Jump to content

Moto Zajednica

Naj-1000 za 2010

Recommended Posts

• Integrisan, 13031 postova
  • Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750

Ja sam se BAŠ iznenadio kad sam video cene. Mislio sam - ma super je BMW ali će da košta ko đavo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 3618 postova

Svaka cast BMW-u, zaista izgleda, bar meni u svakom slucaju, da su sve dobro proracunali pre nego sto su se upustili u borbu sa Japancima. Kazes u Nemackoj jeftiniji par stotina evra od konkurencije? Evo i ja sam iznenadjen, nisam to ocekivao.

• Drug član, 1439 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3

Ili je važno to što ima 189ks na 14000 rpm a deset manje od konkurencije na rpm gde se najviše vozi

Cena?

Dule, ja sam zbog tvoje gornje recenice postavio dijagram snage. Zvucalo mi je da si mislio da ovaj BMW na malom i srednjem broju obrtaja ima manje snage od konkurencije, mozda se varam. E sad, ako nisu ni dijagrami snage merodavni za poredjenje - onda ne znam sta jeste, a posto se ja ne razumem narocito u problematiku R motora, zamolio bih te da predstavis ovde odgovarajuce dijagrame, koje ti smatras merodavnim. I da ih prokomentarises, naravno.

Kao sto vidis i mozes da proveris cena S1000RR je ista kao kod konkurencije, mozda cak i malo niza.

Dragane,

Još je rano za ozbiljne komentare i za analizu dijagrama, kao što znaš rezultati na jednom uređaju mogu da se razlikuju itekako u odnosu na drugi uređaj a da ne pričamo o gripu na valjku, temp gume, temp vazduha, nadmorska visina, količina kiseonika  itd itd ima tu mnogo faktora kao što znaš ja sam oko te teme išao do kraja da bih imao motoicikl kakav sam ja hteo.

Jinlunu, BMW-u i bilo kojoj marki želim sve najbolje nisam vezan ni za koju marku

Ne kažem da nema 183ks ali znam da K9 serijski bez modifikacija nema koliko je bilo na onom youtube.

Za BMW jednostavno treba malo sačekati, nadam se da će to neko i kod nas ovde voziti

• Drug član, 1439 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3

Dragane,

Nisam imao vremena u prethodnom postu da objašnjavam šta se dešava posle primene EURO2 standarda ajde da kažemo poslednje 2 god, ide se na to da se na obrtaje dobija koja KS više kao peak power ali možeš da pretpostaviš da je mala korist u praksi od toga pogotovo na ulici.

Smanjuje se hod klipa povećava prečnik o dobija se motor koji se jako vrti i trebaju mu obrtaji da bi ispoljio tu svoju snagu.

Sve to se kompenzuje uz pomoć par novotarija ali definitivno se low i midrange gubi.

Pogledaj dole tri dijagrama sa website Akrapović (http://www.akrapovic.com/motorcycle-exhaust/products/suzuki/model/gsx-r-1000-2005-2006/slip-on-53cec56e6a/) sva tri auspuha su Street legal osim što je za K6 Stret legal open.

Prva slika je BMW pa Honda pa moj motor K6, ajde da kažemo model star skoro 5 god jer je izbačen 2005-te.

Pogledaj sada gde se ukršta snaga sa RPM na oko 7000rpm i pogledaj odakle kreće BMW.

Stari K5 na 7000rpm ima samo 25ks više od State of the Art BMW. Gde je greška?

Šta misliš kako ide ide K6 na 7-8k rpm? Pogledaj torque

Bmw odlazi sa snagom tek iznad 11000rpm tako da je sada jasno kako je to moguće a da ne pričamo kako ovi motori idu na 11000rpm koji god da je. moraš da probaš  ;D

Snimi krivu snage pa kaži gde je najpravija. Tako gde je najpravija znači da je dotok snage najbolji, nema rupa u dizanju rpm

To je jako teško napraviti, kada bi prikačio chart Yamaha R1 2004 umro bi od smeha

post-760-12879059930788_thumb.jpg

post-760-12879059931587_thumb.jpg

post-760-12879059932114_thumb.jpg

Guest Velimlje

U danasnjem MCN-u izasao je test ABS kocnica , za nas smrtnike , jer nemamo talenat i osecaj u ruci kojeg misle da imaju neki , koji su za sebe zamislili da su bolji od tehnologije …

Jos ranije u drugcijim uslovima testirali su novu Hondu Fireblade , model sa i bez ABS-a doduse sa brzine od 80 milja na sat …

sa ABS  64.06 metara

bez ABS 78.41 metra

A sad su odlucili da testiraju nekoliko motora i auto , za uporedenje

Uslovi – vlazan asfalt , temperatura 2,5 stepena celzijusa , kocenje sa brzine 70 milja na sat do zaustavljanja

BMW K 1300 S    47.8 metra

BMW S 1000 RR  49.8

Honda Civic auto  52.6

Honda Fireblade  55.9 

Neznam za vas , ali ja za sebe znam ….

Pazi, ako prepreka iskoči na 30 metara najradije bih bio u Hondi civic od ova četiri.

Vidim da se ovaj MCN uzima zdravo za gotovo. Ko Biblija, skoro.

Guest Velimlje

Pazi, ako prepreka iskoči na 30 metara najradije bih bio u Hondi civic od ova četiri.

Vidim da se ovaj MCN uzima zdravo za gotovo. Ko Biblija, skoro.

Pa ako ces po toj logici , najbolje je u datom momentu sedeti kod kuce , piti pivo i gledati spansku seriju ...

Inace MCN je poprilicno los uporedujuci ga sa normalnim moto magazinima , lici malo na tzv. zutu stampu sto se tice novih modela , spekulacija i slicno , ali sto se tice testova , tu su 100 posto . Zasto ga mnogi vole i citiraju ? Jer izlazi svake srede , u obliku novine je , jeftin i pun svezih informacija . To jest vecina ostalih magazina objavljuje testove koje su napravili nedeljama ( ili mesecima ) ranije . U toku sezone trka objavljuju analize od pre 3 dana , to je sigurno azurnije od moto magazina ..

Pronto , hvala za link , ovo je neki ludak na motoru , sve obilazi ...

• Ne silazi, 6558 postova
  • Motocikl: konzerviran

Pronto , hvala za link , ovo je neki ludak na motoru , sve obilazi ...

Ima na kraju filmica kako se zove lik.Inace svi ti "testeri" su bivsi (a neki i jos uvek) trkaci,pa to kako tera ne treba da te cudi.

Guest Velimlje

Pomenuo sam vec , MCN je interesantan jer mnogo ranije izlazi sa novitetima nego magazini , ali ove nedelje su skoro sve engleske revije imale test novog BMW-a , doduse sa staze u Portimau , od pre mesec i kusur dana , mozda u sledecem broju i oni objave uporedni test …

Evo samo par reci iz svakog testa

Magazin SuperBike , februarski broj 2010

samo reci pohvale , jedino sto kazu da je ruzan , isto kao nova Honda CBR1000RR .. inace nece da kazu da je bolji , jos , dok jih ne testiraju uporedno

RIDE magazin , februar 2010

kaze  …  nema nikakvih drama , samo brzina … i  … ocekujem gomilu dve ili tri godine starih Hondi kod BMW dilera ove godine , kad ljudi navale da jih menjaju za novog BMW-a

FAST BIKES , februar 2010

kaze  …. BMW je dosao i posramio Japance  , i to od magazina koji bukvalno mrzi sve sto je do sad nosilo znacku BMW !!!!

Zar su i oni svi pristrasni ????

ocekujem gomilu dve ili tri godine starih Hondi kod BMW dilera ove godine , kad ljudi navale da jih menjaju za novog BMW-a

Znači biće par godina starih CBR/GSXR/R1/ZX-ova ko slame. Zanima me samo šta se kuva u Japanu za 2011. Biće žešće

zanimljivo gledati odgovor na S1000 pred kraj sezone! A trebalo bi i "jeftini" RSV4 da se pojavi.

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Novi Motociclismo donosi uporedni test,mozda bolje reci "duel", BMW-Aprilia RSV4

Pa daj neki deo teksta, neki nagovestaj... bilo sta?

• Zainteresovan, 987 postova
  • Motocikl: R 1250 GS Adventure

Drustvo , pozdrav

Eto vec mesec dana nisam nista pisao , da ne dosadujem nekom ( ili sebi , nisam vise ni sam siguran ) ali moram da se javim , izvinte … Pa posle nastavite gde ste stali , bez mene

Da se razumemo , taj tip motora me UOPSTE ne interesuje , kicma bi mi otisla posle 10 kilometara , ali kao motorista volim da procitam i saznam nesto o svakom motoru , pa i ovom .

Ali moram da odgovorim na vase komentare , jer umesto da procitam misljenja , nove informacije , linkove za test ili slicno , po obicaju se nade gomila vas pozvana da jede da ne kazem sta …

Doctor pise

Zasto se ovo zove BMW S1000RR group test, ane npr. R1000 group test ili nesto slicno?

kineziolog pise

Zato sto su pristrasni, a mozda je i BMW malo potplatio

Spettacolo

Uh, brate, baš su bili pristrasni

Za moj ukus su ipak preterali, imena drugih proizvođača (svih zajedno) su izgovorili, malte ne, 5 puta, a BMW je svaka druga reč.

Jednostavno, nisam ubeđen u objektivnost ni malo!

Motoholic vam je odgovorio , pa necu da ponavljam sve sto je on rekao ali zaista …. Na poslu ne mogu da gledam YouTube , pa sam posle tih vasih komentara sinoc sacekao da dodem kuci i pogledam klip , rekoh mozda ste u pravu , bar za tu tvrdnju da je BMW svaka druga rec ? Da sam zaludan , a nisam , isao bi da brojim reci …

Ako ne volite BMW , zasto to ne kazete tako ? Mnogo jednostavnije . Ja tako nesto jednostavno ne bi mogao da napisem , protivi se mojim principima , a vi kako hocete ..

Gixxer

iz moje neke perspektive na takvom motociklu ABS je nešto nepotrebno

Koja je to tvoja perspektiva ? Tvoj osecaj i iskustvo su toliko dobri da ti ne treba ABS , ili ti se to ne svida iz drugog razloga ? Postoji isti model bez ABS , pa ko voli nek izvoli .

Momci ne žurite, ovo je klasična marketinška kampanja.

O cemu ti pricas ? Marketinska kampanja cija ? MCN poznato je ne voli BMW i jedva cekaju dan da neko napravi nesto bolje ( i prodavanije ) od GS-a . Kad je pre par meseci izasao ovaj novi KTM STM ili koja mu je oznaka , na prvoj strani su napisali da je bolji od GS-a … Sad , posle par meseci i prvih brojki prodaje su se ucutali i cekaju novu Multistradu u nadi da isto to napisu na prvoj strani . Da BMW ne postoji 99 posto njih u MCN-u bi bili najsretniji …

Cena?

A da, to je najvaznije … 95 posto posetioca ovog foruma nece biti u mogucnosti da kupi taj motor jedno 5 godina , dok ne dodu polovni , a vazno je da se svi nalazimo pametni  .

A i zadnji komentar , t.j link na ‘’vec najavljeno’’ , nema veze sa zivotom .  Da je Ben Spies vozio BMW ove godine ili ( ubaci po zelji , da ne dode do nove razprave ) , mozda bi BMW bio bolji ove godine …

Sve u svemu , kakve veze imaju trke sa zivotom , prvo su motori samo kozmeticki slicni , a drugo voze jih svemirci …

Neznam zasto , ali pola vas na ovom forumu gubi objektivnost kad se pomene BMW ? Ne razumem vas ..

I da , zaboravih da pomenem , ja vozim BMW-a , mometalno , ali se zbog toga ne osecam pristrasno , i posto je ovo truli zapad , moj diler mi je poslao pozivnicu na prezentaciju tog BMW-Video sam ga izbliza i provozao krug. Ali nisam nasao shodno da ikome solim pamet , za razliku od vas .

Zbogom , zaista vise ne mislim da pisem ….  Sve najbolje

BRAVO !!!!!!!!!!!!!!!

+ 1

Novi Motociclismo donosi uporedni test,mozda bolje reci "duel", BMW-Aprilia RSV4

Pa daj neki deo teksta, neki nagovestaj... bilo sta?

Nisam jos pazario,vid'o samo najavu.Bice.

Stigla leteratura u nase selo veselo!

Spremam se da vam napravim jedan kratak prevod.Onako za pocetak,da ne kazem aperitiv,sledece informacije.

Bojno polje,pista u Valensiji.Specijal guest star Gabor Talmacsi.Verzije za (ne tako obicne) smrtnike uporedjene sa spravama koje su terali Max Biaggi i Ruben Xaus u protekloj sezoni SBK sampionata.Bukvalno njihove,sa sve brojem i "initial" set-upom  :o

Idemo lagano.Ljudi razumite,nisam ja prevodilac,a hocu to ipak da srocim sto je bolje moguce

Svojim novim projektom,i ne samo vec i konkretnim proizvodom,Nemci su bacili rukavicu u lice svim proizvodjacima sportskih motocikala sa linijskim motorom 4 cilindra (citaj japanci).Njihovo novo cedo ostavilo je vrlo jak utisak na sve prisutne pri probama motocikala na dinamometru,koje je radjeno pred samo testiranje na pisti.Novi bavarac ostavlja iza sebe toliko hvaljeni "big-bang" za 15 duzzina (KS) a svog direktnog protivnika za cak 20 i dostize neverovatnih 300 km/h sa onime sto nudi fabrika.A fabrika nudi puno toga.

TCS-kontrola proklizavanja,ABS sa mogucnoscu regulisanja uz 4 nivoa limitiranja snage i njene distribucije,promena brzina uz pomoc elektronike i kontrola propinjanja.To ce biti izuzetno zanimljivo tockarosima  :D

Nista od ovoga nema Aprilia,pa je logicno pomisliti da su joj i sanse male,ali..

U svojoj konstrukciji ima niz resenja koji joj pomazu da odbrani svoju cast.Tehnicari iz Noale-a,poznati u svetu moto sporta kao majstori set-upa,narocito sto se suspenzije tice,sve su podredili upravljivosti.U izuzetno mali ram uspeli su optimalno da pozicioniraju novi agregat "V stretta"-sto bi trebalo da znaci,uski V-sa uglom izmedju cilindara od 65'.Naravno da su se obratili Ohlinsu za susp. (u verziji Factory),dok "obicna" montira kombinaciju Showa-Sachs

Iz svega ovoga i prvi utisak u sedistu.

Aprilia,kraca i uopste kompaktnija,odmah stavlja do znanja za sta je napravljena.BMW ima upravljac dalje od sedista,zbog cega vozac vise lezi na motociklu.Medjutim razlika u visini sedista i volana (medjusobno i od zemlje),cine da nema preteranog oslanjanja na ruke,pa je samim tim i utisak komfora + za BMW.Tome doprinosi i mekse sediste,mekse podesen zadnji amortizer i oslonci za stopala montirani nesto dalje od sedista ka zadnjem kraju,nego na Apriliji

RSV4 je tako upakovana,da ce vrlo verovatno visi vozaci imati problem da im se kolena i laktovi dodiruju,pa ce jedno od pomenutih (cesce ruke) cesto biti izvan "oklopa",tako da ce dolazeca struja vazduha biti prilicno ometena i dodatno uticati na smanjenje komfora

U voznji iza BMW-a,Aprilija podseca na svoju predhodnicu RSV (V2) u borbi sa japanskim protivnicima.Gubi desetine metara na pravcu.Razlika je u tome sto RSV nikad nije uspela da "pobedi" svoje protivnike na testovima,za razliku od nove RSV4

Brzinom kojom Aprilija predje preko linije od 400m iz mirovanja (10,392s),BMW se krece vec na 310m (10,072s).Na kraju kratkog pravca piste u Valensiji,BMW-ov cajger pokazuje 12 km/h vise nego Aprilijin...

nastavak sledi

...Iako prosto ocarava svojom snagom i lakocom u njenoj distribuciji preko tocka na asvalt,motor je delovao malo prazno izmedju 5 i 8 hiljada obrtaja.Gledajuci dijagrame snage motora jedno i drugog motocikla,koji su prakticno identicni,od 3 do 10 hiljada,razloge treba traziti u prenosnim odnosima brzina.Aprilija deluje nekako spremnija za ubrzanje,bas zbog toga sto su joj brzine krace,dok BMW u izlasku iz krivine svojom preciznoscu u doziranju snage ne retko nadoknadjuje izgubljeni teren.

U kocenju Aprilija uspeva bitno da popravi vreme i to ponajvise zbog same konfiguracije staze,na kojoj nema ekstremnih kocenja,vec je cesto potrebno uci u krivinu sa rucicom kocnice koja je jos uvek ispod prstiju.Za razliku od predjasnjeg testa na pisti Portimao,BMW se pokazao stabilniji u kocenju.Verovato pomalo i zbog toga sto smo se vec sreli i malo naucili kako da iskoristimo ogroman potencijal kocionog sistema,koji je kod Aprilije ipak za nijansu jaci.

Duzina sedista,uopste citavog motocikla,omogucava vozacu de se pomeri dodatno u nazad i da tezinom smanji tendenciju podizanja zadnjeg kraja U ovoj fazi dolazi do izrazaja efikasnost elektronskih sistema.Na prvom mestu ABS-a koji funkcionise besprekorno.Idealno za vozace sa manje iskustva,a omogucuje kako je vec receno modulaciju i kompletno iskljucivanje,ako je pilot naravno za tako nesto spreman.

Za razliku od BMW-a koji je nekako primoran da pravi siroke trajektorije u krivinama,Aprilija je spremnija na promenu pravca i uopste reaktivnija kad je u pitanju ekstremna voznja.Ovde bi trebalo reci da oba motocikla ulaze u krivinu prakticno istom brzinom,ali Aprilija nudi mogucnost brzeg,ranijeg ispravljanja i otvaranja gasa,pa ko to ume da iskoristi...

Uz to vazno je reci da RSV4 u fazi otvaranja gasa nema tako izrazenu tendenciju podizanja prednjeg kraja,dok BMW u tim trenucima poziva u pomoc elektroniku koja bitno utice na produzenje vremena u reakciji motora.To je jedan od detalja koji nam se nikako nije dopao

Za kraj,sveukupno,BMW izgleda manje okretan,stabilan u dugim krivinama i umara znatno manje.Dobrim delom i zbog toga sto je promena brzina elektronski podpomognuta.Za razliku od Aprilije uliva vise poverenja,mada se pokazalo da to i ne mora da se protumaci kao vrhunska prednost.

ima jos,ima jos

Gabor Talmacsi i njegov sud.

"Nekako se bolje osecam na Apriliji,verovatno jer je vise "racing" u kompletnoj postavci,ali BMW ima neverovatan motor.Verujte mi da ne preterujem kad kazem da ne ide mnogo sporije od MotoGP sprave koju sam terao ove (prosle) godine.

Aprilija deluje laksa (i jeste 6,7 kila),manja,kompaktnija (on je inace visok 164cm) i ima odlican set-up,narocito prednjeg kraja.Svidja mi se spremnost motora,ali zato Bembara kad potegne na 10.000,verujte mi osecao sam se kao na Superbike spravi.BMW ima vise "ulicnu" postavku i ima sigurno jako puno prostora da bude jos bolji na pisti.

Best lap sa Aprilijom 1'42"7          Best lap sa BMWom 1'43"00

E da jos jedan detalj

Oba su motocikla bila opremljena gumama Metzeler,model Racetec Interact K2.To je evolucija vec poznate Racetec od koje se razlikuju u sari i boljem kvalitetu mesavine.Ulicna verzija imace oznaku K3,dok su za pistu spremne 3 verzije po mekoci K0,K1 i K2,koja je i koriscena za test

Par guma je menjan na 25 krugova,koje je podnosio vise nego uspesno,dajuci uvek sve od sebe bez iznenadnih padova.Menjane su narocito zbog istrosenosti zadnje gume (normalne) i zbog razlike u vremenima koje su iznosile i do 8 desetih delova sekunde

Priozvode se samo za tocak 17"

Vidim da vlada interesovanje za novi BMW.Evo malo da "popnem" temu.Nasao sam pre nekog vremena par interesantnih informacija.

Guest Stevan Husqvarna

Izmedju BMW-a i Aprilije bih se odlucio za BMW. Prosto zato sto je BMW  ;D

A na odgovor teme za uopsteno naj1000, ja bih rekao Honda...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja