Jump to content

Moto Zajednica

Lepiti plocice za disk ???

Recommended Posts

• Integrisan, 13052 postova
  • Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750

Da, na koloniji- remont servis. korektno je odradio pločice. Znam nekoliko njih koji su radili pločice u remont servisu i preporuci jednog ortaka sam i ja to uradio. Sigurno nisu kao original, ali je velika razlika u ceni.

lepio si plocice na SRAD-u 600?

svaka cast!

meni je ne verovatno da ljudi toliko ne cene svoj zivot, jedine dve stvari na motoru sa kojima se ne treba zajebavati su kocnice i gume

i kvalitetno ulje.......jer ako ti zakove mashina na 200km/h nebi bijo lep osecaj...

A i o ishrani treba voditi računa, ni infarkt nije šala na 200na sat!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Uploader, 419 postova
  • Motocikl: GSXR 600
lepio si plocice na SRAD-u 600?

svaka cast!

meni je ne verovatno da ljudi toliko ne cene svoj zivot, jedine dve stvari na motoru sa kojima se ne treba zajebavati su kocnice i gume

Nije to ništa, lik koji mi je preporučio te pločice je radio kočnice na K2 750.

Motor mi je dobro kočio i pre zamene pločica, u poređenju sa ortakovim zx6r ili cbr600... Posle zamene sam osetio drastičnu razliku.

Kad bi razmišljao šta sve može da crkne, zaglavi, otkaže, pukne, polomi, prezubi, prokliza, procuri.... nikad nebih ni vozio motor.

i na kraju,

It's Not a ride, It's an Adventure!

• Drug član, 2150 postova
  • Motocikl: africa twin, durmitor, cb750 boldor

cuo sam da je ruski rulet do jaja, jeste li razmisljali da probate i to? ;D

na stranu to sto ne volite sebe, ali zbog 20e lako moze da se desi da se poserete u zivot nekom ni krivom ni duznom

da li kazes suvozacu, ribi, drugaru, pre nego ti sedne na motor da si budzio kocnice?

to nisu motori na kojima bi ste smeli tako da se zajebavate i da stedite na takvim stvarima, a sto se tice razmisljanja na temu sta sve moze da se sjebe u voznji i da blokira, pa malo toga ako odrzavas motor kako treba i redovno servisiras, naravno da nista nije 100% sigurno, ali ne treba izazivati

• Drug član, 1137 postova

i na kraju sta ispade

da li postoji ijedan servis u bg koji ovu uslugu radi profi i sa nekom garancijom

ili opet da porucujem iz usa

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Ja stvarno nisam pametan po ovom pitanju, a inace kad nisam pametan ja se bacim u istrazivanje.

Kad sam trazio plocice investirao sam vrijeme da istrazim i izaberem najodgovarajuce fabricke.

Ove lijepljene mi nisu ni padale na pamet.

Dakle, kad bi i to uzeo kao opciju, ne bi se smirio dok mi najmanje 3 Ajnstajna ne objasne da je to 101% OK,

a za tu razliku u lovi mi se ne isplati da ih trazim.

Ko je 100% siguran da je OK neka lijepi, a ostalima preporucujem da prvo postanu sigurni.  ;)

• Zainteresovan, 599 postova

Vec sam jednom pisao o ovoj problematici ali moram opet jer se neko neprestano igra sa zivotom procenjujuci svoju glavu na 50e !  I ova recenica pametnom kaze puno toga,ali ...

Posto smo napravili na stotine hiljada plocica mogu da vam prenesem deo procesa: 

Masa za plocice se sastoji od azbesta,barita,mlevene gume,grafita, opiljaka mesinga,bakarnog praha i praskaste smole (osnovna smesa). Sve se to lepo i ravnomerno izmesa i sipa u kalup na cijem je dnu plocica namazana lepkom koji se osusio. U taj kalup stavlja se klip i sabija se masa pod presom (na hladno) odredjene tonaze. Tako se dobija oblik plocice (kolac) koji je debeo oko 25mm a potrebno je da bude fabricki 13mm. Vise tih kolaca na cijem je dnu metal stavlja se u alat koji je debeo onoliko koliko je plocica fabricki debela i stavlja se u vrucu presu. Odredjena tonaza uz temperaturu oko 200 stepeni sabija vec sabijenu plocicu na fabricku meru ( + 1mm)  i pece se odredjeno vreme. Za to vreme  praskasta smola  pod uticajem toplote prelazi u tecno stanje i vezuje sve komponente u tom kolacu. Lepak na plocici koji se osusio pod dejstvom temperature se razmeksava i vezuje dodirni sloj kolaca sa plocicom kao i rastopljenu praskastu smolu. Posle nekoliko minuta smola i lepak se ispeku i vise nisu podlozni promeni usled visoke temperature (prilikom usijanja diskova). Plocice se vade iz alata,hlade se,stavljaju na magnet i bruse horizontalnom brusilicom za tih 1 mm viska a zatim se pravi centralna brazda po povrsini plocice. Pozadi se utiskuje logo (sitostampa),pakuje u kutije i gotovo.

Plocica moze da bude meksa ako stavis istu kolicinu mase a smanjis tonazu pri sabijanju mase.Automatski dobijes kolac koji nije vise 25mm vec 30mm.  Takvu,meksu -rastresitiju masu brusenjem dovedes  na fabricku meru i dobije se plocica  koja odlicno koci a brzo se trosi.

Rupe na plocici se popunjavaju masom i to je jedinstvena celina azbestnog kolaca i ti "cepovi" sluze da se odupru sili smicanja koja je izrazena pri kocenju (da se ne smakne kolac od metalnog dela plocice).

Vasi majstori kupuju vec ispecenu azbestnu smesu predvidjenu za traktore,kamione,katerpilare itd. u obliku ploca ili traka,to seku i lepe na vase ociscene plocice.Pri tome svaka serija je drugacije cvrstoce i oni misle da su dobili tvrdju ili meksu ferodu (idiotizam) !! Pri tome kod lepljenih plocica ne postoje cepovi vec samo ,od pozadi,  umetnuti delovi ferode koji ih imitiraju  TO NIJE TO !!   Takva plocica ima velike sanse da se odvoji od metalnog dela. Neki majstori dodju i do gotove smese (i mi smo to prodavali  ;) )  i  onda i oni nalivaju plocice. Ali i za to su potrebni alati pa i to nalivanje ostane kilavo i nikakvo. Za jednu vrstu plocica su potrebna 3 alata da bi se proizvod finalizirao i to kosta oko 1500 - 2000e po tipu plocica (teza ili laksa gravura i velicina plocica). Mora se imati u ponudi bar 20 raznih tipova plocica da bi se radilo ozbiljno.

Izvinite na opsirnosti,ali se nadam  da sam vas bar malo odvratio od sulude ideje lepljenja ferode za plocice !!!! 

• Drug član, 1137 postova

jesi hvala

pitanje za tebe

u online prodavnicama, ajde konkretno ebay

razlika izmedju no-name plocica i firmirane , razlika u ceni je recimo dupla, ali posto se i ove no name prodaju online u ogromnoj kolicini, predpostavljam da je proizvodni proces takav kakav treba da bude (ovo sto si opisao sa presama itd)

za neku normalnu voznju kroz grad, da li mozemo uzeti no name plocice ili ipak firmirane?

@Doda

Kako ste to brusili, s obzirom na asbest?

Jel to neka hermeticki zatvorena brusilica? Specijalne maske?  ???

Ha,ha,ha, pitanje je ubolo u centar! Svi smo bezali od tog dela procesa ! Na kraju smo napravili nesto sto bi licilo na ogroman respirator za rostilj sa jakim ventilatorom koji je usisavao prasinu i sprovodio u bure do pola napunjeno vodom ! O hermetici ni govora !! Maske obavezne. Radnik koji je radio kasnije na tome nosio je vojnu zastitnu masku sa filterom. 

jesi hvala

pitanje za tebe

u online prodavnicama, ajde konkretno ebay

razlika izmedju no-name plocica i firmirane , razlika u ceni je recimo dupla, ali posto se i ove no name prodaju online u ogromnoj kolicini, predpostavljam da je proizvodni proces takav kakav treba da bude (ovo sto si opisao sa presama itd)

za neku normalnu voznju kroz grad, da li mozemo uzeti no name plocice ili ipak firmirane?

Kao sto vidis taj proces i nije neki vasionski program pa je na zapadu jos lakse osvojiti ga i proizvesti no-name plocice. Sta da ti kazem? Tajna je i u samoj recepturi smese. Ovo sto sam napisao vazi za klasicnu azbestnu plocicu koja je bila u upotrebi 70-80 godina . Mi smo iskoristili i 90-te jer su bile sankcije i nije bilo nikakvog uvoza. I tada smo imali problema sa vecim,brzim i tezim vozilima da imaju isti ,ili bar priblizni, zaustavni put kao sa firmiranim plocicama. TAKO DA SE ZA MOTOR UOPSTE NE BIH IGRAO.  Imas skupu igracku i skup hobi, prema tome .....

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

@Doda

Ha,ha,ha, pitanje je ubolo u centar! Svi smo bezali od tog dela procesa ! Na kraju smo napravili nesto sto bi licilo na ogroman respirator za rostilj sa jakim ventilatorom koji je usisavao prasinu i sprovodio u bure do pola napunjeno vodom ! O hermetici ni govora !! Maske obavezne. Radnik koji je radio kasnije na tome nosio je vojnu zastitnu masku sa filterom. 

A sta ste radili sa buretom kad se napuni? Mislim, ta voda ce kad tad ispariti....

@Doda

A sta ste radili sa buretom kad se napuni? Mislim, ta voda ce kad tad ispariti....

Ha,vidi se da dugo zivis u evropskoj (citaj -- uredjenoj) drzavi !!    Pitaj Jugoazbest -Mladenovac ,a sada Kobest gde bacaju djubre nastalo u toku proizvodnje ??  A sto se tice naseg bureta,pravo da ti kazem - nemam pojma. Tu operaciju je radio neki lik iz nekog sela na svom imanju i sta je radio sa tim otpadom- ne znam.

• Ne silazi, 5562 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Lepio sam plocice za Guzzi, jednom, tamo negde 95-96. Nije imalo sanse da se kupe, a ni sad nisam siguran da bih znao gde da kupim za Guzzi V 35. Uglavnom, kocilo je normalno, malo slabije nego original, trajalo...Na ovaj motor sad, ne bi mi palo na pamet to da radim!

• Zainteresovan, 571 postova
  • Motocikl: Ducati Streetfighter

Lepio sam plocice za Guzzi, jednom, tamo negde 95-96. Nije imalo sanse da se kupe, a ni sad nisam siguran da bih znao gde da kupim za Guzzi V 35. Uglavnom, kocilo je normalno, malo slabije nego original, trajalo...Na ovaj motor sad, ne bi mi palo na pamet to da radim!

Evo razmisljanja pametnog coveka....

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja