Raša 54 Napisano Januar 25, 2007 Drug član, 1854 postova Lokacija: NBG Prijavi odgovor kao problematičan das malo gasa' date=' i snopovi se lepse uklope... [/quote'] jedino se ne bih složio sa ovim. dodavanje gasa dok je stisnuto kvaèilo ima vrlo mali uticaj na snopove menjaèa (a samim tim i na šaltanje), to zavisi od viskoznosti ulja ako je u pitanju mokro kvaèilo, ali to nije toliko izraženo, ako je suvo kvaèilo onda dodavanje gasa ne utièe na snopove u menjaèu (naravno dok je kvaèilo stisnuto). gas se dodaje samo kako bi motor lakše prihvato nižu brzinu i usporavanje. tehnika vožnje sa meðugasom (i duplim kvaèilom) je primenjivana kod menjaèa koji nemaju sinhrone ( tzv Bosanski menjaè ) ili ih imaju ali su veoma krupni (kod starijih kamiona), dodavanjem gasa dok je pušteno kvaèilo dovodilo je do izjednaèavanja obimne brzine dva zupèanika koja treba da se upare (da se ubaci u brzinu) što je rezultovalo lakšim uparivanjem tih zupèanika (nema takozvanog brijanja). neæu više da dosaðijem , skrenuo sam sa teme. ja takoðe sve brzine menjam uz korišæenje kvaèila mislim da je tako sigurnije. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dane@ 98 Napisano Januar 25, 2007 Drug član, 1777 postova Lokacija: Sibir Prijavi odgovor kao problematičan gas se dodaje samo kako bi motor lakše prihvato nižu brzinu i usporavanje. nisam se dobro izrazio. u pravu si + samim tim i snop menjaca na kome je kvacilo se zavrti na pravom broju obrtaja, tj nema otpora motora (kada oustis kvacilo), posto je na pravim obrtajima (na to sam mislio) Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 8 Napisano Januar 25, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Medjugas prilikom saltanja u nizu brzinu sluzi iskljucivo za izjednacavanje ugaone brzine na zamajcu motora i ugaone brzine na spojnickom vratilu tj. ugaone brzine frikcionog diska. Uh, koliko sam samo puto ovo odgovarao na kolokvijumima :? Dakle, medjugas u nizoj brzini utice na kvacilo i lakse uspostavljanje veze frikcionog para, sve to nema mnogo dodira sa mjenjacem... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mlader 251 Napisano Januar 25, 2007 ..., 355 postova Lokacija: Bgd Motocikl: VFR750F, XRV750, KTM 250EXC Prijavi odgovor kao problematičan Èekaj Zo, meni više ništa nije jasno... Jasan mi je ovaj deo sa izjednaèavanjem ugaone brzine na zamajcu i spojnièkom vratilu (šta god to znaèilo :roll: ), ali sada ne razumem ništa o ovom drugom delu o meðugasu u nižoj brzini koji utièe na "kvacilo i lakse uspostavljanje veze frikcionog para". Zar nismo rekli da kvaèilo koristimo reda radi pri šaltanju u višu. Tek mi sada više ništa nije jasno Znam da ima poente to o èemu govoriš, ali nisam mašinac, ili šta veæ studiraš, pa ne razumem baš te tehnološke termine... Ali hvala u svakom sluèaju što se trudiš da nam objasniš. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 8 Napisano Januar 25, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Èekaj Zo' date=' meni više ništa nije jasno... Jasan mi je ovaj deo sa izjednaèavanjem ugaone brzine na zamajcu i spojnièkom vratilu (šta god to znaèilo :roll: ), ali sada ne razumem ništa o ovom drugom delu o meðugasu u nižoj brzini koji utièe na "kvacilo i lakse uspostavljanje veze frikcionog para". Zar nismo rekli da kvaèilo koristimo reda radi pri šaltanju u višu. Tek mi sada više ništa nije jasno Znam da ima poente to o èemu govoriš, ali nisam mašinac, ili šta veæ studiraš, pa ne razumem baš te tehnološke termine... Ali hvala u svakom sluèaju što se trudiš da objasniš.[/quote'] :mrgreen: Kako ti lijepo sam sebe uvijek zbunis :wink: Pazi ovako, medjugas utice na to da se pri saltanju u manju brzinu lakse spoje korpa (kuciste spojnice) i lamele (frikcioni diskovi). Kada se prebacuje u nizi stepen prenosa, dakle prenosni odnos u mjenjacu se mijenja i zahtjeva vise obrtaje motora. A kada je kvacilo (spojnica) stisnuto (deaktivirana spojnica) tada je motor rasterecen i obrtaji mu padaju tako da razlika izmedju ugaonih brzina je jos veca. Tako da davanjem medjugasa pri deaktiviranoj spojnici ti dovodis ugaonu brzinu motora (obrtaje) na priblizno istu vrijednost kao ugaona brzina frikcionih diskova (lamela) i time se omogucava gotovo trenutno izjednacavanje istih. A kada ti padnu obrtaji, znas i sam iz iskustva, klizanje izmedju frikcionih povrsina traje duze tj. spojnici treba vise vremena izjednaci te ugaone brzine (kvacilu treba vise da "uhvati"). Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mlader 251 Napisano Januar 25, 2007 ..., 355 postova Lokacija: Bgd Motocikl: VFR750F, XRV750, KTM 250EXC Prijavi odgovor kao problematičan Da, da, sada kapiram. Kada ovde kažeš "meðugas" tu u stvari ne misliš na odvojeno kvaèilo i meðugas kao na kamionu, veæ se to u stvari dešava trenutno, tako da se to na kraju svodi na rastereæenje celog menjaèkog sklopa sa sve lamelama i korpom, jel da? Isto ono što smo veæ pominjali ranije? Ako sam dobro shvatio logika je ista kod menjanja bilo u višu ili nižu, samo obrnuto... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Raša 54 Napisano Januar 25, 2007 Drug član, 1854 postova Lokacija: NBG Prijavi odgovor kao problematičan tako je Evil, preduhitrio si me, cela stvar je da motor postigne obrtaje menjaèa (ne bukvalno menjaèa veæ osovine koja nosi lamele-spojnièke osovine). znaèi ne daje se gas da bi se menjaè "zavrteo", jer se on veæ vrti više od motora kome padnu obrtaji prilikom šaltanja (mislim na vreme kada stisneš kvaèilo i otpustiš ruèicu gasa). što znaèi da ovo citirano ne stoji. samim tim i snop menjaca na kome je kvacilo se zavrti na pravom broju obrtaja brzina okretanja snopa menjaèa i spojnièke osovine u sluèaju kada je stisnuto kvaèilo ISKLJUÈIVO ZAVISI od stepena prenosa i brzine okretanja zadnjeg toèka. gas se dodaje da bi motor postigao obrtaje spojnièkog vratila (menjaèa), kao što je Evil i napisao, a ne obrnuto. u tome je cela zajebancija. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 8 Napisano Januar 25, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Da' date=' da, sada kapiram. Kada ovde kažeš "meðugas" tu u stvari ne misliš na odvojeno kvaèilo i meðugas kao na kamionu, veæ se to u stvari dešava trenutno, tako da se to na kraju svodi na rastereæenje celog menjaèkog sklopa sa sve lamelama i korpom, jel da? Isto ono što smo veæ pominjali ranije? Ako sam dobro shvatio logika je ista kod menjanja bilo u višu ili nižu, samo obrnuto...[/quote']Da, samo sto kod prebacivanja u visu brzinu zbod suprotne promjene prenosnog odnosa u mjenjackom prenosniku cilj je da obrtaji motora malo padnu, zato se i ne daje medjugas tada! Zato mislim da nije tako strasno kada se prebaci u visi stepen prenosa bez kvacila jer dok zupcanik prelazi sa jednog na drugi tada obrtali motora malo padnu (naravno, podrazumijeva se da je u tom trenutku zatvoren gas) i ugaone brzine zupcanika koji treba da se uzube su priblizno iste. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mlader 251 Napisano Januar 25, 2007 ..., 355 postova Lokacija: Bgd Motocikl: VFR750F, XRV750, KTM 250EXC Prijavi odgovor kao problematičan Da, sada je sve jasno! To je to definitivno, mislim da ljudi koji ovo budu èitali neæe imati nikakve dileme oko menjanja brzina. Meni se desi da mi menjaè lupne malo kada izvlaèim maximum iz mašine, pa u žaru borbe ne pustim gas dovoljno kada menjam u viši stepen prenosa, pa pošto je mašina u afektu, te tri milisekunde, koliko je kvaèilo pritisnuto, je dovoljno da motor ubrza broj obrtaja (ili da ne smanji) taman toliko da lupi malo :oops: Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Cubric Napisano Januar 25, 2007 Prijavi odgovor kao problematičan Da, samo sto kod prebacivanja u visu brzinu zbod suprotne promjene prenosnog odnosa u mjenjackom prenosniku cilj je da obrtaji motora malo padnu, zato se i ne daje medjugas tada! Zato mislim da nije tako strasno kada se prebaci u visi stepen prenosa bez kvacila jer dok zupcanik prelazi sa jednog na drugi tada obrtali motora malo padnu (naravno, podrazumijeva se da je u tom trenutku zatvoren gas) i ugaone brzine zupcanika koji treba da se uzube su priblizno iste. Mene samo još jedna stvar buni. Recimo ovako, Voziš drugom na nekih 6000 rpm, hoæeš da ubaciš u prvu, ne ubaciš u prvu nego ostane na ler. Nema šanse da ponovo ubaciš u prvu dok ne zvizneš gas. Znaèi menjaè ostao u leru, snop koji je rastereæen usporio, i nema teoretske šanse da se ubaci u brzinu. Daš meðugas i on lepo ušalta. Znaèi da se ipak menjaè malo zavrti kad dodaš gas a kvaèilo stisnuto. Ovo naravno važi samo izmeðu prve i druge brzine. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dane@ 98 Napisano Januar 25, 2007 Drug član, 1777 postova Lokacija: Sibir Prijavi odgovor kao problematičan tako je Evil' date=' preduhitrio si me, cela stvar je da motor postigne obrtaje menjaèa (ne bukvalno menjaèa veæ osovine koja nosi lamele-spojnièke osovine). znaèi ne daje se gas da bi se menjaè "zavrteo", jer se on veæ vrti više od motora kome padnu obrtaji prilikom šaltanja (mislim na vreme kada stisneš kvaèilo i otpustiš ruèicu gasa). što znaèi da ovo citirano ne stoji. samim tim i snop menjaca na kome je kvacilo se zavrti na pravom broju obrtaja brzina okretanja snopa menjaèa i spojnièke osovine u sluèaju kada je stisnuto kvaèilo ISKLJUÈIVO ZAVISI od stepena prenosa i brzine okretanja zadnjeg toèka. gas se dodaje da bi motor postigao obrtaje spojnièkog vratila (menjaèa), kao što je Evil i napisao, a ne obrnuto. u tome je cela zajebancija. Sve vreme mislimo na isto, ali ocigledno se ja slabo izrazavam ... Stvarno sam mutav... gas se dodaje da bi motor postigao obrtaje spojnièkog vratila (menjaèa), kao što je Evil i napisao, a ne obrnuto. Razumem sta si hteo da kazes ali treba napomenuti da se radilica i spojnicko vratilo ne vrte na istim obrtajima zbog prenosnog odnosa izmedju njih. pa bi onda broj obrtaja motora trebalo usaglasiti sa brojem obrtaja spojnickog vratila u odgovarajucem odnosu. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 287 Napisano Januar 25, 2007 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Znaèi da se ipak menjaè malo zavrti kad dodaš gas a kvaèilo stisnuto. Kvacilo nikad ne odvaja u potpunosti, samo sto je taj procenat zanemarljiv na visokim obrtajima, a moze se osetiti kad iz lera masina treba da postigne neki boj obrtaja (npr rolas 20-ak na sat u leru, i hoces da ubacis u prvu), pogotovu kod R-masina koje imaju po desetak lamela. LM probaj da podignes tvog keca na zanji stender i pustis da radi u leru. Zadnji tocak ce stojati skoro mirno. Zatim ubaci u prvu i primetices da ce tocak poceti polako da se okrece. (kvacilo i dalje drzis povuceno do kraja) BTW ako se tocak pocne da se okrece znatnom brzinom, to je znak da ti kvacilo ne odvaja bas najbolje i da treba proveriti dotegnutost sajle... :wink: Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9592 Napisano Januar 25, 2007 Drug član, 4399 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan Znaèi da se ipak menjaè malo zavrti kad dodaš gas a kvaèilo stisnuto. Kvacilo nikad ne odvaja u potpunosti' date=' samo sto je taj procenat zanemarljiv na visokim obrtajima, a moze se osetiti kad iz lera masina treba da postigne neki boj obrtaja (npr rolas 20-ak na sat u leru, i hoces da ubacis u prvu), pogotovu kod R-masina koje imaju po desetak lamela. LM probaj da podignes tvog keca na zanji stender i pustis da radi u leru. Zadnji tocak ce stojati skoro mirno. Zatim ubaci u prvu i primetices da ce tocak poceti polako da se okrece. (kvacilo i dalje drzis povuceno do kraja) BTW ako se tocak pocne da se okrece znatnom brzinom, to je znak da ti kvacilo ne odvaja bas najbolje i da treba proveriti dotegnutost sajle... :wink:[/quote'] Maki ovo sta si ti napisao nema nikavog smisla ili bolje receno ne pije vode.Zasto ne pije :?: zato jer nije tacno kad se motor postavi na centralne stenedere i ubaci u ler,a pritom motor radi na leru. Korpa kvacila je povezana sa radilicom motora pomocu zupcanika koji sluzi ujedino kao zamajac motora.Sto znaci dok motor radi radilica sluzi kao pogonsko vratilo,a preko kopre kvacila koja je na glavnoj osovini menjaca ima ulogu gonjenog vratila.Posto se menjac okrece isto,a na osovini menjaca je povezan lancanika i lancem zadnji tocak.Tako dok radi motor na leru ce da okrece zadnji tocak.To nema nikave veze dali kvacilo odvaja i neodvaja dobro. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9592 Napisano Januar 25, 2007 Drug član, 4399 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan kao moderator ove sekcije moram da kazem da lupate(cast iznimcima,njima skidam kapu) i da mi nije jasno od kud vam takve informacije uposte.Molio bih sve za ubuduce ako nisu sigurni u odgovor za postavljenu temu da ne pricaju svasta jer ima ovde ljudi koji zele da se imformisu pre svega.I kad procitaju ove sve budalastine bice jos vise zbunjeni i znace manje nego pre postavljanje teme Hvala vam na razumevanju Mali Caca Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Cubric Napisano Januar 25, 2007 Prijavi odgovor kao problematičan kao moderator ove sekcije moram da kazem da lupate(cast iznimcima,njima skidam kapu) i da mi nije jasno od kud vam takve informacije uposte.Molio bih sve za ubuduce ako nisu sigurni u odgovor za postavljenu temu da ne pricaju svasta jer ima ovde ljudi koji zele da se imformisu pre svega.I kad procitaju ove sve budalastine bice jos vise zbunjeni i znace manje nego pre postavljanje teme Molim te da budes malo precizniji. Ja sam licno iznosio samo svoja iskustva i sta mi se dogadjalo u voznji. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9592 Napisano Januar 25, 2007 Drug član, 4399 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan kao moderator ove sekcije moram da kazem da lupate(cast iznimcima' date='njima skidam kapu) i da mi nije jasno od kud vam takve informacije uposte.Molio bih sve za ubuduce ako nisu sigurni u odgovor za postavljenu temu da ne pricaju svasta jer ima ovde ljudi koji zele da se imformisu pre svega.I kad procitaju ove sve budalastine bice jos vise zbunjeni i znace manje nego pre postavljanje teme [/quote'] Molim te da budes malo precizniji. Ja sam licno iznosio samo svoja iskustva i sta mi se dogadjalo u voznji. rekao sam cas iznimcima i njima skidam kapu pokusavam da dam objasnim i odgovorim na sva vasa pitaje i teme ali prateci vas smo se udaljili od teme i zato vas molim da se vratite temi.U protivnom ce dase svaki odgovor obrise bez upozorenja ili zakljuca teme Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RSVMillenian 228 Napisano Januar 25, 2007 Drug član, 1140 postova Lokacija: Chicago, IL USA Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam cesto odlazio kod Lamele i jebo sam sa i bez Kvacila i mogu vam reci da se vise najebem sa Kvacilom. Kad radim bez Kvacila onda polako uzivam u delatnosti, ali kad je Kvacilo tu onda je to cisto dranje. Ipak ja vise volim da "radim" sa Kvacilom, nekako mi je sigurnije, cistije a i Lamela je opustenija jedino se boji da Kvacilo nepukne. Uvek saltaj s kvacilom je u protivnom....... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Januar 25, 2007 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Kad sam slomio levu ruku vozio sam od Majdanpeka do Beograda bez korišæenja kvaèila. Svako prebacivanje stepena prenosa, po meni je imalo neprirodan i trzaj i zvuk, bez obzira što sam uskladjivao obrtaje toèka sa obrtajima motora tokom vožnje. Trebalo bi koristiti kvaèilo pri svakom prebacivanju brzine, a pogotovo na novijim - lakšim motorima koji nemaju tako masivno skovane zupèanike u svojim motorima. Efekat ne korišæenja je isti kao kad bi èekiæem udario po zubu ili osovini, ležaju...... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cale 9 Napisano Januar 25, 2007 In memoriam, 783 postova Lokacija: Ottawa, Canada Prijavi odgovor kao problematičan Ja cu samo malo o medjugasu. Covek ga je u nekom ranijem postu lepo objasnio. MEDJUGAS se dodaje izmedju 2 pritisdka kvacila. Duplo kvacilo se koristi kod nesinhronizovanih menjaca kod saltanja u visu, ali bez dodavanja gasa. To je duplo kvacilo. Medjugas samo kod saltanja u nizu izmedju 2 pritiska kvacila, dok je menjac u neutralu. To znaci da je ovo ne primenjivo na motorciklima izuzev izmedju 2 i 1 brzine. Svrha medjugasa je da izjednaci brzinu okretaja motora prema obrtajima menjaca koji se vrti zbog okretanja tocka. Ne radi se o podesavanju istog broja obrtaja, nego broj obrtaja motora treba da bude sto blizi obrtajima pri kojima bi se motor nalazio da je ubacen u brzinu. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9592 Napisano Januar 25, 2007 Drug član, 4399 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan Ako pogledate i pazljivo procitate sve postove dobicete vide nego odgovor na ovu temu.Radi nekih desavalja ranije tema ce dase zakljuca Hvala na razumevanju Mali Caca Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...