Jump to content

Moto Zajednica

Bukvalno, sve! - Peloponez 2014.

Recommended Posts

• Ne silazi, 5568 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Ovogodišnji izbor destinacije za našu, već godinama tradicionalnu prolećnu turu, završio se izborom Peloponeza. Izbor nije bio previše težak, iako su neke destinacije već bile u užem izboru. Jednostavno, Grčka je izvanredna moto destinacija, posebno na početku i kraju sezone, kada nema previše turista i cene su prihvatljivije. Dobrih puteva, lepih mesta i ukusne hrane nikada nije nedostajalo. Na Peloponezu sam bio već 2 puta motorom u proteklih 20-ak godina, ali oba puta, nedostajalo je dana, pa se svodilo na zagrebavanje površine. Makar se potencijal mogao naslutiti, što je i bio glavni adut prilikom donošenja odluke. Termin, takođe uobičajen...spojeni Uskrs i 1. maj, start petak 26. april.
   Što se tiče ekipe, u pitanju je stara i proverena ekipa, povremeno osvežena nekim novim članom.
-doktor i Milica, Yamaha XT 1200 Z
-Čamo i Sanja, Kawasaki Versys 1000
-Boban i Mina, Yamaha Tracer 900
-Nikola i Natalija, KTM 1290 Adventure R
-Srećko i Anđelija, BMW R 1200 GS
-Aleksa, BMW R 1250 GS LC
-Mrške, Suzuki Burgman 650
-Vlado, BMW F 800 GS
-Žile, Yamaha Tracer 900 GT
   Rute za turu sam osmišljavao mesecima. Nije mi se dalo da uklopim dnevne kilometraže sa mestima koja želimo da obiđemo, a da ne prolazimo previše istim putem. U više navrata sam se vraćao pravljenju ruta i stalno sam odustajao pre nego što bi ih složio... Sve do jednog dana kada su se rute krojile same. Posle smo Nikola i ja rute pretvorili u trekove koristeći online site gpx.studio.
   Tokom prethodnih godina, složili smo se da bi nam jedan slobodan dan bez vožnje dobrodošao, ukoliko je moguće, pa smo ga ove godine planirali. Nije ga bilo baš bukvalno, ali ta mogućnost nam je omogućila da budemo rasterećeniji tamo gde smo želeli više da kuliramo.
   Još jednu stvar smo usvojili prethodnih godina, a to je polazak dan ranije posle posla. Na taj način rasterećujemo dnevnu kilometražu u odlasku kada obično ima više kilometara, kako bi na destinaciji imali manje dnevne kilometraže. 
   Pošto već godinama putujemo u terminu Uskrsa i 1. maja, kada sa najmanje uzetih dana sa posla, dobijamo najveći broj dana u komadu. Ovoga puta start je u petak 26. aprila.
   Prvobitna ideja je da noćimo na potezu Plav/Gusinje, dokle taman dobacujemo za popodne. Međutim, neobično hladno vreme neposredno do pred polazak, doprinelo je da promenimo odluku, pa smo prvo veče noćili u Podgorici. Uglavnom dobro poznat put. Jedna od značajnih novina na putu je tunel kojim se iz pravca Berana izlazi prema Kolašinu i na taj način izbegne dodatnih sat i po zaobilaženjem preko Mojkovca. Uz to predeli od Berana do tunela su fantastični, bukvalno kao na Alpima.
   Na ovim turama sa većim brojem ljudi, noćimo uglavnom u smeštajima sa doručkom iz praktičnih razloga. Ovoga puta, to je bila Crnogorska kuća. Večera i par piva u hotelskom restoranu i možemo na počinak.

Promenio član doktor
  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

U Podgorici nas je dočekalo sunčano jutro i obećavalo dobar dan za vožnju. Po planu je da prođemo čitavu Albaniju i da noćimo oko Igumenice, eventualno ako dobacimo do Sivote. Nismo nameravali trošiti vreme po Albaniji, svi smo bili više puta, a i suština je što više vremena iskoristiti na Peloponezu. Shodno tome biramo i rutu kroz Albaniju.
   Ubrzo nakon polaska stižemo na albansku granicu i bez mnogo zadžavanja nastavljamo dalje. Vrlo brzo smo u kolonama koje su između Skadra i Drača uobičajena pojava. Alternativni pravac ne postoji, predeli i nisu previše fotogenični, ali mora da se prođe. Znam od ranije da je na tom delu gužva i van sezone. Osim kratke pauze ispred Drača za kafu i kolač, ne pauziramo previše. Nakon Drača, gužva prestaje, a kada smo se posle Fiera odvojili prema Đirokastru i vožnja postaje pravo uživanje. 

Kako je vreme ručku, jedinu malo dužu pauzu pravimo u restoranu u klisuri reke Drinos. Zanimljivo je što vodopad prolazi bukvalno kroz restoran, pa smo se lako odlučili da klopamo pastrmku. Ispred restorana, neka baba sa kozom prodaje domaće proizvode gde smo kupili maslinovo ulje odličnog kvaliteta za upola cene iz Grčke.

IMG-20240427-155721.jpg

1726521424902.jpg

IMG-20240427-160035.jpg

Ubrzo nakon polaska iz restorana, skrećemo na novi put za Sarande. Vijuga kroz planinske predele, odličnog je kvaliteta, i istinsko je uživanje za vožnju. U nastavku prema granici sa Grčkom, takođe je je nov put, pa je sve do granice uživanje na max.
   Na granici se dešava zanimljiva situacija. Prolazimo albanski deo granice, pa onda grčki i tu odmah stajemo da se sačekamo. Dok smo tu stajali, grupa poljskih motociklista prolazi kroz grčki deo granice bez zaustavljanja i odlaze, verovatno misleći da je granica integrisana. Nekoliko minuta kasnije krećemo i mi i već posle par kilometara nailazimo na policiju koja ih je zaustavila i zaustavljaju i nas. U prvi mah su mislili da smo svi skupa, pa su od svakoga tražili pasoš na uvid kako bi se uverili da smo granicu prešli legalno. Mi nastavljamo dalje, a poljaci ostaju sa policijom da razreže problem.
   Nismo loši sa prolaznim vremenom i vozimo sve do Sivote. Uz put, posmatramo plaže sa strane na kojima je već parkiran veliki broj kampera. Smeštaj smo rezervisali na uzvišenju iznad mora na samom ulasku u Sivotu. Deo ekipe odlazi u nabavku do grada, a ostali sa terase uživamo u prelopom pogledu i zalasku sunca.

IMG-20240427-203224.jpg

IMG-20240427-203243.jpg

• Sviđa mi se 1

Jutro nam donosi još lepši pogled, okupan suncem. Polako se spremamo i kako se ko spremi, silazi do grada u jedan cafe/pekara lokal gde smo se dogovorili da doručkujemo i popijemo kafu.

IMG-20240428-083907.jpg

1727201245169.jpg

1727201245176.jpg

Današnji dan počinjemo vožnjom uz more, ili barem sa pogledom na more. Na jednoj od pumpi pravimo pauzu. Ispostavlja se da je iza pumpe, prema moru, veoma lepo uređen park.

1726521425762.jpg

Nema puno stajanja, vozimo i uživamo. Od Preveze se kačimo na autoput prema mostu Antirio - Rio, kako bi popravili prolazno vreme. U ovom delu nema mnogo alternativa za izbegavanje puta, a jedinu smislenu alternativu smo vozili pre dve godine, prilikom odlaska na Krit.
   Čim smo ušli na Peloponez, odmah skrećemo na potez pored mora sa pogledom na ovaj impresivni most. Tu je čitav niz kafea, pa biramo jedan da malo iskuliramo.

IMG-20240428-132624.jpg

Odmah na izlasku iz Patre, odvajamo se na put koji ide kroz unutrašnjost u pravcu Olimpije. 
   Prvobitni plan je bio da se dođe do Olimpije, gde bi se obišao lokalitet, pa nastavili dalje i noćili u nekom od planinskih sela. Međutim, još pre polaska, potpuno slučajno saznajem da arheološki lokalitet radi samo do 15 sati, što dovodi do inicijalne promene plana. Tražićemo smeštaj u okolini, pa ujutru nakon obilaska nastaviti dalje. Mi, inače, smeštaj vrlo retko rezervišemo unapred, već u toku popodneva za uveče. Tako smo radili i na ovoj turi. Delimično je izbor smeštaja sužen, jer je predsezona pa nisu svi smeštaji ni aktivni. Uglavnom, rezervišemo smeštaj Ileas Bungalows Village u mestu Glifa. U pitanju je kompleks  sa nekoliko kućica, vrlo lepo uređen. Čak je i vlasnik motociklista, pa dobijamo i kućicu viška gratis kako bi se što komfornije smestili. 
   U blizini smeštaja je prilično lep restoran, koji nam je i gazda takođe preporučio. Tu se baš opuštamo, i sa klopom i sa pićem. 

1726521425724.jpg

1726521425776.jpg

1726521425789.jpg

Nakon boravka u restoranu, malo smo prošetali po mestu i otišli do plaže...Ništa posebno. Malo mesto sa skromnim kućama.

Promenio član doktor
  • Sviđa mi se 2

Ujutru smo u Pirgosu opet našli pekaru-kafe gde smo doručkovali i popili kafu.

IMG-20240429-102514.jpg

Idemo da obiđemo Olimpiju. Prilikom prilaska arheološkom lokalitetu, prolazimo kroz mestašce Olimpija. Veoma lepo uređene ulice sa dosta zelenila ostavljaju lep utisak.

Sam lokalitet je dosta veći i sa više pojedinačnih lokacija nego što se na prvi pogled čini. Neki delovi su solidno očuvani i ostavljaju jak utisak. 

1726521424959.jpg

IMG-20240429-111655.jpg

IMG-20240429-112032.jpg

IMG-20240429-112438.jpg

IMG-20240429-112515.jpg

IMG-20240429-112650.jpg

IMG-20240429-112800.jpg

IMG-20240429-113002.jpg

IMG-20240429-113145.jpg

IMG-20240429-114804.jpg

IMG-20240429-115224.jpg

IMG-20240429-115526.jpg

Nakon obilaska, put nas vodi kroz planinski predeo. Pogled puca na sve strane. Ispred nas je nekoliko poznatih planinskih sela, pa imamo u planu u nekom od njih napraviti pauzu. Prvo, na putu nam je Lagkadia. Ubrzo nakon ovog mesta, odvajamo se desno i krećemo južno. Nailazimo na selo Dimitsana. Mesto izgleda prelepo i pokušavamo ovde da se parkiramo kako bi napravili pauzu, ali neuspevamo pa nastavljamo dalje. Ubrzo nailazimo na selo Stemnitsa sa prelepim seoskim trgom i dovoljno mesta za parking, pa ovde malo duže pauziramo.

IMG-20240429-133544.jpg

IMG-20240429-142149.jpg

IMG-20240429-142848.jpg

IMG-20240429-142856-1.jpg

IMG-20240429-145828.jpg

Sledeća destinacija nam je jedna od najpoznatijih plaža na Peloponezu, Voidokilia, ali do tamo, čeka nas poslastica za vožnju, put 76. Uživanje na max!
   Na plažu stižemo popodne, nosimo sa sobom klopu i piće da napravimo piknik na plaži. Obzirom da je popodnevno nisko sunce, slike ne dočaravaju lepotu plaže na pravi način. Uz piknik, podrazumeva se i kupanje.

1726521425687.jpg

IMG-20240429-190440.jpg

IMG-20240429-190457.jpg

IMG-20240429-190510.jpg

Na plaži smo se zadržali dosta dugo. Pogledali smo smeštaje i rezervisali pored mesta Methoni. U smeštaj stižemo pred mrak. Veoma lepa kuća ispred koje je terasa sa pogledom na tvrdjavu Metoni.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja