Jump to content

Moto Zajednica

KING-ov ljubimac MZ 250

Recommended Posts

• Zainteresovan, 800 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250

Ako se mesec dana voziš Mzejcom i ništa ti ne fali,vreme je da kupiš,drugi motor. :D :D :D :D

Sle legendo.Ja bi da se vozim msec dana,pa ne bi da ga prodam i uzmem drugi.

Samo malo bih da osetim vetra u lice. ;) ;) ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

Eh drugari da ste videli moju trkacu masinu, zna Vuja. Vozim sada japanca ali sirim jevandjelje mz-a i "nemackog celika"....  ;D

King, da sam na tvom mestu ja bi navatao Bokilica da ti oslusne masinu kad bude dolazio u BG ili ga teraj kod Dragana u blok 70. Obojica su sjajni majstori i za njihov rad samo reci hvale!

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

King, pogledaj ovo :  http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=23890.0

Vujo 032 je isto tako bio kupio nov auspuh, pa se nesto otkacilo u njemu i blokiralo izlaz, pa je morao da busi to. Mozda se i kod tebe nesto tako desilo. Cak i ako nije vidljivo kao ovde, proveri kad upalis motor - da li ista izduvava pozadi !

Lale,kad upalim motor i prislonim ruku blizu,izlaze izduvni gasovi.Koičina?Nisam baš siguran,ali dao si mi ideju.Ovako se nešto slično i eni događa,pa

ću proveriti za taj "pollopac" nanačin koji si opisao.

Nadam se naboljem.

Hvala,javljam šta se dešava.

Proveren izduv.Lepo izbacuje pozadi.I dalje puši na spoju,ali danas ću ići do buvljaka i kupiti ili silikon za visoke temperature ili za šamot pa namazati između spojeva i staviti parče lima između lonca i cevi.Tako ću otkloniti duvanje.

Pojavio se još jedan problem.Motor je pomerio paljenje.Sad više ne otvara kad treba nio koliko treba.Bilo je lepo naštelovano (provereno) ali sad posle pucanja se pomerilo.Nismo uspeli da ga vratimo da bude kako treba.Izlazi iz okvira normalnog hoda platina (fali mu jedno 2-3 mm).Kao da se greben preko koga idu platine pomerio  ??? ??? ???

Tu smo stali.DAlje nije bilo vremena.

Predlog za dalje?

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Sto se tice auspuha:

Nije se auspuh "pojeo" vec izduvna grana...

Nadjes parce lima (0.8 ili 1.00 mm)-Savijes u "polumesec" na necem valjkastom, pa naguras izmedju grane i auspuha ako jos duva, napravis jos jedno takvo pa naguras na suprotnu stranu (recimo ako si prvi polumesec nagurao dole, drugi nagoras odozgore)

Nikako ne stavljaj lim izmedju drzaca auspuha i auspuha...

Meni se isuvna grana toliko pojela da sam morao da kratim auspuh i da pravim "korake" kako bi drzao i posle svega vise ne duva ali zato vlazi po malo...

Sto se paljenja tice jedini lek je majstor Bokilic, jedino sto nije u BG-u  :P

Za auspuh mi je isto rekao i Bikilić.Vidi se da imate ideje iz iste škole.To nameravam sutra da probam.Paljenje??? Za to si pravu,samo što je problem razadaljina.U svakom slučaju Mišo hvala.Trenutno sam u bedaku kao novčić kad padne na dno bunara.Ne vidim izlaz i to je ono što ubi.

Pozdrav

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Ma ne gubi volju King-e...

Videces, da ce sve da se sredi i paljenje pa kada "srebrna strela" poleti ihaaaj miline...

Cela sezona je pred nama, polako sredice se to...verujem da ces se tada smejati tvojoj melanholiji!! ;)

Više se ne zna šta je  roblem.Za mene najveća misterija je kako je uspeo toliko da pomeri paljenje za 5 km vožnje,sa dobro nedihtovanjem auspuha?

• Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Valjda nije ovo sto cu da napisem, al ipak probaj :  Uhvatis sa dva tri prsta breg, pa probaj da ga pomeris gore - dole . Ako ima lufta , moguce da mu je otisao lezaj na radilici - vec sam vidjao to .

Valjda nije ovo sto cu da napisem, al ipak probaj :  Uhvatis sa dva tri prsta breg, pa probaj da ga pomeris gore - dole . Ako ima lufta , moguce da mu je otisao lezaj na radilici - vec sam vidjao to .

Išao da probam.Nema ni malo lufta.Sad već može malo lakše da se diše,nije najcrnje (mislim).

• Zainteresovan, 634 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 600F-SF,Honda CM 125 Custom,Benelli Adiva 150,MZ 250 ETZ,MZ 250 TS,Kinroad 200gy,Tomos 14 tls,

Kasno sam se ukljucio...,a sta je sa kondenzatorom paljenja??? Kakvo pucanje ????

Kondezator nov.U leru ga možeš ostaviti pola sata on će i dalje veselo da radi."Puca"- kad kreneš ili voziš dodaš gas jači on povuče i tako ide kako treba 50 m a onda padne obrtaj kao da si isključio kontakt,pa onda tako ide 5 m pa opet 50 m dobra pa opet na nos.Kad padne obrtaj on na spoju lule i auspuha izbaci dim.

Danas je prilično dobro radio i onda se paljenje pomerilo.Posle toga nije bilo vremena ni za šta.

Sutra ili kad već,prvo spoj auspuha i lonca da se poboljša,pa onda može bilo šta da se čačka

• I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028

Jadan MZ, sta mu bre radite?? Jedno popravis , drugo pokvaris?! Mani da menjas i popravljas. Nasteluj i batali da petljas po karburtatoru. Promeni granu i gotovo ili nadji azbest (tanak) pa ubaci izmedju grane i auspuha.

Ako imas unimer, premeri struju punjenja ( upalis motor pa meris ). Oce to da se desi i kad regler poludi ( il te mozda zezaju kontakti na instalaciji ). Mozes da probas i da sa bobine otkacis zicu ( kontakt 15 ), pa da stavis drugu direktno od akumulatora do bobine. Ako tako radi onda negde prekida u instalaciji ili kontakt bravi .

• MZ Rider, 4141 postova
  • Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a

meni se to desavalo kad mi crkne svecica....  radi na leru lepo proturiram ga sve ok ubacim u prvu krenem 10m druga, nis samo padaju obrtaji i nece da vuce... ja skinem stavim drugu svecicu sve uredu. Tako da je moguce da ti je svecica izgorela. Meni moja crkla posle 12km, a imam istu na drugom mz-u radi jos uvek, sve je to od motora do motora....  ili stelovanje kod Bokilica, ja sam dolazio iz Arilja da gu Bokili ustela sad radi ko zmajce.. samo prede... :)

• Motocikl: Suzuki GSX 600F-SF,Honda CM 125 Custom,Benelli Adiva 150,MZ 250 ETZ,MZ 250 TS,Kinroad 200gy,Tomos 14 tls,

Sa auspuhom je lako,nego,to pucanje na visim obrtajima ili sta vec,aj probaj za promenu samo da vratis stari kondenzator paljenja ili neki drugi stavi pa daj po gasu,cisto da otklonis tu sumnju a i banalno je,ako nije to,paljenje i karburator,kontakt brava se proveri lako,kad radi protresi je cackaj ako prekida to je to,zategni je ili sta vec,mislim tesko je ovako nagadjati na nevidjeno,mozemo do sutra naklapati o tome,jbg,ko corava koka zrno, pa ko pogodi sta je.

• Svrati ponekad, 131 postova

Ja sam imao slican problemcic samo bez pucanja. meni se desavalo (zbog zacepljenog auspuha) da nema dovoljan protok  zraka i ja mu u drugoj odvrnem gas do kraja i motor se gusi i okretaji padnu na nekih 2-2,5 milje i na tim obrtajima pocne trokirat. malo oce malo nece. i onda se dogodi da probije ono sto mu je smetalo u auspuhu i tako povuce da mi oce korman iscupat iz ruku. vjerojatno nije to to sto se vama desava ali vrijedi da bar obratite paznju na to. savjet. povedi nekoga ili mozes i sam ako si spretan da osluskujes auspuh. ako se cuje sistanje iz auspuha onda ti je definitivno zacepljen ili lose napravljen. auspuh ni slucajno nesmije sistati.pozdrav

• Svrati ponekad, 129 postova
  • Motocikl: CBR 600F2

Evo da napisem i ja kako sam popamtio desavanja.

Posle ciscenja karburatora uspeli smo da greskom zamenimo glavnu diznu (tamo gde se spusta igla) sa sauh diznom (ona koja se srafi na dno lonceta) i zbog toga je pravio problem. To smo sredili i motor je isao kao metak. Tada je provereno i paljenje i bilo je na mestu. King ga je provozao i parkirao, a sledeci put kada je hteo malo da uziva imao je neprijatno iznenadjenje, ponovo trokiranje, pucanje i nece da primi gas. Posto smo vec cistili karburator mislili smo da je neki zez oko njega i opet sve jovo nanovo. Danas (mislim po cetvrti put  ::) ) proverimo sve u karburatoru i sve na mestu (osim igle i nosaca igle koji su budzeni ali je pre radio tako bez ovih problema). Bacim pogled na paljenje, a ono pomereno barem 7mm od gornje mrtve tacke, platine skoro i da ne odvajaju. Taj deo jos nismo ni cackali, a totalno je promenjeno. Kod mene sam imao isti problem kada se valjak sa bregom koji otvara platine (izvinjavam se na ne strucnom izrazavanju) okrenuo u odnosu na radilicu pa je verovatno i ovde isti slucaj. O struji i da ne govorim tacnije instalaciji jer ono sto se vidi ne vuce na dobro tipa samo dva osiguraca i slicno. Sve su to bolesti koje se mogu srediti bez mnogo ulaganja ali oduzimaju mnogo vremena pa je to broblem, meni!  :(

Svi saveti dobro dosli, a ja cu i dalje da pomazem koliko mogu.

Mozda da proverite kako je stavljen breg na rotor. Imao sam prilike da vidim kod nekih MZ-a da je onaj zub na rotoru u koji se uzupcuje breg - polomljen, pa se breg mora postaviti " Odokativnom metodom " .  Takodje moze da bude i da se ceo rotor pomerio na radilici ako mozda nema kajlu, mada tesko. Ipak proverite.  Sto kaze Deki, mozemo mi ovde da mrsimo do sudnjeg dana, al to sve treba raditi kod motora.

Ima jedno staro pravilo koje se ponekad zaboravi :  Ako je motor lepo radio, pa poceo da zeza, a da se nisu culi nikakvi sumnjivi zvukovi ( lupanje, krljanje, lomljenje i slicno ), kvar moze biti samo u :

1. Struji - paljenje i instalacija

2. Dovod goriva - Karburator, slavina, filter goriva

Pa prema tome treba se na to usredsrediti i sistematicno proveriti jednu po jednu stvar !

Izgleda da je najbolje da formiramo ekipu za ,,hitne intervencije,, na teritoriji Beograda i okoline,pa kad se coveku desi problem,utempiramo vreme dodjemo i zavrsimo to kako treba,besplatno naravno.Dve ,tri glave su pametnije od jedne,a svako ponesto zna pa eto resenja,sto da ljudi daju pare kojekude kad se to moze resiti unutar ,,MZ SVETA,, .

Razmislite malo o tome.

Koliko sam puta skidao karburator,naučio sam napamet da ga skinem.Dalje ne znam,ali za ovaj deo fizikalije mogu da se prijavim momentalno.Ideja je fenomenalna i mnogo mi se sviđa,ali sam ja lično mnogooo tanak u ozbiljnim stvarima,ali bi mogao da pomognem u svim fizikalijama i hitnoj nabavci dela sa Buvljaka (u blizini stanujem).

Ima jedno staro pravilo koje se ponekad zaboravi :  Ako je motor lepo radio, pa poceo da zeza, a da se nisu culi nikakvi sumnjivi zvukovi ( lupanje, krljanje, lomljenje i slicno ), kvar moze biti samo u :

1. Struji - paljenje i instalacija

2. Dovod goriva - Karburator, slavina, filter goriva

Ovde je instalacija,kako kaže Džoni i elektro šema,u strašnoj svađi.Motor jeste lepo radio,ali pre promene auspuha je trošio 15l/100km.Posle promene auspuha pala potrošnja na 7.0-7.5l/100km.

Zbog toga je i došlo do intervencije na karburatoru.A sad šta se dešava to samo magovi izgleda znaju (ala lale,bokilic,deki i ko zna koliko Vas čija ni imena ne znam).

P.S. Džonijev pogled govori sve

post-6761-12879069991558_thumb.jpg

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja