Jump to content

Moto Zajednica

KING-ov ljubimac MZ 250

Recommended Posts

• I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028

Tehniku paljenja na gurku , Najbolje moze da ti opise Vuja. On je najieskusniji gurac MZ-ova !! :D :D :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

U poslednje vreme, od kako sam se izlomatao, praktikujem vuču. Teško je gurati sa prikolicom.

Vežem kanap na viljušku ispod fara pa me neko potegne kolima. Prenos mi je duži pa je prva dovoljna ali sa standardnim prenosom bolje je paliti iz druge. Kvačilo pustim što je pre moguće, bez obzira što brzina nije dovoljna da upali jer izbegavam cimanje da ne istežem lanac.

Kod guranja je teško objasniti ljudima da ne lome migavce, ne hvataju za kofer... auto je zakon ali treba biti pažljiv na volanu jer je vezan za viljušku, treba čvrsto držati jer vuče i može da izazove neobične reakcije...

Kad upali ne turiram ga, pustim ga do 2.200 najviše pa smanjujem obrtaje polako da se ne ugasi. Treba da radi u mestu ali malo, ipak se vazdušno hladi...

Poželjno je da akumulator bude što puniji ali ako se gura/vuče onda je dovoljno da samo sijaju lampice na satovima. No bez akumulatora ili ako je potpuno prazan neće, a neće ni sa akumulatorom od 6V, traži svoje...

On je najieskusniji gurac MZ-ova !! :D :D :D

To je prijatelj, ume da pohvali i počasti u svakom trenutku.  :D

Ako je prazan akumulator onda kljuc skroz udesno, krajnja pozicija, pa guranjac!!

• Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

To sa kljucem skoz udesno ne mora da znaci, kod mene je to parking svetlo..

Imas garazu, punjac pa sta cekas, ostavi akumulator preko noci i sutra guranje jer ce tako lakse da  upali posle duze pauze..a i sibica je uvek tu :)

E kolko puta sam sam gurao..trcis pored njega,druga i skaces u trku..kad nema nizbrdice naravno..

Pa valjda si palio apenca, princip je isti samo treba veca snaga imas fala bogu naslednika,tu je uvek i neki posmatrac pa gurajte..Srecno

• Zainteresovan, 800 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250

Naslednik je i gurao,pa mu jezik ispao.Motor je malo presisao pa se uzjogunio.Videću ovih dana da ga napunim i kresnem.Šibica nek ostane kao alternativa za sada.Inače APN gurao kao pravi,a ovde nisam bio siguran zbog položaja u kom treba da stoji ključ.I kod mene je skroz desno parkirno svetlo (pozicija).

• Svrati ponekad, 396 postova
  • Motocikl: MZ 251 ETZ Plavi Golub i od skoro BMW R 65 Mali Bata

Ja sam Goluba gurao kao i kada ga kurblam, kontakt je na prvom levom kolenu i prva brzina i nizbrdo...Sa starim akumulatorom, koji je jedva drzao struju, potrebno mu je bilo par metara.

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Ako je prazan akumulator onda kljuc skroz udesno, krajnja pozicija, pa guranjac!!

Ovo vazi samo za starije modele MZ-a  - ES i TS koji imaju instalaciju od 6 volti. Za ETZ-a ovo ne vazi !  :( :( :(

( moze samo kod modela koji imaju dinamu )

Kod mene je parkirno odmah prva pozicija desno od  neutrala. Malo nezgodno , desilo mi se da malo mrdnem jace udesno kada ga gasim , ostane pozicija i popije struju, na ionako slam akumulator. Zato sada pazim i stalno se osvrcem da vidim ne svetli li sta. :D

E stvarno ću ga upaliti ali šibicom.Akumulator napunio,montirao na motor i krenuo da ga palim.Bilo je prvo kao da će da upali,odnosno kao da je upalio i radio otprilike 4 kruga radilice i onda ćorak.Posle sam samo uspeo da dobijem žestoke eksplozije iz auspuha,ali ga upalio nisam.Bobina je bila topla poprilično.Proverio sam svećicu,baca varnicu ide benzin ali neće da se upali.Šta činiti? Pitanje je sad...

Ma u drugu bre i dvojca da te guraju pa mora da upali. Neka ga zalete dobro i kada pustiš kvačilo neka ne puštaju sve dok im sa upaljenim motorom ne odmakneš.

Vodu je povukao ili neko đubre iz rezervoara, ko će to sad da čisti...

Vozi ga malo, najgore je kad motor stoji, sve je ispravno a opet ume da zeza...

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Kako proveriti kondezator?Vodu na ovoj pumpi još nisam imao...Sveću novu Bosna F 85 ću sutra da uzmem.LKod mene je trokraka Šampionka sada.

Skines deklu preko paljenja, das kontakt i kurblas, a zaduzis sina da gleda u platinska dugmad ( ili obrnuto ). Ako platine varnice, najverovatnije je riknuo kondenzator !

• Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

Dobro Vuja veli, prvo dobra gurka do probije cep pa ako nece onda dalje majstorija...Zovi Duleta on ce ti pomoci ako zapne..Ali velika nizbrdica , puna druga i mora da upali..Pre toga naravno proveris nivo benzina, baca li varnicu i jesili dobro stavio kabl na svecicu..koja je naravno nova ili dobro ociscena sa odgovarajucim zazorom..Tolke godine a jos nisi naucio osnovno..ccc ;D

• Drug član, 2681 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, NSU SuperMax 250, Kawa GPZ500S i 1100

A, ako ne probije cep, pozoves lokalnog slepadziju (Vlajko ima broj tel. ) i pravo kod majstor Duleta, jel` tako Vlajko? ;D

Vlajko je raspoložen da zavitlava,ali neka,kaže narod " Valja se".Sredićemo to već nekako.Imamo ideje i pravce,pa će mo redom.Jedino nam fali nizbrdica,mi smo sa Novog Beograda i toga baš i nema u blizini. :D :D :D

Imamo ideje i pravce,pa ćemo redom.

Pusti bre ideje i pravce, gurajte ljudi. Što jače, što brže i što duže.

I oprezno na gasu da ne ode na točak kad probije.

Bez iskustva, ne savetujem da ga pališ na vuču, može da bude opasno. Jak gas pa se zalepiš u auto napred a da kočiš nemožeš jer si na sajli.

King, jesi dobre naravi ali sada je vreme da se naljutiš: GURAAJJJ!!!

Ma sredićemo to guranjem,uz novu svećicu i proveru kondezatora.Sličan problem sam imao i na Tomosu.Rešenje je bilo krajnje glupavo,odnosno sve je radilo i platine i kondez,kao i svećica.caka je bila u auspuhu punom BENZINA.Njega očistio i terajjjjj!

Čim mi Nikola ozdravi od gripa krećemo u akciju,a do tada sam dežurna bolničarka.

Pozdrav

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Ma sredićemo to guranjem,uz novu svećicu i proveru kondezatora.Sličan problem sam imao i na Tomosu.Rešenje je bilo krajnje glupavo,odnosno sve je radilo i platine i kondez,kao i svećica.caka je bila u auspuhu punom BENZINA.Njega očistio i terajjjjj!

Čim mi Nikola ozdravi od gripa krećemo u akciju,a do tada sam dežurna bolničarka.

Pozdrav

Ne verujem da je auspuh...Proveri platine i svecicu i kao sto rece Lale:

Kako proveriti kondezator?Vodu na ovoj pumpi još nisam imao...Sveću novu Bosna F 85 ću sutra da uzmem.LKod mene je trokraka Šampionka sada.

Skines deklu preko paljenja, das kontakt i kurblas, a zaduzis sina da gleda u platinska dugmad ( ili obrnuto ). Ako platine varnice, najverovatnije je riknuo kondenzator !

Za svaki slucaj prodji nezno smirglom izmedju platina!

• Svrati ponekad, 371 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 251

da prenesem moje skorašnje iskustvo, možda pomogne: motor nije hteo da pali, slično ko kod Kinga... njakaj, skači po kurbli - jok!

e onda matori i ja skinemo auspuh pa ga nalijemo FAMINOM i otkiselimo tri dana uz po desetak mućkanja svaki dan. nakon toga isperemo vodom i makina poče da pali redovno.

...nalijemo FAMINOM...

Šta je to?  ??? ??? ???

Neki odmašćivač verovatno?

• Svrati ponekad, 371 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 251

Evo ide prepis sa etikete FAMINA:

Univerzalno sredstvo za čišćenje na hladno.Primenjuje se za brzo i kvalitetno čišćenje spoljnih površina svih vrsta motora sa unutrašnjim sagorevanjem, metalnih sklopova, delova alata od uljnih i drugih zaprljanja kao i dekonzervaciju novih mašina, automobila, delova. Nanosi se ručno raspršivanjem ili potapanjem. Posle delovanja oko 15 minuta tretirane površine isprati mlazom vode.

Jako korisna tečnost!

Ah da... made in Serbia - FAM, logično  :D

Mislim da ga ima na svim benzinskim  pumpama.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja