Jump to content

Moto Zajednica

SVEČANO OTVARANJE

Recommended Posts

• Drug član, 755 postova
  • Motocikl: nekad

Honde XL 125 , sa malim zakašnjenjem od mesecak dana  :) desilo se pre nepun sat u majstor Srđanovoj garaži ...

Kako smo se nadali ,dobro smo se udali  ;D

Nije mi otpao ventil i probio klip ... nego je bilo previše lufta u ležištu bregaste, koja se zbog toga držala samo na lageru , koji je zaribao ,te je lanac spao i uštopovao istu ...

Znači, od klipa na dole sve je OK, i cilindar je OK, ali je zato glava u qrcu ... i sad se postavlja pitanje, šta dalje ?

Na jednom mestu sam našao kompletnu mašinu, a može i u delovima ... da li vredi krpiti ovu moju , ili da menjam celu ?

A da, i ventili baš ne drže nešto ... jedan je da kažemo, OK ... ali drugi ne prolazi ...

post-6653-12879056790037_thumb.jpg

post-6653-12879056791014_thumb.jpg

post-6653-12879056792263_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 36 postova

pa ako je sve ostalo ok kao sto kazes zasto bi stavljao drugu koju ne znas u kakvom je stanju. vidi kakve su karike na ovoj tvojoj, trebao si izmeriti kompresiju pre nego sto si rasklapao da znas koliko je bara, pa vidis koliko je propisano minim koji sme da bude, i ako je dobra kompresija ne diraj karike, i ako ti ne trosi puno ulja...

uzmi samo drugu glavu sa ventilima, mozda i ovu pregastu obradi ili uzmi drugu koja je dobra i napakuj na tvoju masinu. jer ovde ces znati barem kakva je radilica, klip, hilzna, karike i ostalo.... a na drugoj neces znati dok ne otvoris.

• Drug član, 755 postova

Ma nisi me razumeo, ne da li da menjam celu mašinu ... nego celu glavu ... jer ova kakva je, dobro je prošo !

A i ovi ventili mi malko sujmivi ... aj' što ne drže , nego kao da nisu isti ? Ja prvi put gledam motor iznutra uživo, jel' to normalno da bidu ovakvi?

post-6653-12879056795248_thumb.jpg

post-6653-1287905679581_thumb.jpg

post-6653-12879056799531_thumb.jpg

• Zainteresovan, 760 postova

Ta glava je zavrsila karijeru , ali izgleda da ima problema sa podmazivanjem pa da se ne desi isto i sa novom. Mozda je samo zapusen kanal koji dovodi ulje  a mozda je i slab pritisak , pumpa ? A mozda je i nekad ostala bez ulja , kod tebe ili prethodnog vlasnika?

• Drug član, 755 postova

Znači , jedan glas za zamenu  :)

Idemo dalje, bogdane hvala za mišljenje , a što se ulja tiče ... pa ne znam, kod mene sigurno nije, a ne verujem ni da je kod prethodnog vlasnika ... ali joj je onaj predpredhodni je*o kevu ...

• Drug član, 755 postova

Sve je moguće ,i da je lanac, ali ja koliko vidim glavni je problem što je razlokana glava pa bregasta šetka tamo amo ... Stvarno je mnogo veliki luft, čak i ja kao totalni laik to mogu da primetim ! Srđan kaže da nije problem da se izbiksnuje, ali da je pitanje koliko bi to trajalo  ??? A i ventili ne valjaju

... ipak će tu druga glava ...

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Slike su slike, a uzivo je uzivo.  Odnesi ti tu glavu u radionicu za masinsku obradu, pa nek tamo majstori to pregledaju i da ti daju pravi savet ( dal raditi glavu i ventile, il kupovati novu ) .  Takodje se potrudi da utvrdis zasto je do toga doslo, dal je crkla pumpa il se zapusili kanali, il sta vec . Sto god da uradis, kad budes sklopio motor, pre nego sto stavis ventil deklu - skini svecicu i iskurblaj motor ( il anlasuj ako imas anlaser ) dok ti ne izbaci ulje do bregaste da se uveris da je podmazivanje ok . ( ja bar tako radim ) .

• Drug član, 755 postova

Hvala na savetima, poslušaću ... i da, nema spasa ovoj, mnogo je razvaljena ... Našao sam drugu ,dobru (da ne kažem baš novu) , al' je malko dalje pa su sad u toku dogovori oko transporta  ...

Kad stigne, postavljam slike , i klipove nekad i sad ,čisto da vidite razliku  :)

• Drug član, 755 postova

E ovako, glavu sam našao kod Josipa iz Kiseljaka ... za njega sam čuo od BRACA iz Sokolca, čovek kaže da je dobra, kompletna i traži mi 100e ... Kako sam ovde uspeo da nađem samo na jednom mestu, nekompletnu za 130e, odmah sam pristao.

Problem koji imam je sledeći, kolega sa foruma Bmandzic  koji će je uzeti od Josipa da bi je prosledio meni je iz Rogatice, i može je poslati busom recimo do Užica ... a ja neznam nikoga iz Užica ko bi mogao da je dočeka ...

Jel ima neko iz Užica da ovo čita, ili da je dobar sa nekim odatle ? Jbg, nemam običaj da davim ljude koje ne znam svojim problemima, ne bih ni sada da nisam tako daleko ...  :-\

• Svrati ponekad, 420 postova
  • Motocikl: Suzuki DL650 Vstrom a Honda XRV 750-RD04 u lepom sećanju

prijatelju ja sam iz cacka ako moze da posalje do cacka ja cu sacekati u cacku ako hoces pa dalje prosledti (kome ti kazes)?

• Drug član, 755 postova

Hvala na ponudi Zorane, verujem da mu je sve jedno da li šalje u Čačak ili u Užice ... a ti možeš dalje meni nekim busom ka Nišu , do Aleksinca, gde bih je ja sačekao ... Ili brzom poštom , kako ti bude lakše ...

• Zainteresovan, 760 postova

Najlakse je brzom postom ( post ekspres  ,  radim u posti ;D) predas deo u posti  oni upakuju proslede na adresu koju navedes na racun primaoca i sve to za 300  400 dinara  ili nekom  drugom sluzbom  city , aks , overnajt , ....... meni  aks svakodnevno donosi neku robu  , korektni su , njihov tf  064 8908864  dodju ti kuci  preuzmu , proslede za dan , malo skuplji od poste ;D

• Drug član, 755 postova

Već više puta sam prodao foru, al' toliko je dobra da moram još jednom  :)

Povratak Sokobanjskog davitelja    8)

LM, ovo sam mogao i malo ranije da napišem, jer je glava sticajem okolnosti u mesto od Josipa iz Kiseljaka stigla  od Bogdana iz Donjeg Milanovca ... pre desetak dana ...

Te kao prvo moram da na ovom mestu zahvalim ljudima koji su pokazali dobru volju da mi pomognu , i ako me u životu nisu videli , a to su : Braco, Kepo , i Bmandžić ...

Hvala drugari što ste odvojili  svoje vreme , i izašli mi u susret ! Na kraju je ispalo da Josip nije mogao da kompletira glavu, tako da ništa nije ispalo od cele kombinacije, ali to nije bitno, kao da jeste ! Hvala Vam još jednom za dobru volju !

E sad, ova glava koju sam kupio od bogdana je u neuporedivo boljem stanju od one stare, prilažem i fotografiju  :)

Majstor Srđan je to namontir'o, i kad me je pozvao da preuzmem motor ja prosto nisam mogao da verujem ... razlika je bila ne očigledna , nego neverovatna ! Ne samo da je motor radio kao cvaja, nego je tako i purnjala dimčina iz auspuha, a i zvuk je bio tu neđe  ;D

Ne mogu očima da verujem, reko' Srđane ,brate , pa šta je ovo ?? Otkud sad od 4 postade 2t ? Kaže to je to, malo će da dimi u početku, dok ne legne ...

Šta da legne bre ? Kaže teraj to i uživaj ... I poterah ga ja kući, pao mrak, 30. decembar, toplo ... Ide motor lepo, ubrzava ravnomerno ... sve super dok ne pogledaš u retrovizor ... a tamo , dimna zavesa ! Vidim ja niko me ne pretiče, ne smeju ljudi ,ne vide da li ide neko u susret  :D

Stignem kući, ugasim motor, uđem u kuću ... u hebo te ,smrdi nešto jezivo ... pomirišem jaknu ... flešbek, '89 ja suvozač na ortakovoj Gileri KZ125 ... isti miris  :-\

Ujutru se probudim, sednem na motor, upali iz prve ... Obavim po gradu par poslova ... Već me blam, dan je a dimna zavesa ista ko sinoć ... mali gas dimi, srednji dimi ... Reko 'ajde da vidimo kako vuče uz brdo ... Obrnem na obližnjem (srednjem)  brdu par Km, stvarno ide bolje nego pre, ali DIMI, katastrofa ... Ništa, reko' idem do kuće da se predrešim u civilno, pa da oteram kod majstora da vidi kako će, kad ,KRK ... ugasi se motor na 20m od kuće, na istom mestu gde je i sa starom glavom ! Ponovo se uštopovala bregasta ...

Isto veče dođe Srđan i odvuče me do njegove garaže ,rasturi sve i vrati nazad karike za mazanje sa starog klipa, sad skoro da i ne dimi, išo je dobro kad sam ga dovozio, i od tada sam ga palio par puta ... za sad je OK ...

• Enduraš, 6373 postova
  • Motocikl: CRF300L

To "skoro i ne dimi" nemoj da te tesi. Ako se vidi makar malo dim znaci da trosi mnogo ulja. Kad si vec sredjivao sto nisi uzeo i nove karike, pa da dugorocno resis problem.

I ovo sto kazes da je ponovo ustopovala bregasta, jeste li to resili prilikom poslednjeg rasturanja masine ili ste ostavili da stopuje i dalje ? :)

• Drug član, 755 postova

Kako je dimilo kad ga je prvi put sačinio, sad ne dimi u opšte  ;D

Čak je auspuh bio mastan od ulja !

Karike nisu menjane, jer je Srđan rekao da valjaju ... pa je ispalo da valjaju samo kompresione ...

A to za štopovanje, pa valjda neće više ... i ova druga (da ne kažem nova) glava , tj bregasta koja je došla uz nju ima ista oštećenja ispod biksne, samo dosta manja ,tako da videćemo ...

I kako su svi problemi očigledno nastali u na prvom mestu zbog lošeg podmazivanja, ovaj put je i to provereno pre sklapanja ...

post-6653-1287906136921_thumb.jpg

• Enduraš, 6373 postova
  • Motocikl: CRF300L

Nemoj da se ljutis, al taj tvoj majstor je izgleda neki budz majstor :)  I ja imam jednog druga koji je isto takav majstor, kad sam prvo put rasturio mog XL-a, dosao je da pogleda delove i kaze "ma sklapaj to, sve je to dobro", a ja vidim da su bregasta i klackalice uzas, a lanac bregaste istegnut :) Poslusam ga ja, sklopim motor, a on trosi ulje i dimi malo manje nego tebi, a iz glave ne da kucka nego lupa :) Onda ga pitam sta bi trebalo da promenim ako bi hteo da se kur*cim (u nasem slengu - razbacujem novcem), on mi nabroji i sad sam u fazi nabavke delova.

Samo da znas, kad ti tako ustopuje bregastu, fakticki tanak lanac bregaste u trenutku zaustavlja celu masinu, lanac bregaste trpi ogroman pritisak, pa vrlo lako moze da se desi da pukne i napravi ti rsum u masini.

• Drug član, 755 postova

Taman posla, što bih se ljutio ...

Srđan je OK kao čovek, a kao majstor ? Pa recimo da nema puno ljudi koji su ga pohvalili ... On u principu radi samo cvaje, pa recimo da mu je moja hondica greškom dopala šaka  :)  Kad sam je uzimao ,terao sam Drazu da je pogleda ,ali me je poslao kod njega, verovatno je povezao 125, aha 2t, to ja ne radim  ;D

Ali čuli smo se skoro ,pa smo se dogovorili da je oteram kod njega , da vidi  u živo šta se sve tu ispodogađalo  :D

A što se lanca bregaste tiče, Braco je prvi na njega posumnjao, ja sam to Srđanu preneo, a on je rekao da je OK ... E sad, ja ne želim da ulazim s njim u raspravu, jer od mene sigurno zna više, ali recimo da će Draža i to da pogleda ... Verujem da ipak nije tako kritično kao kod tebe, jer je ovo ipak 125 ccm, ne može se porediti sa snagom koju ima tvoja xl600 !

Ako Dragan kaže da se menja, promenićemo , jeste lanac, al' nije od zlata ... u ostalom, ja vozim svoju glavu na tom motoru, i gledaću zato da ga dovedemo u što je moguće bolje stanje !

• XL, 460 postova
  • Motocikl: BMW F800GS, HONDA SH125i

Ау, бре, РаС-е... Шта уради ???

Не видим да си поменуо (нити твој мајстор) било какву информацију за шпанер ланца, кад већ ниси мењао ланац?

• Drug član, 755 postova

Pomenuo sam mu, i pogodi šta je rek'o za španere ...

Ne znam šta da kažem, verovatno on to ne radi namerno, nego iz želje da me ne izlaže troškovima ...

• XL, 460 postova
  • Motocikl: BMW F800GS, HONDA SH125i

Pomenuo sam mu, i pogodi šta je rek'o za španere ...

Ne znam šta da kažem, verovatno on to ne radi namerno, nego iz želje da me ne izlaže troškovima ...

Колико видим, сад као немаш додатне трошкове другог "свечаног отварања"!  ::

• Drug član, 755 postova

U stvari ,ovo je treće ... nakon drugog mi je uštopovala bregasta ! Na istom mestu, na dvaest metra od kuće ... isto sam vozio lagano, al' ovaj put sam brže odreagovao jer sam u tom trenutku bio na pola šaltanja  ;D

Možda i nije tako loš izbor bila ova ikselčica ... malo se voziš, malo učiš mehaniku  :)

Stičeš virtuelne prijatelje  :D :D :D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja