NORMAN 6 Napisano Januar 23, 2009 U prolazu, 11 postova Lokacija: Makedonija Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav svima na pocetku,a sada evo u cemu je problem.Pre godinu dana motor mi je ostao bez ulja u voznji,ali nije blokirao.Posle kad sam dodao ulje pocelo je lagano lupanje koje dolazi iz masine.Kada sam rastavio motor nije bilo ostecenja na lezaje na radilici niti na lezajeve na bregastu osovinu u glavi motora,klip i cilindar u redu,pumpa za ulje nije bila istrosena pa sam sve lepo sastavio.Rad motora je bio bolji ,smanjio se zvuk lupanje iz masine ali nije kako treba da bude.Posumnjao sam da pumpa za ulje mozda ne drzi dovoljan pritisak ulja,pa sam izmerio ali pritisak je bio ispod pola BAR-a (1 atmosfere) cak i na 3000 o/min.Pritisak ulja sam merio na malom strafu na poklopcu uljnog filtera sto mislim da je glavna magistrala za ulje prema glavi motora.Kako u owner manualu pise da pritisak treba da bude 13kPa ili 0,13kg/sm2 na 1300o/min nije mi jasno dali je pritisak o,5 Bar dovoljan. ???Ne znam dali da promenim pumpu ili je nesto drugo problem.Dali je moguce da zvuk dolazi iz lezaje na osovinu za ponistavanje vibracija ::)Ako je neko imao slican problem svaki savet je dobrodosao. Moramo da se spremimo prolece stizeeee ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 547 Napisano Januar 23, 2009 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ja mislim da su tebi stradali lezajevi na radilici bez obzira sto ti nisi nista video i pitanje je u kakvom su stanju kanali u radilici kroz koje cirkulise ulje (ako ih ima tvoj motor) . Ovo sam napisao iz nekog mog iskustva do sad jer i kad se nevidi luft na radilici motor zna da lupa kad radi . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stronser 16 Napisano Januar 23, 2009 Svrati ponekad, 303 postova Lokacija: Dobanovci Prijavi odgovor kao problematičan Ja mislim da su tebi stradali lezajevi na radilici bez obzira sto ti nisi nista video i pitanje je u kakvom su stanju kanali u radilici kroz koje cirkulise ulje (ako ih ima tvoj motor) . Ovo sam napisao iz nekog mog iskustva do sad jer i kad se nevidi luft na radilici motor zna da lupa kad radi . Njegov motor ima obicne kuglicne lezajeve na radilici i u klipnjaci tvrde rolnice u kavezu. Podmazivanje se vrsi kroz desni polutku radilice tj kroz desnu osovinu do velike pesnice klipnjace jednim vodom ulja a drugi vod je do lezista bregaste u glavi. pre bih rekao da se cuje ili u maloj pesnici koja nema nikakav lezaj kao i vecina drugih enduro motora, ili je zvuk proizvod nekog kuckanja bregaste, ili mozzda cak i klip kucka ukoliko se potrosio ili klip ili cilindar. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
NORMAN 6 Napisano Januar 23, 2009 U prolazu, 11 postova Lokacija: Makedonija Prijavi odgovor kao problematičan Lezajevi na radilici su kuglicni i nemaju ostecenja (lufta),a ni lezajevi u maloj i velikoj pesnici nisu osteceni .Opet cu ga rastaviti ovih dana pa cemo videti. :-X Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 547 Napisano Januar 23, 2009 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan ako moze i slikaj da vidimo , uaput sa zatvaranjem saad bar nemoras da zuris bolje da je spreman za sezonu . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Mracni 196 Napisano Januar 24, 2009 Zainteresovan, 845 postova Lokacija: Niksic Motocikl: KTM 990 Adv, KTM 350 Freeride Prijavi odgovor kao problematičan kako si ostao bez ulja? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
NORMAN 6 Napisano Januar 25, 2009 U prolazu, 11 postova Lokacija: Makedonija Prijavi odgovor kao problematičan kako si ostao bez ulja? Posle relativno lakog pada,ostecena dovodna magistrala za ulje ispod motora, pa je ulje polako iscurelo,posto sam imao kacigu nisam primetio dok nije bilo prekasno da se promenio zvuk masine.Nije cudo sto je poceo da pomalo lupa,cudno je sto nije zaribao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Raša 54 Napisano Januar 25, 2009 Drug član, 1854 postova Lokacija: NBG Prijavi odgovor kao problematičan pa jel ne gledaš lampisu za ulje? jebem ti jamahu, ne skidam pogled sa nje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jamana 43 Napisano Januar 25, 2009 Svrati ponekad, 434 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Cagiva Canyon Jamana 600 TT Prijavi odgovor kao problematičan Tesko je to provaliti ako su sve mere kako kazes ok i ako nigde nema lufta.Mozes li da provalis odakle dolazi lupkanje ili bar po ucestanosti kuckanja na slabom leru?A da mu izmenjas "sumnjive" delove,karike,lezajeve,...Kad si ga vec otvorio? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
revolution 52 Napisano Januar 25, 2009 Drug član, 1261 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan pa jel ne gledaš lampisu za ulje? jebem ti jamahu, ne skidam pogled sa nje. I bre RAŠO, jeste da jamaha ima lampicu za nivo a ne za pritisak, ali meni je to normalnije. Kad upali lampu od pritiska ulja onda je već kasno, motor je već prolupao. Dakle prvo prolupa pa onda upali lampu (tek tada mu padne pritisak ulja). XT je mrcina, i podnosi gomilu sranje bez posledica. Predpostavljam da verovatno nije ni ovaj put ništa, već je neki propust u pregledanju mašine. Možda je regulator pritiska zaglavio, možda neka gumica nije stavljena na magistaralu, možda je siti uljne pumpe prljavo, a možda je i uljna pumpa zveknula... ??? ??? ??? ??? ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stronser 16 Napisano Januar 25, 2009 Svrati ponekad, 303 postova Lokacija: Dobanovci Prijavi odgovor kao problematičan pa jel ne gledaš lampisu za ulje? jebem ti jamahu, ne skidam pogled sa nje. I bre RAŠO, jeste da jamaha ima lampicu za nivo a ne za pritisak, ali meni je to normalnije. Kad upali lampu od pritiska ulja onda je već kasno, motor je već prolupao. Dakle prvo prolupa pa onda upali lampu (tek tada mu padne pritisak ulja). XT je mrcina, i podnosi gomilu sranje bez posledica. Predpostavljam da verovatno nije ni ovaj put ništa, već je neki propust u pregledanju mašine. Možda je regulator pritiska zaglavio, možda neka gumica nije stavljena na magistaralu, možda je siti uljne pumpe prljavo, a možda je i uljna pumpa zveknula... ??? ??? ??? ??? ??? XT nema nivo merac ulja ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Raša 54 Napisano Januar 26, 2009 Drug član, 1854 postova Lokacija: NBG Prijavi odgovor kao problematičan pa jel ne gledaš lampisu za ulje? jebem ti jamahu, ne skidam pogled sa nje. I bre RAŠO, jeste da jamaha ima lampicu za nivo a ne za pritisak, ali meni je to normalnije. Kad upali lampu od pritiska ulja onda je već kasno, motor je već prolupao. Dakle prvo prolupa pa onda upali lampu (tek tada mu padne pritisak ulja). ma kad god vidim da sija meni se srce stegne ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
NORMAN 6 Napisano Januar 26, 2009 U prolazu, 11 postova Lokacija: Makedonija Prijavi odgovor kao problematičan pa jel ne gledaš lampisu za ulje? jebem ti jamahu, ne skidam pogled sa nje. lampica za ulje se ne pali cak i kad motor ostane (bez) sa malo ulja ???a posle je prekasno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Raša 54 Napisano Januar 26, 2009 Drug član, 1854 postova Lokacija: NBG Prijavi odgovor kao problematičan mislio sam da ima lampicu za nivo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
NORMAN 6 Napisano Februar 2, 2009 U prolazu, 11 postova Lokacija: Makedonija Prijavi odgovor kao problematičan Писао сам раније да чу опет да раставим мотор,па да закључим ову тему и кажем шта је било. Кад сам поново раставио мотор испало је да је клип напрснут са стране.Цилиндар је био мало оштечен (две линије уздужно) али није показивао знаке нормалног трошења па је остао исти.Променио сам лежајеве на радилици и клип и све саставио.Испало је да проблем није био са притиском уља,него је сигурно због прегревања напукнуо клип па је то лупало.Сад је све у реду мотор одлично ради спреман је за сезону. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jamana 43 Napisano Februar 2, 2009 Svrati ponekad, 434 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Cagiva Canyon Jamana 600 TT Prijavi odgovor kao problematičan Писао сам раније да чу опет да раставим мотор,па да закључим ову тему и кажем шта је било. Кад сам поново раставио мотор испало је да је клип напрснут са стране.Цилиндар је био мало оштечен (две линије уздужно) али није показивао знаке нормалног трошења па је остао исти.Променио сам лежајеве на радилици и клип и све саставио.Испало је да проблем није био са притиском уља,него је сигурно због прегревања напукнуо клип па је то лупало.Сад је све у реду мотор одлично ради спреман је за сезону. Eto,sad opet moras da ga razradjujes! Posalji neku sliku da vidim kako taj motor stoji na Canyonu. ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
NORMAN 6 Napisano Februar 2, 2009 U prolazu, 11 postova Lokacija: Makedonija Prijavi odgovor kao problematičan Писао сам раније да чу опет да раставим мотор,па да закључим ову тему и кажем шта је било. Кад сам поново раставио мотор испало је да је клип напрснут са стране.Цилиндар је био мало оштечен (две линије уздужно) али није показивао знаке нормалног трошења па је остао исти.Променио сам лежајеве на радилици и клип и све саставио.Испало је да проблем није био са притиском уља,него је сигурно због прегревања напукнуо клип па је то лупало.Сад је све у реду мотор одлично ради спреман је за сезону. Eto,sad opet moras da ga razradjujes! Posalji neku sliku da vidim kako taj motor stoji na Canyonu. ;D [Имам слике само нисам све провалио како да поставим на форуму ... ] Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 547 Napisano Februar 2, 2009 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan za postavljanje slika je lako imas u nekom podforumu odama na pocetku istog remu o tome a unutra su kolege sve postavile naslikano tako da i neko ko nezna engleski kao ja moze da sluzi sa tim drago mi je da motor sad radi kako treba sad ga polako opet razradi malo i dru put pazi cim ti je nesto sumljivo stani i pogledaj oko njega. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stronser 16 Napisano Februar 2, 2009 Svrati ponekad, 303 postova Lokacija: Dobanovci Prijavi odgovor kao problematičan Ja mislim da su tebi stradali lezajevi na radilici bez obzira sto ti nisi nista video i pitanje je u kakvom su stanju kanali u radilici kroz koje cirkulise ulje (ako ih ima tvoj motor) . Ovo sam napisao iz nekog mog iskustva do sad jer i kad se nevidi luft na radilici motor zna da lupa kad radi . Njegov motor ima obicne kuglicne lezajeve na radilici i u klipnjaci tvrde rolnice u kavezu. Podmazivanje se vrsi kroz desni polutku radilice tj kroz desnu osovinu do velike pesnice klipnjace jednim vodom ulja a drugi vod je do lezista bregaste u glavi. pre bih rekao da se cuje ili u maloj pesnici koja nema nikakav lezaj kao i vecina drugih enduro motora, ili je zvuk proizvod nekog kuckanja bregaste, ili mozzda cak i klip kucka ukoliko se potrosio ili klip ili cilindar. Sta u zadnja dva reda pise ?! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KTM+A 547 Napisano Februar 2, 2009 Drug član, 1359 postova Prijavi odgovor kao problematičan najbolji majstor je Majstor Zivota ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
NORMAN 6 Napisano Februar 3, 2009 U prolazu, 11 postova Lokacija: Makedonija Prijavi odgovor kao problematičan najbolji majstor je Majstor Zivota ;D Tacna dijagnoza je najbitnija na putu resenja svakog problema. Tek kada sam lagere oprao benzinom o pogledao pazljivo u kanal po kojem klize kuglice primetio sam ostecenja lagera, a klip je bio vise od spreman da ide u penziju. HVALA na savetima i pomoci Majstor Zivota,Zaochen,Yamana . Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
NORMAN 6 Napisano Februar 3, 2009 U prolazu, 11 postova Lokacija: Makedonija Prijavi odgovor kao problematičan Da probam da postavim nekoliko slika Na slici se vidi ostecenje klipa i cilindra i to je to. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...