Jump to content

Moto Zajednica

NOVE GUME SA GELOM.

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 212 postova

Ideja nije nova, uspesno se koristi u biciklizmu vec 10-tak godina u nazad.

Problem kod motora je sledeci:

busenjem gume se probija i ostecuje vise slojeva platana (platno) a mozda i celicna sajla.

Inercija koja se stvara tokom okretanja tocka dovodi do toga da se platna usled ostecenja pocnu cepati i dolazi do raspadanja gume.

Na video snimku je sve to lepo prikazano, samo sto je na snimku prikazano samo to da guma ne ispusta vazduh.

Sta bi bilo sa tom gumom kad bi probali da je testiraju na njen dozvoljen maximum ne smem ni da pomislim.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1429 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300, Ktm exc300

Pumpanje guma gelom radi jedan lik na Mirijevu odavno.

Nije skupo, samo ne znam koliko je efikasno na nekim "brzim" motorima. Mislim da je odlicna stvar za neki enduro ili kros koji se vozi van asfalta.

• Svrati ponekad, 333 postova
  • Motocikl: Suzana GSXR 750 K8

Ja koliko vidim to nije pumpanje gelom, neki se nanosi neki sloj na unutrashnju stranu gume dok je nenamontirana.

Ako nije toliko skupa zezancija, mozhe biti jako korisno, ako se negde u putu guma probushi, ne daj bozhe, pa da se stigne do odresdishta bar.

Neko reche cepanje sajla u gumi i cepanje gume pri njenom maximumu...Chisto sumnjam da bi neko peglao motor sa probushenom gumom, a i teshko da ce neko naleteti na ovoliku hrpu eksera odjednom :)

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

stvar je u tome da ti ako imas ovo u gumi nisi ni svestan da si istu probusio,pa onda opet cepas motor,e sada dali moze doci do pucanja gume,to je pitanje

• Drug član, 1429 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300, Ktm exc300

stvar je u tome da ti ako imas ovo u gumi nisi ni svestan da si istu probusio,pa onda opet cepas motor,e sada dali moze doci do pucanja gume,to je pitanje

Bas tako. Ne secam se da li je u pitanju Kocha sa Mirijeva stavljao ovaj gel u gumu i kad je bila rasprava o tom gelu i na pitanje "pa sta kazes, jel sluzi dobro, jel ispusta" odgovor je bio , nemam pojma da li se probusila pa da ti kazem konkretno. (slobodna interpretacija)

• Zainteresovan, 904 postova
  • Motocikl: SUZUKI V- STROM

hmm....nesto razmisljam...Kakva je onda razlika kada probusim gumu i zakrpim je gel chepom? Za tubeless gume ne moze drugacije.Znaci da taj gel chep nije dobar i da ce kasnije guma da mi eksplodira?

Sad ce neko da kaze:" Nije to isto.Ovde na ovim gumama busis platno a da to i ne znas pa kasnije to moze da bitno oslabi platno i da ti pukne u brzini.".

JA kazem:"to bi onda isto znacilo da ja toliko busim gume i krpim gel perlicom-chepom da to u veku trajanja jedne gume moze isto da mi se desi tj. da mi pukne guma.".To ne stoji jer u veku jedne gume ja sam ih dva puta bushio.Pa i da sam busio 10 puta tesko da mogu da je probusim svih deset puta u precniku gume od 2 cm pa da mi platno oslabi. :D Nema bre toliko eksera po putu da toliko izfronclam gumu da  bi platno puklo. ;D Onda bi puklo i da je u pitanju obicna guma koju sam krpio.  ;D

• Svrati ponekad, 333 postova
  • Motocikl: Suzana GSXR 750 K8

Eto lepo chovek objasnio i ja se slazhem. Mada evo ja sam za mesec dana uspeo da ubodem dva eksera, s tim shto su ostala u gumi al je pushtala.Pa sam zakrpio do sl sezone, poshto cu nove da uzmem.Tako da gel nije losha stvarchica, bar za mene, jer ne vozim pun gas :))

• Drug član, 3002 postova
  • Motocikl: FleXeR

Van svega toga mene zanima kako taj gel utice na tezinu (rotaciona masa) i tvrdocu karakase.....

Koliko to sve umanjuje vozne karakteristike ili ne?????

• ., 437 postova

Van svega toga mene zanima kako taj gel utice na tezinu (rotaciona masa) i tvrdocu karakase.....

Koliko to sve umanjuje vozne karakteristike ili ne?????

Gugl je keva:

http://www.batterydoctors.co.rs/html/Usluge_naseg_servisa_LAT.htm

Nahvališe ga ovde. Sad, nije zgoreg biti pomalo podozriv prema svemu ovome, ali ja se najozbiljnije razmišljam da ga stavim.

CITAT sa sajta

Upotrebom zaštitnog gela, smanjuje se temperatura gume prilikom vožnje, i do 40 %, povećava se elastičnost gume ( usporava se starenje gume ) do 20 %

SManjuje se TEMPERATURA gume!!!!! Svi znamo da samo zagrejana guma ima GRIP onoliki koliko treba!!!!!!!!!!!!!!!!

Povecava se ELASTICNOST??????

Da je dobro resenje, vec bi proizvodjaci to istestirali na trkama pa u proizvodnju, ne gube nista jer gume menjamo zbog potrosenosti....

Sve sto doprinosi BEZBEDNOSTI u svetu ima dobru prodaju, bez obzira na vecu CENU!!!

Ne znam ali ako se neko ODLUCI neka iznese svoje utiske.....

2006 povratak iz trebinja....... Gale je uspeo da sa jednim srafom probusi zadnju gumu na PET mesta........ Ustvari tada smo prestali

da brojimo.... Krpili su unutrasnju NOVU koju sam dao ja bezbroj puta jer je osteceno platno konstantno busilo unutrasnju....... IAKO SE NA OKO NISTA NIJE VIDELO OD OSTECENJA!!!!!

Tad je rekao TUBELESS zakon..... ;D

post-145-12879059683934_thumb.jpg

post-145-12879059684218_thumb.jpg

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja