Jump to content

Moto Zajednica

Scorpion EXO-GT SP Air

Recommended Posts

• U prolazu, 6 postova
  • Motocikl: GSF 1250s

Please allow me to introduce myself
I'm a man of wealth and taste...

Šta napisati o komadu zaštitne opreme, osim ličnog utiska, s obzirom da podatke o izdržljivosti, stepenu zaštite, raspoloživim bojama i dezenima, ceni možemo izlistati kod gugla... Ne želimo li dangubiti i citirati marketinške objave - utisak:

Skoro godinu dana od kako sam odložio agv K3, pošto se kaciga ne upotrebljava posle treskanja, ruku na srce nije mi ni legla, pa je ispalo sve u redu. Za direktno upoređenje sam imao na raspolaganju AGV irides, skuterski jet, sa kojim sam se vozikao dok ne uzmem ponovo, pravu, punu kacigu. Kao i nekoliko primeraka shoei, hjc manje gadljivijih kolega - hvala im. Zadnjih nekoliko meseci, u dućanskim uslovima probao ukupno preko trideset raznih modela. LS2 advent x, Dragon, thunder, agv K5, K6s, hjc... itd. - nisu mi legle, takva lobanja, kao i banaćanin kondicioniran na zdravoj domaćoj kuhinji. Napominjem da sam ih probao onako kako piše u velikoj knjizi. 

Dragi mi kolega preporučio Scorpionove kacige, tačnije model 1400 v2, kao najbolji pronalazak posle točka, tako za sledeće neobavezno zujanje uključih i Beograd, pa samo probam. 1400 lepo leži, osim obrazine - steže tako da predmetni bajker jedva drži usta zatvorena. Sličan slučaj sa modelom R1 i 1500. Bedak.

- Hmmm... Znam šta vam treba! - reče zaista predusretljiv prodavac i tresne mi na glavu XL (61cm obim) veličinu modela iz naslova. Sve je na mestu. 

- Imate li belu? - Preferiram, zbog leta i statističke vidljivosti. Perla bela sa meni lično nekompatibilnim i bezveznim šarama, ali kao utilitaristi - ič ne smeta. Tako legla da sam cenu konstatovao kod kuće, sa istim interesovanjem kao i šare...

20260225_181647.thumb.jpg.b3f5e9014d7ba7bd6a67e287371f48f3.jpg

Ponovo izmusavio Bandita. Nekoliko sati, koje popodne vožnje, uglavnom posle ručka, pre večere, vlažno-suvo, po temperaturi od 3-11C . Brzina: svakakva. Lepo vreme moramo dočekati spremni, nema oćuneću.

* Zvuk: Primetno tiša od agv K3. Pumpica za duvanje dela oko mandibulae je simpatični dodatak, bez suvišnog zatezanja zatvara vetar - osetno pri ovim temperaturama, mada ne vidim da ću je učestalo koristiti, deluje kao gimick za precizne vozače (bez namere...). 

* Ventilacija: baš dobra. Po hladnijem vremenu se lepo mogu ispratiti zone strujanja. Pri otvorenom gornjem otvoru lepo se oseti strujanje ka zadnjim izlaznim otvorima. 

20260225_181805.thumb.jpg.69ebbf175933ff5330728c1520dfb823.jpg 

Pri otvorenim vizirom vazduh struji od čeonih otvora unutar kacige ka izduvu na temenu. Na +10C pri već 50-60 km/h utrnuo skalp. Zadovoljan.

20260225_182005.thumb.jpg.0ee14acf8b9868fa230fc72de8b03e56.jpg

20260225_181659.thumb.jpg.1b479184bf7cf80e080576f67a39c424.jpg

Ovi gumeni štitnici dobrim delom usmeravaju dah ka ventilacionom otvoru na bradi.

U paketu je priložen dodatni, zadimljen vizir, kao i pinlock umetak - koji nemam običaj koristiti jer uglavnom pri tim temperaturama blago odškrinem vizir i strujanje odradi svoje bez neprijatnog hlada. I ovde ta tehnika funkcioniše, probano na raznim brzinama.

20260225_181738.thumb.jpg.ae90fb18b7d4d1551b61c4acea8f2810.jpg

*Miris: jednostavno čist. Tekstura postave prijatna na dodir, prema deklaraciji izrađena od materijala veoma zvučnog imena. Uz nešto spretnosti se može izvaditi.

*Mehanika: sa primerenom upotrebom, deluje u redu. Duplo D je ćuskija kopči. Vizir ima tri stabilna položaja: zatvoren (centralna kopča, direktan stisak prema unutrašnjem delu otvara, potrebna mala navika), odškrinut (odmah posle stiskanja kopče) i otvoren skroz...

Štitnik od sunca spuštamo polugicom sa jasnim hodom sa leve strane, odmah do nje je i preklopnik za granični, donji položaj štitnika u dva nivoa. Sasvim dovoljno.

Vizir se skida lako. Ovo rešenje sa više kvačica na viziru mi je manje simpatična, al ko me pita....

20260225_182103.thumb.jpg.aba2e798aed5e24541b50e8445e1be0f.jpg

Da li je dovoljno premium? Odnos cena/kvalitet? Da li bi kupovinom drugog modela/brenda dobio više kacige za sličan novac? Ko zna, na ovakva pitanja mi na prvu padnu ovi stihovi:

But what's puzzlin' you
Is the nature of my game....

Možda puno priče oko htz opreme, al ohrabrenje, ako ste specifičan anatomski slučaj ili ste jednostavno probirljiviji, lična preporuka da se okumite sa prodavcima - uvek postoji rešenje, makar kompromisno.

Svako dobro!

Promenio član chaba
  • Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja