popaj 475 Napisano Mart 4, 2009 Svrati ponekad, 154 postova Lokacija: Beograd -Kaludjerica Motocikl: Africa Twin Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam preko zime našao sebi zanimaciju u garaži. Rešio sam da napravim nosač za kofere. A onda, ajd reko kad se već zezam sa tim što da ga ne napravim od prohroma? K'o velim prohrom ne mora da se farba pa ću na taj način da uštedim neki dinar. Prvi korak nabavka materijala (cev 18 X 1,5 i flah 30 X 5) i savijanje cevi. / cevi sam nosio na savijanje u firmu Dimegal ( ul.Baja Sekulića iza kafane Zapis )/ Cevi savijene, čepovi nabijeni - sve je spremno za varenje / vario sam u TIG-u (zaštita argonom) / Okvir zavaren i pozicioniran na mesto Sledi izrada zadnjeg nosača, koji ujedno predstavlja i ukrućenje. / Ovde sam stavio malko jaču cev - 25 X 2 / Zatim prednje ukrućenje I konačno na sve to još po jedan flah Isto to gledano sa druge strane Eto, i jel to bilo teško ? Nije , samo pipavo. Sa prohromom treba biti što precizniji u sečenju i pedantniji u varenju da bi bilo manje posla kod poliranja i da bi na kraju sve izgledalo onako kako treba. Kao što ste mogli da primetite u projektovanju sam se držao starog Balkanskog običaja i išao sa faktorom sigurnosti X 7 . Da bi bio potpuno siguran odlučio sam da na neki način to i proverim. Moja zamisao u startu je bila da ga testiram na dinamičko opterećenje od 1 000 - 1 300 N , te sam zamolio mog druga Nidžu da mi pomogne u tome. Ali avaj, kako je Nidža takvu ideju odlučno odbacio u samom startu, na kraju smo odradili samo test na statičko opterećenje od 130 kg X 9,81 N/kg = cirka 1275 N / Nidža je zbog neprikladne toalete okrenuo lice, da ga neko slučajno ne prepozna (obzirom da mu se vidi brod u pozadini mislim da pola grada može da predpostavi o kome se radi ) / I na kraju evo kako to izgleda sa koferima. / Pre par godina kad sam kupio XT-a , pošto nisam mogao da iskoristim fabrički nosač, pao sam u iskušenje da prodam moje stare dobre Scuh Aeropack kofere.Sva sreća te nisam. Koferi su inače sjajni, al najjača fora je u tome što dok su na motoru može da se otvori samo gornji deo poklopca. / Nego sad mi ovi crni crash barovi bodu oči. Nekako mi se ne uklapaju u koncepciju, pa nešto mislim možda bi mogao i njih da ... Ne, nisam baš toliko odlepio Ipak ću da ošmirglam ovaj prohrom i da ga očetkam u crno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bogdan 143 Napisano Mart 4, 2009 Zainteresovan, 762 postova Lokacija: Donji Milanovac Prijavi odgovor kao problematičan PROHROM - odmah prepoznas coveka koji plovi ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aspirinikus 240 Napisano Mart 4, 2009 Zainteresovan, 630 postova Lokacija: Nis Motocikl: crf 1000 Prijavi odgovor kao problematičan jebo si im milu kevu kolko u dobri Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čeh 1009 Napisano Mart 4, 2009 Drug član, 1542 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XLV 1000 Prijavi odgovor kao problematičan uh... fenomenalno izgleda Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gremlin 24 Napisano Mart 5, 2009 Drug član, 2143 postova Prijavi odgovor kao problematičan Jako dobro izgleda, a ono sto je najbolje INOX - ne mora da se farba, plastificira, lakira i slicno. Bravo za majstora, Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6421 Napisano Mart 5, 2009 Enduraš, 6391 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Extra izgleda, svaka cast Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zlatni_papagaj 13 Napisano Mart 5, 2009 U prolazu, 90 postova Lokacija: Valjevo-Beograd Motocikl: Suzuki dr 600 Djebel Prijavi odgovor kao problematičan Sve pohvale Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misko_kolo 1297 Napisano Mart 6, 2009 Nadrkani komšija, 1231 postova Lokacija: Đeram Motocikl: Bandit 1200S Prijavi odgovor kao problematičan Uradio si ih... da j**e oca! :o Odlični! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Neške 30 Napisano Mart 9, 2009 Drug član, 1898 postova Lokacija: Sumadija GM Motocikl: BMW F650 Prijavi odgovor kao problematičan Sjajno izgleda, kako si okacio kofere tj osigurao? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
popaj 475 Napisano Mart 9, 2009 Svrati ponekad, 154 postova Lokacija: Beograd -Kaludjerica Motocikl: Africa Twin Prijavi odgovor kao problematičan Sjajno izgleda, kako si okacio kofere tj osigurao? Koferi su vec predvidjeni za kacenje na nosac od cevi 18 mm, tako da sam imao samo da skinem dimenzije sa fabrickog nosaca Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cikuntopola 96 Napisano Mart 14, 2009 Svrati ponekad, 318 postova Lokacija: Topola Motocikl: Honda vfr 750 Prijavi odgovor kao problematičan Odlicno si uradio.Imam jednu zamerku:Prohron je mek tako da si morao da ga ojacas sa svih strana.Mislim da je mnogo bolja varijanta od obicnog celika pa presvucen ili hromom ili niklom ili cinkom.Otislo bi manje materijala i bilo bi jeftinije.Ja planiram ovih dana da napravim zadnji za VFR. U svakom slucaju dobar posao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxi 581 Napisano Mart 14, 2009 Drug član, 1715 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kilo Smor L8 Prijavi odgovor kao problematičan Toliko jednostavno elgantno i na oko predivno Kad cuju iz TOURATECH-a za tvoj poduhvat eto njih kod tebe ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TA96 300 Napisano Mart 14, 2009 Drug član, 1423 postova Lokacija: Bliski Istok-Pančevo Motocikl: Honda CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Nema sta lepo i pedatno odradjeno. p.s. Jel se to Joca otvorio za naslon na koferu ? ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
popaj 475 Napisano Mart 14, 2009 Svrati ponekad, 154 postova Lokacija: Beograd -Kaludjerica Motocikl: Africa Twin Prijavi odgovor kao problematičan Nema sta lepo i pedatno odradjeno. p.s. Jel se to Joca otvorio za naslon na koferu ? ;D Ma nije, vec rekoh u tekstu naslon sam kasnije kupio u YUBC u/ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zec 271 Napisano Maj 14, 2009 Zainteresovan, 729 postova Lokacija: Beograd Motocikl: X8 Prijavi odgovor kao problematičan Koliko je kostao materijal i izrada? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
popaj 475 Napisano Maj 15, 2009 Svrati ponekad, 154 postova Lokacija: Beograd -Kaludjerica Motocikl: Africa Twin Prijavi odgovor kao problematičan Koliko je kostao materijal i izrada? Auh, sad ako se setim svega. Cev polirana 18 mm i flah su kostali oko 4000 din. savijanje u Dimegalu 800 (+ 200 majstoru za pivo) Poliranje flahova i varova, da kazem oko 10 eura (covek mi je polirao jos neke stvari za brod, pa je ovo okvirna cena) Na to ide jos cev 25 mm koju sam vec imao i prohromski srafovi Sto se izrade tice moj trosak je samo utroseno vreme, argon i zica za varenje. Sad ima vec dosta radionica koje rade sa prohromom , pa mozes da se raspitas koliko bi kostale "ruke" Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sergio 2328 Napisano Maj 26, 2009 hoochie coochie man, 1239 postova Lokacija: BG/ZG Motocikl: Harley Davidson Road King Classic '07 & Honda CB750K '81 Prijavi odgovor kao problematičan Video sam nosace uzivo i izgledaju zverski! svaka cast Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...