Evil_Zo 9 Napisano Jul 7, 2009 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Evo da se i ja oglasim Hvala vam svima na lijepim, rijecima, potrudio sam se da za to kratko vrijeme iznesem sto vise potrebnih stvari i izvinjavam se ako sam pretjerao sa informacijama i nekoga udavio. Ovo je samo uvod i dio price o upravljanju motorciklom (a sve to je uvod i da kazem preduslov za neku "defanzivnu voznju"), nemoguce je bilo sve ispricati i pokazati ali sustina je jasna. Vjezbanjem ovih stvari i jos vaznije onoga sto sam pricao na teoretskom dijelu vezano za teoriju krivine i balansa, ce vam voznju uciniti lagodnijom i sigurnijom, a kao sto ste vidjeli na poligonu, moci cete bez muke i straha da zaobidjete prepreku ma gdje se ona nalazila. Interesantna je stvar da se meni isti dan za malo desio peh na Avali U sred krivine se ukocio od straha mali pas Stefan ispred mene koci, a ja ne kapiram zasto jer ne vidim tog psa, a najgore od svega je sto smo oboica bili u punom nagibu. Ispravili smo se, silovito odradili kocenje, zaobisli psa (jedan sa jedne i drugi sa druge strane - jezivo) i nastavili. Bas kao sto smo radili na poligonu ... Moram reci da je sve proslo bez ikakvih incidenata, svi do jednog ste bili odlicni, svi smo saradjivali dobro i rezultat je morao biti dobar. Saxi je komad zakasnio i Deki nije bas slusao ali su i oni na kraju uspjesno zavrsili kurs Svaka cast svima! I volio bi da mi svaki sledeci put bude ovako "smooth" (ko je bio na teoriji zna sta to znaci) Jos jednom hvala svima! A evo i slika sto su mi poslali Misa i Ljilja: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Jul 7, 2009 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Jos slika... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
raptors 53 Napisano Jul 7, 2009 Sensei servis, 347 postova Lokacija: Novi Sad, Beograd Motocikl: "viljuske"...al' na kardan! Prijavi odgovor kao problematičan Heh...sad posle par dana kad se malo presaberu utisci mogu da kazem da je ovaj poligon bio odlican pocetak jednog ciklusa ucenja kako se vozi. Neki su to vec znali, neko je sad naucio, ali trebalo bi posvetiti vise paznje takvim stvarima.Znanja nikad dosta! ;D Lazi svaka cast na demonstriranju i pokazanom umecu( i znanju!) na poligonu. ;D ;D necemo te menjati! S obzirom, da je ovo bio prvi put da se organizuje kurs s takvom tematikom, za svaki naredni potrebno je organizovati jos kojeg redara vise...cisto one s dzipovima da preusmere na drugi prolaz ( jer im naravno ne bi palo na pamet da nas zaobidju na poligonu >) Vidimo se opet u avgustu! ;D ..p.s. i tad ce Cagiva biti najbolja na kocenju!!! ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kochaMatori 1108 Napisano Jul 7, 2009 Bona Fides, 1310 postova Lokacija: Kraljevina Mirijevo - Beograd Motocikl: http://www.motoscout.de Prijavi odgovor kao problematičan Zaista je sad, nakon i ovog poligonskog dela kursa, voznja zanimljivija. Cas uhvatim sebe kako sam nesvesno uradio "kontra-upravljanje", cas se nadjem kako svesno "pratim" gde sedim, u kom su mi polozaju ruke, jesam li u skretanju upro o rezervoar...i to sto rece Zo odmah se u praksi nadje situacija koja je uvezbavana na poligonu: desi mi se juce da "tresnem" u rupcagu na putu koju nisam pre toga ni video. Extra je lep osecaj kad nakon toga shvatis da se udarac u tu rupu odrazio samo na prednji tocak a ne i dalje...na korman, na mene, na zadnji....na ceo motor... i to sve zahvaljujuci tome sto si primenio nesto sto je nauceno na ovom kursu. Takodje, danas se zablenuo na sekund u .... :o: a ispred mene vozilo pocelo da koci na crveno.... i onda: tehnika najkraceg zaustavnog puta na delu Sutra ujutro idem za Lesnicu i Bijeljinu...al cu da countersteering-uuuujeeeemm Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vlada185 56 Napisano Jul 7, 2009 Svrati ponekad, 330 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Black Adder F4isport Prijavi odgovor kao problematičan svaka cast ovo je ono sto svima treba. hoce li se ponoviti ovako nesto? bilo bi mi jako korisno da cujem i probam u praksi na poligonu savete iskusnijih bajkera. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zec 271 Napisano Jul 8, 2009 Zainteresovan, 729 postova Lokacija: Beograd Motocikl: X8 Prijavi odgovor kao problematičan Niko se nije setio da ponese fotoaparat pa su slike loseg kvaliteta: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zikaslika 136 Napisano Jul 11, 2009 Svrati ponekad, 125 postova Prijavi odgovor kao problematičan E ebiga, citam a ne znam o cemu pricate, znatizeljan sta ste sve ucili... ali valjda ce da bude toga i za nas i u Novom Sadu!? Predlozio bih da se naplacuje, makar nesto simbolicno, vama za benzin do nas, a mi da sigurno dodjemo... Uvek nesto novo moze da se nauci odnosno ispravi pogresno... Pozdrav! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jobefett 92 Napisano Jul 13, 2009 Svrati ponekad, 123 postova Motocikl: Yamaha TDM 900 - Tamno Siva :) Prijavi odgovor kao problematičan PA LJUDI OVO JE SUPER, da sam samo ranije saznao dosao bi sigurno, da li ce biti ponovo ovih predavanja i poligona??!! Mnogo je bolje uciti od nekoga ko ume da ti objasni iz iskustva nego bilo kakvo citanje sa interneta! Nije losa ideja i da se sponzorisu "profesori" sa benzinom i slicnim stvarima Dakle sledeci kurs je kada?? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Jul 13, 2009 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Kao sto rekoh, bice opet nesto slicno otprilike u zadnjoj sedmici Avgusta Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zikaslika 136 Napisano Jul 19, 2009 Svrati ponekad, 125 postova Prijavi odgovor kao problematičan A dotle mozda vam ova kontra za skretanje bude jasnija uz ovaj video ..ako mozda neko ima nesto jos jasnije objasnjeno nek zakaci! Pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tibor 467 Napisano Jul 20, 2009 Zainteresovan, 639 postova Lokacija: Temerin Motocikl: TDM 850, DKW RT175 Prijavi odgovor kao problematičan pogledao sam prvi deo, i sa svojim desetogodisnjim iskustvom, nisam verovao u pricu da kad desnom gura volan kako bi skrenuo levo, motocikl skrece u desno, medjutim prekinuo sam video jer sam poslom morao motorom se provozati i pokusao sam to isto uraditi i onda sam se uverio..... tako da svi mi koji vozimo, sticemo instinkt o voznji a u stvari prave razloge za odredjena reagovanja u voznji ni ne poznajemo! treba tako "male" stvari razumeti da bi komplikovanije pojednostavili...... trebalo bi i u Novom Sadu organizovati ovakav program, i siguran sam da bi samo na forumu skupili dovoljno sredstava za organizaciju tako neceg na kojoj bi samo mi ucestvovali, dok se ne shvati ozbiljnost takvog ucenja, pa bi svaki sledeci put se lakse organizovalo... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Jul 20, 2009 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Kontra-upravljanje je tehnika koju svi podsvesno koristimo, ali je veoma bitno postati je svestan zbog kriticnih situacija kada je potrebno naglo oboriti motor. Pre nego sam citao o kontra-upravljanju i pre nego sam to probao, mislio sam da u krivini samo promenom tezista mozemo oboriti motor. Ranije, kad udjem u krivinu malo brze mi se cinilo da jednostavno nemam dovoljno mase da oborim motor koliko mi je potrebno kako nebih izleteo u suprotnu traku. To naravno nije tacno! Bilo je potrebno samo malo svesnog kontra-upravljanja kako bi se vektori izjednacili i motor dosao u ravnotezu umesto da kocim iz straha da cu izleteti u drugu traku. Svaki put sam zbog toga premro od straha, a u stvari je resenje bilo tako jednostavno i uopste ne treba vise da se ugojim kako bih mogao vise da oborim motor. Kontra-upravljanje je, po meni, jedna od najbitnijih stvari koje svaki vozac bilo kog dvotockasa obavezno treba da postane svestan tj. da tu tehniku koristi intenzivnije kad je neophodno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Barba 0 Napisano Jul 20, 2009 U prolazu, 4 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan pre neki dan sam se vratio sa putovanja po makedonskim gudurama, i da ne bi "counter steering-a" ne bi sad sedeo ovde i kucao ovaj post. Naime, na izlasku iz jedne nepregledne krivine shvatim da je magarac iz suprotnog smera obilazeci auto na V-maxu naisao pravo na moju putanju tj po sred moje trake. Mogu reci da mi je brza reakcija kontraupravljanjem i bezanje u ivicu kolovoza bez preterivanja spasila glavu. Da sam pokusao da prebacivanjem tezine u desno skrenem moju mrcinu od Suzuki Intrudera od 350kg, postao bih samo jedna cifra u statistici crne hronike. Ljudi ova tehnika je toliko vazna da niko ovde ne moze da prenaglasi njen znacaj, nadam se da niko nece biti u prilici da razmislja o tome kako je mogao da se izvuce iz nevolje da ju je koristio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JevtaNS 1884 Napisano Avgust 4, 2009 Drug član, 2868 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan Evo da je probam da dam svoj doprinos u smislu teorije.Imam malo tekstova o nekim osnovama voznje uglavnom skupljeni sa NETa pa postavljam to ovde.Ako Administratori smatraju da to nije adekvatan tekst ili da mu ovde nije mesto neka slobodno obrisu. Tekst je poslagan onako kako ja vidim redosled ucenja motorciklizma. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rboban 1038 Napisano Avgust 4, 2009 Drug član, 3000 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: FleXeR Prijavi odgovor kao problematičan Evo da je probam da dam svoj doprinos u smislu teorije.Imam malo tekstova o nekim osnovama voznje uglavnom skupljeni sa NETa pa postavljam to ovde.Ako Administratori smatraju da to nije adekvatan tekst ili da mu ovde nije mesto neka slobodno obrisu. Tekst je poslagan onako kako ja vidim redosled ucenja motorciklizma. Ovi tekstovi sa MOTORI.HR su izuzetno jasni jasni i prgledni, i ja sam ih procitao! I prosledio nekim kome sam mislio da treba..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Avgust 4, 2009 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Ovi tekstovi sa MOTORI.HR su izuzetno jasni jasni i prgledni, i ja sam ih procitao! I prosledio nekim kome sam mislio da treba..... Tacno, napisani su precizno i jasno: ...Rub sjedala (na većini motora) bio trebao biti točno na šup...no, znate kaj mislim. Sada treba opustiti unutrašnju nogu i pustiti gravitaciju da radi sama... ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Makica 10 Napisano Avgust 4, 2009 Zainteresovan, 760 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan Evo da je probam da dam svoj doprinos u smislu teorije.Imam malo tekstova o nekim osnovama voznje uglavnom skupljeni sa NETa pa postavljam to ovde.Ako Administratori smatraju da to nije adekvatan tekst ili da mu ovde nije mesto neka slobodno obrisu. Tekst je poslagan onako kako ja vidim redosled ucenja motorciklizma. Ovi tekstovi sa MOTORI.HR su izuzetno jasni jasni i prgledni, i ja sam ih procitao! I prosledio nekim kome sam mislio da treba..... Kao npr meni Ja sam sve sto si mi poslao lepo odstampala i napravila sebi mali prirucnik... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Avgust 4, 2009 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Jos reci da ga obavezno nosis u top case-u pored prve pomoci i prsluka. ;D Salim se ja malo. Super korisni su im textovi. Procitao sam sve jos dok nisam ni kupio motor. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Avgust 4, 2009 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Nema veze koliko je ko od nas prešao km na motoru, stavri se zaboravljaju ako se ne ponavljaju svaki dan, tako da ovekve tekstove treba čitati s vremena na vreme čisto da bi se podsetili na nešto. I takođe, nije loše ponekad dati sebi oduška na nekom poligonu da se "razmrdamo malo". Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KIKA-Viktorija 33 Napisano Avgust 16, 2009 Svrati ponekad, 192 postova Lokacija: Kneževac-Beograd Motocikl: zx400r ninja Prijavi odgovor kao problematičan i kada je drugi!? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vlada185 56 Napisano Avgust 16, 2009 Svrati ponekad, 330 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Black Adder F4isport Prijavi odgovor kao problematičan zna li se prvi naredni termin skole defanzivne voznje i ima li slobodnih mesta Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Avgust 18, 2009 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Bez brige, bice sve uredno objavljeno. Plan je da se u septembru odrzi jos jedna slicna akcija. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vlada185 56 Napisano Avgust 18, 2009 Svrati ponekad, 330 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Black Adder F4isport Prijavi odgovor kao problematičan super hvala za info. p.s. da ne budem drzak,al jos kad bi to bilo iza 15og da mi prodje ispitni rok,leglo bi mi ko kec na 11 sto bi se reklo. poz i hvala jos jednom ;-) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mrxfon 1495 Napisano Avgust 19, 2009 Drug član, 1429 postova Lokacija: BG - Zemun - Zvornik Motocikl: Yamaha FJR 1300, Ktm exc300 Prijavi odgovor kao problematičan Ko kec na 10 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jobefett 92 Napisano Avgust 19, 2009 Svrati ponekad, 123 postova Motocikl: Yamaha TDM 900 - Tamno Siva :) Prijavi odgovor kao problematičan pazi kad i ja necu da budem drzak ali i meni odgovara posle 15og ))) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...