Jump to content

Moto Zajednica

Polikarbonat ili Fiberglassa/Spectra/Kevlara

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 283 postova

Da li moze neko da mi kaze nesto uopsteno o ova dva materijala od koga se prave kacige? Sa vise strana sam cuo da su trokompozitne cak i jeftinije mnogo bolje, sto se tice bezbednosti, od polikarbonatskih.

Ako ima neko iskustva sa padovima sa ovakvim tipovima kaciga, ako moze napise koliko su mu pomogle kacige, koja je razlika, ostecenje...?

Dvoumim se izmedju Shark S800 i HJC FG-15, pa bi mi ovo malo pomoglo da odlucim.

covece kako je tesko naci pravu kacigu :)

hvala svima

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• motoras, 2461 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Dvoumim se izmedju Shark S800 i HJC FG-15, pa bi mi ovo malo pomoglo da odlucim.

Probaj i jednu i drugu,pa kad vidis koja ti bolje stoji,lako ces se odluciti.Ove dve kacige,cak i ako su iste velicine,ne stoje isto na glavi.Jedna odgovara obliku tvoje glave,a druga mozda ne.Rizicno je da kupis,a da ne probas.

Nije sve u materijalu.Ako ti ne lezi lepo na glavi,ne vredi ni da je od zlata.

Pozzzzzz

• Zainteresovan, 599 postova

Polikarbonatne,od fiberglasa,trokompozitne -- sto se tice bezbednosti ne moras da brines od kog su materijala,naravno,uz uslov da sve imaju evropski sertifikat o bezbednosti. Prednost fiberglasa i trokompozitnih materijala je u tome sto su LAGANI. Nije isto kada nosis na glavi kacigu od 1600g  i kacigu od 1250g.  Na duzim turama i vecim brzinama oseca se velika razlika.

Rezime:1.da kaciga poseduje sertifikat o bezbednosti (obavezan preduslov da bi je uopste uzeo u razmatranje)

2. da ti kaciga odlicno naleze na glavu,da nije siroka,nije teska,vidokrug da je dovoljan,dovoljno duboka da pokriva bradu i da nije plitka pozadi

3. da li ti je potrebna turisticka kaciga,R kaciga, otvorena kaciga, sa integrisanim suncanim vizirom (u zavisnosti od tipa motora i tipa voznje koju upraznjavas)

4. na ovom mestu pogledas u novcanik i odlucis se za polikarbonatnu - tezu (jeftiniju)  ili trokompozitnu - laksu (skuplju) kacigu.

Gradacija po tezini (ali i ceni) ide sledecim redosledom:

1. polikarbonatne 1600 -1650gr

2. fiberglas          1400- 1450gr

3.trokompozitne    1200- 1250gr.

4. karbonske        1000 - 1100gr

Moja topla preporuka je da uzmes SHARK RSF3 od 140e  ili  RSI FUSION TEK od  150e  (obe su od fiberglasa ) . Odlican odnos ulozenog i dobijenog.

• Svrati ponekad, 171 postova
  • Motocikl: XL 1000V

Za početak, Dodo APSOLUTNO NISI U PRAVU!

Ogromna je razlika između polikarbonatnih kaciga i kaciga izrađenih od kompozitnih materijala! Jeste da su kompozitne kacige uglavnom lakše, ali to ne mora da bude pravilo. Kao primer ću ti navesti Arai RX-7 GP koja je kompozitna kaciga, ali sa gramažom od 1400 do 1600+ (u zavisnosti od veličine školjke) i to kao predstavlja neki reper kvaliteta? Naravno da ne, jer tek kad staviš kacigu na glavu shvatiš da težina i nije toliko presudna ako je kaciga pravilno balansirana. Mnogi proizvođači ne obraćaju pažnju na to, ili se prosto vode zahtevima tržišta pa prave jako lagane kompozitne kacige, što je totalni apsurd. Od čega tako lagana kaciga može da te zaštiti???

Tako na primer imaš i karbon kacigu (neću navesti proizvođača) gramaže oko 1100 grama koja kod nas košta 18000 rsd. Što jeste povoljno, ali se niko ne pita kakav je kvalitet tog karbona i zašto je toliko lagana??? Koliko slojeva karbona sadrži spoljašnja školjka? Da se razumemo, karbon je jako loš materijal za kacige, jer puca prilikom udarca. Samim tim, sve više vrhunskih proizvođača kaciga u zadnje vreme prave kacige od kompozitnih materijala u kojima nema karbona!

Evrpski standard za testiranje kaciga iliti homologacija ECE 22-05 ne znači kvalitet!!! I nije nikakvo merilo koje određuje koliko je kaciga bezbedna. Samim tim što se kaciga testira na samo 4, ponavljam SAMO 4 tačke (peta tačka se naknadno testira ali po zahtevu proizvođača u zavisnosti da li žele homologaciju zaštite za bradu ili ne), tačno određene na kacigi! I to na mestima koja su po pravilu daleko od onih mesta koje trpe udarce u stvarnim situacijama! Ako želiš pravo merilo kvaliteta preko homologacije, onda samo SNELL M2010 standard. Imao sam sreće pa sam prisustvovao testiranju kaciga na obe homologacije i razlika je OGROMNA!

Sledeće, svaka polikarbonat kaciga je iznad svega jako osetljiva na atmosferske uslove pre svega temperaturu, UV zračenje, itd... Dok su trokompozitni materijali mnogo izdržljiviji. Zato je i razlika u trajanju garancije  ;) Međutim, najbitnija razlika je šta se dešava sa materijalom prilikom udarca ili proboja stranog tela u kacigu? Kod polikarbonata dolazi do pucanja, dok kod kompozitnih materijala dolazi do kidanja i samim tim materijal prenosi energiju na ostatak kacige. A tu je jako bitno koliko i od kojih slojeva materijala se sadrži spoljašnja školjka. Da ne zalazim u materiju koliko je tu tek važna uloga unutrašnje školjke (za absorbciju energije udara i zaštitu glave onog ko je nosi) ;)

Da zaključim...

Don_Jefto, jako je bitno od kog materijala je kaciga napravljena! Uvek traži kacigu napravljenu od kompozitnih materijala. To naravno znači i da je kaciga dosta skupa. Ali vodi se činjenicom da ti ona čuva glavu, a glava to si ti ;)

Nadam se da sam pomogao  ;D

Pozdrav

Po tvom odgovoru zakljucujem da radis u gevari posto si mi to isto rekao :)

Mislim da si me ubedio i da ce najverovatnije pasti trokompozitna, jos samo da ih dobijete u M velicini, FG 15 ili bar ZF-10 :)

Hvala sto si gubio vreme da mi to objasnis u radnji a i ovde...

Ma bolje je i potrositi vise ipak je glava u pitanju, a na tome ne treba stedeti

• Zainteresovan, 558 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nevada 750 '97, Honda CB750C '82

Hvala sto si gubio vreme da mi to objasnis u radnji a i ovde...

Trudimo se da nase steceno znanje u Arai-u prenesemo  na ljude koji shvataju da postoji razlika ...

Nadam se da smo ti pomogli (ja usmeno kolega pismeno  ;) )

pozz

• Zainteresovan, 599 postova

za SHONSI-ja

Au prijatelju....  alal vera.  Moja prica je bila generalna bez zalazenja u sitna crevca, i kao takva je tacna. Iznosis brdo podataka za koje nemam razloga da ti ne verujem,cak naprotiv, ali to je ono: izuzetak potvrdjuje pravilo! Ja uvek pokusavam da se drzim generalnih stvari bez previse detaljisanja (moze malo) ! U protivnom desava se vrlo cesto da od drveta ne vidimo sumu. I izgubimo se u njoj!!!

Slažem se sa tobom, ali duboko verujem da o nekim stvarima, u ovoj situaciji su kacige, treba znati što više. Pre svega zato što je moja lična bezbednost u pitanju. A zatim, jer mi je to posao i moram poznavati materiju ;)

• Drug član, 2317 postova

Ogromna je razlika između polikarbonatnih kaciga i kaciga izrađenih od kompozitnih materijala! Jeste da su kompozitne kacige uglavnom lakše, ali to ne mora da bude pravilo. Kao primer ću ti navesti Arai RX-7 GP koja je kompozitna kaciga, ali sa gramažom od 1400 do 1600+ (u zavisnosti od veličine školjke) i to kao predstavlja neki reper kvaliteta? Naravno da ne, jer tek kad staviš kacigu na glavu shvatiš da težina i nije toliko presudna ako je kaciga pravilno balansirana. Mnogi proizvođači ne obraćaju pažnju na to, ili se prosto vode zahtevima tržišta pa prave jako lagane kompozitne kacige, što je totalni apsurd. Od čega tako lagana kaciga može da te zaštiti???

Tako na primer imaš i karbon kacigu (neću navesti proizvođača) gramaže oko 1100 grama koja kod nas košta 18000 rsd. Što jeste povoljno, ali se niko ne pita kakav je kvalitet tog karbona i zašto je toliko lagana??? Koliko slojeva karbona sadrži spoljašnja školjka? Da se razumemo, karbon je jako loš materijal za kacige, jer puca prilikom udarca. Samim tim, sve više vrhunskih proizvođača kaciga u zadnje vreme prave kacige od kompozitnih materijala u kojima nema karbona!

Evrpski standard za testiranje kaciga iliti homologacija ECE 22-05 ne znači kvalitet!!! I nije nikakvo merilo koje određuje koliko je kaciga bezbedna. Samim tim što se kaciga testira na samo 4, ponavljam SAMO 4 tačke (peta tačka se naknadno testira ali po zahtevu proizvođača u zavisnosti da li žele homologaciju zaštite za bradu ili ne), tačno određene na kacigi! I to na mestima koja su po pravilu daleko od onih mesta koje trpe udarce u stvarnim situacijama! Ako želiš pravo merilo kvaliteta preko homologacije, onda samo SNELL M2010 standard. Imao sam sreće pa sam prisustvovao testiranju kaciga na obe homologacije i razlika je OGROMNA!

Sledeće, svaka polikarbonat kaciga je iznad svega jako osetljiva na atmosferske uslove pre svega temperaturu, UV zračenje, itd... Dok su trokompozitni materijali mnogo izdržljiviji. Zato je i razlika u trajanju garancije  ;) Međutim, najbitnija razlika je šta se dešava sa materijalom prilikom udarca ili proboja stranog tela u kacigu? Kod polikarbonata dolazi do pucanja, dok kod kompozitnih materijala dolazi do kidanja i samim tim materijal prenosi energiju na ostatak kacige. A tu je jako bitno koliko i od kojih slojeva materijala se sadrži spoljašnja školjka. Da ne zalazim u materiju koliko je tu tek važna uloga unutrašnje školjke (za absorbciju energije udara i zaštitu glave onog ko je nosi) ;)

Da zaključim...

Don_Jefto, jako je bitno od kog materijala je kaciga napravljena! Uvek traži kacigu napravljenu od kompozitnih materijala. To naravno znači i da je kaciga dosta skupa. Ali vodi se činjenicom da ti ona čuva glavu, a glava to si ti ;)

Pozdrav

Reci prodavca.

Posto sam radio sa moto opremom i imam dosta iskustva evo sta ja mislim.

Kada je Sonsi pomenuo kacigu od 1100grama koja se prodavala kod nas mislio je na Marushin RS999. Koja za pocetak nije od karbona vec od specijalnog fibera(Stone fibera) tako da gornje reci ne piju vodu. Model RS1 je Carbon i ima 1050gr.(ove kacige na sharp testu imaju 4 i 5 zvezdica)

Posto imam I Marushin i HJC i Nolan I Agv  prenecu ti moja iskustva.

Kalup je na HJC FG14 i 15 meni idealan, dubok je i odgovara mi, kaciga mi stoji saliveno i kvalitet skoljke je ok. Medjutim kvalitet "pratece opreme" mi se ne svidja. Vizir se mnogo lakse grebe nego kod drugih proizvodjaca kao i sama farba.  lufteri bi mogli biti boljeg kvaliteta, a recimo na modelu fg14 moras da ides u teretanu da bi spustio vizir, toliko je jak zub na mehanizmu da pomislis da ce puci.

Preporucuem ti da pogledas i neki Suomy jer za te pare mozes naci na popustu mnogo ozbiljniju kacigu.(vandal ili defender koji imaju 1250gr) Ili neki Shark kao sto je Doda rekao.

Tezina je i te kako bitna, to zna svako dete koje je ucilo fiziku. energija nije ista sa 1100grama i sa 1700gr. Pri recimo voznji naked motora vecom brzinom i te kako se oseti razlika kada je kaciga teza, vrat trpi mnogo veci napor.O padu da i nepricam. veoma je bitno da je kaciga "meka" da bi apsorbovala udarac i prenela silu

Evo par slika mojih kaciga pri padu na stazi. (oba puta brzina je bila oko 150km/h)

agv koji je puko pozadi. Ali pre svega zbog izbocine pozadi koja i nije losa jer neda pri padu da glava ode previse pozadi a samim tim zeznes vrat.

D0FXm_agv.jpg

suomy

iSSSm_syom.jpg

Da zaključim...

Pozdrav

Reci prodavca.

Posto sam radio sa moto opremom i imam dosta iskustva evo sta ja mislim.

Kada je Sonsi pomenuo kacigu od 1100grama koja se prodavala kod nas mislio je na Marushin RS999. Koja za pocetak nije od karbona vec od specijalnog fibera(Stone fibera) tako da gornje reci ne piju vodu. Model RS1 je Carbon i ima 1050gr.(ove kacige na sharp testu imaju 4 i 5 zvezdica)

Posto imam I Marushin i HJC i Nolan I Agv  prenecu ti moja iskustva.

a recimo na modelu fg14 moras da ides u teretanu da bi spustio vizir, toliko je jak zub na mehanizmu da pomislis da ce puci.

Tezina je i te kako bitna, to zna svako dete koje je ucilo fiziku. energija nije ista sa 1100grama i sa 1700gr. Pri recimo voznji naked motora vecom brzinom i te kako se oseti razlika kada je kaciga teza, vrat trpi mnogo veci napor.O padu da i nepricam. veoma je bitno da je kaciga "meka" da bi apsorbovala udarac i prenela silu

Ne vidim u tvom textu nigde da pricas o razlici izmedju fiberglasa i polikarbonta,sve se svodi na ovo ne valja kupi ono... za razliku od tvog Shonijev text  je ipak vezan za sam naslov ove teme i verujem da ste dosta naucili iz njega,a sto se tice tog Marushina ako vec imas nesto da kazes o njemu evo nauci nas i kazi zasto i u cemu je recimo bolji od FG14 iako je skuplji za 80ak evra ???A sto se tice vizira na FG14 s namerom je napravljen cvrsci zub da bi se u zatvorenom polozaju ponasao kao zakljucan a u otvorenom polozaju prilikom brze voznje da ne dodje do zatvaranja

Sto se tice tezine kacige zar stvarno mislis da bi recimo pre spasio glavu usled pada sa tim tvojim Marushinom od 1050g nego recimo sa kacigom tezom za 400g tipa Arai????  Svrati do Guevare pojasnicu ti i u vezi tezine same kacige i u vezi Sharpovog testa iako ti ocigledno nije jasno o cemu je Shonsi pisao,

nemam zivaca da pisem velike textove

Nema potrebe da mi ti bilo sta objesnjavas jer veruj mi to bi ja mogao tebi jer iskustva imam pregrst.

uopste se ovde neradi o Marushinu samo je poenta da je veoma bitno da je kaciga laksa. Testovi se vrse kako se vrse, baca se kaciga sa odredjene visine ili na nju pada teg (to i sam znas posto si bio u Arai fabrici), i naraavno da ce teza kaciga sa mnogo vise slojeva bolje zastiti glavu ali zapitaj se sta se desava sa vratom i kolika je kineticka energija sa 1250gr i 1700gr. Koliko si cuo da je bilo povreda same glave pri tezim padovima??

Mnogo je manji postotak povreda pri padu same glave a mnogo veci vratnih prsljenova i kicmenog stuba kod ljudi koji nose kacige.

E zbog toga je veoma bitno da kaciga bude sto laksa da bi kin.energija bila manja i da bi bilo manje opterecenje na prsljenove. Veruj mi da 500gr i te kako znaci.

Nemoj da me neko pogresno shvati da imam nesto protiv radnika gevare ili hjc-a samo kazem da ima tu jos mnogo opcija za kupovinu...

Imam nekoliko pitanja za Aresa:

Kazes da su to slike od kacige sa kojom si pao na stazi. OK, ali ne mozes da poredis uslove na stazi i nekoj obicnoj voznji po gradu ili sta vec!

-Moje je pitanje na tu temu, kako mislis da bi se pokazala ta kaciga prilikom pada u gradskoj voznji i udarca u neki ostri predmet (ivicnjak, zardinjera...)???

-Posto imas iskustva kako kazes, onda nam molim te objasni sta je to unutrasnja skoljka i cemu to sluzi????

-Ako je kao sto ti kazes, tezina toliko presudna, kako onda toliko vozaca vozi trke sa Arai kacigama? A pricamo o 1400-1600+ grama i izuzetnim naporima!

Mislim da imas predrasude. Ni Dzolaja ni ja nismo nigde forsirali da covek kupi kacigu kod nas, niti cemo to ikada raditi!!!!

Nas dvojica ne promovisemo firmu u kojoj radimo, vec se trudimo da maksimalno pomognemo i edukujemo kolege motocikliste. Pogotovu sto je kod nas, na zalost, svest o bezbednosti na jako niskom nivou. A cela prica sa motorima i opremom relativno nova, pa je za ocekivati da ljudi nemaju iskustva i dovoljno relevantnih informacija.

Pa da mi dzolaja nije objasnio kako jeste verovatno ne bih ni uzimao kacigu i bio bih jos vecoj dilemi. Meni je jako bitno da osoba koja se bavi prodajom kaciga bude upoznata u sve segmente toga i da moze da odgovori na pitanja konkretnim cinjenicama.

Kod mene je problem sto ako kupujem nesto volim da pre kupovine dobro se upoznam sta kupujem i koje su pogodnosti jedne kacige a koje druge... Isto i za telefone, da li mi je bolji Win Mo ili Android :))

Bezbednost mi je najvaznija i verujem momcima da ako su mi rekli da je trokompozitna bezbednija onda je bezbednija, nisam im trazio da mi pokazu sertifikat iz araia na uvid, ali verujem na rec. Nisu valjda debili da me zajebavaju a znaju sta je u igri (bez uvrede prema bilo kome ) :)

sto se tice tezina, na americkom fudbalu sam nosio i duplo teze kacige, a bilo je dosta udaraca u glavu i to bas jakih (ko je ikada gledao AF znace na sta mislim), tako da mislim da mi to nece smetati, a zbog brzne, vozicu skuter koji ne moze brze od 170 i dobro stiti od vetra, kada predjem na nesto jace videcu da li smeta zbog aerodinamike, ako smeta zamenicu je, ionako ce biti vreme.

Mislim da ova tema nece biti korisna samo meni, nego i drugim novim vozacima, da se malo vise upoznaju sa time od cega je kaciga napravljena i kako funkcionise :)

Pozz svima

Imam nekoliko pitanja za Aresa:

Kazes da su to slike od kacige sa kojom si pao na stazi. OK, ali ne mozes da poredis uslove na stazi i nekoj obicnoj voznji po gradu ili sta vec!

-Moje je pitanje na tu temu, kako mislis da bi se pokazala ta kaciga prilikom pada u gradskoj voznji i udarca u neki ostri predmet (ivicnjak, zardinjera...)???

-Posto imas iskustva kako kazes, onda nam molim te objasni sta je to unutrasnja skoljka i cemu to sluzi????

-Ako je kao sto ti kazes, tezina toliko presudna, kako onda toliko vozaca vozi trke sa Arai kacigama? A pricamo o 1400-1600+ grama i izuzetnim naporima!

Mislim da imas predrasude. Ni Dzolaja ni ja nismo nigde forsirali da covek kupi kacigu kod nas, niti cemo to ikada raditi!!!!

Nas dvojica ne promovisemo firmu u kojoj radimo, vec se trudimo da maksimalno pomognemo i edukujemo kolege motocikliste. Pogotovu sto je kod nas, na zalost, svest o bezbednosti na jako niskom nivou. A cela prica sa motorima i opremom relativno nova, pa je za ocekivati da ljudi nemaju iskustva i dovoljno relevantnih informacija.

Veruj mi da nemam. Naprotiv, rekao sam da imam i HJC kacigu zbog njenog kalupa koji meni odgovara. Samo u ovoj temi se pojavila kaciga koju vi prodajete a stekao sam utisak da u svakoj temi u kojoj se pominje vasa oprema tu ste da poterate vodu na vasu vodenicu.

Ja samo hocu decku da kazem da postoji jos modela i da se ne treba zaletati.

Apsolutno da je trokompozitna bolja u too ne treba sumnjati ali postoji jos tu dosta parametara koje treba uzeti u obzir.

Da ne flozofiram, cena  modelima zf9 fg14 i f15 nije ista kao ii recimo HJC HQ1. sto znaci ima razlika u kvalitetu. Ja sam uvek nosio trokompozitne jer sam imao para da kupim kvalitetnu. Po meni rukovoditi se tome samo da li trokompozitna ili ne je cista glupost ako se nema para za kvalitetniju trokompozitnu.

Vas model zf9 je trokompozitna kaciga a recimo ne moze prici nolanovim modelima N84 i N62 koji su od polikarbonata ni u jednoj stavki.

Znaci to sto je kaciga trokompozitna ne mora uvek znaciti da je bolja od one koja je od polikarbonata.

To je bila poenta cele moje price.

Vas model zf9 je trokompozitna kaciga a recimo ne moze prici nolanovim modelima N84 i N62 koji su od polikarbonata ni u jednoj stavki.

Znaci to sto je kaciga trokompozitna ne mora uvek znaciti da je bolja od one koja je od polikarbonata.

To je bila poenta cele moje price.

Mozda su tise,lepse,udobnije, ali nikada nece biti sigurnije od ZF9

@ Ares

Ne videh nigde da si odgovorio na moja pitanja?? A, kazes da imas iskustva. Jel to znaci da nisam dostojan tvog odgovora??  :-\

Samo u ovoj temi se pojavila kaciga koju vi prodajete a stekao sam utisak da u svakoj temi u kojoj se pominje vasa oprema tu ste da poterate vodu na vasu vodenicu.

Apsolutno nigde u mojim postovima u ovoj temi, nemas favorizovanje HJC kaciga, tako da ti kometar ne pije vodu!

ZF-9 nije model kacige, za motore koje ti vozis  ;)

Lako je biti generalan. Ako ti nije tesko, obrazlozi tvoju tvrdnju.

@ Don Jefta

Drago mi je da si makar ti shvatio poentu Dzolajine price u radnji i mog posta ovde.

Koju ces kacigu kupiti, to je tvoja licna stvar, ovde nije prica o tome. Svakako da ima mnogo proizvodjaca i modela na trzistu. Neki bolji, neki losiji. Moj post je namenjen cisto kao smernica, cime da se vodis u odabiru kacige i koje kvalitete, odnosno kriterijume kaciga treba da zadovoljava.

haha all I heard was Bla bla bla bla bla bla bla :) To ti je isti fazon kada dodje zamena iz fizike ( 26-28god, 90-60-90, crna kosa uff) ko ce bre da pazi na zakone gravitacije i akcije i reakcije kada ti ona predaje (ovo mi se desilo u srednjoj skoli, najlepse 2 nedelje fizike ikada) :)

mali off ali nema veze

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja