Jump to content

Moto Zajednica

Dok cekamo pocetak sledece sezone...

Recommended Posts

• Drug član, 3618 postova

MCN nam prenosi da je Valentino Rossi siguran da ce njegovi buduci planovi biti zakljuceni do juna, kao i da je njegov prvi izbor Yamaha.

"Odlicno sam se smestio u Yamahi i ocigledno da je to moj prvi izbor.

U svakom slucaju, malo cudno pricati o tome gde ce vozaci biti u 2011 kada nismo ni poceli sezonu 2010 tako da ne znam sta se desava."

"Mislim da cu negde u junu ili julu znati. U 2008 potpisao sam u junu tako da ce se to desiti ove godine u manje ili vise isto vreme ili se mozda moze desiti da stvari ostanu otvorene do kasno u leto."

"Zbog situacije sa cetiri najbolja vozaca kojima isticu ugovori ove godine ovo pitanje ce stalno biti na stolu cele sezone."

"Cudna je koincidencija da ce cetiri najbrza vozaca zavrsiti sa ugovorima u isto vreme."

"Mogu da zamislim da ce svako od njih uraditi ono sto misli da je najbolje za njega. Sto se tice mog buduceg ugovora, Yamaha ce biti prva sa kojom cu pricati o tome."

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Visordown nam prenosi da se Lambreta vraca u 125GP. Nicola Casadei ce voditi ovu operaciju kao sportski direktor, dok ce Giancarlo Cecchini raditi na agregatu. Puno ime tima ce biti Lambretta Reparto Corse i vec je potvrdjen Marco Ravaioli kao jedan od dvojice vozaca.

post-6549-12879063751748_thumb.jpg

Crash.net prenosi da je Vittoriano Guareschi koji obavlja ulogu menadzera tima i test vozaca bio jedini test vozac Ducatija danas na stazi, i provozao ih svih deset!

"Bio sam jedina osoba koja je vozila Ducatije danas i vozio sam ih sve", rekao je nasmejani Guareschi za Crash.net u sredu uvece. "I svaki je razlicit. Jedan je dug, jedan je kratak, jedan ima polugu za kocenje ovde - kontrole su sve potpuno razlicite!"

"Svi motocikli su napravljeni u Ducatiju proslog meseca, ali nisu testirani," nastavio je on. "Tako sam napravio dva kruga na svakom od njih kako bi bili sigurni da rade kocnice, kvacilo, elektronski sistemi i sve radi OK."

Pricao je o agregatu:

"Big-bang je vozljiviji i lakse je 'razumeti' snagu", odgovorio je. "Stari agregat je oslobadjao punu snagu motora odjednom, kao turbo! Novi motor je znatno prijateljskiji nastrojen i mnogo je lakse kontrolisati motor sa gasom."

"Sto se tice najboljih prolaznih vremena ne postoji velika razlika, ali tokom trke - kada grip gume ponestaje - 'big bang' ima prednost."

"Mislim da svi u MotoGP-ju koriste 'Big-bang' sada", dodao je on.

Otkrio je koje ce delove Stoner i Hayden testirati:

"Nicky ima dva razlicita oklopa da proba; jedan veci i jedan manji, a Casey ima dve razlicite viljuske , jednu od ugljenika i jednu od aluminijuma. Ali isto tako postoje i razliciti dizajni viljuski kao i razliciti materijali."

"Razlika izmedju svih njih je u pogledu krutosti i kako se to prevodi u smislu osecaja i 'grip'-a zadnje gume. U toplim uslovima sa malim 'grip'-om, kao ovde, vazno je da imamo fleksibilnost u viljusci."

"Pomogao sam da razviju nove viljuske kao test vozac".

Predsednik IRTA i sef Monster Yamaha Tech 3 gosp. Herve Poncharal je za MCN potvrdio da ce se prica o 1000cc nastaviti za vreme ovog testa u Sepangu. MSMA ce nastaviti sa predlozima za novu klasu, a Dorna se nada da ce tehnicki pravilnik za novu MotoGP klasu biti gotov pocetkom ove sezone.

Herve Poncharal je rekao:

"Nema sumnje da postoji jednoglasna podrska za promenu na 1000cc i razgovori u Sepangu ce biti samo dodavanje novih informacija, posebno od strane MSMA."

Eugene Laverty je za MCN rekao da rezutati koje pravi Cal Crutchlow uticu pozitivno na njegovu karijeru. Njih dvojica su se prosle godine borili za titulu i Laverty je izgubio titulu sa sedam bodova razlike na poslednjoj rundi sezone na stazi Portimao.

Laverty ulazi u sezonu sa zeljom da osvoji WSS titulu i rekao je da ima namere da pole ove sezone ode ili u Moto2 ili u WSB.

"Cinjenica da je Cal otisao na testiranja i bio brzi od Jamesa (Toseland), koji je dosao iz MotoGP je samo dobro za mene."

"Voleo bih da sam video da je Cal otisao u Moto2 Jer mislim da je mogao da ode i pobedi na prvoj trci i iznenadi ljude."

"Ali on mi i dalje cini uslugu sa onim sto radi u WSB. "

Matteo Baiocco je potpisao za Pedercini Kawasaki tim. Prosle godine ovaj 26-ogodisnjak je poceo sezonu sa PSG-1 Kawasaki timom ali je zbog povlacenja ovog tima sa scene sezonu zavrsio sa Guandalini Ducati timom. Kolega u timu ce mu biti Roger Lee Hayden.

Repsol Honda tim je potvrdio za Crash.net da Andrea Dovizioso ima novog glavnog mehanicara. Na to mesto je unapredjen Ramon Aurin koji je obavljao posao tehnicara telemetrije.

Pete Benson koji je pre Aurina bio na poziciji glavnog mehanicara, nije vise u Honda timu. On sada sa Scott Reddingom u Moto2.

Tri inzenjera koja su stigla iz Yamahe su rasporedjena i dobili su svoja zaduzenja. Carlo Luzzi je preuzeo Aurinov sada vec stari posao na telemetriji. Druga dvojica, Andrea Zugna i Cristian Battaglia rade direktno za HRC.

Po ugledu na Fiat Yamaha MotoGP tim, sada i Dani i Andrea imaju svog menadzera tima. Alberto Puig ce biti za Danijevu stranu, a Gianni Berti za Andreainu stranu garaze.

Predstaviti novu MotoGP masinu je vrlo komplikovana stvar. Naravno nama se to ne cini tako. Treba pazljivo birati momenat, da bi sam dogadjaj bio sto glamurozniji, a on opet treba da bude dovoljno jeftin da novinari mogu da ga 'pokriju'.

Ducati je ovaj problem resio zaista velikim i glamuroznim predstavljanjem zajedno sa Ferrarijem na Italijanskim Alpima.

Yamaha je resila da napravi drugaciji pristup. Uradila je to na prvom testu godine, na stazi Sepang u Maleziji. Ova lokacija je slobodno mozemo reci 'odgovarajuca', pogotovo ove godine, zato sto je Yamaha Indonesia u pricu usla kao sponzor, prateci porast interesovanja za moto sport na ovim prostorima. Sudeci po Google Trends Indonezija daje najveci broj korisnika koji na netu traze termin "motogp", i tako brojcano nadjacali sa Italijane sa 4:1.

Lansiranje u Aziji ima i svoj problem, naravno. Vecina fanova iz Evrope bi morala ili je putovala da ga vidi. Medjutim, da mi ne bi putovali, a i ovako dobro koristimo net, mi smo se snasli. Yamaha Racing i Fiat On The Web nam pruzaju dosta slika i videa, cisto da osetimo bar delic atmosfere.

Intervju sa Valentino Rossijem je za sve nas preveo Mixa i njega mozete procitati ovde.

Predstavljanje.

Valentino Rossi

Jorge Lorenzo

Lin Jarvis

Leon Camier veruje da moze mnogo da nauci od starijeg i mnogo iskusnijeg kolege Max Biaggija.

Rekao je za MCN:

"Max zna kako ovaj motor treba da se vozi dok sam ja jos u fazi privikavanja."

"Pitao sam tim na testu na stazi Portimao o nasim podesavanjima i ona su zapravo vrlo slicna u mnogo stvari sto je dobra stvar kada budemo dosli na (za mene) nove staze, jer cu moci da gledam u njegove podatke."

Crash.net prenose da timske kolege Fiat Yamaha tima Valentino Rossi i Jorge Lorenzo, cije su pit garaze vec podeljene zidom, vise nece deliti informacije za vreme Gran Prix vikenda.

Davide Brivio je rekao:

"U 2010 cemo imati male promene [u smislu razmene informacija izmedju Rossija i Lorenzoa], u odnosu na 2009",

"Polazeci od cinjenice da su vozaci dva glavna rivala za titulu, odlucili smo da postujemo njihovo medjusobno nadmetanje i da njihove nacine da se trkaju i pristupaju takmicenju, tako da ce tokom vikenda dve ekipe biti mnogo vise nezavisnije i izazov ce biti veci."

"Nece mnogo informacija biti razmenjivano izmedju dva tima."

Direktor tima Masahiko Nakajima je rekao:

"Dakle, svaki tim [Rossijev i Lorenzov] ima svoje podatke. Ne mozete da vidite podatke drugog tima. Samo Yamaha inzenjeri mogu da vide sve podatke i da ih zatim prosledjuju nazad do vozaca."

Valentino Rossi:

"Mislim da je Jorge - vec u 2008, ali posebno prosle godine - pokazao da je brz i dobar stav da popravi i podesi motor", odgovorio je Rossi. "Jorge je sada dve godine u MotoGP i svi u timu su se slozili da je moguce da krene sam."

"Takodje Jorge zeli da mnogo vise radi na razvoju motora, tako da mislim da je ispravno da svako radi svoj posao, i na razvicu, i pokusava da to uradi sam. Na kraju to ne menja mnogo zato sto su komentari od mene i Jorgea prilicno slicni."

"Dakle, to nije velika promena."

Ali Lorenzov odgovor pokazuje da bas i nije zadovoljan situacijom:

"Nemam sta da komentarisem povodom toga."

MotoGP.com je pitao Dani Pedrosu da li ce ove sezone biti neke promene medju 'vanzemaljcima'?

"To se moze promeniti u bilo kom trenutku. Ocigledno je prosle godine nivo (trka) bio jasan, ali se (sama) trka menjala sa svakim Gran Prix-om. Redosled je bio drugaciji svaki vikend. Jedan vozac moze da pobedi jedan dan, drugi moze pobediti sledeceg - konkurencija je na veoma visokom nivou. Sto se tice drugih vozaca, postace jasnije tokom sezone."

Takodje je bio pitan zbog cega je promenio (vratio) broj sa 3 na broj 26. Rekao je:

"To je znak zahvalnosti mojim fanovima koji su me pratili kroz teske trenutke, kao sto su sezone 2008, a narocito 2009. Ja sam to uradio za njih, znam da im se svidja, i oni znaju moj broj i mogu da me prate."

Valentino Rossi i Marco Simoncell su u privatnom zivotu dobri drugari ali sada kada se obojica takmice u MotoGP, Valentino kaze da mu nece nuditi bilo kakve savete, prenosi Crash.net.

"Ne, ne! Kada je Marco potpisao za MotoGP, sa savetima je gotovo!" Rossi se nasmesio.

"Mislim da je to normalno! Imam dobar odnos sa njim, ostali smo prilicno puno vremena zajedno kod kuce, treniramo u istoj teretani i sa Motocross motorima."

"Imam dobar odnos sa njim i gledao sam ga kako postaje svetski prvak, ali sada je rival, kao i ostali", dodao je Rossi.

Posle otkrivanja da Yamahini vozaci vise nece deliti informacije za vreme Gran Prix vikenda, Honda je objavila da njihovi fabricki vozaci ne dele informacije jos od 2008.

Kazuhiko Yamano, bivsi Repsol Honda menadzer tima, a sada njegov direktor, je otkrio ovu politiku tima na danasnjem (jutros) saopstenju za stampu.

"Ove godine postoje neke male promene u strukturi tima Repsol Honda. Ja sam sada direktor tima i obojica Dani i Dovi imaju svoje timove i menadzere, kao i u Yamahi", poceo je Yamano.

Kada su novinari pomenuli situaciju u Yamahi bilo je jasno da ce se izmigoljiti pitanje koliko podataka ce biti deljeno izmedju Repsol Honda vozaca.

"Dakle, u Repsol Honda timu, jos od 2008, podaci su podeljeni u pit garazi," Yamano je otkrio. "Ali, podaci o razvitku se dalje dele. Yamaha je pocela [da radi ovo] ove godine [a] smo poceli u 2008. "

Upkos tehnickom 'vatrenom zidu' izmedju vozaca, Yamano insistira da komunikacija nije problem.

"Spolja to moze da izgleda kao zid koji [deli tim], ali i unutra Dani, Dovi i ja o razmatramo o svim stvarima zajedno."

"A ove godine ce biti vise diskusija izmedju nas. Bice vise otvoreni."

"Slikacu da svako moze da vidi!" Nasalio se on.

Crash.net prenosi da je Casey Stoner juce imao problema sa vibracijama. Evo sta on kaze:

"Danas je bilo tesko shvatiti", priznao je Casey. "Krenuli sa podesavanjima koja su veoma dobra, napravio prilicno dobro prolazno vreme [na 12-om krugu od 42], a zatim pokusao mnogo razlicitih kombinacija da bih poboljsao osecaj za motor."

"Imali smo problema sa vibracijama. Nismo dobili bas nikakvo poboljsanje, bilo je toliko vrelo na stazi tako da je bilo zaista tesko da se shvati pravimo bilo bilo kakav napredak."

"U sustini pravili smo isto prolazno vreme i cak sa podesavanjima koja su se osecala dobro. Bilo je puno 2min 1.9sec i nismo mogli bolje od toga.

MCN prenosi deo intervjua Valentino Rossija posle jucerasnjeg testa.

"Danasnji dan je bio veoma vazan, jer ove godine imamo samo sest dana testiranja da podesimo motor, tako da ne smemo gubiti vreme."

"Prvi dan je bio veoma pozitivan, probali smo nov motor za 2010, sa drugacijom sasijom i novim motorom, koji moze da napravi vise kilometara, i veoma je brza. Yamaha je radila veoma dobro tokom zime."

"Sada moramo da potrosimo neko vreme na podesavanje elektronike i drugih stvari. Ovo je samo pocetak ali se cini da smo vec u dobroj formi."

Nevolje se nastavljaju za Apriliu. Odluka da se povuku iz Moto2 krajem novembra izgleda da je ostavila svoje posledice. Italijanski GPOne javlja da bi Apriliin sef trkackog odeljenja Giampiero Sacchi mogao da napusti svoje radno mesto kao i ceo trkacki program. Ovaj potez bi bio veliki udarac za fabriku iz Noalea, zbog toga sto je Sacchi sa Aprilom jos od 80-ih, i radio je sa svim velikanima koja je ova fabrika proizvela od Max Biaggija do Tetsuya Harade, Valentino Rossija i Jorge Lorenzoa.

Koren problema, sudeci po GPOne, je rivalstvo izmedju Sacchija i Apriliinog generalnog direktora gosp. Leo Mercantija. Oni takodje kazu da je izvrsni direktor Piaggio Groupe, gosp. Roberto Colaninno vec umoran od njihovog medjusobnog koskanja i da je preduzima mere da 'sredi' stvari.

Sacchi bi trebalo da bude prisutan na zvanicnom predstavljanju Aprilia World Superbike tima, koji je zakazan za 9 ovog meseca, ako se desi ne bude prisutan, to ce verovatno znaciti...

Crash.net prenosi Valentino Rossijeve utiske sa drugog dana testrianja. On kaze:

"Nakon jucerasnjeg dana i ovaj drugi dan je bio vrlo dobar, iako smo izgubili nekoliko sati zbog kise, na kraju smo uspeli da zavrsimo nas posao."

"Radili smo na novom motoru da pronadjemo bolja podesavanja i bio sam srecan sto sam bio ukupno najbrzi - iako je ovo samo testiranje ovo je vazno za mene!"

"Na sledecem testu cemo imati jos nekoliko novih stvari, ali smo srecni sto smo vec sada brzi i jaki."

"Postoji prostor za poboljsanje, naravno; Sepang je uvek dobra staza za Yamahu tako da cemo morati da sacekamo Qatar da bi smo imali bolje razumevanje naseg nivoa, ali smo napravili odlican pocetak",

Crash.net prenosi da se sef Monster Yamaha Tech 3 tima, Herve Poncharal plasio da ce zbog prvaila o broju agregata pasti i nivo performansi agregata na njihovoj YZR-M1 masini.

Izgleda da je to bila pogresna pretpostavka i izgleda da su svi proizvodjaci gledali da zadrze snagu agregata uz povecanje njegove trajnosti -  Poncharal insistira da je novi M1 agregat najjaci koji je ovj tim ikada imao.

"Velika vest za nas na ovom testu je motor", rekao je Poncharal za Crash.net. "Nismo znali sta da ocekujemo sa novim pravilima. Mislim da je svako ocekivao da cemo imati manje snaznije agregate zbog povecanja pouzdanosti, jer sest motora za jednu sezonu je velika misija za fabrike.

"Ali kada je Colin usao, posle prve voznje, imao je osmeh od uva-do-uva. Zatim, kada se i Ben se sastao sa Valentinom, prva stvar koju su rekli Je  f**k! Koji motor! Mislim da svi u Yamahi vrlo sretni."

Crash.net nam prenosi da je Jorge Lorenzo da se osecao kao da je 'zaboravio kako se vozi' za vreme prvog dana testiranja u Sepangu. Zavrsio je kao peti ukupno i kao treci od Yamaha vozaca.

"Osecao sam se mnogo bolje i danas sam i bio u stanju da budem brz odmah. To nije bio veliki problem juce, to je samo zbog toga da posle tako duge pauze zaboravim kako se vozi"

"Treba mi malo vremena, ali je bilo mnogo bolje danas. Srecan sam o svojim performansama i osecaja u vezi sa mojim novim motorom."

"Yamaha je napravila dobra poboljsanja bez promene najbolje delove motora i to je najbolji nacin. Napravili su neke dobre modifikacije sasije i motora i to se vec odrazilo na nas tempo."

"Mi nemamo mnogo vremena (za rad) na motoru do pocetka sezone, tako da cemo iskorititi vecinu vremena ovde narednih mesec dana da nastavimo sa dobro radom."

Crash.net prenosi utiske Ben Spiesa od koga su na ovom testu bili brzi samo 'vanzemaljci'.

"Trenutno je samo do mene. Ima dobrih pola sekunde samo u meni"

"Vozio sam najbolje i najbrze sto sam mogao sa obzirom kako sam se osecao."

"Ne zelim da pravim bilo kakva opravdanja ali se nisam osecao bas dobro zbog zaostatka. Ali ovo je bio dobar test, jer sam naucio mnogo o tome kako da poboljsam svoju voznju i prilagodim se stilu koji trazi Yamaha MotoGP masina."

"Tesko je razbiti neke moje stare Superbike navike u ovom trenutku, ali sam napravio neki veliki napredak u nekoliko mesta na stazi gde sam se bio mucio, narocito u kocenju. Poceo sam da se osecam mnogo prirodnije i napravio neka dobra vremena sa gumama za trku."

Casey Stoner kaze o novom agregatu:

"Nasli smo samo pozitivne  osobine novog motora", rekao je Stoner. "Motor je veoma ugladjen, veoma lak za voznju, i daje mi dosta samopouzdanja. Ocekivali smo krajnja brzina bude manja [sa 'Big Bang'-om], ali smo u stvari brze nego sto smo bili prosle godine u trci. Veoma smo zadovoljni."

"Sa ovim motorom smo u mogucnosti da prepolovimo iznos [elektronike] kontrole proklizavanja. Vecinu smo iskljucili."

"U principu, mislim da ce ovo biti bolji paket za ceo sampionat, nego za jednu ili dve staze, kao sto smo imali u proslosti.", rekao je on. "Imamo mnogo bolji i svestraniji osecaj sa ovim motorom i jedva cekam da ga isprobam na ostalim stazama da vidim kako ce ici."

"Mislim da bi mozda ovde bili brzi sa starim motorom, jer mi jos uvek pokusavamo da razumemo novi motor. Ali nismo previse daleko, nismo povredjeni i radujemo se novoj sezoni."

Prenosi Crash.net.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja