Jump to content

Moto Zajednica

Auto skole i A kat.

Recommended Posts

• Integrisan, 7713 postova
  • Motocikl: TDM 900

Bio sam do auto skole da se raspitam kako se vrsi i koliko kosta polaganje za A kat. Rekose mi da to kosta toliko i toliko, vozi se Piaggio Libery 125cc... Sta je fora, nema uopste obuke :O Malo se izvozas bezveze da ukapiras kako se daje gas, koci i tome sl. Posle toga izadjes na polaganje iiii sta uradis. Mnogo prosto a i jeste, ali sta onda? Ja imam A kat sa kojom mogu da vozim Liberty a i R1. Na zalost, u auto skoli me niko nije naucio tehnici voznje, kako se ponasati u kriznim situacijama, na sta paziti, koje rizike nosi, kako se odnose drugi prema meni kao ucesniku... Jednostavno, covek na motor sedne bez ikakvog znanja. Smatram da jedan bajker (uopste bilo ko na dva tocka) mora to da zna inace lako moze da bude povredjen i usmrcen. Mislim da je to jedna velika greska u edukaciji bajkera na ovim prostorima, zato sto je nacin dobijanja A kat. previse formalan.Ljudi ne shvataju kolika je odgovornost prema sebi i drugima i da nije nista manja od one kada se voze cetiri tocka. Mislim da bi mladji bajkeri izasli daleko bolji ukoliko bi im istruktor bio neko ko vozi motor jako dugo i da mu prakticno ukaze na sve sto moze da ga znadje pucen iskustvom. Sta vi mislite o obuci?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svakom po zasluzi, 12467 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Sačekaj Novu Godinu pa onda polaži za A kategoriju, biće 5 puta skuplje i trajaće 6 meseci.

Tehnika vožnje, bar ona osnovna, brzo se nauči ali pamet se nigde ne može kupiti.

• Svrati ponekad, 448 postova
  • Motocikl: BMW R 1200 GS, Honda CB 500...

Potpuno se slažem sa tobom o kvalifikovanosti instruktora vožnje za A kategoriju, ali reci mi pošto sam spreman da radim onako kako bi trebalo da se radi A kategorija, znaš li nekoga ko će platiti polaganje za A kategoriju za 50% skuplje nego što je sada B kategorija, pošto treba da vozi 40 časova i jedno vozilo treba da ga prati na tim časovima...

Da se razumemo, ja sam za to 100%, ali smo mi takav narod da će se uvek naći neko da nešto muva u stilu: ma ne moraš to, platićeš manje, nećeš voziti...

Kada sam počeo da vodim svoje kandidate za A po gradu, po gušćem saobraćaju, i da ih pratim svojim motorom, ostale auto škole u gradu su me maltene ismejavale, a kandidati govorili da je bolje u nekoj drugoj školi gde odvezu jednom ili dvaput krug koji će polagati, i to je to...

• Zainteresovan, 578 postova
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

Bato, polaži odma' a onda posle toga čitaj i plaćaj kolegama piće da ti otkrivaju male cake i tajne velikih majstora... ;)

Što ginu? Jednostavno...nisu edukovani na pravi način, nemaju ideju šta može da ih snađe,uvek misle da će se zlo nekom drugom desiti, ne njima...ima toga...

I naravno da auto škole moraju imati jednu od ključnih uloga u obrazovanju vozača, ali razumi da su i to samo ljudi, ne čarobnjaci, ne mogu ja nekoga ko je divljak po opredeljenju da načinim kulturnim i obzirnim vozačem, koren problema je zaista dubok, kreće od crtanih filmova, muzike u stilu :prođi sa mnom kroz crveno...itd

• U prolazu, 27 postova

otisao ja pre neki dan do auto skole koju ne bih da imenujem, da se raspitam za polaganje za A.

i chika brka mi kaze kolko kosta i koja je procedura...ukratko

"ovo ti kosta ovoliko, ovo ovoliko, tu ti je lekarski, a onda odes u ljermotnovu , uzmes L tablicu fore radi , vratis kad kazu da treba, i onda izadjes na polaganje" :)

ja : " a cekaj, jel imate vi neki motor SA MENJACHEM na kome moze da se vezba"

on : " a ima ima, neka kopija suzukija , al to ti je 900 dinara po chasu"

iz te priche sam shvatio da je autoskola ustvari samo posrednik u polaganju i eventualno onaj ko ce ti dati ovlascenje kako bi mogao uzeti L tablicu.

a ko ce tu sta da nauci , i dal ima veze sto ja nemam pojma ni kako se menjaju brzine..pa zar je to bitno chika brki sa pljugom u ustima kome iz ochiju viri samo "oko 20 hiljada dinara"...ili "uh kolko sam ja tu dobar"

verovatno cu kod njih zavrsiti kakvu takvu obuku na "kopiji suzukija" jer stvarno nemam nameru da cekam novi zakon i ko zna koliko platim i koju cu kategoriju da dobijem..dal A ILI A+ ILI A% ILI AXXX , ali mislim da stvarno nema smisla da imam to cuveno A u dozvoli , a da nemam pojma kako se menjaju brzine, niti kako se skrece na vecem motoru, niti kako izgleda voziti motor veci od skutera od 50cc.

Čika brki je to sistem dozvolio, i to je osnovni problem! Uvek i svuda imaš nekih takvih čika, zbog kojih se zakoni i prave...

• IRON WILL, 972 postova
  • Motocikl: Voleo bih da imam motor

Čika brki je to sistem dozvolio, i to je osnovni problem! Uvek i svuda imaš nekih takvih čika, zbog kojih se zakoni i prave...

Upravo tako a tebe ko *ebe, vazno da su cike omastile brke :)

• Svrati ponekad, 246 postova
  • Motocikl: Yamaha XJ600 Diversion

Posto i sam treba da polazem za A za koji dan napisacu moje iskustvo.Radim na auto gas pumpi i cesto nam dolaze auto skole.Pitam jednog gospodina koji mi je delovao ozbiljno kako,sta za polaganje.Kaze on ma dodjes do nas,mi ti ispisemo da si zavrsio obuku i ides da polazes.Kazem ja da imam svoj motor i da bi uzeo L tablicu da mogu da vozim.Kaze gospodin instruktor ma ne treba ti to.Vidim ja da se ne vredi objasnjavati.Sledeci dan pogledam u oglase i nazovem jednu auto skolu za koju pise da su specijalizovani za A kategoriju.Nazovem i kaze covek imas dve varijante:da idem na casove i onda polazem ili izvadim L tablicu u supu,stavim na motor i imam takozvanu samoobuku.Jos me pita da li sam nekada vozio motor,kazem da jesam dugo godina i da sam za drugu varijantu posto imam svoj motor i hteo bi da ga vozim.Dogovorimo se mi oko detalja za pet minuta.Meni nije bila potrebna nikakva obuka za motor sa brzinama...ali se pitam sta se desava na primer sa nekim ko ima 18 godina,nikada na motoru nije sedeo,ima PSP ode u prvopomenutu auto skolu i polozi.Mama i Tata mu kupe motor od 500-600 kubika.

• U prolazu, 27 postova

ali se pitam sta se desava na primer sa nekim ko ima 18 godina,nikada na motoru nije sedeo,ima PSP ode u prvopomenutu auto skolu i polozi.Mama i Tata mu kupe motor od 500-600 kubika.

pa nista se ne desi osim onog standardnog : "zasto nas motocikliste toliko mrze drugi ucesnici u saobracaju?"

ili "uh, a imao je samo 18 godina, a pre 3 dana je kupio taj Suzuki..."

:-\

• IRON WILL, 972 postova
  • Motocikl: Voleo bih da imam motor

Meni nije bila potrebna nikakva obuka za motor sa brzinama...ali se pitam sta se desava na primer sa nekim ko ima 18 godina,nikada na motoru nije sedeo,ima PSP ode u prvopomenutu auto skolu i polozi.Mama i Tata mu kupe motor od 500-600 kubika.

Crna hronika je prepuna odgovora.

• Svrati ponekad, 450 postova
  • Motocikl: otisao...

Bio sam do auto skole da se raspitam kako se vrsi i koliko kosta polaganje za A kat. Rekose mi da to kosta toliko i toliko, vozi se Piaggio Libery 125cc... Sta je fora, nema uopste obuke :O Malo se izvozas bezveze da ukapiras kako se daje gas, koci i tome sl. Posle toga izadjes na polaganje iiii sta uradis. Mnogo prosto a i jeste, ali sta onda? Ja imam A kat sa kojom mogu da vozim Liberty a i R1. Na zalost, u auto skoli me niko nije naucio tehnici voznje, kako se ponasati u kriznim situacijama, na sta paziti, koje rizike nosi, kako se odnose drugi prema meni kao ucesniku... Jednostavno, covek na motor sedne bez ikakvog znanja. Smatram da jedan bajker (uopste bilo ko na dva tocka) mora to da zna inace lako moze da bude povredjen i usmrcen. Mislim da je to jedna velika greska u edukaciji bajkera na ovim prostorima, zato sto je nacin dobijanja A kat. previse formalan.Ljudi ne shvataju kolika je odgovornost prema sebi i drugima i da nije nista manja od one kada se voze cetiri tocka. Mislim da bi mladji bajkeri izasli daleko bolji ukoliko bi im istruktor bio neko ko vozi motor jako dugo i da mu prakticno ukaze na sve sto moze da ga znadje pucen iskustvom. Sta vi mislite o obuci?

da pogadjam...ta auto skola je u novom sadu?

moja sestra je isto htela ici tamo da polaze A kategoriju pa kad sam ja saznao onda je bila belaja...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja