Jump to content

Moto Zajednica

Pozeska 09. jul - slupan skuter

Recommended Posts

• IRON WILL, 972 postova
  • Motocikl: Voleo bih da imam motor

Evo ovako... vracam se gajbi motorem i lagano nailazim na sledeci prizor. Skuter u mojoj traci, kola skoje neprirodno iskrivljena u suprotnoj... sve se desilo par sekundi pre nego sto sam naisao, sto ce reci, sve taze. Koliko sam shvatio sta je bilo, baja u kolima je probao da iz svoje trake skrene levo, preko pune i ovi su se zalepili u njega, te je od odarca skuter odleteo skroz u suprotnu traku. Ostavljam mogucnost da su ga ovi iz skutera mozda obilazili ali po polozaju kola, dafinitivno je vozac kola uradio nesto sto opasno ne valja upravo iz ovih razloga.

Mozda je vozac bio u krajnjoj desnoj traci ali ni to nece da valja posto je to zuta traka kojom ne bi trebalo da idu kola tako da ... kako god bilo mislim da je vozac kriv kao kreten i da ga treba **bati da ne moze da sedne u kola neko vreme a kad sedne da mu bude neprijatno.

Na skuteru su bila dva decaka, jedan mozda nekih 13 god, drugi nesto stariji. Video sam da su lepo odrani ali srecom obojica su imali kacige, ostalo je bila oprema za plazu, sto ce reci golisava tela. A svi znamo kako izgleda kad se spoje meko tkivo i tvrd asvalt. Ovaj mladji je imao full face i samo se odrao dok je drugi imao onu biciklisticku kacigu sto ce reci bez vizira i malo je pao na lice.

Stao sam slikao, hteo da ih pitam za zdravlje medjutim tu je slucajno naletela interventna koja me je "fino zamolila" da odem svojim poslom tako da za detalje ako neko zna... dajte.

k6uQ4_pozeskaudes1.jpg

Drugi ugao...

iM4Er_pozeskaudes2.jpg

Logo firme ciji je automobil... MD internacional

3ASvg_pozeskaudes3.jpg

...i tablica. Da se zna, da se prepozna...

4ymZQ_pozeskaudes4.jpg

i na kraju ucesnici. Ovi u sorcevima su bili na skuteru...

6BYnm_pozeskaudes5.jpg

Eto deco pazite se u saobracaju... mnogo ljudi za volanom pati od kurcobolje a to je vrlo rasprostranjena bolest u ovim krajevima.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 497 postova
  • Motocikl: bez motora od 1.10.2008 zbog udesa

Ovo mi lici na moju saobracajku. Tip je posao preko pune. Verovatno je isao oko 20-ak na sat, sa namerom da skrene preko pune a momci oko 40. Dokaz za njegovu nameru skretanja u levo je udarac skutera u prednji levi deo. Nisu daleko klizali, to je dokaz da nisu isli suvise brzo. Automobilista je kriv.

Guest farbach

13 i nešto stariji??? šta oni rade na skuteru?

Ljubav prema detetu je često reći i NE!

[/quote

voze. Zakonodavac misli da mogu i za sada je tako. 

• Zainteresovan, 503 postova

nemoj da tražim po zakonu o bezbednosti u saobraćaju, ali prema onome što sam ja pre 15 godina učio: dete od 12 do 14 godina na putu sme da vozi biciklo (ne biciklo sa pomoćnim motorom) uz pratnju roditelja, od 14 biciklo bez pratnje roditelja a od 16 biciklo sa pomoćnim motorom, odnosno privi put može da polaže A kategoriju.

Zato drž se posla koji znaš fenomenalno da radiš i ne budi kalif umesto kalifa na svakom mestu!

Deci do 16 godina nije mesto na dva točka pokretana bilo čime osim nožnim pogonom

Izvor Advokatska komora Srbije:

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima

Zakon je objavljen u "Službenom glasniku SRS", br. 53/82, 15/84, 5/86, 21/90 i 28/91.

7. Saobraćaj bicikala, bicikala sa motorom i motocikala

Član 37.

Na magistralnim i regionalnim putevima zabranjena je vožnja bicikla deci mlađoj od 12 godina.

Deca koja su kroz saobraćajno vaspitanje u školama i drugim ustanovama za vaspitanje i obrazovanje osposobljena za vožnju bicikla i o tome im je izdata potvrda, mogu, na lokalnim putevima, samostalno upravljati biciklom ako nisu mlađa od 9 godina.

Biciklom u saobraćaju na lokalnim putevima mogu upravljati i deca sa navršenih 7 godina, ako ih prati lice koje je starije od 16 godina.

Član 38.

Biciklom sa motorom u saobraćaju ne sme upravljati lice koje nije navršilo 14 godina.

Član 39.

Vozač bicikla ili bicikla sa motorom ako je stariji od 18 godina sme da prevozi samo dete do 7 godina starosti, i to ako na ovakvom vozilu postoji posebno ugrađeno sedište ispred vozača.

Vozač motocikla sme da prevozi samo lice starije od 7 godina, ali samo na sedištu namenjenom za prevoz lica i to tako da ovo lice opkorači vozilo.

Vozač motocikla ne sme da prevozi lice koje je pod uticajem alkohola, ili koje ne može sobom da vlada.

IV. VOZAČI

1. Uslovi za upravljanje vozilima

Član 78.

Radnom mašinom, motokultivatorom i biciklom sa motorom u saobraćaju na putevima može upravljati samo lice kome je izdata potvrda o poznavanju saobraćajnih propisa, odnosno lice koje poseduje važeću vozačku dozvolu ili dozvolu za vozača traktora.

3. Vozački ispit

Član 107.

Na vozačkom ispitu utvrđuje se da li je kandidat savladao gradivo predviđeno programom osposobljavanja za vozača motornog vozila.

Na ispitu za vozača traktora utvrđuje se da li kandidat poznaje saobraćajne znakove i osnovna pravila saobraćaja i da li poseduje praktično znanje i potrebnu veštinu za upravljanje traktorom.

Na proveri znanja za vozača radne mašine, vozača motokultivatora, vozača tramvaja i vozača bicikla sa motorom utvrđuje se da li kandidat poznaje saobraćajne znakove i osnovna pravila saobraćaja.

Član 111.

Dozvola za vozača traktora izdaće se licu koje ispunjava ove uslove:

1. da je položilo ispit za upravljanje traktorom;

2. da je navršilo 16 godina života;

3. da je duševno i telesno sposobno za upravljanje traktorom;

4. da mu odlukom nadležnog organa nije zabranjeno upravljanje motornim vozilom ili traktorom.

---------------------------------------

Gornji tekst preuzet sa sajta advokatske komore Republike Srbije http://www.advokatska-komora.co.yu/zakoni/srbija/z_bezbed.htm

U knjižici

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima sa objašnjenjima, Izdavač Borba - Ekonomska politika, Beograd 1988 godine:

strana 103:

Član 171.

Pravo na upravljanje motornim vozilom može da stekne lice koje ispunjava sledeće uslove:

1. Da je duševno i telesno sposobno da upravlja motornim vozilom;

2. da je navršilo 18 godina;

3. da je položilo vozački ispit za upravljanje motornim vozilom određene kategorije

4. da mu odlukom nadležnog organa nije zabranjeno upravljanje motornim vozilom

Izuzetno od odredbe tačke 2.  stava 1 ovog člana, pravo na upravljanje autobusima i trolejbusima može da stekne lice koje je navršilo 21 godinu, a pravo na upravljanje motorciklima do 125 ccm lice koje je navršilo 16 godina

Izvini druže bio si u pravu ako je vozač stariji od 14 godina.

Nelogičnosti, ali i dalje stojim ispred konstatacije  da se deca vole i kada im kažeš NE!

• Svrati ponekad, 230 postova
  • Motocikl: CB 600 F

Samo da su klinci dobro. Jeftina im je bila ova lekcija... Au bre farbach, 'ocu da overim od smeha svaki put kad vidim tvoj komentar  ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja