shoyyka 10276 Napisano Novembar 20 Drug član, 3380 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Blackie Prijavi odgovor kao problematičan Pre 19 sati, skovacijer je napisao: Pozdrav Krenuti na putovanje ili ne? Mi se tradicionalno vozimo 01. 01.,vreme bilo ok, možda ti se posreći, uvek bude par dana toplije. A i zime više nisu kao nekada... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
admiki 1609 Napisano Novembar 20 Drug član, 596 postova Lokacija: BiH Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan pre 42 minuta, shoyyka je napisao: Mi se tradicionalno vozimo 01. 01.,vreme bilo ok, možda ti se posreći, uvek bude par dana toplije. A i zime više nisu kao nekada... Mrko te gledam dok posmatram kako pada snijeg i razmišljam da li ću ujutro morati da lopatam 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoyyka 10276 Napisano Novembar 20 Drug član, 3380 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Blackie Prijavi odgovor kao problematičan To ode u poeziju... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivanhoe 160 Napisano Novembar 21 Svrati ponekad, 108 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: BMW R 1200 GS, BMW R 1200 GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Ko nema problem sa budžetom za zimsku vožnju se može opremiti ovako: 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5547 Napisano Novembar 27 (promenjeno) Drug član, 1981 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Setih se ove teme par puta, a poslednji put jutros, pa da napišem još par stvari. A suština je - hladnoća (u smislu subjektivnog osećaja) i nije najveći problem na ovakvoj vožnji. On 11/20/2024 at 12:19 PM, opsidiannight said: Za led na putu, nemoj da se pouzdas u termometar ako je par stepeni iznad nule, vozi ko da je ispod nule jer ce na delovima puta i biti. A setio sam se ove teme i posta jutros oko pola 8 kad sam proklizao kolima u jednom kružnom toku, na putu do posla. Potom i u drugom malo samo pipnuo gas, i desilo se isto. Zimske gume naravno. Auto pokazuje spoljna temperatura 5.5 stepeni. Proveravao sam ranije, približno je tačna. Čak subjektivni osećaj je da je toplije, sunce se probija kroz oblake. Tu prolazim svakodnevno, bilo je skoro i 2 i 3 stepena i nije se ovo desilo. Crni led. Ne primećuješ ništa na kolovozu, nije mokar, nema snega, samo je malo tamniji i masniji nego inače. Poklopili su se neki uslovi i stvorio se. Da sam bio motorom - pad 90%. On 11/20/2024 at 1:42 PM, Guliver said: U vozačkom smislu tj. unapređenju tehnike vožnje nećeš ništa dobiti vozeći motor po hladnom asvaltu kad se svaka guma ponaša kao plastična. Za ovo se ne slažem. Tj. možda ne razumem tačno šta si hteo da kažeš. Ali ako odeš negde da vežbaš po klizavom asfaltu, ili čak snegu, zašto da ne - sigurno ćeš se bolje snaći kasnije u takvim uslovima nego da te prvi put iznenade negde na putu. Nije mi strana vožnja po snegu van puta, ali uvek se iznenadim koliko se sve to brzo zaboravi. Skoro sam malo vozio po snegu i opet ista priča - kao da nisam nikad ranije. Zato i preporučujem da kad se ukaže prilika, u relativno kontrolisanim uslovima , odeš i probaš takve uslove(neki put koji se retko koristi, ne čisti itd.) Pa ćeš imati bolju predstavu šta te možda očekuje. Naravno, nikako sam, obavezno sa nekim. Pozdrav i svako dobro. Promenio Novembar 27 član živke 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guliver 807 Napisano Novembar 27 (promenjeno) Zainteresovan, 780 postova Lokacija: Ugljevik; RS; BiH Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 4 sati, živke je napisao: Za ovo se ne slažem. Tj. možda ne razumem tačno šta si hteo da kažeš. Ali ako odeš negde da vežbaš po klizavom asfaltu, ili čak snegu, zašto da ne - sigurno ćeš se bolje snaći kasnije u takvim uslovima nego da te prvi put iznenade negde na putu. Nije mi strana vožnja po snegu van puta, ali uvek se iznenadim koliko se sve to brzo zaboravi. Skoro sam malo vozio po snegu i opet ista priča - kao da nisam nikad ranije. Zato i preporučujem da kad se ukaže prilika, u relativno kontrolisanim uslovima , odeš i probaš takve uslove(neki put koji se retko koristi, ne čisti itd.) Pa ćeš imati bolju predstavu šta te možda očekuje. Naravno, nikako sam, obavezno sa nekim. Pozdrav i svako dobro. @živke slažem se sa tvojim stavom da ciljano treba otići i u kontrolisanim i realnim uslovima vježbati vožnju po snijegu, ledu itd. kako bi se steklo iskustvo za vožnju u takvim uslovima. Podržavam svaku akciju u tom smislu. Kolega je naveo da zbog sopstvenog neiskustva pita za savjet da li da ide iz CG u Novi Sad u zimskim uslovima. Po meni to nije prilika za kontrolisano i bezbjedno sticanje iskustva. Time sam se vodio prilikom pisanja mog prethodnog posta. Promenio Novembar 27 član Guliver 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PelePzs 5 Napisano Nedelja u 15:28 U prolazu, 3 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Zna li neko koliko iznosi putarina automobilom, autoputem, u jednom pravcu od Novog Sada do Zlatibora? Hvala unapred. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 640 Napisano Nedelja u 18:57 Svrati ponekad, 395 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Ako nije bas neki kijamet, sto da ne. Najbolje poznajes sebe, nema veze sto si pocetnik. Pogledaj prognozu temperatura za gradove kroz koje ides, dnevna lako moze biti od 5-10C, sto je super. Jos ako prespavas na pola puta, super, ili cak dva spavanja. I najbitnije da su gume dobre. Idealno neke M+S gume, i nemas brige, sa letnjim gumama je dosta opasnije po hladnom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
skovacijer 8 Napisano Utorak u 21:21 U prolazu, 5 postova Lokacija: Crna Gora Motocikl: Benelli TRK 502 Prijavi odgovor kao problematičan NIsam jos vozao neke duze voznje po CG jer vremena nemam, tako da vozim po lokalu uglavnom. Ali grijaci pomazu i iznenadjen sam sto rade dobro iako su sa AliEx, testirah i kisnu jaknu i pantalone sa AliEx i ostah suv. Sad obaveze da rijesim pa prema sjeveru po malo na voznjice.. Gume stavio Dunlop Mutant. Posto rade magistralu TV-BD mogu reci da osjetim razliku po soderu kad vozim i bolje su od Angel GT 2. Za asfalt nisam jos siguran.... Ako koga zanima mogu poslat linkove grijaca i kako sam to povezao .... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17025 Napisano Utorak u 22:03 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3647 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan On 11/19/2024 at 10:48 PM, skovacijer said: Pozdrav Posto dolazim kuci u Decembru i vjerovatno ostajem do marta nemam drugog izbora nego voziti zimi. Vasa misljenja, savjeti i ostalo mi treba za sledeci plan: Ukoliko oko 10.januara 2025 vrijeme i prognoza budu povoljnje krenuo bih na put do NS-a iz CG. Bez neke prevelike zurbe i gledao bih da vozim po danu. Uz put negdje naci smjestaj za noc pa kako god bude. Opremu imam svu kao i vuneni ves. Postavicu grijace rucica i guzice. Gume svakako moram da mijenjam i razmisljam o Dunlop Mutant (sve po internetu sto sam nasao zvuce kao idealne). Krenuti na putovanje ili ne? Imam prilično iskustvo u zimskoj vožnji i tu uglavnom nema zadovoljstva. Nije uopšte problem u smrzavanju vozača (i uz prosečnu opremu može da se vozi po hladnom vremenu), ali gume po hladnom vremenu neuporedivo slabije "drže", a u slučaju nailaska na led ili utabani sneg pad je gotovo zagarantovan. Ukoliko te na putu uhvate snežne padavine, sneg se lepi na vizir kacige, vizir se magli (čak i sa pin-lokom), a ukoliko otvoriš vizir sneg uleće u oči. Ukoliko te još uhvati i noć, "zabava" je još žešća. U svežem snegu vozila naprave "kolotrag" i ako moraš da izađeš sa te utabane putanje vrlo često točkovi motora ostanu na toj stazi, a ti završiš negde u snegu (u strani na koju si hteo da okreneš). Ako ti baš nije nužno ne čačkaj mečku (osim ako vreme ne bude baš izuzetno povoljno i bez najave za pogoršanje). 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...