Jump to content

Moto Zajednica

MotorCycle Computer Board sa Nokia 6610 Lcd

Recommended Posts

• Drug član, 1826 postova

I Hrvati Josku imaju... kolega Ivica Novakovic iz komsiluka je napravio veoma zanimljiv gadget za svoj TDM850. U pitanju je uredjaj sa PIC18F4550 mikrokontrolerom i kolor grafickim displejem od Nokie 6610. Licno mislim da je grafika mogla mnogo lepse  da se uradi kad se vec koristi graficki display. Ono sto se meni najvise dopada, a siguran sam i vama, jeste prikaz brzine u kojoj se motor nalazi. :)

Samo prikazivanje brzine je reseno veoma jednostavno dodavanjem 2 opticka senzora paralelno sa polugom menjaca, a na polugu je montiran mali zastor koji blokira senzore. Veoma jednostavno resenje.

Tehničke karakteristike :

* prikaz u kojoj se brzini nalazi motor (1 do 5 brzina), plus neutralna pozicija

* analogni i digitalni prikaz stanja akumulatora

* pozicija otvorenosti gasa analogno i digitalno ( u postocima)

* rpm - prikaz broja okretaja analogno i digitalno

* mjerenje temperature okolnog zraka

* mjerenje temperature sistema za hlađenje

* mjerenje temperature ulja u motoru

Link na projekat: http://www.ivica-novakovic.from.hr/MotorCycle%20Computer%20Board%20with%20Nokia6610%20lcd.htm

post-3508-12879062680987_thumb.jpg

post-3508-12879062681493_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svakom po zasluzi, 12439 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Mnogo sitna slovca :D, da je neki duplo veći displej pa 'ajd'.

Odlična ideja i realizacija, možda jedino "slabo mesto" optički senzor položaja menjača koji se od prašine i vode uprlja i postaje neupotrebljiv. Bolja varijanta bi bila sa Hall-ovim dvostrukim senzorom koji je imun na sve prljavštine.

Ja sam kontao da je displej, mnoogo veci dok nisam provalio da je Nokia 6610 upravo moj telefon. Tada sam ukapirao da je ipak sitno. Kad bi se sve informacije prikazivale vecim fontom, sto je moguce kod grafickog displeja, sve bi lepo stalo i bilo bi vidljivo. Cak bi stali i ovi graficki prikazi ali u vidu uzeg bar-graf prikaza. Licno bih vise voleo veliki lepi 7-segmentni displej za prikazivanje brzine pre nego LCD.

Slazem se da je za motor ipak bolji hall senzor.

• Svakom po zasluzi, 12439 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

I još nešto oko pokazivanja stepena prenosa o čemu smo već dosta razglabali :D

Ovakav način postavljanja senzora koji reaguju na položaj poluge menjača upotrebljiv je kod novih motora, koji imaju vrlo male zazore u menjaču i položaj papučice je dosta precizan (kao kod BMW-a na primer).

Za starije motore koje većina vozi (mo) ima "luftova" tako da brojač može lako da se zabroji :D i onda je pokazivanje netačno.

• Zainteresovan, 923 postova
  • Motocikl: st 1300 i r1200gsa i 250 madison3

Genijalna spravica. Kako bih ja posedovao ovako nesto, iako je sitno (nazalost). Stavis neko uvelicavajuce staklo... ;) ;D

Jel bi neko pravio ovako nesto po narudzbi, ja bi rado narucio?

Mislim da, koliko god lufta da ima, pri pomeranju ce se uvek prvo aktivirati jedan senzor pa onda drugi. Zar ne? Luft moze da lako da se kompencuje tako sto zastor bude proporcionalan luftu tako da se senzor aktivira tek u krajnjem polozaju.

Genijalna spravica. Kako bih ja posedovao ovako nesto, iako je sitno (nazalost). Stavis neko uvelicavajuce staklo... ;) ;D

Jel bi neko pravio ovako nesto po narudzbi, ja bi rado narucio?

Nabavi negde display, pa se javi. ;)

@ HIPER MODERATOR

Zasto je moja opaska na potpuno pogresno pitanje koje je braco postavio u pogresnoj temi obrisana, a njegovo pogresno pitanje nije??? Sta je sa ovim forumom i njegovim moderiranjem?  >:(

Sad da se vratim na temu o brzinomerima sa bicikli...  cuje mi se neki cudan zvuk na ves masini kad je podesim na pranje sarenog vesa. A i bojler mi nesto slabo greje... da se nije u`vatio kamenac na grejac? Sta da radim? Da li da ili ne?  ???

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5462 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

@ HIPER MODERATOR

Zasto je moja opaska na potpuno pogresno pitanje koje je braco postavio u pogresnoj temi obrisana, a njegovo pogresno pitanje nije??? Sta je sa ovim forumom i njegovim moderiranjem?  >:(

Sad da se vratim na temu o brzinomerima sa bicikli...  cuje mi se neki cudan zvuk na ves masini kad je podesim na pranje sarenog vesa. A i bojler mi nesto slabo greje... da se nije u`vatio kamenac na grejac? Sta da radim? Da li da ili ne?  ???

Postovi koje sam postavio sam lijepo napisao da sam slao sa mobilnog telefona i da je to uzrok ponavljanja i prebacivanja u drugu temu, ali nema veze.

Molim moderatora da obrise sve moje postove u temama gospodina elektrichara (ima ih par i u onoj temi lap top na motoru) Hvala

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

@ HIPER MODERATOR

I HIPER MODERATORI su ljudi i kao takvi grese, konkretno naprave previd i ostave jednu puruku, koja je trebala da bude obrisana.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja