Jump to content

Moto Zajednica

Kompresija???

Recommended Posts

• U prolazu, 93 postova
  • Motocikl: Yamaha XJR 1200

Ljudi, zanima me sledeće:

U knjizi za moj motor (Suzuki GS 500) stoji: Compression ratio 9.0:1

Nakon pređenih 66.000 km izmjereno 8,2 na prvom i 8,1 na drugom klipu.

Majstor mi tvrdi da je to mala kompresija i da onaj podatak od 9.0 znači minimalna kompresija, dok u knjizi nigdje ne stoji min, samo 9.0:1

Malo mi ta priča ne leži, pa me zanima šta vi mislite o tome?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 558 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nevada 750 '97, Honda CB750C '82

Najbitnije je da i jedan i drugi cilindar imaju sličnu kompresiju (kao kod tebe) tako da samo vozi i ne brini  ;)

• U prolazu, 93 postova

Ma ne brinem se ja "eto tako", nego iz određenog razloga motor neće u obrtaje, odnosno hoće, ali prekida, od nekih 7.500 hiljada pa gore, karburatori oprani, a majstor sve kuka na kompresiju. Motor pali odlično, ne puši... Zato me zanima kolika je tolerancija kod kompresije i da li je kod mene toliko loša situacija ili je nešto drugo u pitanju.

• Zainteresovan, 558 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nevada 750 '97, Honda CB750C '82

Kod mene sam imao situaciju da sam na jednom cilindru imao kompresiju 8.6 a na drugom 6.2 ispostavilo se da su ventili zagoreli(ako se tako kaze),neko(Ljuba Bugarski vrhunski majstor sta reci) ih je pretegao pa sam gubio kompresiju a i imao sam slične simptome kao ti,gubio sam na obrtaima i kada se isturira na 10.000 obrtaja prvo vrati na 3-4 hiljade ,tu se zadrzi jedno vreme pa tek posle par sekundi se vrati na 1.1

Nadam se da sam bio od pomoci  ;)

i proveri dve osnovne ali jako bitne stvari

1.Filter vazduha

2.Filter goriva

• XL, 460 postova
  • Motocikl: BMW F800GS, HONDA SH125i

Majstor mi tvrdi da je to mala kompresija i da onaj podatak od 9.0 znači minimalna kompresija, dok u knjizi nigdje ne stoji min, samo 9.0:1

Malo mi ta priča ne leži, pa me zanima šta vi mislite o tome?

То што ти пише је комресиони однос, као што у буквалном преводу значи, друго је притисак који набије у манометру кад мериш компресију. Тотално две различите ствари - компресиони однос ће увек бити тај, биле карике нове или похабане, зато што у ствари представља однос колико се волуменски сабије смеша кад клип дође у ГМТ...

• U prolazu, 93 postova

Sad ću u detalje opisati šta se sve izdešavalo:

Motor nije htio u obrtaje, lijeno je vukao, i odem kod tog majstora, on ispere karburatore i izmjeri kompresiju. Na prvom klipu 8,2 na drugom 6,2!!! Tamo, 'vamo, pretegnut usisni ventil, napravi on to bez skidanja glave, izmjeri: 8,1 na tom klipu, znači prvi 8,2 a drugi 8,1. Motor bolje pali (odmah pale oba klipa kad je hladan što prije nije bio slučaj), osjetno bolje ide ali i dalje prekida u visokim obrtajima, skinemo svjećice, jedna OK, druga garava. Kaže on struja zeza, ovo ono, ali kompresija ne valja, to je isopd svakog minimuma, puno prešao... To je njegova priča, a motor lijepo radi, odlično pali, ne dimi, do tih "visokih" obrtaja odlično sve...

Zato me zanmalo vaše mišljenje, koliko tu stvarno zeza kompresija, a koliko nešto drugo.

• Zainteresovan, 764 postova

Ta kompresija ,  8 nekih  je malo zeznuta  ,moze biti ali i ne mora, nije premala ali i neje neka. Uz slabu kompr. se svaki defekt jace manifestuje....vidi da ti majstor malo bolje proveri , da meri hladnog  pa zagrejanog  pa doda malo ulja u cilindre , ako sa uljem ima osetno bolju  , 9  10  ,onda su karike pri kraju a ako ne verovatno ventili ne dihtuju najbolje. Vidi dok majstor meri kompr. da li drzi otvoren gas do kraja jer bez toga se ne meri dobro , ako to ne radi  ...  menjaj majstora :-[

• U prolazu, 93 postova

Mjeri sa punim gasom, to znam. Dobar je majstor, više voli koristit knjigu i Internet nego čekić!  ;)

Mjerio je kompresiju i toploj mašini ali nije dodao ulje u cilindar, nije bila znatno veća, nešto preko 8,5. Da možda ventili ne zatvaraju dobro? Njemu se glava nije skidala.

• Drug član, 1400 postova
  • Motocikl: Tuareg 660

Promjeni majstora. Fakat nema pojma ako misli da je stupanj kompresije isto što i izmjereni pritisak.

To su dvije potpuno različite stvari. Stupanj kompresije je nepromjenjiv geometrijski odnos kompresionog

prostora i ukupnog radnog volumena. Ono štzo on mjeri jest pritisak u cilindru.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja