grof 628 Napisano Septembar 17, 2009 drkadzija, 1227 postova Lokacija: novi sad Motocikl: njemac tisuca za na koleno, talijansko prdekalo za grad, debeli nindza Prijavi odgovor kao problematičan Planiram da stavim na svoj motor aftermarket lonac iz Ade i da napravim izduv malo drugačiji. Trenuto imam 4 u 1 u 2 , a kontam da tu gde je 4 u1 stavim samo cev i lonac. E sad dolaze muke, u priči sa pojedincima isti su tvrdili da kod motora sa karburatorima isti se moraju preštelovati nakon ovakvih radova a ja baš nešto nisam siguran, ali baš i nemam ličnog iskustva sa ovakvim radovima pa nebi da tvrdim. Jel neko probao? I naravno ne pričao mi drugar već neko ko stvarno zna činjenice. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Septembar 17, 2009 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan To je i moja boljka (bila) ovih dana. Razumijem da kod zamjene filtera moras stelati karb, jer jednostavno dobijas vise vazduha nego priije, ali zasto kod zamjene (samo) auspuha? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 84 Napisano Septembar 18, 2009 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan kada sam na suzani menjao grane i lonce,prvo je bilo 4u 2 pa u 2 lonca,pa sam onda u radio 4u1 pa u jedan lonac otvoren,nisam trebao stelovati karburatore Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
grof 628 Napisano Septembar 18, 2009 drkadzija, 1227 postova Lokacija: novi sad Motocikl: njemac tisuca za na koleno, talijansko prdekalo za grad, debeli nindza Prijavi odgovor kao problematičan Suzana ima karburatore ili ubrizgavanje? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6137 Napisano Septembar 18, 2009 Svakom po zasluzi, 12442 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Grofe, sasvim je logično kad u jednom dobro podešenom sistemu menjaš jedan parametar moraš da promeniš - uskladiš i ostale parametre da bi celina radila dobro. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
guja011 167 Napisano Septembar 18, 2009 Drug član, 1847 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Grofe, sasvim je logično kad u jednom dobro podešenom sistemu menjaš jedan parametar moraš da promeniš - uskladiš i ostale parametre da bi celina radila dobro. ajd ti to polaganice objasni kakav je uticaj auspuha na karbove kod motora iz subjekta: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6137 Napisano Septembar 18, 2009 Svakom po zasluzi, 12442 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan :D Ad' ti malo proči teoriju rada sus motora i to kompletan niz: sistem za napajanje gorivom, sistem za dovod vazduha, agregat i sistem za izbacivanje izduvnih gasova Nisam majstor - mehaničar ali logično je da se ceo sistem mora dovesti u najbolje stanje ukoliko se jedan parametar promeni. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dimac 987 40 Napisano Septembar 18, 2009 Drug član, 1372 postova Lokacija: Mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan Znam par primera gde se posle stavljanja lonca nista nije promenilo ili se mozda promenilo ali neprimetno. Drugar je stavio na CBR600f protocni lonac i sem zvuka nista se nije promenilo, Brka je takodje stavio protocni lonac na YZF750 i nisam primetio neke razlike tipa da brljavi na leru ili nesto slicno. Takodje Deyan76 je stavio Leo SBK na njegov bivsi FZ6N i po njegovim recima isao je bolje u nizim obrtajima, ali koliko znam nista nije menjao u mapi paljenja. Po meni ne bi trebalo nista bitno da se poremeti ako su grane ostale istog precnika ili mozda gresim? Jedino 2t motori su izuzetno osetljivi po tom pitanju jer njihov rad mnogo zavisi od auspuha. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6137 Napisano Septembar 18, 2009 Svakom po zasluzi, 12442 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Naravno da će na većim kubikažama razlike biti male, ali na manjim kubikažama obično se dosta primeti razlika. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
donmarkoni 23 Napisano Septembar 18, 2009 Svrati ponekad, 299 postova Lokacija: sabac Prijavi odgovor kao problematičan razlike nekada se ne primete dok se ne predje odredjena kilometraza,nakon toga moze da se dobije pucanje pri smanjivanju gasa,to moze i odmah,zavisi kako je trenutno nastelovan sistem ubrizgavanja goriva.....ovako moze do sutra da se pise ali cista logika ako sve radi kako treba a ti mu otvoris izduve logicno da moras da prestelujes i usise da bi ti izduvi radili kako treba Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 84 Napisano Septembar 18, 2009 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan suzana je bila sa karburatorima,skoro sam na cbr stavio protocni lonac i nista se nije promenilo.mada po nekoj mojoj logici i nebi trebalo da utice na rad karburatora.jer ti kada stelujes karburatore sinhronizujes ih preko vakumetara da svi imaju isti potpritisak u usisnoj grani,kada zamenis lonce nista ne utice na rad karburatora,ako su bili dobro nastelovani i dalje ce raditi dobro.jedino moze biti problem recimo ako nisu bili dobro nastelovani ili je smesa na leru bila slabija,onda ce doci do pucanja iz auspuha kada se koci motorom,naravno kada je stock lonac zvuk je priguseniji pa to ne dolazi do izrazaja,tj ne primecuje se.znaci ako je sve bilo ok pre zamene auspuha,radice ok i posle zamene auspuha...ovo pisem iz iskustva bar je takav slucaj bio kod mene Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
donmarkoni 23 Napisano Septembar 18, 2009 Svrati ponekad, 299 postova Lokacija: sabac Prijavi odgovor kao problematičan sinhronizacija karburatora nema veze sa povecavanjem ili smanjivanjem smese goriva i vazduha,ona se radi samo da bi se svi karburatori uparili da "vuku" podjednako vazduha a sva ostala stelovanja se vrse na drugi nacin,zavisno od toga sta hoces da postignes.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 84 Napisano Septembar 18, 2009 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan sinhronizaciju sam pomenuo usput,ali smesu i sve ostalo ako dobro nastelujes dobro sa obicnim loncem,neces imati potrebe da ponovo stelujes kada stavis otvoren lonac. dobices samo bolje iskoriscenje smese sa otvorenim loncem,jer ce lakse izaci sagoreli gasovi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6800 Napisano Septembar 18, 2009 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Stelovanje kako kazete ili bolje reci "jetovanje" karburatora na motociklima je pozeljno ali i ne pod moranje.Velika vecina motociklista i ne primeti razliku.Neko ko ima malo vise iskustva (i znanja) oseti sigurno u odredjenom dijapazonu obrtaja promene na bolje ili na losije. Da bi citava operacija bila uspesno obavljena potreban je gas tester,tj gleda se "kvalitet" izuvnih gasova tj. kolicina CO,kiseonika,azot oksida itd. Na motociklima sa ubrizgavanjem menja se mapatura ubrizgavanja Cuvena firma Termignoni,uz svoje aftermarket izduve za Ducati,nudi i "mozak" koji se stavlja na mesto starog Znaci ukratko,pozeljno ali ako niste takmicar i ne preko potrebno Kod dvotaktnih motora je ova operacija obavezna,jer auspuh ima jos par dodatnih uloga,u odnosu na "cev" cetvorotaktnog motora. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
grof 628 Napisano Septembar 18, 2009 drkadzija, 1227 postova Lokacija: novi sad Motocikl: njemac tisuca za na koleno, talijansko prdekalo za grad, debeli nindza Prijavi odgovor kao problematičan Alo ljudi, ajde da ne širimo previše temu. Naravno da na dvotaktnim motorima ima razlike, ali to ovde nije slučaj (ne daj bože da je ovo moje ćereslo od 1100ccm dvotaktno pa ko bi se sa tim izborio :o) . Narvno da pre zamene lonaca se predpostavlja da je motor dobro uštelovan, mada možda u Srbiji i to i netreba predpostaviti. Mene su prvenstveno interesovala iskustva ljudi koji su imali fabrički sistem na motoru sa karburatorima i onda stavili aftermarket izduv. Ja od after market izduva ne očekujem da dobijem konja ( fala bogu ima ih dosta, mada konja nikad dosta :D) već samo više zvuka , i to po mogućstvu dubljeg i oštrijeg pri većim obrtajima. Ali, sam pričao sa čovekom- navodno majstorom koji mi je kukao kako se 7 dana zezao da našteluje nekog zxr750 nakon što je čovek zamenio lonac, bio sam već spreman da mu kažem da verovatno nije baš vešt majstor kad mu za štelovanje karburatora treba 7 dana ali reko ajd da odćutim. No hade da čujemo ljude koji su montirali aftermarket lonce , šta su oni radili. Wice je pogodio šta pitam, verovatno u prvom postu nisam bio dovoljno jasan. Neinteresuje mene Ducati i Termignoni jaza to nemam para a ko ih ima verovatno i očekuje drastične promene u performansama kad već da tolike novce. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivan_ZR 7 Napisano Septembar 18, 2009 Advanced Member, 791 postova Lokacija: Зрењанин Motocikl: Sv650n Prijavi odgovor kao problematičan koliko ja znam trebalo bi nastelovati karbove nakon stavljanja novog izduva. ako ga ne nastelujes, pucace ti vise i verovatno trositi vise. barem je to kod mene bio slucaj... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
grof 628 Napisano Septembar 18, 2009 drkadzija, 1227 postova Lokacija: novi sad Motocikl: njemac tisuca za na koleno, talijansko prdekalo za grad, debeli nindza Prijavi odgovor kao problematičan A pre zamene izduva je radio ko svet , nije knedlirao, pucao i sl.? Koji si auspuh stavio? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 84 Napisano Septembar 18, 2009 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan kao sto rekoh pucanje je uglavnom znak slabije smese na leru,pod pretpostavkom da je sve sa stujom ok. ali sa prigusenijim loncem tj loncem sa komorama to se ne primecuje previse. ja sam na hondi zamenio fabricki lonac sa otvorenim koji sam sam napravio i nije bilo potrebno nista raditi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivan_ZR 7 Napisano Septembar 18, 2009 Advanced Member, 791 postova Lokacija: Зрењанин Motocikl: Sv650n Prijavi odgovor kao problematičan A pre zamene izduva je radio ko svet , nije knedlirao, pucao i sl.? Koji si auspuh stavio? imao sam 2 fabricka izduva i uopste nije pucao a potrosnja mu je bila oko 4L kada sam zamenio puff pucao je kao blesav i trosio oko 7 :o nastelovao sam mu karbove i pucanje se smanjilo ali nije i nestalo skroz jer je skroz otvoren top i to je normalno, a potrosnja je sada oko 4,5-5L... stavio sam 2 u1 TORA top... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Septembar 18, 2009 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Da li zna neko da objasni sta se desava i zasto? Uzroci, posledice i to. Kao na primjeru usisa: Otvoren filter = vise zraka = mora se dodati benzina. Otvoren izduv = ? = ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackbite 7 Napisano Septembar 18, 2009 Drug član, 2265 postova Lokacija: Stara Pazova Prijavi odgovor kao problematičan Otvoren izduv = izduvni gasovi lakse napustaju agregat = Manji povratni pritisak = manji procenat gasova ostaje u stublini = veci kapacitet uvlacenja smese, sto moze malo da poremeti smesu i omogucava blagi dobitak snage. Ovako nesto je meni logicno. :-\ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6800 Napisano Septembar 19, 2009 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Sto je motor stariji,cudno ali istinito,problema bi trebalo da bude manje.Samo zato sto se nekada nije mnogo razmisljalo o zagadjenju,pa su i "karburacije" bile bogatije gorivom @grof Konkretan savet,sta da uradis,ne mogu da ti dam.Vrlo je moguce da neko ko ima isti agregat kao ti i stavi npr. isti izduv,dobije sasvim drugaciji rezultat.Zato ti ne preostaje nista drugo nego da probas.I ne veruj mnogo pricama "ako je verovati mojoj babi".Probaj pa se sam uveri.A posto si otvorio vrlo interesantnu temu ne zameri za sirenje iste. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
POP 6 Napisano Septembar 19, 2009 U prolazu, 44 postova Lokacija: BGD,Bezanijska kosa Prijavi odgovor kao problematičan Štampar je lepo razložio i jednostavno predstavio složenu problematiku izduva za 4t motore. Smisao zamene izduva se ogleda i u pitanu "u koju svrhu se to radi??". Ako želiš drugačiji zvuk i drugačiji izgled izduva onda zameni serijski i ne diraj karburaciju ako lepo vrti između min.i max.broja obrtaja. Dobio si što si hteo i to plaćaš povećanom potrošnjom goriva. Ako imaš "knedle" između lera i max. obrtaja-podešavaj karburator. Trgovačka ponuda tkzv.sportskih izduva za 4t.motore ne retko obezbeđuje bolje performanse motora na uštrb povećene buke koja je ograničavajući faktor za serijske motocikle.I to je drumska priča. Za sportske zahteve (nema ograičavjućih faktora) se na liniji atmosfera-karburator-motor-izduv-atmosfera, postavlja gomila sondi da bi se "pipanjem" pronašo optimalan izduv za max.sportske performanse motocikla. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shommy lee 57 Napisano Septembar 19, 2009 Svrati ponekad, 168 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XTZ 1200 Prijavi odgovor kao problematičan Umesto da se i ja ovako raspitam,otisao sam u Adu,natakao novi izduv i krenuo u voznju. Posle 500 km,pucnjava,knedla na srednjim obrtajima,stucanje i onda je uginuo totalno. Zovi kombi,teraj kod majstora,on kaze da sam imbecil posto nisam uskladio karburatore sa novim izduvom. Odradi covek posao i sad radi ko sat. Tako da ako mene pitas,treba da ih prestelujes! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...