Jump to content

Moto Zajednica

RAZVOJ MOTO INDUSTRIJE

Recommended Posts

• Drug član, 1592 postova
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Ovdje ima dosta korisnih i nadasve prakticnih informacija.

Ja mogu da se ukljucim u raspravu, ali samo sto se teorije tice.

Kao i svaka teorija ima puno teksta, nekome mozda bude i korisno.

Evo mog doprinosa:

Covjek koji se zove Dave Karlotski kaze: ,,Auti nam lazu i govore da smo sigurni, mocni i snazni. Ventilatori klimatizacijskog sustava mrmljaju lazna obecanja i sapcu “Spavaj, spavaj”. Motocikli nam pričaju o korisnijoj stvari; Mali smo i ranjivi i vjerojatno se krecemo prebrzo za naše sposobnosti, ali to nije razlog da ne uzivamo u svakoj minuti vožnje.''

A kako je sve pocelo. Probacu to hronoloski po godinama da slozim.

Godina 1867

Prvi motocikl. Konstruktor tog vozila bio je Amerikanac Sylvester Howard Roper. Motocikl je bio pogonjen motorom na paru.

404.jpg

Godina 1885

Napravljen motocikl koji je imao ugradjen motor sa unutrasnjim sagorevanjem. Jedan cilindar, drveni ram. Konstruktor Gottlieb Diamler

404.jpg

Godina 1892

Treci motocikl u istoriji je zaista nesto posebno. Imao je pet cilindara u tzv. ,,zvjezdastom,, rasporedu koji je siru primjenu imao kod aviona. Motor je bio pricvrcen direkno na zadnj tocak. Motocikl se zvao Millet.

404.jpg

Godina 1894

Hildebrand&Wolfmueller iz Njemacke pokrenuli prvu serijsku proizvodnju motocikala.

Motocikl je imao dva cilindra i bio je hladjen vodom

1894hildebrandwolfmuellerax8rh6.gif

Godina 1895

DeDion-Buton iz Francuske je napravio prvi specijalizovani motor za motocikle. Njihovi motori se ugradjuju u tadasnje motocikle.

404.jpg

Godina 1898

Te godine pocela prva masovna proizvodnja motocikla. Za to je zasluzna Americka firma Orient-Aster, za pogonski motor koristi kopiju De Diona-Butona

404.jpg

Godina 1899

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala: MATCHLESS - Engleska (prestala 1966), VICTORIA - Njemacka (prestala 1966), PEUGEOT - Francuska

Godina 1900

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala:NSU - Njemacka (prestala 1963)

Godina 1901

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala:INDIAN - Sjedinjene Americke Drzave (prestao 1953), FN – Belgija (ugasena 1965), ROYAL ENFIELD - Engleska (prizvodnja premestena u Indiju)

Godina 1902

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala:ARIEL - Engleska (prestala 1953), NORTON - Engleska

Godina 1903

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala: PUCH - Austrija (prestala 1987), HARLEY DAVIDSON - Sjedinjene Americke Drzave, TRIUMPH - Engleska

Godina 1905

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala: BSA - Engleska (prestala 1973)

FN izbacuje na trziste prvi redni cetvorocilindricni (R4) motor, uzduzno postavljen.

Godina 1906

Opet FN, ovog puta prenos ramenom.

Godina 1907

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala:DOUGLAS - Engleska (prestala 1957), ZENTH - Engleska (prestala 1949)

Godina 1909

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala:AJS - Engleska (prestala 1974), GILERA - Italija

Godina 1912

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala:SUNBEAM - Engleska (prestala 1957)

Godina 1919

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala:BROUGH-SUPERIOR - Engleska (prestala 1940), DKW - Njemacka (prestala 1970)

Godina 1921

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala: MEGOLA -Njemacka (ugasena 1925), ZUNDAPP - Njemacka (ugasena 1984), BENELLI – Italija, BMW – Njemacka, MOTO GUZZI - Italija

Megola se pojavljuje sa pogonom na prednji tocak. Ako siroko posmatramo pojam skutera onda za Megolu mozemo reci da je prvi skuter. U dosta literature sam naisao takav podatak. Ja licno mislim da je u to vrijeme to samo bilo poigravanje sa dizajnom.

g68iN_6941fa0wt8.jpg

Godina 1923

Neka ceska fabrika, nije mi poznato koja, ugradjuje elektricni starter.

Godina 1925

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala: BOHMERLAND - Cehoslovacka (ugasena 1940)

Bohmerland ugradjuje prvi aluminijske felge, cak i patetntira taj izum. Koliko je meni poznato to je ujedno i jedini motocik predvidjen za troje: vozac, iza njega suvozac, iza jos jedan suvozac. BMW, prvi ugradjuje kompresor tipa ,,Zoller''.

bC9gU_bohmerland1927rx0ag6.jpg

Godina 1927

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala: BD-PRAHA – Cehoslovacka (ugasena 1929), MAJESTIC – Francuska (ugasena 1934), VINCENT-HRD - Engleska (ugasena 1955)

BD-Praga se pojavljuje sa motorom koji ima DOHC cilindarsku glavu (39 godina prije Honde)

Godina 1929

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala: JAWA – Cehoslovacka

Godina 1930

Majestic 350, prvi potpuno oklopljen motocikl.

1930p168em0.gif

Godina 1932

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala:CZ - Cehoslovacka (prestala 1993)

Godina 1935

BMW K12, prvi ugradjeni teleskopski amortizer.

Godina 1936

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala:CUSHMANN – Sjedinjene Americke Drzave (prestala 1965)

Vincent-HRD na svojim modelima prvi ugradjuje nozni mjenjac i bocni nogar.

Godina 1945

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala: MZ – Njemacka, URAL - Sovjetski Savez

Godina 1946

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala: DUCATI – Italija, MV AGUSTA – Italija, PIAGGIO – Italija, MOTO MORINI - Italija

prva Piaggio Vespa

aHVPM_image2557ab9wl2.jpg

Godina 1947

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala: LAMBERTTA - Italija (prestala 1971), HONDA - Japan

Godina 1948

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala: BETA – Italija

Vincent-HRD ponovo prvi, ovoga puta motor je sastavni dio rama, (sira primjena dek od sredine osamdesetih na ostalim motociklima). Prvi ugradjuju filtere za ulje i gorivo, takodje jedna od prakticnih novina je i podesavanje polozaja komandi i prave tzv. punjeno sjediste. Posto su imali ugradjene V2 motore stavljaju dva karburatora, za svaki cilindar posebno, opet prvi.

Godina 1949

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala: LAVERDA - Italija

Godina 1952

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala: SUZUKI - Japan

Godina 1953

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala:KTM – Austrija, YAMAHA - Japan

Godina 1954

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala:TOMOS - Jugoslavija (Ex-YU – Slovenija)

Vincent-HRD Black Knight, prvi model sa kompletnom zastitom od vjetra, zastita je napravljena od pleksiglasa. Sa tim modelom rodjena je i nova klasa vozila: Sport-touring.

2Jc3V_knight1lu2yx9.jpg

Godina 1960

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala: KAWASAKI - Japan

Godina 1966

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala: ITALJET - Italija

Godina 1967

Norton Commando, motor, mjenjac i zadnja viljuska vezani sa okvirom preko elasticnih nosaca (silent blokovi)

zdOXM_527faa00ts1.jpg

Godina 1968

Ducati 3D, desmo sistem upravljanja ventilima.

Godina 1973

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala: APRILIA – Italija, BIMOTA – Italija

Godina 1974

Honda Gold Wing, serijski cetvorotakni motor sa vodenim hladjenjem, disk kocnice na oba tocka.

pgeuJ_honda20gold20wing20201975ed1.jpg

Godina 1978

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala: CAGIVA - Italija

Godina 1981

Kawasaki GPZ 550, monoamortizer.

6usB1_gpz550de2.jpg

Godina 1984

Suzuki GSX-R 750, sportski motocikl homologiran za redovan saobracaj, aluminijski ram. Zacetnik klase super sport.

lGwY8_1985gsxr750wbside520rq3.jpg

Godina 1985

Honda Helix 250, zacetnik klase maksi-skutera.

YLh6k_86cn250la6ry6.jpg

Godina 1987

Fabrike koje su pocele prizvodnju motocikala:BUELL - Sjedinjene Americke Drzave

Godina 1988

BMW serija K, ABS kocnice

Godina 1993

Aprilia Scarabeo 50, zacetnik klase skutera sa velikim tockovima

s7O2A_93scara50pq9an2.jpg

Godina 2004

Yamaha WR 450F 2-Trac Rallye, pogon na oba tocka. IRC Tire prva zimska guma.

fa5zH_wr450f01qp0.jpg

Godina 2005

Honda Gold Wing, vazdusni jastuk (Air Beg)

Godina 2006

Piaggio MP3, naprijed dva tocka.

TbdkU_mp3tn8rd4.jpg

Ne znam koja je tacno godina u pitanju:

Americka firma CUSHMANN u saradnji sa firmom Salsbury konstruišu Continuously Variable Transmission skracenica CVT (Variomat po naski)

Prvi dvotockas sa CVT prenosom je bio Cushman Eagle

Aijr5_57eaglexh5ss4.jpg

Postoji jos mnogo toga sto ovdje nije receno kao naprimjer kada su na motociklima primjenjene sledece komponente:

- elektronsko ubrizgavanje

- disk kocnice

- amortizer volana

- brzinometar

- motocikl pogonjen elektromotorom

Kada su pocele da se prodaju odredjene klase:

- putni enduro

- supermoto

- Custom

- AVT

Ovdje sam nabrojao kada se sto pojavilo u komercijalnoj upotrebi, odnosno kada su to mogli sebi da priuste obicni smrtnici sa dovoljno novca.

Neka rjesenja su se mnogo prije pojavila na trkackoj stazi.

SVAKO JE DOBRODOSAO DA POPUNI PRAZNINE U OVOM TEKSTU

Eto, ja se raspisao...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 894 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650 '10; Kawasaki KZ 440 LTD '82 & '83

Odlican tekst! Samo me zanima kako li je bilo prvom bajkeru sa onolikom furunom pod repom? :lol::lol::lol: I gde li je drzao gorivo? Verovatno u dzaku na ledjima...

Pronasao sam podatak za supermoto.

To je najmladja kategorija dvotockasa.

Nastala je u Francuskoj gdje se lokalnim tipovima nije svidjala okretnost klasicnog streetfightera.

Oni u svojoj reziji prepravljaju enduro motocikle u supermoto ne bi li dobili idealno gradsko vozilo.

Na velikoim Pariskim parkiralistima su isprobavali okretnost.

KTM je prvi shvatio prednosti takve koncepcije i 1998 godine svjetlo dana je ugledao prvi serijski supermoto

KTM 620 LC4 Super Competition

404.jpg

• Drug član, 1249 postova
  • Motocikl: nekakvo motokros sokocalo

ove supermoto mashine su ZLO mici prije bi vozio hayabusu nego ovo chudo ,a mislim da ova info za mz nije bash pretachna jer kolko znam ima 100 godina da mz postoji i da je od samog pocetka pravljena motora u industriji al mislim shtaznam ispravte me ako greshim tako je bar pisalo kod brace hrvata kod testova novih modela

• Drug član, 1249 postova
  • Motocikl: nekakvo motokros sokocalo

www.muz.de 1906 su poceli zanima me dal ima u serbiji neko ko uvozi mz-e ovaj 100super traveler je od sad moj cilj za kupiti

Sto se MZ, odnosno MuZ tice on jeste osnovan 1945, i vjerovatno nikad ne bi bio osnovan da nije bilo blokovske podjele Evrope.

MZ je osnovan na ostacima fabrike DKW u gradu Zschopau (ne znam kako se izgovara),

dok je DKW prebacen u Ingolstadt, Zapadna Njemacka, 1949 godine.

DKW je osnovana 1919 godine, i poneki uzimaju tu godinu kao godinu osnivanja MuZa, sa cime se ja ne bih slozio.

Cinjenica je da MuZ i dan danas postoji, dok je DKW ugasen negdje sedamdesetih godina.

2 Sparco

i na sajtu koji si prilozio slaze se sa mojom pricom.

DKW osnovana 1918, pocetak proizvodnje motora 1919.

Obratni paznju da se svuda pominje DKW, na sajtu imas i izgled fabrike poslije rata u Zschopau gdje je osnovan MZ.

Slobodan prevod onoga sto pise na sajtu:

1906: Danac Jörgen Skafte Rasmussen u Zschopau kupuje praznu fabriku tekstila.

1907: osnovana firma ,,Rasmussen & Ernst'' koja je pravila motore i ostalu pratecu opremu za automobile.

1912: fabrika mjenja ime u ,,Zschopauer Maschinenfabrik J.S. Rasmussen''

1917: zbog I svjetskog rata bili su prinudjeni da se specijalizuji, mjenjaju ime u ,,Dampf Kraft Wagen'' (DKW) sto bi znacilo vozila sa pogonom na paru.

i tako dalje

1919: dvotaktni motor za motocikl

1921: prvi dvotockas

u predhodnom postu sam ukratko objasnio kako je doslo do MZ-a.

Nadam se da su ovim postom otklonjene neke nedoumice oko MZ-a.

• Vlasnik sajta, 5375 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Bravo, drugar! Svaka cast :)

Cim ugrabim nesto slobodnog vremena, okacicu ovaj tekst na sajt... Naravno, ako se slazes ;)

Jedna bitna komponenta u razvoju moto industrije je i kaciga.

KACIGA

T.E. Lawrence heroj koga mnogi znaju kao "Lawrence of Arabia" volio je motocikle. U svojoj kolekciji imao je i cuveni BROUGH-SUPERIOR

lawrenceofarabiagifpw7gt9.gif

Lawrence je i pao vozeci Brough-Superior, kada je doveden je u bolnicu bio je u komi.

Bio je to 13 Maj 1935 godine, poslije pet dana kome Britanski heroj je preminuo.

U bolnici gdje je lecen Lawrence bio je mladi neurohirurg Hugh Cairns koji je tragicno nastradao 1952 godine.

H7zyX_cairnshughqw9.jpg upravo mu je povreda heroja iz prvog svjetskog rata

posluzila za povod da se posvjeti raznim povredama glave.

Godine 1941 u ,,British Medical Journal'' Britanskom medicinskom casopisu izneo je neka zapazanja kao sto su:

2279 motociklista i njihovih saputnika su poginula u saobracajnim udesima u prvih 21 mjeseci rata. Ono sto je zajednicko za sve smrti su povrede glave.

Dotakao se i povredama onih koji su imali slemove, takvih je bilo samo sedam, ali nisu imali smrtni ishod.

Ocito je bilo smanjenje smrtnih slucajeva kada je Britanska vojska propisala obavezno nosenje slemova za vojnike na motociklima.

Poslije rata i iskustva sa vojnim motociklima Hugh Cairns je zakljucio:

,,Iz ovog iskustva ne moze biti ni malo sumnje da bi sljem i civilnom motociklisti kao standardna oprema znacila mnogo u spasavanju zivota, radnog vremena i vremena provedenog u bolnici''

Njegova studija ce kasnije Britanskim zakonodavcima posluziti kao osnov za donosenje zakona o obaveznom nosenju kacige.

Kacige su se razvijale i postajale sve sigurnije i sigurnije.

Postavljalo se pitanje da li treba zakonski obavezati vozace i suvozace motocikla da nose kacige

ili da to bude prepusteno njihovoj (ne)odgovornosti,

odnosno da li je propisivanje obaveze nosenja kacige zadiranje u ljudska prava.

Cinjenica je da gdje je obaveza ima manje smrtnih slucajeva.

Poslije Britanije i sve ostale drzave propisivale su obavezno nosenje kacige.

No opet gledamo emisije poput ,,OCC'' i vidimo da se vozi bez kacige.

Colorado je jedina drzava u USA koja dozvoljava voznu bez kacige (ljudska prava).

Ako ima neko iz USA neka potvrdi - ispravi.

Danas imamo nekoliko tipova motociklistickih kaciga

integralne

s0DVg_0084314200024215x215uu5.jpg

jet kacige, lice i brada nezasticeni, poneke imaju vizir

r5rah_ergonjetevo1nerosoftdh6.jpg

,,flip-open'' kacige, kombinacija gore dvije opisane kacige

sLmol_204670lsr6.jpg

enduro, kros kaciga, za terene, u kombinaciji sa naocarima jer nemaju vizire

tntopv30020graphic20da2tm6.gif

i ovakve kacige cija mi funkcija nije bas jasna

vTg17_motorcycle20helmet239ja2.jpg

Smrt jednog heroja je uticala na sve ovo...

Da ispravim jedno gresku, napisao sam da je Vincet-HRD prvi motocikl sa noznim mjenjacem, ipak je to bio Scott i to skoro dvadeset godina prije Vinceta.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja