Jump to content

Moto Zajednica

Koji viskozitet ulja je dovoljan za HONDU REBEL?

Recommended Posts

• Vozac A kategorije :D, 940 postova
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL 650

Koji viskozitet ulja je dovoljan za HONDU REBEL?

Hocu da kupim ulje pa da moram da znam koji viskozitet je dovoljan za HONDU REBEL 125!!

Ili da mi preporucite koje ulje da uzmem? Da li je AGIP ulje dovoljno!?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1537 postova
  • Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa

Auuu da samo Motul?????????????????????? vi sto vozite na motul mislite da ako kupite najskuplje ulje da ce vam masina trajati 10000000km?????

Ja vozim na kvalitetno mineralno ulje i nemam nikakvih zamerki vec godinama.........a za te pare koliko kosta motul ja cu dva puta da zamenim ulje....

Kao sto je nekad bio Castrol ( full reklama ) tako je danas Motul...........

Ali sve je na ponudi pa nek sipa ko sta voli ili vise plati.......moj motocikl netrosi ulje a nikad nisam sipao Motul

• Zainteresovan, 645 postova
  • Motocikl: BMW F900GS

Dzigorius shta sipash ti ? Ja sam isto protiv kupovine preskupih ulja (osim za high tech R mashine koje se bash vrte...), vec misli mda je bolje cheshce ga menjati a sipati neko "jednostavnije", ok ulje.

• Vozac A kategorije :D, 940 postova
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL 650

A jel koristi neko AGIP? posto mogu da ga dobijem za neke dobre pare!

• Zainteresovan, 454 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z1000 Mk2 Piaggio Beverly 250

A što za početak ne skineš njegovo servisno uputstvo pa vidiš šta fabrika kaže?

Često zna da piše i na čepu za ulje neophodna gradacija pa pogledaj i tu.

Treća opcija ti je da, kad se opredeliš za neki brend, pitaš da ti prodavac u radnji gde ćeš kupiti ulje u katalogu proizvođača ulja da tačne podatke o odgovarajućem viskozitetu za tvoj motor.

• Svrati ponekad, 242 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 750 1995, Cagiva Mito 125 1992-na prodaju

Ako se ne varam na CM 125 i na Rebelu 125 su slicne masine, ako nisu i iste. Ja sam koristio Ipone 10.4 (10w40) i prezadovoljan sam. Kada su dekle motora vrlo vruce, skinem merac ulja i stavim ulje na ruku ono je mlako, tako da od mene imas preporuku za Ipone.

Pozdrav

Dzigorius shta sipash ti ? Ja sam isto protiv kupovine preskupih ulja (osim za high tech R mashine koje se bash vrte...), vec misli mda je bolje cheshce ga menjati a sipati neko "jednostavnije", ok ulje.

Ja vozim na Esso ultra 10W 40 semy sintetic............kupujem ga u Verano motorsu ( bitno je da je original i nikako sa neke pijace )

4 litre kosta mislim oko 1600 dindzi........znaci  zlu netrebalo mogu na to da sipam full sitetiku a i mineralno ulje

Doziveo sam u svojoj bajkerskoj karijeri da mi se probusi guma daleko od kuce ( teska noc me uhvatila ) i kad sam namestio gumu, nisam dobro naspanovao tocak zbog zurbe i teskih uslova rada ( lanac mi je bio labav ) i ja krenuo i napravio 10tak kilometara i spao mi lanac i zakucao se u prednji zupcanik.....ja odlepio od malera jedva nekako to namestio i naspanovao ( jasno mi je bilo zasto je spao )...i krenem ja ponovo i napravim 10tak kilometara i osetim da mi motocikl NEide doro i da se greje........ja stanem pogledam bolje a lanac kad je spao i zakucao se nepred probio blok velicine dinara i iscurilo mi ulje a Hondurina pocela da riba......ajme sta sad??????????? ja nadjem neki cep od vina i nozem ga obradim i zakucam ga kamenom u tu rupu ( nije tu neki pritisak ).....uglavnom odem ja u kupim neko najjeftinije djubre od ulja ( imao sam u masini full sintetiku ) ..jedva sam i para za to imao...i ja sipam i kresnem Hondu ona radi....ja gass i stignem kuci posle nekih 200km.......verovao ili ne vozio sam tu Hondu jos dosta dok je nisam rastavio i video sam tragove tog zaribavanja ali neki drugi motocikli ( sa gliko lezajem na radilici bi zavarili za sva vremena ) bi trenutno zavrsili karijeru......

Poenta da kad sam pomesao full sintetiku sa djubretom imao sam tesku skramu u masini i garez koju je jako tesko i ocistiti..........ovo su bili extremni uslovi ali da sam imao ovo sto sad vozim nebi poremetio unutrasnju cistocu motora koja je jako bitna.............

Zakljucak Honda moze i bez ulja da ide ( nije bas preporucljivo )

Pih shto ne napisa ovo ranije, ja josh lupam glavu dal da menjam filter :P

Neznam kako mi je pobegla tema pa nisam video?????...........pa pozeljno je zameniti filter svaki put ti pogotovo jer si sastavio tek masinu.......to mu dodje ko 0 njulti servis na 1000km ( nova masina )....mada netreba bas toliko preterivati

Ma de da preterujem, zezam se. Pa on mene treba da sluzi ne ja njega. Nisam zamenio na kraju filter jer je bilo par dana josh lepovreme a meni se voziloooo. Kupio Optima super visk 15-40 u prvoj radnji i napravio oko 200km test voznje i uzivanja po avali i okolnim podrucjima i selima :P Na prolece ce da dobije akumulator, filter i novo ulje (20-50 ili 20-60).

• Svrati ponekad, 126 postova
  • Motocikl: Z650RS

Pozdrav Draki!

Koje ulje ćeš koristiti zavisi i od toga u kakvom ti je stanju motor, u kakvim ga uslovima voziš, kako ga voziš... Budući da je u pitanju Rebel, vjerujem da nema nekog divljanja. Fabrička preporuka za ulje za tvoj motor je 15w50 (bez obzira na proizvođača). Međutim, ako je mašina možda starija, a i zbog naših uslova (putnih, vremenskih...) neki iskusniji mehaničari preporučuju i 10w40 za čopere.

AGIP nisam koristio pa ti ništa ne znam reći, ali ne vidim zašto ne bi bilo dobro (još ako je za malu kintu ;)).

Koliko ja znam za starije motore bi bash trebalo gushce ulje zar ne ?  :-\

Shto je mashina vishe koriscena povecavaju se zazori pa se onda sipa gushce ulje kako bi "popunilo" zazore i manje prodiralo u kompresioni prostor. Kad je gushce ulje, formira se deblji sloj na mazajucim delovima. Opet, sa druge strane, kada je motor nov i zazori mali ne valja sipati gusce ulje od preporuchenog (za odredj. temperaturu) jer onda ne moze dovoljna kolichina da prodje kroz suvishe mali zazor i time se smanjuje mazanje, povecava se trenje izmedju delova i samim tim oni se vishe i brze troshe.

Trebalo bi da je 15W40 nekako univerzalni viskozitet. Meni u knjizici za motor pishe da preporuchuju 15W40 API SE/SF. Na kraju sam sipao najobichniju Modrica SuperVisk 15W40 jer je ono bash potpuno po specifikaciji... Na prolece cu ipak sipati neko bolje i malo gusce (20W50), ovo je samo da prezimi u garazi sa njim...

A evo u prilogu shta pishe za viskozitet u zavisnosti od temperature (za moj motor).

post-5215-1287905946785_thumb.jpg

E da, bitna je i radna temperatura. Ako se motor dosta greje a ulje bude retko ono se josh vishe razredi kada se ugreje tako da dosta izgubi na viskozitetu, i tada je bolje sipatu gushce. Kod relativno hladnih motora (i kada je napolju hladno) ne valja gusto ulje jer se dosta zgusne sa padom temperature da motor teshko vergla kada je hladan, i u sluchaju motorcikla, kvachilo nece da odvaja dobro (hoce da cimne kada se ubaci u brzinu dok je hladan).

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja