Bojan_87 19 Napisano pre 3 sati U prolazu, 5 postova Lokacija: Sabac Motocikl: Suzuki Vstrom DL1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav bajkeri, Prosle sezone sam kupio motor iz naslova, i dok sam ga doterao do Šapca, ispraznio mi se akumulator. Prvo što sam pomislio je da je loš akumulator i odmah kupio novi. Sledećih dana sam koristio motor na kratkim relacijama, do posla, da bih proverio da li će ponovo da isprazni, što se za oko nedelju dana nije desilo. Misleći da je problem bio u akumulatoru, sa suprugom sam krenuo u dnevnu vožnju na Taru. U povratku sam ostao bez struje u Perućcu, pa sam morao da jurim kablove i da palim motor uz pomoć dobrih ljudi u ovom kraju, uvek spremnih da pomognu. Izmerio sam punjenje na akumulatoru i nije prelazilo 12v. Sledece na šta sam posumnjao, bio je regler, ili rotor generatora. Pošto nisam neki vispren dijagnostičar, probao sam 3 različita reglera kod majstora i ni jedan nije dao bolje rezultate. Proverio sam sve 3 faze na ulazu ubregler i sve su imale punjenje, što je isključilo mogućnost izgorelih namotaja.Ono što mi je trebalo više vremena da utvrdim, jeste da je napon na tim fazama bio daleko niži od fabrički propisanog. Ipak sam ja jedan od onih ljudi koji servis manual uzimaju kao poslednju opciju. I ovaj put mi se to obilo o glavu, i produžilo sam sistem popravke. Tada mi je bilo jasno, da je moja dijagnoza, odlepljeni magneti na rotoru. Postupak je išao ovako:1. Ispuštanje ulja2. Skidanje dekle3. Vadjenje rotora. Kad sam skinuo deklu video sam da su se svi magneti odlepili i spojili, i pri tome napravili veliki razmak na jednom mestu. Upravo ovo je izazvalo nejednako, tj nedovoljno generisanje struje. Nakon hirurške dijagnostike, počela je pretraga lepkova koji se mogu koristiti u ove svrhe. Ono na šta sam se fokusirao, jeste da trpe velike temperature, kao i motorno ulje. Otišao sam u wurth radnju i našao sve šta mi treba. 1. Break cleaner za čišćenje površina2. Lepak za lezajeve (hvata u anaerobnim uslovima) koji je za onemogućavanje direktnog odlepljivanja pod 90 stepeni3. Dvokomponentni tečni metal, za popunjavanje prostora između magneta, i finalno ucvršćivanje. Magnete sam obeležio, tako da bih znao po kom redosledu su bili postavljeni, i sve ih izvadio. Šmirglom sam skinuo višak starog lepka sa magneta.U ovom delu je potrebno biti pažljiv i nežan, jer jakim šmirglanjem može doći do oštećivanja magneta. A koliko sam skontao nema ih nigde da se kupe. Nakon toga magnete sam postavio po obeleženom redosledu nazad u rotor, pazeći da budu na istoj razdaljinji. U ovom koraku sam dodao i tanak sloj lepka za ležajeve. I ostavio to da odstoji 24h. Lepak za ležajeve služi i da se kasnije, prilikom postavljanja Epoxy tečnog metala, magneti ne pomere usled pritiska. Nakon 24h sam prostor izmedju magneta napunio epoxy metalom i to je izgledalo ovako. Za nabijanje epoxy metala koristio sam šrafciger. Da bih popunio sve supljine. Odmah prilikom postavljanja epoxy metala sam skinuo višak sa prednje ivice, i ostavio da se suši. Nakon 24h sam šmirglom skinuo sve viškove metala. ( fina šmirgla, lagano). Vratio sam dihtung, poklopac sa statorom, i sipao ulje.Na unikeru sam dobio fabricke vrednosti, a punjenje akumulatora je bilo na preko 14v bez ikakvog pada. Ova popravka je bila pre godinu dana, i namerno sam sačekao godinu dana da je postavim, da bih video kako se pokazalo rešenje. Za sada nisam imao nikakvih problema. Naglasio bih da sam ja ovu popravku radio na licu mesta, i nisam skidao rotor. Mozda bih ga i skinuo da sam imao radapciger, ali nisam, i ispostavilo se da nije nemoguće uraditi i bez skidanja rotora. Sent from my iPhone using Tapatalk 6 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vojakis 18 Napisano pre 3 sati U prolazu, 61 postova Lokacija: KRAGUJEVAC Motocikl: Kavasaki EN450A Yamaha Diversion 900 Prijavi odgovor kao problematičan Lepo odradjen posao. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan_87 19 Napisano pre 2 sati U prolazu, 5 postova Lokacija: Sabac Motocikl: Suzuki Vstrom DL1000 Prijavi odgovor kao problematičan Lepo odradjen posao.Hvala puno.Sent from my iPhone using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...