Čančar 41 Napisano Octobar 12, 2009 U prolazu, 93 postova Lokacija: Šamac, Republika Srpska, BiH Motocikl: Yamaha XJR 1200 Prijavi odgovor kao problematičan Ljudi, zanima me sledeće: U knjizi za moj motor (Suzuki GS 500) stoji: Compression ratio 9.0:1 Nakon pređenih 66.000 km izmjereno 8,2 na prvom i 8,1 na drugom klipu. Majstor mi tvrdi da je to mala kompresija i da onaj podatak od 9.0 znači minimalna kompresija, dok u knjizi nigdje ne stoji min, samo 9.0:1 Malo mi ta priča ne leži, pa me zanima šta vi mislite o tome? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dzolaja 89 Napisano Octobar 12, 2009 Zainteresovan, 558 postova Lokacija: Vrčin Motocikl: Moto Guzzi Nevada 750 '97, Honda CB750C '82 Prijavi odgovor kao problematičan Najbitnije je da i jedan i drugi cilindar imaju sličnu kompresiju (kao kod tebe) tako da samo vozi i ne brini Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čančar 41 Napisano Octobar 12, 2009 U prolazu, 93 postova Lokacija: Šamac, Republika Srpska, BiH Motocikl: Yamaha XJR 1200 Prijavi odgovor kao problematičan Ma ne brinem se ja "eto tako", nego iz određenog razloga motor neće u obrtaje, odnosno hoće, ali prekida, od nekih 7.500 hiljada pa gore, karburatori oprani, a majstor sve kuka na kompresiju. Motor pali odlično, ne puši... Zato me zanima kolika je tolerancija kod kompresije i da li je kod mene toliko loša situacija ili je nešto drugo u pitanju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dzolaja 89 Napisano Octobar 12, 2009 Zainteresovan, 558 postova Lokacija: Vrčin Motocikl: Moto Guzzi Nevada 750 '97, Honda CB750C '82 Prijavi odgovor kao problematičan Kod mene sam imao situaciju da sam na jednom cilindru imao kompresiju 8.6 a na drugom 6.2 ispostavilo se da su ventili zagoreli(ako se tako kaze),neko(Ljuba Bugarski vrhunski majstor sta reci) ih je pretegao pa sam gubio kompresiju a i imao sam slične simptome kao ti,gubio sam na obrtaima i kada se isturira na 10.000 obrtaja prvo vrati na 3-4 hiljade ,tu se zadrzi jedno vreme pa tek posle par sekundi se vrati na 1.1 Nadam se da sam bio od pomoci i proveri dve osnovne ali jako bitne stvari 1.Filter vazduha 2.Filter goriva Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
iksel 191 Napisano Octobar 12, 2009 XL, 460 postova Lokacija: Београд, југ Motocikl: BMW F800GS, HONDA SH125i Prijavi odgovor kao problematičan Ljudi, zanima me sledeće: U knjizi za moj motor (Suzuki GS 500) stoji: Compression ratio 9.0:1 Nakon pređenih 66.000 km izmjereno 8,2 na prvom i 8,1 na drugom klipu. Majstor mi tvrdi da je to mala kompresija i da onaj podatak od 9.0 znači minimalna kompresija, dok u knjizi nigdje ne stoji min, samo 9.0:1 Malo mi ta priča ne leži, pa me zanima šta vi mislite o tome? То што ти пише је комресиони однос, као што у буквалном преводу значи, друго је притисак који набије у манометру кад мериш компресију. Тотално две различите ствари - компресиони однос ће увек бити тај, биле карике нове или похабане, зато што у ствари представља однос колико се волуменски сабије смеша кад клип дође у ГМТ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čančar 41 Napisano Octobar 12, 2009 U prolazu, 93 postova Lokacija: Šamac, Republika Srpska, BiH Motocikl: Yamaha XJR 1200 Prijavi odgovor kao problematičan Sad ću u detalje opisati šta se sve izdešavalo: Motor nije htio u obrtaje, lijeno je vukao, i odem kod tog majstora, on ispere karburatore i izmjeri kompresiju. Na prvom klipu 8,2 na drugom 6,2!!! Tamo, 'vamo, pretegnut usisni ventil, napravi on to bez skidanja glave, izmjeri: 8,1 na tom klipu, znači prvi 8,2 a drugi 8,1. Motor bolje pali (odmah pale oba klipa kad je hladan što prije nije bio slučaj), osjetno bolje ide ali i dalje prekida u visokim obrtajima, skinemo svjećice, jedna OK, druga garava. Kaže on struja zeza, ovo ono, ali kompresija ne valja, to je isopd svakog minimuma, puno prešao... To je njegova priča, a motor lijepo radi, odlično pali, ne dimi, do tih "visokih" obrtaja odlično sve... Zato me zanmalo vaše mišljenje, koliko tu stvarno zeza kompresija, a koliko nešto drugo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bogdan 161 Napisano Octobar 12, 2009 Zainteresovan, 764 postova Lokacija: Donji Milanovac Prijavi odgovor kao problematičan Ta kompresija , 8 nekih je malo zeznuta ,moze biti ali i ne mora, nije premala ali i neje neka. Uz slabu kompr. se svaki defekt jace manifestuje....vidi da ti majstor malo bolje proveri , da meri hladnog pa zagrejanog pa doda malo ulja u cilindre , ako sa uljem ima osetno bolju , 9 10 ,onda su karike pri kraju a ako ne verovatno ventili ne dihtuju najbolje. Vidi dok majstor meri kompr. da li drzi otvoren gas do kraja jer bez toga se ne meri dobro , ako to ne radi ... menjaj majstora :-[ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čančar 41 Napisano Octobar 12, 2009 U prolazu, 93 postova Lokacija: Šamac, Republika Srpska, BiH Motocikl: Yamaha XJR 1200 Prijavi odgovor kao problematičan Mjeri sa punim gasom, to znam. Dobar je majstor, više voli koristit knjigu i Internet nego čekić! Mjerio je kompresiju i toploj mašini ali nije dodao ulje u cilindar, nije bila znatno veća, nešto preko 8,5. Da možda ventili ne zatvaraju dobro? Njemu se glava nije skidala. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AnteK 669 Napisano Octobar 12, 2009 Drug član, 1400 postova Lokacija: okolica Osijeka, RH Motocikl: Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Ljudi, zanima me sledeće: U knjizi za moj motor (Suzuki GS 500) stoji: Compression ratio 9.0:1 Nakon pređenih 66.000 km izmjereno 8,2 na prvom i 8,1 na drugom klipu. Majstor mi tvrdi da je to mala kompresija i da onaj podatak od 9.0 znači minimalna kompresija, dok u knjizi nigdje ne stoji min, samo 9.0:1 Promjeni majstora. Fakat nema pojma ako misli da je stupanj kompresije isto što i izmjereni pritisak. To su dvije potpuno različite stvari. Stupanj kompresije je nepromjenjiv geometrijski odnos kompresionog prostora i ukupnog radnog volumena. Ono štzo on mjeri jest pritisak u cilindru. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...