Jump to content

Moto Zajednica

Bliski susret sa crnom hronikom

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 299 postova

sva sreca proslo je bez ozbiljnih posledica.

nazalost izvlaceci svu snagu iz svog motora i dovlaceci ga do "crvenog" prednji tocak ti se malo odigao od podloge (da si bio neslonjen svom tezinom napred ne bi doslo do odizanja) a u tom trenutku najverovatnije dosao i do dela na kom je strugan asfalt.zbog takvih situacija se koristi amortizer upravljaca s tim sto se na motore tog tipa redje stavlja zbog samog tezista motora,snage i td itd...najvaznije je da si prosao supe i da se oporavljas

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1558 postova
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Srecan rodjendan kradljivce... ;D ;D ;D

Ubuduce pocnes proslavu devetog, pa nastavis do dvanaestog... ;D

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Ja sam prije veliku brigu brinuo s ovim fenomenom. Svaki put kad ga zavrnem pocne da manita rogovima.

Pitao sam i ovdje na forumu sta da radim, tj. koji amortizer volana da stavim. Medjutim neko rece da provjerim ovjes.

Receno ucinjeno. Zamjenio federe, napred i nazad, sve ustelio i problem je nestao.

Za motor od 600 ccm je amortizer volana maltene bacanje para. Tebe konkretno je skarala ta brazda, tj. proprema za novi asfalt,

jer na tome prednji tocak vozi po tankoj ivici, sa koje "spadne" u zhlijeb i eto belaja...

Sto se tice spasavanja, neko na forumu je to vrlo slikovito objasnio (da li to bijase Maki?), treba drzati volan kao djevojku za ruku.

Znaci opusteno. Kruto drzanje, tj. ucvrscivanje volana, da se "na silu" zaustavi belaj, samo pogorsava situaciju.

...mada je svima jasno da kad se guza stisne, stisne se i sve ostalo, pa i ruke  ;D

• Drug član, 2422 postova
  • Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250

meni se ovo jedno davno desilo. Okrenuo sam se pozadi da pogledam nesto na motoru i pustio korman jednom rukom,u tom trenutku sam naleteo na neke neravnine na putu i motor je poceo da me baca,nekako sam uspeo da tom rukom uhvatim se za sipku od retrovizora i nekako smirim motor. Uzasan osecaj,stao sam i 10min dolazio sebi,svi organi u stomaku mi se promesali.

• Zainteresovan, 587 postova
  • Motocikl: Liberty 125 Special Edition

Jesam li dobro shvatio da se iz ove pojave (tankslapper-a) izvlači isključivo srećom?

ili ako si profi trkač..

I profi trkači debelo zavise od sreće i od čike odozgo, mada jedan je Randy - legenda

http://www.youtube.com/watch?v=cOARPjMb6II

• Zainteresovan, 914 postova
  • Motocikl: BMW R50/5

Pojava poznata kao wobble ili weave. Nekontrolisano oscilovanje ili brzo levo-desno tresenje upravljaca,odnosno prednjeg kraja motocikla. Postoje 2 tipa :na manjim brzinama (50-80km/h) i  na vecim (>110km/h). Ovo drugo je naravno mnogo opasnije, cesto pogibeljno. Smatra se da uzrok moze biti gotovo svuda - motocikl, vozac, uslovi puta, sto u stvari znaci da pojava nije dovoljno izucena.

Banalni moguci uzroci :

Nepravilan pritisak u gumama, narocito prednjoj;

Nebalansiran tocak, istrosene gume (posebno prednja);

Luft u lezaju tocka, upravljaca, zadnje viljuske...

Losi amortizeri;

Bocni koferi,  top case, vizir i sve sto utice na aerodinamiku;

Pogresan trag tockova (iskrivljen ram, lose podesavanje zadnjeg tocka);

Podesenost prednje viljuske - stapovi moraju biti paralelni u obe ravni u stotinku milimetra. (Kod BMW-a '69-'85 u 90% slucajeva garantovano uzrok igranja)

Za vise detalja koristi google - kljucna rec: wobble

U svakom slucaju detaljno pregledaj motor (pocebna paznja na gore navedeno) pre nego sto ponovo sednes na njega.

Svako dobro.

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Steeler imam jednu loshu vest i jednu dobru vest za tebe.

Dobra vest je da cesh uvek znati kad nailazi zima ili hladno vreme

Losha je da ce te tad zigati rame >:(

• Svrati ponekad, 218 postova
  • Motocikl: Honda Transalp

Pojava je izazvana  fizičkim fenomenom poznatim pod imenom rezonancija, i jako je teško predvideti kad će da se pojavi.

• Drug član, 495 postova
  • Motocikl: V2- americki

Mozda si prepumpao prednju gumu,jer se i meni to desilo pre nekoliko dana. Proverih pritisak pa mi se nesto ucini da prednja treba da se dopumpa i to uradih. Krenem da razvlacim kad na 160+ prednji tocak rumba, samba i lambada. Nisam lenj stanem gledam da nije nesto propiskilo ili nedaj boze olabavljeno ali jok. Mozda asvalt nije ok, medjutim i na delu koji je skoro radjen i odlican je isto. Ajde jos brze 200+ medjutim ono sve gore, pametando j..a ;D. Laganica se vratim proverim pritisak kod majstora, ovog puta, kad ja ga napumpao ko da vozim sleper :o, smanjio sam za otprilike pola bara i sad ide normalno. Prosle godine sam imao slucaj na autoputu da sam krenuo da obilazim jednog metalik sivog Tip/a bg tabli na otprilike 150-160 i idiot ladno krene da me sece. E sad da se to desilo na obicnom putu ne bi bio toliki problem, ali ja sam za delic sekunde odlutao i kad sam video sta dijabola radi ja ga mahinalno cimnem ulevo.Naravno prednji tocak krece da se lomi levo desno a par milisekundi zatim i ceo motor. pustio sam gas i jedno 100-tinak metara sam zuljao domacinstvo :-X na rezervoaru. Ni danas mi nije jasno kako me nisu skidali spahnom sa ograde ili nekog slepera.

• Svrati ponekad, 343 postova
  • Motocikl: Ktm 990 Superduke R

Da imao sam isti slučajaj kao i ti, samo nisam ništa lomio na sreću. Bile su mašala oderotine,ali prošle su kao i bol. Nego sam posle toga imao fobiju od ubrzanja i čim sam naišao na neke neravnine na putu pa motor onako normalno zatrese meni se činilo... gotovo, evo opet, pa smanjim brzinu na 80-100. Na svako i malo drmusanje ja bih se štrecao. Pa onda zajebancije  ostalih, kao šta ti je,kupi biciklo,prpadžija,puž,itd. Nije zajebancija totalno sam bio psihički sjeb.  Na kraju sam morao da prodam taj motor i da uzmem drugi koji ima stabilizator, a i tako mi je trebala cela jedna sezona vozikanja da se vratim u neku svoju normalu. I onda opet ista situacija ubrzavanje 1-2-3 i odjednom opa zatrese jedom levo desno , i to onako blago. Ovaj put je stabilizator odradio svoje maximalno, i otad par puta se dešavalo da malo zatrese obično kad se cepa do maximale, dešava se to što su ljudi već opisali u prethodnim postovima, tj. rasterećivanje prednjeg točka,mali zadnjak... i kad se spusti ako volan držiš samo malo ukrivo dolazi do takvih scena. I kad počne da udara od graničnika do graničnika teško će bilo kakva reakcija vozača da spase situaciju, tu samo pomaže bog,sreća ili stabilizator. E sad naravučenije:  nisu svi rođeni pod srećnom zvezdom, a verovatno ni bog nemože baš sve da vidi ali jedno može sigurno a to je da ko god može neka stavi stabilizator. Nije nešto skup,postoji maltene za sve motore,lako se montira za pola sata, a može da sačuva glavu. Nije uopšte naivna stvar,onaj ko je doživeo takvo drmusanje taj zna o čemu pričam, džaba kažemo pazite ljudi,nemojte brzo, kad svi mi volemo malo da ga stisnemo,da osetimo ono zbog čega inače i volimo te sprave, što neko reče;  a gde je tu onda adrenalin. E sad neki se neće složiti sa ovom zadnjom rečenicom, al šta da kažem ja sam takav i jednostavno nemogu da se popravim. Pokušao sam, al stvarno, čak sam i čopera kupio, i odma ga prodao, jednostavno nije za mene.

Zato pamet u glavu i kupite stabilizator. bicikl.gifburek9.gif

• Aktivirao se na času, 3279 postova
  • Motocikl: 1 Litar Honde

Wobble uopšte nije toliko neistražena stvar i ne može se desiti ni iz čega. Što se tiče zgrebanog asfalta pripremljenog za novi sloj, on i wobble su najbolji drugari kod većine sportskih motocikala (gume, ogibljenje). Na izgrebanom asfaltu dodje do wobbla  bez imalo truda i ostalih neispravnosti ili nepodešenosti mopeda. Dalje, pri većim brzinama, ako ste ''prigrlili'' heblove i počne wobble, eto belaja prenošenjem preko ruku na zadnji deo motocikla, sve ima svoje. Nešaxx je na TL-u imao takav wobble na NS auto putu, po izgrebanom asfaltu, noću, da je za delić sekunde hteo da skoči s motora, bez nade, al' se smirilo...

• Integrisan, 8604 postova

Kao prvo - hvala sto si sa nama podelio ovo iskustvo.

Meni je ova rasprava najzad objasnila ono sto mi se desilo jednom - na srecu bez bilo kakvih posledica.

Na negde 80kmh sam pustio volan (ucio da drzim ravnotezu bez ruku ;D) i delic sekunde kasnije volan se zatresao. Neposredno pre pustanja volana dao sam ostrije gas (jer kad pustiom volan pustim i gas, pa kao malo da ubrzam), a zbog pustanja ruku prebacio sam tezinu nazad.

Nekontrolisano tresenje bilo je 4-5 puta. Ja sam uhvatio nazad volan i instiktivno pritisnuo kvacillo. Brzina je bila mala (rekoh ispod 80kmh) i sve se smirilo bez posledica. Ipak, dooobro sam se naplasio :D...

Sada mi je skroz jasno sta se desilo...

Kao prvo - hvala sto si sa nama podelio ovo iskustvo.

Meni je ova rasprava najzad objasnila ono sto mi se desilo jednom - na srecu bez bilo kakvih posledica.

Na negde 80kmh sam pustio volan (ucio da drzim ravnotezu bez ruku ;D) i delic sekunde kasnije volan se zatresao. Neposredno pre pustanja volana dao sam ostrije gas (jer kad pustiom volan pustim i gas, pa kao malo da ubrzam), a zbog pustanja ruku prebacio sam tezinu nazad.

Nekontrolisano tresenje bilo je 4-5 puta. Ja sam uhvatio nazad volan i instiktivno pritisnuo kvacillo. Brzina je bila mala (rekoh ispod 80kmh) i sve se smirilo bez posledica. Ipak, dooobro sam se naplasio :D...

Sada mi je skroz jasno sta se desilo...

Tebi se dogodio tzv. shimmy  ;)

Shimmy nastaje upravo tako, kad pustis korman i kad motor usporava izmedju 80 i 60 kmh.

Treba da provjeris prednju gumu (potrosena? / cupping?) i lezaj volana (propisno stegnut?).

• Integrisan, 8604 postova

Shimmy nastaje upravo tako, kad pustis korman i kad motor usporava izmedju 80 i 60 kmh.

Treba da provjeris prednju gumu (potrosena? / cupping?) i lezaj volana (propisno stegnut?).

Prednja guma nije potrosena. A cupping, o cemu se tu radi  :-[?

Lezaj volana ne znam kako da proverim da li je propisno stegnut? Mada, motor je posle toga bio na 2 redovna servisa i nadam se da Joca (profimoto) proverava te stvari, bar se hvali uvek kako proveri da li je sve zategnuto/na mestu...

Takodje, nakon predmetnog dogadjaja, niej se javljalo - a ja sam cak pokusavao da ponovim stvar, kako bi naucio u kojim uslovima dolazi do pojave...

Cupping, kada ti se guma trosi "na stepenice"...ne znam kako da se izrazim jbga. Evo slika:

lagebandenspanning.jpg

Kad predjes prstom u jednom smjeru (smjeru voznje) prst kao da silazi niz stepenice, a kad ides u nazad, zapinje kao da se penje uz stepenice.

Lezaj mora biti maximalno dotegnut, s tim da ne zapinje.  ;D

Postavi motor tako da ti je prednji tocak u zraku.

Okreci lijevo desno. Mora ici smooth. Ispravi, pa pomneraj malo preko "12 sati" tamo-vamo, ne smije biti "klik" tj, da se sam zaustavi na 12. (otisao lezaj)

Ili odvezi kod majstora i specificno mu napomeni da to isprovjerava.

• Svrati ponekad, 413 postova
  • Motocikl: Vfr 750

To sitno drmusanje volana kad pustiš ruke (koje je opisao severian, kao da volan drhti), dešava mi se kada je na motoru topcase. Topcase i sam nosač u vožnji imaju svoje vibracije (takvo je konstrukciono rešenje), koje se sa zadnjeg kraja motora prenose napred. Nije to ništa dramatično, što bi smetalo u vožnji.

Mnogo gora situacija mi se desila kad se jedan od četiri zavrtnja koja drže nosač odvio, i kofer je bio u situaciji da "radi" dosta više i to samo jednom svojom stranom gde je bio otkačen od rama motora. E, te vibracije su katastrofa. Svaka neravnina na putu, umesto da izazove kompresiju viljuške (normalan rad amortizera gore dole), izazivala je wobbling gde sam se borio da ostanem na motoru. Odvratno iskustvo. Mislio sam da nešto gadno ne valja sa mnom i sa motorom, dok kolega mrxofon iza mene nije ukapirao šta se dešava sa koferom i ramom.

Hvala mrxofonu što je video na vreme uzrok drmanja, i hvala Aleksandru_ML na rezervnom zavrtnju koji mi je rešio problem!

• Zainteresovan, 914 postova
  • Motocikl: BMW R50/5

Prednja guma nije potrosena. A cupping, o cemu se tu radi  :-[?

Lezaj volana ne znam kako da proverim da li je propisno stegnut? Mada, motor je posle toga bio na 2 redovna servisa i nadam se da Joca (profimoto) proverava te stvari, bar se hvali uvek kako proveri da li je sve zategnuto/na mestu...

Takodje, nakon predmetnog dogadjaja, niej se javljalo - a ja sam cak pokusavao da ponovim stvar, kako bi naucio u kojim uslovima dolazi do pojave...

Verovatno se ovde radi o terminoloskoj zbrci. Za iskustvo koje si opisao amerikanci koriste termin wobble ili weave. Obicno je izazvano kumulativnim delovanjem  vise faktora od kojih je vecina ovde navedena.

Jedan od blazih testova da se ispita sklonost motora ka wobblingu sastoji se upravo u tome sto si ti uradio: Ubrzava se do 60-70km/h, naglo oduzima gas i pustaju rucke. U 25% slucajeva desi se isto sto i tebi. Hvatanjem upravljaca stvar se vraca u normalu. Kod svakog motora se moze indukovati Wobble, kod nekih lakse kod drugih teze.

PAZNJA! Ne pokusavajte ovo sami kod kuce. Wobble UBIJA ili OSAKACUJE.

• Drug član, 1558 postova
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

ja htedoh to da pokusam sam kod kuce

al nemam gde da ubrzam do 60-70km/h  :D

Lood... ;D ;D ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja