Jump to content

Moto Zajednica

Ako zelite da vozite motocikl po novim propisima

Recommended Posts

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

ZAŠTITA (alarm)

Uređaj koji služi ovome ne sme imati mogućnost da se  uključi kad se vozilo nalazi u pokretu.

Živo me interesuje odakle im ovo pade na pamet i zašto ...

U stvari je prilicno logicno, kome se bar jednom nije sam od sebe ukljucio alarm u sred preticanja slepera, i sa autobusom u susret, i naravno ugasio motor, taj ne zna sta je adrenalinski sok... :)

Vidiš to je lepo objašnjenje, nisam se toga setio....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Auspuh i katalizator

Izduvna cev ne sme prelaziti gabarite motocikla, a na njoj se mora nalaziti i uređaj za prigušivanje zvuka. Naknadno ugrađeni prigušivači moraju biti homologovani. Ukoliko je  motocikl proizveden sa katalizatorom ne sme se koristiti bez njega. Svi naknadno ugrađeni katalizatori moraju biti homologovani.

Da li ovo znaci da auspuhe koje smo sami pravili i ne prave buku,a nemaju homologizaciju mozemo poskidati u staro gvozdje i moramo kupiti originalne ili neke druge koji su homologovani?Da li je po propisu i zakonu originalan izduv sa GSXR-a na Tomosu? Pa ima zig da je po zakonu!Ja imam obicne prohromske cevi u kojima se nalaze prigusivaci.Mozda i prodjem na tehnickom,jer ne pravim buku,ali sta ce se desiti kad dodjem na granicu? ???I da li ce Akrapovic,made in race-Ada,biti po zakonu ako mu se ugradi "db-killer"? Jbg,nema zig!?

E pade mi na pamet nesto, posto mi koji imamo matore motocikle tesko da cemo pronaci nesto sto nam odgovara i da ima homologaciju, a da ne kosta 300-400eura. Jel moze da se negdje uradi atest za auspuh, kao sto se radi za prikolice koje sami pravimo i slicno, sto nebi moglo i za auspuh

• Zainteresovan, 593 postova

Letos sam se vozao po Dolomitima,Svici i njenim prevojima,francuzise Alpima....i imao sta da vidim. Jedini sam ja imao ''prigusivac''  ;D u auspuhu i bio ubedljivo najtisi. :( Oko mene svi urlaju po sistemu - ko nema otvorenog Akrapa da mu iscuri ulje iz kardana  ;D ;D

Table sa ''semaforom'' brzine kretanja, koje se nalaze na ulazu u vecinu manjih mesta, sluzile su im da vide jel stvarno voze 200km/h ili ih ''vara'' cajger  8)

Murije nigde. O cemu se tu radi....nemam pojma.

• Drug član, 1558 postova
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Letos sam se vozao po Dolomitima,Svici i njenim prevojima,francuzise Alpima....i imao sta da vidim. Jedini sam ja imao ''prigusivac''  ;D u auspuhu i bio ubedljivo najtisi. :( Oko mene svi urlaju po sistemu - ko nema otvorenog Akrapa da mu iscuri ulje iz kardana  ;D ;D

Table sa ''semaforom'' brzine kretanja, koje se nalaze na ulazu u vecinu manjih mesta, sluzile su im da vide jel stvarno voze 200km/h ili ih ''vara'' cajger  8)

Murije nigde. O cemu se tu radi....nemam pojma.

Tako sam ja jednom prilikom rekao mom kumu, posle vecere u Svedskoj, i par nekih njikovih sokica sa 2-3% c2h5oh, mogu ja da vozim nije mi nista, a ceo dan nisam video pandura, kaze covek koji vec 32 godine zivi tamo: Jeste, nema policije cesto, ali kad organizuju raciju, sve zaustavljaju, i svi duvaju, pa kom obojci... A ako imas preko 0.5, salju te kod psihijatra na evaluaciju, da li ikad da ti vrate dozvolu... ???

A, sto se tice motora, ista stvar kao i kod nas, ne jebu ih 5%... Ni oni nas, ni mi njih... ;D

• Zainteresovan, 791 postova
  • Motocikl: Honda CBR1000RR 2005, Honda CBR600F4 1999, KTM 950SMR 2007

Budale. Ovo neka primene na motore koje oni sebi kupe, a mene će morati da stignu ako mogu a ako uspeju onda prestajem da vozim motor...

• Zainteresovan, 648 postova
  • Motocikl: TDM 850, DKW RT175

slozio bih se sa nekim od starijih postova, cisto za sebe cu otici na tehnicki da izmerim buku ali mi i dalje nije jasno kako se ono meri: "kada je vozilo u stacionarnom stanju...."    U LERU DA RADI????

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

slozio bih se sa nekim od starijih postova, cisto za sebe cu otici na tehnicki da izmerim buku ali mi i dalje nije jasno kako se ono meri: "kada je vozilo u stacionarnom stanju...."     U LERU DA RADI????

Pa ako je na leru ja imam shanse da prodjem.... Jedva

• Quid Quid latine dictum est altum viditur!, 957 postova
  • Motocikl: KTM 1190 ADV, Yamaha R1 RN22 Big Bang

nego mene vise interesuje ona "nasilnicka voznja" u stvari sta spada pod nju? znam za tockarenje i isteravanje klipova kroz auspuh.

sada na africi kada se ukocim cesto ustanem i vozim tako neko vreme, na R-ovima sam imao obicaj da sedim na rezervoaru i mlataram nogama da vratim krv u njih. ostale stvari koje sam naucio na kursu ofanzivne voznje necu ni da spominjem uglavnom me interesuje za ove dve da li ce da mi oduzimaju dozvolu?

Video sam kako voziš. Nasilnička vožnja je upravo ono kako ti voziš!!! ;D ;D ;D

a sta drugo ocekivati od neznog vozaca bagera  ;D  ;D  ;D

kazi bre bagerista, a ne tu neki fensi vozac bagera, a sto se voznje tice to sam naucio na kursu ofanzivne voznje  :) :) :)

stvarno me interesuje sta su sve ubacili u kategoriju "nasilnicka voznja".

• Drug član, 1245 postova

a ja to da budem fin. pa ovako za par stvari znam sigurno da se karakterise kao nasilnicka voznja, a to je: "probijanje zvucnog zida", prekoracenje brzine od 100%, obilazenje kolone, prolazenje izmedju kolone, probijanje na semaforu da bi bio prvi, odnosno svi stoje,a ti mirno i kulturno prodjes izmedju i stanes prvi, e to je nasilnicka voznja. ali nigde se ne spominju poze u toku voznje  ;D

• Skuteras, 3716 postova
  • Motocikl: T-Max 500

- Koliku kaznu mi treba da napisemo panduru ako nam ne trazi na uvid nesto od stvari koje bi trebali da imamo?

- Da li ce po novom zakonu i dalje moci da me zaustavljaju kad god njima padne na pamet ili samo kad napravim neki prekrsaj (izuzev kad su NAJAVLJENE rutinske kontrole)? Ovako sanse nema po gradu da sednem na motor da me bar dva puta ne zaustave bez ikakve veze i to samo sto vole da muce motoriste (ko sto kaze farbach ''ako desnim misom kliknete na pandura, u properties vidite da je opcija "izivljavanje na bajkerima" aktivna). Zaustavi neki automobil, vidi da ja dolazim iz daljine, pusta auto i zaustavlja mene. Ja vec po defaultu kad ih vidim odmah dajem migavac i zaustavljam se pored njih

heheehe, on moze, a i ne mora da ti trazi to sto ti moras da imas kod sebe, a da li ce i dalje moci da te zaustavlja kad god mu dune? pa naravno, u suprotnom, kako ce fini gospodin pandur da ti lupi kaznene poene zato sto nemas prvu pomoc  ;D

• Skuteras, 3716 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Sijalice, prva pomoc, uze, pp aparat i ostalo je svuda u svetu toliko normalno da ima svaki auto da nece niko ni da te pita, a kamo li da te zaustavlja zbog toga. Joooooj Srbijaaaaa

• Zainteresovan, 730 postova

U zakonu stoji da ruke moraju biti na upravljacu, noge se ne spominju ;D

A "lipar" vas ne smije zaustaviti osim ako nije uocio evidentan prekrsaj. Znaci kad lipar zaustavi bez razloga, onako pjesaka, ako mu je dosadno, ja prvo pitam razlog zaustavljanja. Ako slegne ramenima, pozelim mu ugodan dan i cao ;D

Kad je rutinska kontrola moraju imati bijele trake na uniformi i bjelu kapu, njihovo vozilo  mora biti parkirano pod uglom od 90 stepeni u odnosu na kolovoz da se vidi jasno natpis policija, mjesto gdje zaustavljaju mora biti propisno obiljezeno cunjevima.

e pa ne bih se slozio s tobom, ne znam kako je kod vas, ali ovde ce i dalje moci da te zaustavljaju da bi proverili dokumenta i ostalo, a ne moraju da nose nikakve trake i tako to. inace, za motor, moras da imas samo prvu pomoc i prsluk (koji moras da nosis ako si zaustavio motor pored puta, tipa da nesto pogledas, pisas itd). cini mi se da nista vise ne mora da se nosi, bar se ja ne secam da sam procitao jos nesto.

da li je na vespama rezervni tocak obavezan? posto je tako u fabrikaciji. i ako jeste da li treba i dizalica ako ima samo copavu?

Profesore, može li neki čas obuke?

naravno  ;), ali na tvom motoru, ja nemam motor imam afriku ;D

• Zainteresovan, 730 postova

Zille, bilo je i kod nas tako dok nije izasao novi zakon koji je 99% isti kao i u Srbiji. Ne kazem da nema nekih razlika, zato pretpostavljam da ce i to biti izmjenjeno za zaustavljanje. Jer, nek je policajac 100puta, nije bog, ne moze te uznemiravati tek tako ako se vozes po gradu, ides na posao...

• Svakom po zasluzi, 12454 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Evo šta piše u današnjem "Kuriru":

Znanje i kaciga čuvaju motoriste

Novim zakonom uvodi se obavezna teorijska i praktična obuka za buduće vozače motocikala. Motociklisti ne smeju da imaju alkohol u krvi

Uz trocifrenu brzinu i nedovoljnu saobraćajnu kulturu vozača automobila, nekorišćenje zaštitne opreme, pre svega kacige, glavni je razlog stradanja motorista na ulicama.

Novi zakon o bezbednosti u saobraćaju propisuje kazne za motocikliste koji svojim postupcima ugrožavaju svoj i život ostalih učesnika u saobraćaju. Takođe, uvodi se obavezna teorijska i praktična obuka za pojedine kategorije motora.

- Sadašnji vozači A kategorije imaće pravo da upravljaju mopedima (AM) i svim kategorijama motocikala - A, A1 i A2. Vozači B i viših kategorija imaće pravo da upravljaju samo mopedima (AM). I vozač i putnik motocikla moraju za vreme vožnje da nose zakopčanu homologovanu zaštitnu kacigu, na način propisan deklaracijom proizvođača kacige. Kazna od 5.000 dinara propisana je za nenošenje kacige, ali i ako kaciga nije homologovana, nije zakopčana ili se ne nosi u skladu s deklaracijom - objašnjava Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Vozač motocikla ne sme da prevozi lice koje ne može da upravlja svojim postupcima usled dejstva alkohola, narkotika ili iz drugih razloga. Za ovaj prekršaj kazna za vozača je 6.000-20.000 dinara plus tri poena.

Dete mlađe od 12 godina uopšte ne sme da se prevozi na motociklu, a prekršioci će se kazniti novčanom sankcijom od 15.000 do 30.000 dinara, šest kaznenih poena i biće im oduzeta dozvola od tri do 12 meseci. Vozači mopeda i motocikala ne smeju da imaju nimalo alkohola u organizmu.

Učenje na greškama, pravilno kočenje i simulacije

Vladimir Jevtić iz Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda, doktorant iz oblasti bezbednosti dvotočkaša, kaže da u školama sigurne vožnje budući motociklisti mogu da nauče kako da reaguju u ekstremnim situacijama i sačuvaju život.

- Polaznici se upoznaju s dosadašnjim iskustvom i greškama vozača dvotočkaša. U školi se uči o tome koliko je važno poštovati propisanu brzinu i saobraćajne propise kako bi se bezbedno učestvovalo u saobraćaju. Simuliraju se situacije koje mogu da se dogode u saobraćaju, kao što je izletanje vozila s trotoara. Polaznici uče kako da koče, jer većina koči zadnjom kočnicom, što je loše. Pravilno kočenje skraćuje zaustavni put, što može biti presudno za izbegavanje udesa - navodi Jevtić.

Praktični deo nastave obavlja se na poligonu. Jedina škola bezbedne vožnje motorista nalazi se u okviru Mas centra i vodi je najbolji srpski motociklista Miloš Milovanović.

Teorijski deo projekta bezbednog učestvovanja u saobraćaju održavaće se u Centru za edukaciju u ulici Jovanke Radaković 84, a praktični deo na poligonu.

U koloni, jedan za drugim

Ako se kreću u grupi, motociklisti moraju da se kreću jedan za drugim u koloni (kazna 5.000). Vozač motocikla ne sme da koristi slušalice audio uređaja na oba uva istovremeno, a u suprotnom platiće kaznu od 3.000 dinara.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja