ređe ullje ima neke prednosti, tipa manje reaguje na promene temperature. Ali čovek razmišlja da stavi 7w a ne 15w Ja sam video da mu Aleksandar kaze 10w ili 20w pa sam zato napisao. Sto se tice semeringa, kada je gusce ulje pri sabijanju vila razvija se mnogo veci pritisak, tj. mnogo je veca sila potrebna da sabijes gusce ulje, a taj pritisak se prenosi na semering i onda "proslinavi". To je neka logika ali ostavljam mogucnost da nisam u pravu, ako imas neko objasnjenje zasto nisam u pravu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boba Vet 72 Napisano Februar 12, 2010 Svrati ponekad, 223 postova Lokacija: Pozarevac Motocikl: Yamaha Majesty 250 Prijavi odgovor kao problematičan ja bih pomesao 5w i 10w i tako dobio 7.5w.kupio sam motulovo. negde pise da treba 5w,negde 10w po uputstvu,tako da mislim da je ovo neka zlatna sredina.nikako 20w. ove slike su iz uputstva koje ja imam.necu ih rasklapati skroz ,samo cu preko gornje cepa ispustiti staro i uliti novo ulje. sada mi je najveca nedoumica koliko dugo moze ulje biti u vili a da joj ne steti.plasim se da ne napravim vecu stetu sa skidanjem vila koje vrlo lepo spiluju.razmislacu jos neki dan dok traje ovo lose vreme. hvala svima na savetima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
thelord 98 Napisano Februar 12, 2010 Stomatolog na motoru, 1522 postova Lokacija: NBGD Motocikl: Transalp XL600V-X Prijavi odgovor kao problematičan Postoji vec 7.5W fabricki napravljeno. Jel nije bilo da se kupi? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
to crank 5359 Napisano Februar 12, 2010 Integrisan, 13053 postova Lokacija: Buda/Szigliget Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam to "20W" shvato kao lapsus. Evo kako gledam na stvar. Ako sa 5W viljuška tone prebrzo a nema mogućnosti da se šteluje, mogu da se urade tri stvari. 1. Da se povisi nivo ulja te smanji količina (stišljivog) vazduha 2. Da se poveća gustina ulja (na 7 - 7 i po) 3. Kombinacija ova dva Pošto "problem" nije drastičan ni rešenje ne treba da bude, a samim tim ni nus posledice ne mogu da budu drastične. ( Može i da se ugradi ventil ali to je onda štelujuća viljuška. A i tada se povećava pritisak na semering) Ako se ovim puem skrati život semeringu sa 35000 km na 31000 km, to je cena boljeg ležanja motra. p.s. Samo da dodam da je vazduh u viljušci sastavni deo mehanizma i da je nivo ulja u stvari (preciznije) proporcija ulja i vazduha i da fabrička postavka nije bogom dana nego je nekakav srednji izbor za zamišlje- nog prosečnog vozača prosečne težine na putevima u zemlji u kojoj se planira najveća prodaja. A ako "ti" nisi taj onda za "tebe" postoji bolji izbor. p.p.s da vas ne zbuni moj nastup, nisam ni inženjer ni majstor nego laik entuzijasta koji provodi vreme po forumima, internet sajtovima, internet kursevima koji se tiču vešanja. Naravno sve što "shvatim" ispro- bam na svojim motorima. Možda sam sve pogrešno shvatio Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
thelord 98 Napisano Februar 12, 2010 Stomatolog na motoru, 1522 postova Lokacija: NBGD Motocikl: Transalp XL600V-X Prijavi odgovor kao problematičan Ma ako ce ga voziti po putu nije nikakav problem tu ionako viljuska malo radi ali na off terenu to nece biti 30k nego 7-8k. Stvarno nije problem u 7.5w, ali vec sa 10 pitanje sta bi bilo opet podrazumevam neku 60-40 voznju u korist puta. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
to crank 5359 Napisano Februar 12, 2010 Integrisan, 13053 postova Lokacija: Buda/Szigliget Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750 Prijavi odgovor kao problematičan Već je Boba Vet imao jednu temu u vezi ulja i javio se Lalajko sa rezulatom experimenta sa 10W. Rezultat = Povratak na 5W Ja sam mu predložio, opet experimenta radi (skupljanje iskustva u praksi), da proba da malo spusti nivo, nije ni odgovorio pa sam zaključio da mu se baš nije svidela promena. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
thelord 98 Napisano Februar 12, 2010 Stomatolog na motoru, 1522 postova Lokacija: NBGD Motocikl: Transalp XL600V-X Prijavi odgovor kao problematičan Mene isto zanima kako ce mu se ponasati sa 7.5w, jer i meni je nekako pre mekan po putu sa 5w ali je zato van puta prava mera. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6438 Napisano Februar 12, 2010 Enduraš, 6399 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Prava mera zato sto vozis lagano, za malo brzu voznju po neravnom terenu bolji je malo tvrdji amortizer, jer je fabricki na TA suvise mekan, pa cesto na vecim neravninama zna da potone do kraja. Ja sam svojevremeno sipao ATF ulje u TA po preporuci i stanje se znatno popravilo (ono je oko 7-8w). Sad mi je u Africi takodje ATF ulje u viljuskama (kad sam menjao semeringe, zamenio i ulje) i takodje sam zadovoljan. Nema potrebe da bacate pare na "specijalna" ulja za amortizere, nekada se u amortizere sipalo iskljucivo ATF ulje, a onda se neko dosetio da to moze i da se lepo unovci i eto proizvoda tog razmisljanja - Fork Oil Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boba Vet 72 Napisano Februar 13, 2010 Svrati ponekad, 223 postova Lokacija: Pozarevac Motocikl: Yamaha Majesty 250 Prijavi odgovor kao problematičan nisam znao da postoji 7.5w,zato cu pomesati 5 i 10w. ja sam zadovoljan tvrdocom viljuske i njenim ponasanjem na putu i da je do toga samo,nebih dirao nista. ulje bih menjao jer sam saznao sa foruma i iz razgovora sa ljudima da treba da se menja na 2 god. kao i ulje u kocnicama i antifriz. razlog zasto sa 5w prelazim na 7.5w je taj sto motor vec ima 10-11 god,da ne lupam mnogo,sigurno je u vili doslo do "zamora materjala" ,pa rekoh malo gusce ulje ce bolje raditi u njoj nego redje. kada bih znao da je ulje u vili dobro i da ce biti sve ok jos koju godinu,ne bih pipao nista u vezi nje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aleksandar67 82 Napisano Februar 13, 2010 Svrati ponekad, 383 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Vstrom 1050 XT Prijavi odgovor kao problematičan Italijani mesaju 10w i 15w da dobiju 12.5w i to je za njihove puteve ok jer su extra, a ujedno posto su vece brzine vila se manje sabija kod kocenja. Honda preporucuje 5w i mislim da je najbolje da tako uradis. Obavezno proveri semeringe i ako treba zameni ih. Pogledaj kakve su prasinare pa kad to sve rasturas zameni i njih. Precnici za prasinare su ti 41/62 a duzina oko 300 mm. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Floyd**** 15 Napisano Februar 13, 2010 Drug član, 1702 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Koja je cana ovih ulja i jel ima pakovanja od 0.5l poz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Aleksandar67 82 Napisano Februar 13, 2010 Svrati ponekad, 383 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Vstrom 1050 XT Prijavi odgovor kao problematičan Potrazi na sajtu Mass Company oni zastupaju Motul i imaju eshop i tu ces naci cene i pakovanja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boba Vet 72 Napisano Februar 13, 2010 Svrati ponekad, 223 postova Lokacija: Pozarevac Motocikl: Yamaha Majesty 250 Prijavi odgovor kao problematičan cena je 1000 din za litar,bilo da je 5 ili 10w Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...