Jump to content

Moto Zajednica

Savjet iskusnijih kolega oko prodaje motora (u sredjenom ili nesredjenom stanju)

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 194 postova
  • Motocikl: Super Tenere XT1200Z

Pozdrav kolege "forumaši" 👋

Jedno brzo pitanje vezano za moju dilemu. 

Kao uvod u pitanje, vozim tj. posjedujem Yamahu xt1200z iz 2011 godine sa nepunih 140 000 km gdje sam ja sa njom presao 90 000 km tj. u 18 zemalja smo bili zajedno za zadnjih nekoliko godina. Motor je u solidnom stanju i vozi se svakodnevno, ali je potreban veliki servis (ukljucujuci i mali), malo kozmetickih radova (jedna plastika napukla kod koljena, na nekom makadamu se prevrnuo pa ogrebao plastike) i gume su na pola. 

Glavno pitanje je da li raditi veliki servis i sredjivati kozmetiku ili je staviti na oglase i naravno uracunati u cijenu sve sta bi trebalo da se sredi na njoj? 

3.thumb.JPG.223e2967b77881e93b6c7758a55041e4.JPGIMG_6410copy.thumb.JPG.4c1decf57298f3107faa6adbb8389388.JPGIMG_9159.thumb.jpg.89282281af1d579bde9d1ff6dff3ab20.jpgKazablankacopy.thumb.JPG.475a700271cf78c221f495170e6478e2.JPG

• Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 3114 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Svako radi kako želi, i svako ima svoje mišljenje. Ako je motor ispravan (u radu), moj predlog je da ne radiš ništa, skineš cenu za te radove i tako prodaš. Mi balkanci smo poznati da ne verujemo šta je urađeno... Ko god je kupio auto / motor od preko, bez obzira na servisnu knjigu, svako "za svaki slučaj" odradi i veliki i mali servis, zbog "mira u glavi".

Opet, ako možeš povoljnije da nabaviš potrošne delove i ulja, i imaš svog majstora ( mislim na povoljniju cenu radova), a još imaš i potencijalnog kupca, onda uradi.

Ja na primer, kad god sam prodavao motor / auto, uvek sam davao potrošne (nove) delove koje sam planski uzimao, čak i set za mali servis. Nisam bogat, ali od mene je uvek bilo gratis...

Ne znam da li sam ti pomogao...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 427 postova
  • Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900

Mislim da nema pravog odgovora. U mnogo tome presuđuje trenutak a i pomalo sreća.

Ako nešto znači, ja sam kupac koji uvek pre kupuje vozilo u besprekornom stanju i to sam spreman da platim. Pažnju mi privlače odrađeni svi redovni servisi, servisna istorija, nove gume, lanac, dodatna oprema, itd.

Opet, mnogo ljudi juri što jeftiniju priliku, pa zato i kažem da nema pravog odgovora...

• Podržavam 1

• Drug član, 1341 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1, Kawasaki Versys 650, Suzuki gn 250, MZ 175ES/1, tomos t12 colibri

Za ovaj odgovor je potrebno znati kolika su ulaganja. Ako je cena motora tipa 6000 evra, a ulaganja 1000. Onda srediti i voziti, ako je sredjivanje 50 % vrednosti vozila onda prodati po povoljnijoj ceni.

• Svrati ponekad, 194 postova
  • Motocikl: Super Tenere XT1200Z

@Blaza Sto se tice ista pria ovde, kad sam kupio motor/auto prvo sta sam uradio jeste veliki servis i kontrola svega. 

@Luka9905 razumijem, izmedju ostalog i ja kada trazim na oglasima, trazim da bude koliko god sredjen. 

@Zarkela odgovor je da motor vrijedi 6500 a moja cijena je 5300-5500 :)  

• Sviđa mi se 2

• Enduraš, 6612 postova
  • Motocikl: 450MT

Najveća većina kupaca prvo gleda cenu, pa sve ostalo. Ne zanima ih ni oprema ni servisi, samo cena. Zaključak se sam nameće.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 3

• Svrati ponekad, 360 postova
  • Motocikl: Yamaha xsr 125

Slazem se sa @Blazabolje skini cemu tih servisa I neka si kupac sam odradi.podjem prvo od sebe uvek bih odradio sam kad kupim vozilo poucen iskustvom koje sam imao sa nekim prodavcima,svaka cast tebi nemoj da se pronalazis medju tim ljudima.ja trenutno sam vagao Koji motor da kupim na prolece I uzecu Nov bas zbog sigurnosti. @kokot

• Podržavam 1

• Ne silazi, 3114 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

I da sve središ, opet će se neko naći da ti "ubija" cenu. "Znaš, sve o.k. ali prešao 140 hkm" 

A on npr u odličnom stanju, a neki sa pola te km u mnogo gorem...

• Ne silazi, 2351 postova
  • Motocikl: Kawasaki GTR 1400

mene zanima jedna stvar sad. skoro sam imao istu komunikaciju u nasoj viber grupi , o slicnoj temi.

ono sto me zanima je ovo. 

sta podrazumevas pod "veliki servis" , i koliko ocekujes da ce da te kosta stavka "veliki servis" ( bez estetike, samo veliki servis )

• Drug član, 2836 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Zanimljiva tema ali mislim da nema tačnog odogovora. 
Neko ceni sređen motor, nema vremena da se mlati sa sređivanjem, veruje prodavcu.
Neko gleda samo najjeftinije primerke.
Neko voli sam da sredi sve. 
Sve zavisi kako se zalomi. 

Ja nisam nešto iskusan, ali čini mi se (po priči na forumu, a i ovako) da nema šanse da ti izvučeš uložene pare, a kamo li da ti se ulaganje isplati - ako sve uradiš kako treba i budeš iskren.

Skroz je ok i ova druga opcija - sve transparentno, treba to to i to, zato je i cena povoljna i kraj.

Ja sam kompletno sredio svoj Tenere kad sam već odlučio da ću ga prodavati, iz više razloga. A da mi to takoreći uopšte nije uticalo na cenu koju sam zamislio. Prvo jer stvarno mi je bila draga ta mašina. A nekako odavno sam planirao sve to da odradim, a nisam stizao. Pa bi mi bilo krivo da ga pustim da tako "nedovršen" ode. Dalje, bio sam svestan da će možda neko od prijatelja ili poznanika da ga uzme. A i na kraju, sam sam radio to što sam radio i bilo mi je zanimljivo. Pisao naravno sve ovde na forumu :)
I nije ni stigao do oglasa - uzme ga dobar drug čim je čuo da ga prodajem. Tako da je skroz ispalo kako treba.

p.s: Svaka čast za kilometražu, baš se oduševim kad vidim da se neko toliko vozi! Super su slike, baci slobodno još koju :)
I srećno sa prodajom!

Promenio član živke

• Drug član, 2836 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

A naravno ima i druga strana medalje, da je kod nas na oglasima sad nešto izuzetno popularna opcija "Sedi i vozi!"  
Pa čini mi se 90% oglasa imaju ovu rečenicu!
Sve zamenjeno, sve servisirano, pre 1000km naravno bez dokaza, i stvari koje se teže proveravaju ... 
A i uvek sam se pitao da li smo stvarno takvi ljudi, da znamo da prodajemo motor, i da ćemo baš tada da uložimo vreme i novac, da budući kupac može da sedne i vozi :D 

Komšija juče svratio da pogledamo motor koji je sa tom etiketom uzeo. Jeste skroz dobar motor, ali ulje jedva na minimumu bilo! A on verovao prodavcu da je menjano skoro, nije ni proveravao. Pa onda ti veruj za ostalo.

Promenio član živke

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja