uketic 61 Napisano Jun 22, 2016 Svrati ponekad, 439 postova Lokacija: novi bgd i zvezdara,united blok 70 kineska četvrt Motocikl: TDM 3vd , Honda CBR 1000 f Prijavi odgovor kao problematičan Pa da ko što kaže kolega u predhodnom postu.. ne bi ja tu ništa diro Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zoxxx69 132 Napisano Jun 22, 2016 Svrati ponekad, 243 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Fazer 600, TDM 900, XT 1200Z, BMW K1600 GTL Prijavi odgovor kao problematičan Moram da priznam da čitam postove gore, vezane za gorivo i ne mogu da verujem koliko stručnjaka imamo u ovoj temi po pitanju kvaliteta goriva. Sticajem okolnosti radim u NIS-u i prilično sam blizu gorivima. To ne znači da ću reći da je NIS-ov gorivo najbolje i sl. Ali ću reći da stručnjaci iz ovog našeg TDM dela nemaju pojma o gorivu. Možemo pričati kada se sretnemo koliko ko želi, ali ću samo reći da je gorivo prilikom svakog prijema različitog kvaliteta, ali u granicama koje zakon propisuje. I da gorivo koje se plasira na tržište je različitog porekla, ne samo iz Pančeva, več i iz Mola, Rumunije, Ukrajne, Bosne....... Isto ću reći da određeni firme koje prodaju gorivo koje ste naveli, uzimaju gorivo i od NIS-a, a vi ih se siti nahvaliste kako su bolja od NIS-a. Nadam se da se neko ne ljuti, ali morao sam napisati. P.S. iskreno ja sipam na gotovo svim pumpama, a razlog pronađite sami gore Istog sam mišljenja kao joker! Vi ljudi ste mnogo velika zakerala i trošite mnogo para na šteloanja da vam troši za deci manje umesto da terate ta sokoćala. Ja recimo nemam pojma o gorivu ništa. Sipam gde stignem. Послато са SM-G531F уз помоћ Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14793 Napisano Jun 22, 2016 moto merkat °°, 4927 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan @ joker-ns ova "istrazivanja" o gorivu sam radio iz razloga sto sipanjem na razlicitim pumpama primecujem razliku u radu i potrosnji,ne oslanjam se samo na osecaj nego to proverim i na spravi za izduvne gasove i rezultati su uglavnom razliciti. Iz tog razloga sam se raspitivao kod pumpasa i ljudi koji rade na MOL pumpama kazu da donose gorivo iz Madjarske sto mi je i potvrdio vozac cisterne pre nekog vremena na MOL pumpi. Takodje sef pumpi NIS u gradu i na auto-putu mi je prijatelj,dok sam vozio auto na TNG nasuo sam gorivo na auto-putu i primetio osetnu razliku u radu,posle toga sam stalno odlazio tamo da sipam (isto je bilo i sa benzinom),nije mu bilo jasno zasto prelazim skoro 40 km ako imam to isto u gradu,moj odgovor u razlici sam potvrdio odstampanim listicem sprave za izduvne gasove,veruj mi ni njemu samom nije bilo jasno posto naravno gorivo stize sa istog mesta za obe pumpe. Isto tako ljudi koji voze na gorivo iz BiH imaju mnogo manje izduvne gasove na vozilima dok su rezultati na NIS naj gori (obican eurodizel i benz. ne oni sa aditivima). Za ovo sto kazes da je kvalitet u granicama koje zakon propisuje da ali nase granice su kao i u svemu malo pomerene u odnosu na zapadni svet (po njima se ravnam posto hrlimo ka njima) tako dodje covek autom iz Njemacke i nije prosao kontrolu izduvnih gasova,njegov kum inace vrsan majstor kada je auto-elektrika u pitanju prikljuci ga na dijagnostiku i sve OK,dodje do mene da ga prikljucimo na eko i tamo rezultati dobri,pogledam njihov teh. i uradjen u Martu kada se vratio iz zalosne Srbije gde je par nedelja sipao gorivo i pao na eko testu,a mi proveravali na njihovom gorivu pa su zato rezultati bili OK. Ovo za gusenje dobrim gorivom se meni licno desilo pre tri god. u Sloveniji,motor se davio i trzao na manjim obrtajima,kada sam privrnuo pilot dizne i smanjio mu benzin lepse je radio. Tako da je razlika u kvalitetu ocigledna pa me zanima,eto konkretno za pumpe na pocetku price,zasto je to tako? I da jedino MOL-ov benzin je zelenkast (nemam procenat od njih majke mi ) Takodje na auto-putu je gorivo uvek za klasu bolje od ostatka zemlje (ne bitno koja je pumpa),znate da stotine hiljada vozila prodje kroz nasu zemlju u tranzitu,narocito u letnjem periodu,isto tako tu pricu o izduvnim gasovima su oni izmislili pa ne dozvoljavaju da im uvaljujemo djubre,skupo naplatimo i zagadimo okolinu. Jos nesto,u slucaju kvara na novim vozilima u garantnom roku prvo se uzorkuje gorivo i uglavnom garancija propada,svojim ocima sam video potvrdu zastupnika da pod garanciju ne podlezu pumpa i dizne na novom Claas kombajnu od 65000 eura. Da je gorivo djubre,djubre je ja samo pokusavam naci manje djubre obzirom da zivim ovde. Naravno da nema ljutnje,samo iznosimo svoja iskustva i pokusavamo naci uzrocnike,mada to nije ni bitno obzirom da ne mozemo nista promeniti. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14793 Napisano Jun 22, 2016 moto merkat °°, 4927 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Moram da priznam da čitam postove gore, vezane za gorivo i ne mogu da verujem koliko stručnjaka imamo u ovoj temi po pitanju kvaliteta goriva. Sticajem okolnosti radim u NIS-u i prilično sam blizu gorivima. To ne znači da ću reći da je NIS-ov gorivo najbolje i sl. Ali ću reći da stručnjaci iz ovog našeg TDM dela nemaju pojma o gorivu. Možemo pričati kada se sretnemo koliko ko želi, ali ću samo reći da je gorivo prilikom svakog prijema različitog kvaliteta, ali u granicama koje zakon propisuje. I da gorivo koje se plasira na tržište je različitog porekla, ne samo iz Pančeva, več i iz Mola, Rumunije, Ukrajne, Bosne....... Isto ću reći da određeni firme koje prodaju gorivo koje ste naveli, uzimaju gorivo i od NIS-a, a vi ih se siti nahvaliste kako su bolja od NIS-a. Nadam se da se neko ne ljuti, ali morao sam napisati. P.S. iskreno ja sipam na gotovo svim pumpama, a razlog pronađite sami gore Istog sam mišljenja kao joker! Vi ljudi ste mnogo velika zakerala i trošite mnogo para na šteloanja da vam troši za deci manje umesto da terate ta sokoćala. Ja recimo nemam pojma o gorivu ništa. Sipam gde stignem. Послато са SM-G531F уз помоћ Тапатока Kada budemo terali 900-tku ostavicemo lambda sondi da radi svoje,do tada mali srafciger (au bokilic ima dobar,sa zglobom) i steluj,kao nekada ciscenje dizne na svakom cosku sa APN-com Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ŠekiKG 4332 Napisano Jun 22, 2016 Šumadinac, 1581 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion Prijavi odgovor kao problematičan Verujem Jokeru, ali verujem i mom majstoru, koji je iz nove Kave izvukao gorivo kupljeno na NIS-u (kaže da nikako nije mogao da je ušteluje) i gorivo stavio u zamrzivač. Kada je video koliko je vode bilo u gorivu, reanimirali ga na urgentnom Svako ima svoj rezon i iskustva, možda i grešimo, ali ja benzin i u auto i u motore sipam na Luk oilu (i Molovim gorivom koje sam ranije sipao sam zadovoljan, ali je pumpa na drugom kraju grada). Primetno je bolji rad motora i manja potrošnja, u odnosu na NIS-ovo gorivo.Možda izgleda šašavo, ali... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miksamgm 1068 Napisano Jun 22, 2016 Tutti Frutti, 668 postova Lokacija: ... Motocikl: Pojela Maca Prijavi odgovor kao problematičan Jel moze meni neka info o tdm 850 91god Valja,nevalja,kolko vredi itd. Neznam nista o tom motoru,dobijam u neku zamenu. Zanima me ugrubo,jel ima neku falinku taj motor,kako su se generalno pokazali,nasta obratiti paznju i slicno. Hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ThePainkiller 4384 Napisano Jun 23, 2016 Drug član, 3827 postova Lokacija: Kula Motocikl: Honda VFR750 RC36 Prijavi odgovor kao problematičan Jel moze meni neka info o tdm 850 91god Valja,nevalja,kolko vredi itd. Neznam nista o tom motoru,dobijam u neku zamenu. Zanima me ugrubo,jel ima neku falinku taj motor,kako su se generalno pokazali,nasta obratiti paznju i slicno. Hvala Generalno, TDM je odlična mašina, koja će te odvesti na kraj sveta, bez da te zabole lednja... Šalu na stranu, TDM-ovi su izdržljive mašine i svaki primerak (ako pali i ide) ne bi trebalo da ima većih problema, zavisno o toga kako se održavao, koliko se cepao, uostalom kao i svaki drugi polovni motor star 25 godna... Na šta treba da obratiš pažnju je menjač, pod broj jedan, i to u trećoj brzini. Na 3vd-u su malo smuljali te zupčanike pa hoće da se potroše uklopnici pa počne da ispada iz 3. brzine (ja imao taj problem). Prednji diskovi su plivajući (čitaj vrlo skupi) pa ako su potrošeni i/ili krivi, tu ćeš morati izdvojiti oko 160 evra za zamenu (i to da se stave polovni). U zavisnosti u kakvom su stanju karbovi, može da troši malo više (neka okvirna i normalna potrošnja je od 7 - 7,5 litara u gradu), a ako ti kaže da ne prelazi pet litara potrošnje, laže... Ukratko, to ti je to...svakako bi dobro bilo da taj tvoj primerak pregleda neko ko se malo razume u motore pa da znaš na čemu si... Pozdrav i srećno sa trgovinom... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Astral 6236 Napisano Jun 23, 2016 I'm the fear addicted, a danger illustrated !, 3919 postova Lokacija: Lyon Motocikl: Klx650,a Tdm u srcu. Prijavi odgovor kao problematičan Sve sto napisa painkiller i dodao bih zadnji amortizer koji je osetljiv kosta kao da je od himena vanzemaljca napravljen,pogledaj da se nije ubalavio.. Delova ima,ostatak je kao i na drugim motorima po ceni nista spektakularno.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joker-ns 76 Napisano Jun 23, 2016 Svrati ponekad, 230 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Triumph Tiger 1200 Explorer XC Prijavi odgovor kao problematičan @ joker-ns ova "istrazivanja" o gorivu sam radio iz razloga sto sipanjem na razlicitim pumpama primecujem razliku u radu i potrosnji,ne oslanjam se samo na osecaj nego to proverim i na spravi za izduvne gasove i rezultati su uglavnom razliciti. Iz tog razloga sam se raspitivao kod pumpasa i ljudi koji rade na MOL pumpama kazu da donose gorivo iz Madjarske sto mi je i potvrdio vozac cisterne pre nekog vremena na MOL pumpi. Takodje sef pumpi NIS u gradu i na auto-putu mi je prijatelj,dok sam vozio auto na TNG nasuo sam gorivo na auto-putu i primetio osetnu razliku u radu,posle toga sam stalno odlazio tamo da sipam (isto je bilo i sa benzinom),nije mu bilo jasno zasto prelazim skoro 40 km ako imam to isto u gradu,moj odgovor u razlici sam potvrdio odstampanim listicem sprave za izduvne gasove,veruj mi ni njemu samom nije bilo jasno posto naravno gorivo stize sa istog mesta za obe pumpe. Isto tako ljudi koji voze na gorivo iz BiH imaju mnogo manje izduvne gasove na vozilima dok su rezultati na NIS naj gori (obican eurodizel i benz. ne oni sa aditivima). Za ovo sto kazes da je kvalitet u granicama koje zakon propisuje da ali nase granice su kao i u svemu malo pomerene u odnosu na zapadni svet (po njima se ravnam posto hrlimo ka njima) tako dodje covek autom iz Njemacke i nije prosao kontrolu izduvnih gasova,njegov kum inace vrsan majstor kada je auto-elektrika u pitanju prikljuci ga na dijagnostiku i sve OK,dodje do mene da ga prikljucimo na eko i tamo rezultati dobri,pogledam njihov teh. i uradjen u Martu kada se vratio iz zalosne Srbije gde je par nedelja sipao gorivo i pao na eko testu,a mi proveravali na njihovom gorivu pa su zato rezultati bili OK. Ovo za gusenje dobrim gorivom se meni licno desilo pre tri god. u Sloveniji,motor se davio i trzao na manjim obrtajima,kada sam privrnuo pilot dizne i smanjio mu benzin lepse je radio. Tako da je razlika u kvalitetu ocigledna pa me zanima,eto konkretno za pumpe na pocetku price,zasto je to tako? I da jedino MOL-ov benzin je zelenkast (nemam procenat od njih majke mi ) Takodje na auto-putu je gorivo uvek za klasu bolje od ostatka zemlje (ne bitno koja je pumpa),znate da stotine hiljada vozila prodje kroz nasu zemlju u tranzitu,narocito u letnjem periodu,isto tako tu pricu o izduvnim gasovima su oni izmislili pa ne dozvoljavaju da im uvaljujemo djubre,skupo naplatimo i zagadimo okolinu. Jos nesto,u slucaju kvara na novim vozilima u garantnom roku prvo se uzorkuje gorivo i uglavnom garancija propada,svojim ocima sam video potvrdu zastupnika da pod garanciju ne podlezu pumpa i dizne na novom Claas kombajnu od 65000 eura. Da je gorivo djubre,djubre je ja samo pokusavam naci manje djubre obzirom da zivim ovde. Naravno da nema ljutnje,samo iznosimo svoja iskustva i pokusavamo naci uzrocnike,mada to nije ni bitno obzirom da ne mozemo nista promeniti. Nema ljutnje naravno. Ja pričam o nečemu što vidim svojim očima. Ne znam odakle ti imaš informacije, ali dosta podataka nisu tačni. Isto gorivo ide i u gradu i na selu i na auto putu i sa istim autocisternama. Moj auto troši za 1/3 manje goriva na otvorenom putu u odnosu na grad, pa se može izvlačiti matematika. O boji goriva.... ne može isto gorivo da ti na jednoj benzinskoj pumpi bude jedne boje, a na drugoj neke druge. Istina je da je MOL-ov ED zelene boje, ali i drugih dobavljača. Isto to ZELENO MOL-ovo gorivo je i na NIS-u isto zelene boje. Veruj mi da pumpaši i šefovi nemaju pojma o poreklu derivata, osim sa kog skladišta je doveženo, ali nemaju pojma odakle je došlo i kojim putem na skladište. Pitaj prijatelja ŠEF-a da li ima podatak iz koje rafinerije je golrivo. Koliko ima sumpora u NIS-ovim derivatima, a koliko u uvoznim i raspitaj se šta sumpor radi metalnim površinama. Neću više nastavljati pisaniju, jer svako sipa kako misli ili želi. Evo jedno pisanje copy-paste o iskustvu sa MOL-a: "Poštovani forumaši, budući da sam skoro na jednoj benzinskoj pumpi imao jedan nemili događaj, osećam odgovornost prema drugim automobilistima i uopšte prema svim kupcima goriva u RS, da iznesem moj slučaj i objasnim vam moj problem, kako se ovako nešto ne bi ponavljalo. Isto tako, kada vas upoznam sa mojim slučajem, zamolio bih vas za savete kako dalje da postupim sa mojim slučajem i na koji način da zadovoljim pravdu, budući da se osećam kao usamljeni i mali potrošač u zemlji Srbiji, a štetu mi je pričinila velika internaciona naftna kompanija. Budući da sam veliki zaljubljenik u automobile, i da se redovno informišem o automobilizmu putem brojnih nacionalnih i internacionalnih foruma, kao i putem časopisa, upoznat sam sa činjenicom da je kompanija MOL dobitnik brojnih nagrada za kvalitet goriva i da je dobitnik business excellence nagrade za poslovanje kompanije. Isto tako, poznato mi je da kompanija MOL na naše tržište, uvozi Euro premijum BMB 95 iz EU. Upravo ovo su glavni razlozi zašto od prvog dana kad sam kupio svoj novi automobil, sipam gorivo samo na MOL pumpama, budući da želim samo najbolje za moj automobil. Međutim, u poslednje vreme sam svedok nedopustovog propusta MOL kompanije i zakazivanja njihovog čitavog sistema poslovanja, kao i činjenice, da kupac u Srbiji tesko moze ostvariti svoja prava, budući da mi je u glavi misao, šta bi bilo da mi se ovo desilo u Nemačkoj? Naime, u utorak, 15.01.2013. u 17:09h, na točionom mestu broj 1, sipao sam 10,26 litara Euro premium BMB 95 (benzin), na MOL pumpi u Novom Sadu, Futoški put 2. Lično sam sipao dotično gorivo u moju Ford Fiestu 1.4 benzin, 2010. godiste. Dakle, dva puta sam proverio (za svaki slučaj) da li sipam Evro premijum BMB 95, i da li koristim crveni pištolj za sipanje goriva. Nakon sipanja goriva, na vrhu pištolja sam primetio belu kapljicu koja me je podsetila na parafin. Ali sam pomislio da je nemoguće da je kompanija MOL napravila takav propust i da ona ne bi dozvolila da išta ugrozi svoju prestižnu reputaciju. Isto tako, pomislio sam da mora da je gorivo više zapenilo pa da mu se boja za trenutak promenila u neprozirnu belu. Otišao sam na kasu, platio gorivo, uzeo račun, seo u auto i otišao sa pumpe. Tu već počinju moji problemi. Posle neka dva minuta voznje, stao sam na semaforu i izbacio auto iz brzine. Budući da tokom vožnje po gradu nikada ne slušam muziku u kolima, kao i da novu Ford Fiestu 1,4 karakteriše izuzetno tih (gotovo nečujan) i miran rad motora, primetio sam nešto čudno. Kazaljka obrtomera je sa normalnih 800 rpm (i bez ikakakvih i najmanjih oscilacija), za trenutak pala na 600 rpm, da bi se odma zatim vratila na normalnih 800 rpm. Treba imati u vidu da je motor bio zagrejan, dakle na normalnoj radnoj temperaturi, budući da sam iz Futoga došao na MOL pumpu u Novom Sadu da natočim gorivo, pa je automobil imao dovoljno vremena da se ugreje. Kako se ovo desilo, momentalno sam pomislio na onu belu kapljicu na kraju crvenog pištolja na MOL pumpi. Isto tako, pomislio sam da se sigurno u tom trenutku potrošilo ono gorivo koje je već bilo u crevima, pa da je sigurno auto krenuo da troši novo gorivo i da su se tu javili problemi. Međutim, kako je to bio samo taj trenutak, a auto nije pokazivao nikakve druge znake za loše gorivo, pomislio sam da je bila u pitanju samo trenutna necistoća i nastavio sam sa vožnjom. Posle nekih tri ili 4 minuta vožnje, opet sam stao na crveno svetlo semafora i posle par sekundi, kazaljka obrtomera je pala sa 800 na 500, pa se vratila na 800 rpm. Tada sam shvatio da iako mi se auto u vožnji ponašao normalno, da moram odmah da se vratim na tu MOL pumpu i da im ovo sve prijavim. Napravio sam polukružno skretanje i krenuo na MOL pumpu koja mi je bila udaljena oko 2 km. Međutim, u povratku je auto ( nova Ford Fiesta koja je prešla 28 000 km, koja se održava samo u ovlašćenom Ford servisu i koja nije imala ni najmanji kvar) počeo da slabije vuče i da sporije ,,hvata" obrtaje u drugoj brzini u rasponu od 2000 do 3000 rpm, da bi posle 3000 rpm za trenutak dobio ubrzanje kao da ima turbinu. Na MOL pumpu sam se vratio nekih 20 minuta pošto sam sipao gorivo na toj pumpi. Čim sam stigao, video sam da zaposleni na pumpi sipaju ED u novu mazdu 6 baš na tom točionom mestu broj 1, na kojem sam ja sipao Evro premijum BMB 95. Odmah sam rekao zaposlenim na pumpi da sam imao problema sa kolima i da sumnjam na njihovo gorivo Evro premijum BMB 95 sa točionom mesta broj 1, i da želim da sipaju malo goriva u menzuru ili neku staklenu čašu, pa da se uverimo da li je gorivo bele boje i da li je gusto i da vizuelno proverimo da li ima nekih vidljivih onečišćenja. Onda su me uputili u njihov objekat i da pričam sa njihovim šefom, pošto oni nemaju ovlašćenja to da urade. Uputili su me na jednu gospođu, kojoj sam objasnio sve do detalja. Prvo me je pitala ko vam je sipao gorivo, ogovorio sam ja lično. I onda mi je cinično istakla. A VI ste sipali gorivo?! U smislu da sam možda pogrešio pištolj. Zatim sam odgovorio da sam apsolutno siguran da sam sipao odgovarajuće gorivo, i da imam fiskalni račun, a da oni imaju kamere, pa svakako može sve da se proveri. Rekao sam joj kako mislim da su sipali pogrešno gorivo u podzemnu cisternu namenjenu za Euro premijum BMB 95 ili da je gorivo u cisterni bilo pri kraju pa da je povuklo talog. Ona mi je odgovorila da je to nemoguće jer su tog dana sipali novo gorivo u podzemnu cisternu. Ja sam odgovorio, pa utoliko je veća verovatnoća da ste sipali pogrešno gorivo. Ona je rekla da postoje striktne procedure i da to nije moguće. Zatim me je pitala kako mogu biti siguran da je do goriva. Ja sam odgovorio da ne mogu jos da tvrdim da je do goriva, ali da duboko verujem da je do goriva i da su oni prva stanica gde moram da svratim i da prijavim problem, a da ću zatim auto odvesti u ovlašćeni servis, pa da će oni ustanoviti da li je do goriva ili ne. Tokom duzeg razgovora, zatražio sam da sipaju uzorak goriva u menzuru i da ga pa samo pogledamo. Ona je rekla da mora da priča telefonom sa svojim šefom. Posle njihovom razgovora, žena mi je dala telefon da pričam sa njenim šefom (imam zapisana i imena, ali ne bi ih sada iznosio). On je odmah krenuo da mi objašnjava kako oni imaju jedno od najkvalitetnijih goriva na svetu. Kako se to gorivo uvozi iz EU. Kako oni poseduju sve licence i dozvole. Kakva im je reputacija. Kako se tokom pretakanja goriva iz kamionske cisterne u podzemnu cisternu, gorivo proverava, da podzemne cisterne, kao i sami pištolji imaju najsavremenije senzore koji ukoliko očitaju i najmanje onečišćenje goriva odmah prekidaju dotok goriva. I tokom celog razgovora sa podsmehom mi objašnjavao kako je nemoguće da se to desi MOL kompaniji, i da ne može biti do njihovog goriva. Takođe mi je objasnio kako ne mogu da sipaju malo goriva u neku menzuru jer nije takva procedura već da moram da napišem žalbeni zahtev i da potom odvezem auto u ovlašćeni servis. Tako sam i uradio, kopirali smo fiskalni račun, ja sam sve što mi se do tada desilo zapisao u žalbenom zahtevu. Zatim je ta žena rekla hajde da vidimo ko je sve sipao gorivo posle vas. Ja sam odmah pomislio da sam sigurno prvi sipao gorivo posle njihovog sipanja novog goriva u podzemnu cisternu, da bi na kraju saznao da je to i bio slučaj. Žena je pristupila kompjuterskom sistemu i rekla da je posle mene to gorivo sipalo jos samo dvoje ljudi. Kada sam završio popunjavanje žalbenog zahteva,otišao sam u kola. I kad sam ulazio u kola, žena me je sa podsmehom upitala, vi i dalje mislite da je problem do bele guste kapljice na kraju pištolja? Ja sam odgovorio da ce ovlašćeni servis i Jugoinspekt utvrditi da li je do goriva i koje je gorivo u pitanju. Moja devojka koja je bila sa mnom u kolima je bila zatečena tim pitanjem i ciničnim smehom, jer sam se ja odmah vratio na pumpu, prijavio im problem sa gorivom, za koji niko još nije znao u čitavom sistemu, postupio društveno odgovorno prema drugim kupcima i prema njihovoj kompaniji, a oni mi se podsmevaju. Ovlašćeni Ford servis je udaljen nekih kilometar ili dva od MOL pumpe na Futoškom putu, pa sam se odmah uputio tamo. Međutim, nekih 500 m od servisa, kazaljka koja pokazuje nivo goriva je od polovine rezervoara došla do 1/4 i board computer me je obavestio da mi je nivo goriva sa 230 km na pumpe palo na 114 km, ja sam pogledao da li negde curi gorivo, ali je sve bilo u redu i nije se ni osećalo gorivo niti je igde curilo. Posle desetak sekundi, kazaljka goriva mi je pala na totalnu 0 i kompjuter je je obavestio da nemam ni malo goriva u kolima i onda me je zvučni signal i simbol pumpe (koji se upalio na komandnoj tabli) informisao o nestanku goriva. Zatim je auto krenuo neravnomerno da radi i da jako slabo vuce i da osecam vibracije. Tada sam bio udaljen nekih 200 m od servisa. Zatim mi se na komandnoj tabli upalio simbol za havariju motora, sve je počelo da pišti i automobil mi je stao na semaforu nekih 30m od servisa. Izašao sam iz kola i gurao ga do servisa, koji nije radio jer je bilo oko 18 h. Pozvao sam oca i objasnio mu čitavu situaciju. Rekao sam mu da uzme kanister i da kupi 5 litara Euro premijum BMB-a na toj pumpi, pošto oni već neće da ga sipaju u menzuru. Otišao sam sa njim na tu MOL pumpu, gde smo ostali zatečeni i šokirani sa novonastalom situacijom. Naime, pumpa je i dalje radila, a samo taj crveni pištolj koji toči Evro premijum BMB 95 je bio povezan crveno belom trakom (zapečaćen) i bio je nalepljen natpis ,,PIŠTOLJ U KVARU". Moj otac je pitao zaposlene da mu sipaju 5 litara Evro premijuma BMB 95, na šta su oni odgovorili da ne mogu jer je pištolj u kvaru. Kada ih je upitao šta je sa pištoljem, ogdovorili su da ne znaju, jer nešto neće da radi. Bili smo šokirani da MOL pumpa i njeni zaposleni lažu kupce i da se pored takve prestižne reputacije služe lažima. Moj otac ih je pitao, a da nije do goriva? Na šta je zaposleni odgovorio kako može biti do goriva? Mi imamo najkvalitetnije gorivo. Na šta je moj otac odgovorio da može biti i jeste, jer je njegov sin sipao kod njih gorivo i automobil se potpuno pokvario. Moj otac je slikao i taj natpis i taj zapečaćeni pištolj.Onda su nas zamolili da uđemo kod njih u objekat. Tamo nas je jedan zaposleni radnik dočekao sa rukama na glavi i sa pitanjem-joj jel je još jedan automobil pokvaren? Onda nam je priznao da je do goriva i da je posle razgovora došao njihov šef, proverio gorivo i video da je bele boje i gušće viskuoznosti. Kako im je gorivo došlo iz Mađarske. Kako oni priznaju da je do goriva i da ne bi trebali njihovi u centrali da prave problem da plate fakure za popravku novog automobila. Kako je to težak udarac za čitavu njihovu kompaniju i da se nešto tako nikad nije desilo i da je čitav sistem zakazao. Kao i da sam ja prvi kupac koji je sipao to gorivo nakon sipanja novog goriva u podzemne cisterne i da sam prvi koji ih je obavestio o problemu i da su posle mene sipale još dve osobe to gorivo. Onda nas je zamolio da naš slučaj ne iznosimo medijima i da nikako nije u interesu kompanije da se slučaj provlači po sudovima. I da nema potrebe da zovemo tržišnu inspekciju jer oni priznaju odgovornost i da su poslali uzorak goriva u Jugoinspekt. Ja sam ga pitao kako samo da poprave novi automobil za koji još tri godine otplaćujemo kredit i da ga potpuno rastavljaju, i da ću svakako biti bez automobila par nedelja ili čak meseci. Na šta mi je on rekao da oni žele da se dogovore, pa čak i da mi daju novi automobil, samo da to ne ide po medijima i sudovima. Sutradan su me zvali iz servisa oko 13 h i rekli da su izvukli gorivo iz rezervoara i da nije ni pogrešno gorivo (dizel), već da je u pitanju neka teška hemija. I da su sve slikali, uzeli uzorke i da će nama dati uzorak goriva. Takođe su rekli da je potrebna nova pumpa goriva i nove dizne da bi se uopšte upalio automobil. Ti delovi se poručuju iz Nemačke, čekaju se 10-ak dana i da sa ugradnjom samo to košta 1300 eura. Postao sam jako zabrinut, jer ne znam kako ta hemija reaguje sa gumom, metalima, da li su mi nastali talozi na katalizatoru, kao i da li ću imati kasnije neke troškove koje su direktno uzrokovane uticajem ove hemije na druge delove automobila koja su u direktnom i indirektnom kontaktu sa gorivom. Naredni dan smo otišli na MOL pumpu da napišemo novi žalbeni zahtev, gde smo naveli da se automobil pokvario. Tada nas je njihov šef uveravao da nije krivica do njihove pumpe nego do njihovog prevoznika, na šta sam mu postavio pitanje- ko je odgovoran za gorivo na njihovim pumpama? Kada sam ga pitao da nam dostave kopiju izveštaja Jugoinspekta (na šta imamo pravo kao oštećena strana), on je odgovorio da su dobili nalaze i da je upitanju voda. Bili smo šokirani što nas opet lažu, i pokazali smo mu fotografije goriva i pitali ga kakva je to voda. On je odgovorio da je taj prevoznik možda pre u cisterni vozio mleko koje nije dobro isprao i potom prevozio benzin. Tada smo uvideli da njihov bezobrazluk u laganju ne poznaje granice, zahvalili se, uzeli kopije zapisnika i otišli kući. Do sada mi još nisu poslali kopiju nalaza Jugoinspekta, ali su mi poslali dopis u kojem su rekli da je politika njihove kompanije takva da se priznaju fakture ovlašćenog servisa, i da žele njih da podmire. I tim dopisom su isto tako rekli da žele da me obaveste, kao njihovog stalnog potrošača, da je do navedene situacije došlo iz razloga za koju njihova kompanija nije odgovorna i da su preduzete mere u cilju sprečavanja mogućnosti ponovnog nastanka istih ili sličnih problema na njihovoj benzinskoj stanici. I da iskreno veruju da je ovo prvi i poslednji put da se njihovi potrošači nalaze u neprijatnoj situaciji zbog kupovine goriva na njihovim stanicama, te da se nadaju da ovaj izuzetak neće promeniti moj dosadašnji stav u pogledu kvaliteta proizvoda i usluga na njihovim benzinskim stanicama. Ovaj dopis su potpisali direktori, a datum je napisan kao 21. 07.2013. godine! Potom sam poslao dopis centrali MOL-a u Mađarskoj sa detaljnim objašnjenjem svih mojih problema uzrokovanih njihovom greškom. Do sada nisam dobio nikakav odgovor." Boris Holik, dipl. inž. el. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joker-ns 76 Napisano Jun 23, 2016 Svrati ponekad, 230 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Triumph Tiger 1200 Explorer XC Prijavi odgovor kao problematičan Verujem Jokeru, ali verujem i mom majstoru, koji je iz nove Kave izvukao gorivo kupljeno na NIS-u (kaže da nikako nije mogao da je ušteluje) i gorivo stavio u zamrzivač. Kada je video koliko je vode bilo u gorivu, reanimirali ga na urgentnom Svako ima svoj rezon i iskustva, možda i grešimo, ali ja benzin i u auto i u motore sipam na Luk oilu (i Molovim gorivom koje sam ranije sipao sam zadovoljan, ali je pumpa na drugom kraju grada). Primetno je bolji rad motora i manja potrošnja, u odnosu na NIS-ovo gorivo.Možda izgleda šašavo, ali... Izgleda šašavo ali deluje Uzmi flašu goriva i naspi čašicu rakije vode i probaj što bolje da promešaš, a potom spusti flašu i proveri za kojiko vremena će se voda izdvojiti na dnu flaše. Isto tako rezervoari u skladištima/rafinerijama uzimaju gorivo na visini od 0,5-1 metra od dna. Na benzinskim pumpama je usisna cev na nekih 10 cm od dna rezervoara. Ni automobili nemaju ispust sa dna rezervara, već im je usisna cev viša od dna. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mad Mike 143 Napisano Jun 23, 2016 Svrati ponekad, 175 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Sa NIS-om imam par losih iskustava. Sto sa gorivom, sto sa bezobrazlukom. Ne znam da li se ikome, osim NIS-u, desilo da se evrodizel zaledi u pistolju na -16°C?! Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 2440 Napisano Jun 23, 2016 Andragog, 5008 postova Lokacija: On off road Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS Prijavi odgovor kao problematičan Jedno vreme je moj prijatelj radio kao nacelnik zatvora. Kaze da su imali tada najvise zatvorenika koje su oni zvali " naftasi". Vozaci cisterni, i pumpadzije, radnici iz rafinerije... prosudite sami ostalo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14793 Napisano Jun 23, 2016 moto merkat °°, 4927 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Da se voda i benzin ne mogu pomesati to je jasno ali meni je,licno meni,zamrzao i pukao plasticni filter benzina na -15,ocigledno nije bio cist benzin u pitanju,ne prave Rusi slucajno kamione na benzin za njihove zime (poznati kao 100 na 100). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ThePainkiller 4384 Napisano Jun 24, 2016 Drug član, 3827 postova Lokacija: Kula Motocikl: Honda VFR750 RC36 Prijavi odgovor kao problematičan Joker-u, ja znam da ti moraš da braniš interese firme u kojoj radiš, ali da je NIS-ovo gorivo loše-loše je...i evidentno postoje bolje pumpe za točenje goriva. Lično sam testirao (ne)čistoću tog NIS-ovog benzina (pošto kažeš da se benzin ne toči sa dna cisterne), u kanister od 5 litara, potpuno suv i opran više puta (da ne bude u njemu ni trunka prašine ili nečistoća) sipao sam 5 litara MB95 na NIS-u. Kući sam taj benzin iz tog kanistera procedio kroz čarapu i nisam mogao da verujem koliko je trunja bilo u samo 5 litara goriva. Onda procenite sami koliko tog trunja vi imate u rezervoaru... Za vodu u benzinu neću da komentarišem jer to nisam testirao. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Utjerivac 6625 Napisano Jun 24, 2016 Zainteresovan ko mlad majmun!, 894 postova Lokacija: Ljubiš Donji. Motocikl: Uvijek Japanski! Prijavi odgovor kao problematičan E to sad nije do samog goriva , vec do rezervoara na benzinskoj pumpi u kojima stoji gorivo i filtera u automatu za sipanje. Znaci da je problem do prodavca goriva. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ThePainkiller 4384 Napisano Jun 24, 2016 Drug član, 3827 postova Lokacija: Kula Motocikl: Honda VFR750 RC36 Prijavi odgovor kao problematičan E to sad nije do samog goriva , vec do rezervoara na benzinskoj pumpi u kojima stoji gorivo i filtera u automatu za sipanje. Znaci da je problem do prodavca goriva. Pa i prodavac i pumpa su NIS-ovi... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Utjerivac 6625 Napisano Jun 24, 2016 Zainteresovan ko mlad majmun!, 894 postova Lokacija: Ljubiš Donji. Motocikl: Uvijek Japanski! Prijavi odgovor kao problematičan Ok, ali sam htjeo reci da je gorivo iz rafinerije vjerovatno stiglo cisto, ali sipano u prljave rezervoare. Mozda je i cisterna kojom se dovozi gorivo prljava. Ali u principu ti hoces reci da je sve lose u cijelom lancu NIS-a. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ThePainkiller 4384 Napisano Jun 24, 2016 Drug član, 3827 postova Lokacija: Kula Motocikl: Honda VFR750 RC36 Prijavi odgovor kao problematičan Ok, ali sam htjeo reci da je gorivo iz rafinerije vjerovatno stiglo cisto, ali sipano u prljave rezervoare. Mozda je i cisterna kojom se dovozi gorivo prljava. Ali u principu ti hoces reci da je sve lose u cijelom lancu NIS-a. Pa u principu sam misljenja da je NIS samo zadovoljavajuce gorivo...daleko od dobrog u svakom smislu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kole24 1069 Napisano Jun 24, 2016 Drug član, 556 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Suzuki Vstrom 650 Prijavi odgovor kao problematičan A kojom naučnom metodom si došao do tih rezultata? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Utjerivac 6625 Napisano Jun 24, 2016 Zainteresovan ko mlad majmun!, 894 postova Lokacija: Ljubiš Donji. Motocikl: Uvijek Japanski! Prijavi odgovor kao problematičan Onom istom kojom je stosta kupio od dijelova da bi doveo motor u vozno stanje, pa sad sve to rasprodaje jer mu u stvari nista od toga nije trebalo, znaci izhitrenom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ThePainkiller 4384 Napisano Jun 24, 2016 Drug član, 3827 postova Lokacija: Kula Motocikl: Honda VFR750 RC36 Prijavi odgovor kao problematičan A kojom naučnom metodom si došao do tih rezultata?Prosto...odes sipas na pumpu i vozis...onda odes na drugu pumpu i probas drugo gorivo...nema tu puno naucne metode... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ThePainkiller 4384 Napisano Jun 24, 2016 Drug član, 3827 postova Lokacija: Kula Motocikl: Honda VFR750 RC36 Prijavi odgovor kao problematičan Onom istom kojom je stosta kupio od dijelova da bi doveo motor u vozno stanje, pa sad sve to rasprodaje jer mu u stvari nista od toga nije trebalo, znaci izhitrenom. Nista tu nije ishitreno...osim kupovine tog TDM-a...delove koje rasprodajem sam kupio jer hocu da budem siguran sta vozim, a to da li cu ih posle prodavati ili cuvati za rezervu, to je moja stvar. Svako od nas ima pravo da menja sta god hoce na svom motoru. Tenera koju sam ja prodao je bila potpuno mehanicki ispravna, bas iz tih razloga sto sam "ishitreno" menjao delove i sredjivao je. Ovaj TDM je bio u voznom stanju, ali daleko od sredjenog stanja, osim farbe...upravo zato sto prethodni vlasnici nisu menjali nista, i sto se vozilo dok ide (jer, boze moj, sto se ne vidi okom i ne cuje sluhom, to znaci da je vecno...)U svakom slucaju, ako ja zelim da ceo motor rastavim (kao sto i jesam), sve zamenim od delova i posle nesto od toga prodam, ja ne vidim da bi to trebalo ikome da smeta. I da se vratim na temu u gorivu, ja imam misljenje (znaci nikakve naucne metode, testiranja u laboratoriji i ostalo) da je NIS samo zadovoljavajuce gorivo i da ima boljih...a ako neko drugi smatra drugacije, ja nemam nista protiv... Toliko od mene na ovu temu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Jun 24, 2016 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan @thepainkiller I ja sam kupio TDM za jednu sezonu ( 2010. ), pa je kod mene vec sest godina. Ajde TDM-asi nadjite jenu dobru prednju gumu 110/80x18 za moj TDM. Znam da je rijetka pojava, ali se mozda moze naci. Naravno da kupim, a ne na poklon. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ThePainkiller 4384 Napisano Jun 24, 2016 Drug član, 3827 postova Lokacija: Kula Motocikl: Honda VFR750 RC36 Prijavi odgovor kao problematičan @thepainkiller I ja sam kupio TDM za jednu sezonu ( 2010. ), pa je kod mene vec sest godina. Ni ja sad ne planiram da ga menjam kad sam ga doveo u extra stanje... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Svaler 1990 Napisano Jun 24, 2016 ..., 2427 postova Lokacija: Tемерин Motocikl: Honda VFR 800 Vtec Prijavi odgovor kao problematičan Ево и од мене нек има, мада не знам што је овај печат остао преко клипа. Ко га је.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...