Jump to content

Moto Zajednica

Honda Africa Twin: Inox nosaci kofera

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 154 postova
  • Motocikl: Africa Twin

Ja sam preko zime našao sebi zanimaciju u garaži. Rešio sam da napravim nosač za kofere.

A onda, ajd reko kad se već zezam sa tim što da ga ne napravim od prohroma?  K'o velim prohrom ne mora da se farba pa ću na taj način da uštedim neki dinar.

Prvi korak nabavka materijala (cev 18 X 1,5 i flah 30 X 5)  i savijanje cevi.   / cevi sam nosio na savijanje u firmu Dimegal  ( ul.Baja Sekulića iza kafane Zapis )/

Cevi savijene, čepovi nabijeni - sve je spremno za varenje  / vario sam u TIG-u (zaštita argonom) /

404.jpg

Okvir zavaren i pozicioniran na mesto

MSQim_img2w.jpg                                                                                            

Sledi izrada zadnjeg nosača, koji ujedno predstavlja i ukrućenje. / Ovde sam stavio malko jaču cev - 25 X 2 /

9quPk_img3ja1.jpg                                                                                                          

Zatim prednje ukrućenje

4ynId_img4.jpg

I konačno na sve to još po jedan flah

8CKs3_img5x.jpg

Isto to gledano sa druge strane

EnAfg_img6t.jpg

Eto, i jel to bilo teško ?

Nije , samo pipavo. Sa prohromom treba biti što precizniji u sečenju i pedantniji u varenju da bi bilo manje posla kod poliranja i da bi na kraju sve izgledalo onako kako treba.

Kao što ste mogli da primetite u projektovanju sam se držao starog Balkanskog običaja i išao sa faktorom sigurnosti X 7 . Da bi bio potpuno siguran odlučio sam da na neki način to i proverim. Moja zamisao u startu je bila da ga testiram na dinamičko opterećenje od 1 000 - 1 300 N , te sam zamolio mog druga Nidžu da mi pomogne u tome.

Ali avaj, kako je Nidža takvu ideju odlučno odbacio u samom startu, na kraju smo odradili samo test na statičko opterećenje od 130 kg  X  9,81 N/kg = cirka 1275 N  / Nidža je zbog neprikladne toalete okrenuo lice, da ga neko slučajno ne prepozna  (obzirom da mu se vidi brod u pozadini mislim da pola grada može da predpostavi o kome se radi ) /

aaLLL_img7.jpg

I na kraju evo kako to izgleda sa koferima. / Pre par godina kad sam kupio XT-a , pošto nisam mogao da iskoristim fabrički nosač, pao sam u iskušenje da prodam moje stare dobre Scuh Aeropack kofere.Sva sreća te nisam. Koferi su inače sjajni, al najjača fora je u tome što dok su na motoru može da se otvori samo gornji deo poklopca. /

DjQQI_img8r.jpg

jcNCe_img9.jpg

o12Hy_img10.jpg

Nego sad mi ovi crni crash barovi bodu oči.  Nekako mi se ne uklapaju u koncepciju, pa nešto mislim možda bi mogao i njih da ...

Ne, nisam baš toliko odlepio

Ipak ću da ošmirglam ovaj prohrom i da ga očetkam u crno

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Sjajno izgleda, kako si okacio kofere tj osigurao?

Koferi su vec predvidjeni za kacenje na nosac od cevi 18 mm, tako da sam imao samo da skinem dimenzije sa fabrickog nosaca

• Svrati ponekad, 318 postova
  • Motocikl: Honda vfr 750

Odlicno si uradio.Imam jednu zamerku:Prohron je mek tako da si morao da ga ojacas sa svih strana.Mislim da je mnogo bolja varijanta od obicnog celika pa presvucen ili hromom ili niklom ili cinkom.Otislo bi manje materijala i bilo bi jeftinije.Ja planiram ovih dana da napravim zadnji za VFR.

U svakom slucaju dobar posao.

• Drug član, 1715 postova
  • Motocikl: Kilo Smor L8

Toliko jednostavno elgantno i na oko predivno  :)

Kad cuju iz TOURATECH-a za tvoj poduhvat eto njih kod tebe  ;D

Nema sta lepo i pedatno odradjeno.

p.s. Jel se to Joca otvorio za naslon na koferu ?   ;D

Ma nije, vec rekoh u tekstu naslon sam kasnije kupio u YUBC u/

Koliko je kostao materijal i izrada?

Auh, sad ako se setim svega.

Cev polirana 18 mm i flah su kostali oko 4000 din.

savijanje u Dimegalu 800 (+ 200 majstoru za pivo)

Poliranje flahova i varova, da kazem oko 10 eura (covek mi je polirao jos neke stvari za brod, pa je ovo okvirna cena)

Na to ide jos cev 25 mm koju sam vec imao i prohromski srafovi

Sto se izrade tice moj trosak je samo utroseno vreme, argon i zica za varenje. Sad ima vec dosta radionica koje rade sa prohromom , pa mozes da se raspitas koliko bi kostale "ruke"

Pozdrav

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja