Jump to content

Moto Zajednica

Temperatura ulja u motoru!

Recommended Posts

• Zainteresovan, 438 postova
  • Motocikl: Suzuki Gz 250 Marauder

Pa ,ovako:

Imam maraudera 250, prvi Japanac posle MZ-a.On ima vazdušno hladjenje!

Sad me zanima, kada sam išao u koloni, defileu i sl, primetio sam da se motor dosta greje.

Mislim da je to normalno kao i kod rugih vazdušara, ali me zanima kako da znam kad je vreme da

stanem da se motor ohladi, kad nemam nikakav parametar.

Zatim sam čuo od jednog drugara da je naručio merač temperature ulja koji se zasrafi umesto cepa,

i meri tempr. pa kada pređe neku cifru, ili uđe u crvenu zonu, motor se gasi i pauza.

Pretpostavljam da neko od vas ima iskustva sa tim, ja sam nešto video npr ovo, ali da li je to-to ???

http://cgi.ebay.de/Olthermometer-Suzuki-GZ-125-Marauder-AP-GZ-250-AR-NEU_W0QQitemZ330351129360QQcmdZViewItemQQptZMotorrad_Kraftradteile?hash=item4cea763310&_trksid=p3286.c0.m14

temter.th.png

Ovo je zgodno, ovako na oko, nema nekih žica, sondi, prepravki, dodatnih nosača i instrumenata na instr. tabli i sl.

Help :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 438 postova
  • Motocikl: Suzuki Gz 250 Marauder

Da li je to univerzalan merač?

Da li je onaj gore samo onako napisao da onaj tip odgovara marauderima tipa AR 99-01 god ??

A, pa da, kada se skine pdf tabela ispod vidi se koji tip odgovara kom motoru, hvala Jevta!

Što je ovo dobro, sam pitam - sam ofgovaram  :D ;D :D

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

Da li je to univerzalan merač?

Da li je onaj gore samo onako napisao da onaj tip odgovara marauderima tipa AR 99-01 god ??

A, pa da, kada se skine pdf tabela ispod vidi se koji tip odgovara kom motoru, hvala Jevta!

Što je ovo dobro, sam pitam - sam ofgovaram  :D ;D :D

Imam ga ja na motoru,kod normalne vožnje temperatura se kreće 70-80ºC i treba bar 15-20 km da se zagrije na tu temperaturu.

Kad je baš pravo vruće i kod spore vožnje popne se do 100-105ºC,ali ponovnom vožnjom po otvorenoj cesti spusti se na 80 za 5-6 km.

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

pa nije univerzalni ima vise tipova i razlikuju se od precnika navoja i duzine sonde za merenje temperature.

inace radna temperatura vazdusara ide do 120 stepeni,zato je i potrebno sipati malo kvalitetnije ulje u iste

• Drug član, 2265 postova

pa nije univerzalni ima vise tipova i razlikuju se od precnika navoja i duzine sonde za merenje temperature.

inace radna temperatura vazdusara ide do 120 stepeni,zato je i potrebno sipati malo kvalitetnije ulje u iste

Mislim da sam negde procitao da ide i do 150-160, mada to nije ni toliko bitno.

Glavno pitanje je kolika je dozvoljena radna temperatura tvog motora da bi znao kada je vreme za pus pauzu. :-\

U svakom slucaju, ako uzmes javi kako se krece temperatura u razlicitim uslovima voznje.

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

ja dok sam vozuo suzanu koja je bila uljara,u najgorim uslovima nije prelazila 115 stepeni tako da nikada nisam imao potrebe da je gasim,na meracu je crveno posle 120 inace obicno je temperatura bila od 90-100 stepeni

• U prolazu, 5 postova

Motori sa vazdusnim hladjenjem imaju znatno vece tolerancije od vodom hladjenih...motoru generalno nece skoditi i 130 140 ali je problem sa uljima koja vec na 120 imaju opasnu frku..(zato veci motori imaju uljni hladnjak) razgradjuju se tj izdvajaju se esteri sta li vec i dva zeca tri zeca to je neka visa fizika..elem ne skodi motoru al pokvaris ulje i onda ono kvari motor...ako su ceste gradske/spore voznje pozeljno koristiti cistu sintetiku i cesce zamene.

Merac temperature svakako za kontrolu...

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

Motori sa vazdusnim hladjenjem imaju znatno vece tolerancije od vodom hladjenih...motoru generalno nece skoditi i 130 140 ali je problem sa uljima koja vec na 120 imaju opasnu frku..(zato veci motori imaju uljni hladnjak) razgradjuju se tj izdvajaju se esteri sta li vec i dva zeca tri zeca to je neka visa fizika..elem ne skodi motoru al pokvaris ulje i onda ono kvari motor...ako su ceste gradske/spore voznje pozeljno koristiti cistu sintetiku i cesce zamene.

Jel' ti to pišeš samo da nije u tebi ili?

Mene kad napne ja prdnem,a ne seruckam okolo bezveze ::)

• U prolazu, 5 postova

To vidim....

Aj kad si u zaletu objasni svima nama vise "ne napetima" i prosvetli nas...

• Podržavam 1

• Drug član, 1429 postova
  • Motocikl: Yamaha FJR 1300, Ktm exc300

AAaaaaaaaaaaaaaa. Koji si ti lik, bas si me nasmejao :-)))))

• Zainteresovan, 974 postova

Sto je neko vec napisao to samo zavisi od motora do motora. Ja imam isti merac i meni normalno seta temp izmedji 60 i 80 ali 80 i neki podeok nije presao sta god da mu radim. Ali sam siguran da je to na nekim zujalicama sigurno mnogo visa temp.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja