Mali Ika 209 Napisano April 18, 2023 Svrati ponekad, 227 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Ninja 250r '08 Prijavi odgovor kao problematičan Zdravo svima, imam par pitanja koja se ticu moje mladje sestre. Ona u septembru puni 18 godina i samim tim nikada nije ucestvovala u saobracaju. Ona je pre par meseci upisala auto skolu i upisala je dve kategorije odjednom, A1 i B. Od te dve bira koju kategoriju ce prvo da polaze, a za drugu joj vazi teorija pa ce kad polozi jednu moci da krene na prakticnu obuku iz druge. Tacnije, teoriju za obe kategorije je zavrsila odjednom, a obuku ce posebno jednu za drugom. Mene zanima sta je pametnije, da zavrsava prvo A1 da bi izbegla besmislen zakon da vozi sa nekim ko ima dozvolu 5 godina do isteka probne dozvole, odnosno do 21 godine (ispravite me ako gresim, ali sam cuo obe strane, i da ce smeti sama posle 18 i da nece smeti sve do isteka probne), ili da ipak polaze za B jer nema nikakvo iskustvo u saobracaju a auto je ipak dosta bezbedniji. Druga mana kod zavrsavanja B kategorije je to sto ne bi imala sa kim da vozi, jer ja tek u oktobru punim 5tu godinu vozacke, a tata nam radi do oktobra u inostranstvu, pa bi joj vozacka bukvalno bila beskorisna do oktobra (odnosno septembra ako moze vec sa 18 sama da vozi). Postoji i opcija da ceka za polaganje do septembra, kada puni 18 pa bi onda mogla sama da vozi, ali ona je veoma nestrpljiva i jedva ceka da postane deo Beogradskog saobracaja (verujem da ce je brzo proci euforija u beogradskim guzvama). Takodje, prednost A1 kategorije je to sto bi odlazak u skolu, fakultet/posao bio dosta laksi jer ne bi imala problem sa parkingom, a i guzve se lakse proguraju . Ako se ipak odlucimo za A1, sta onda? Skuter ili motor? Po mom misljenju, motori su bezbedniji u saobracaju jer su uocljiviji i stabilniji, dok su skuteri generalno laksi, i za odrzavanje a i po gabaritima (ovo je isto bitno obzirom na to da je ona visoka 160 sa 55kg), ako skuter da li 50cc ili 125cc itd. Generalno mi trebaju preporuke za A1 vozilo da bih znao sta da gledam. U auto skoli ce se uciti na Suzukiju dr125 ali njega je tesko naci, pa bi nesto slicnih gabarita bilo odlicno. Do sada sam gledao Sprint Pulser, Sprint Trek, Keeway rkw i Keeway speed. Pulser mi se cini kao najbolji jer su enduro motori poznati po svojoj lakoci upravljanja. Od skutera sam gledao manje vise sve na sta sam naisao, i 50cc i 125cc, ali svakako sam otvoren za sve preporuke i iskustva. Tako da ljudi, pucajte, svaki savet je dobrodosao! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Borkosan 623 Napisano April 18, 2023 Zainteresovan, 504 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Voge 300 Rally Prijavi odgovor kao problematičan Prenecu svoje, tj iskustvo mog sina, isto je upisao dve kategorije odjednom, A1 i B. Polagao najpre za A1, pa posle za B. Doduse morao je da polaze dva puta testove, samo je teorijska obuka i prva pomoc bila zajednucka za obe kategorije pa to nike morao dva puta. Polozio u razmaku od 7-8 meseci obe kateogorije. Do prakticne obuke za B je motor presao par hiljada km uglavnom po gradu i to mi je mnogo znacilo za B da stekne osecaj za saibracaj pa je posle polaganja bio prilicno siguran i voznji automobila.A za motor smo uzeli skuter 125 ccm, u toj kategoriji za gradske borbe je neprikosnoven. Dovoljno brz, nema saltanja, gepek, kofer itd.Nadam se da sam pomogao.Sent from my iPhone using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mali Ika 209 Napisano April 18, 2023 Svrati ponekad, 227 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Ninja 250r '08 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, Borkosan je napisao: Prenecu svoje, tj iskustvo mog sina, isto je upisao dve kategorije odjednom, A1 i B. Polagao najpre za A1, pa posle za B. Doduse morao je da polaze dva puta testove, samo je teorijska obuka i prva pomoc bila zajednucka za obe kategorije pa to nike morao dva puta. Polozio u razmaku od 7-8 meseci obe kateogorije. Do prakticne obuke za B je motor presao par hiljada km uglavnom po gradu i to mi je mnogo znacilo za B da stekne osecaj za saibracaj pa je posle polaganja bio prilicno siguran i voznji automobila. A za motor smo uzeli skuter 125 ccm, u toj kategoriji za gradske borbe je neprikosnoven. Dovoljno brz, nema saltanja, gepek, kofer itd. Nadam se da sam pomogao. Sent from my iPhone using Tapatalk Hvala puno, zanima me samo koji skuter je u pitanju? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mali Ika 209 Napisano April 24, 2023 Svrati ponekad, 227 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Ninja 250r '08 Prijavi odgovor kao problematičan On 18. 4. 2023. at 3:42, Mali Ika je napisao: besmislen zakon da vozi sa nekim ko ima dozvolu 5 godina do isteka probne dozvole, odnosno do 21 godine (ispravite me ako gresim, ali sam cuo obe strane, i da ce smeti sama posle 18 i da nece smeti sve do isteka probne) Da li moze pomoc oko ove sitnice @jasminko VIR Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jasminko VIR 1487 Napisano April 25, 2023 I N S T R U K T O R, 1209 postova Lokacija: Beograd i okolina Motocikl: R 1200 R Prijavi odgovor kao problematičan Probna dozvola trenutno važi 2 godine ili do navršenih 21 godinu. Iz mog iskustva bih uvek preporučio da prvo polaže za B kategoriju i da svoje prve korake u saobraćaju savlada oklopljena u vozilu B kategorije a ne na motociklu gde ja na "izvolite" svim ostalim učesnicima u saobraćaju. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jasminko VIR 1487 Napisano April 25, 2023 I N S T R U K T O R, 1209 postova Lokacija: Beograd i okolina Motocikl: R 1200 R Prijavi odgovor kao problematičan Da se dopunim........ Kad položi, mora da vozi sa licem koji ima vozačku dozvolu minimum 5 godina samo dok ne napuni 18 godina. Nakon 18-tog rođendana može i sama . Ostale zabrane važe i dalje, sve do 21-vog rođendana. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lesorsier 84 Napisano April 25, 2023 U prolazu, 69 postova Lokacija: Beograd Motocikl: FZ8 FAZER, FJR1300 Prijavi odgovor kao problematičan bez iskustva u saobracaju, motorom po beogradu je tezak ruski rulet. uvek je bolje prvo B. Sto se tice odabira motora, uvek je bolje motor nego skuter, al u njenom slucaju ce morati da bude neki bas nizak, da ne bi padala na svakom semaforu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JevtaNS 1905 Napisano April 25, 2023 Drug član, 2874 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan Ako može da završi A kategoriju da vozi ove sezone onda nema mnogo dvoumljenja.B kada se postigne. Izbor po meni skuter sa većim točkom. Kymco Agility 16+125 EURO 3 - Kymco KYMCO.RS 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mali Ika 209 Napisano April 25, 2023 Svrati ponekad, 227 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Ninja 250r '08 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 15 sati, jasminko VIR je napisao: Iz mog iskustva bih uvek preporučio da prvo polaže za B kategoriju i da svoje prve korake u saobraćaju savlada oklopljena u vozilu B kategorije a ne na motociklu gde ja na "izvolite" svim ostalim učesnicima u saobraćaju. Tako i ja razmisljam, ja sam za A2 polozio nakon 3 godine svakodnevne voznje B kategorije, i opet je bio veliki bum kada sam presao na motor. Visok nivo koncentracije i paznje je daleko potrebniji na dva tocka. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mali Ika 209 Napisano April 25, 2023 Svrati ponekad, 227 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Ninja 250r '08 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, lesorsier je napisao: Sto se tice odabira motora, uvek je bolje motor nego skuter, al u njenom slucaju ce morati da bude neki bas nizak, da ne bi padala na svakom semaforu. Da li imas neke preporuke za nize motore? Ja sam gledao Sprint pulser i Keeway speed, ali ih slabo ima negde dovoljno blizu meni da mogu da odem da pogledam motor, i da nije veliki trosak u slucaju da se ne pazari. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mali Ika 209 Napisano April 25, 2023 Svrati ponekad, 227 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Ninja 250r '08 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na predlogu @JevtaNS Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MatorKonj 1531 Napisano Maj 1, 2023 Zainteresovan, 339 postova Lokacija: Mali Pozarevac,Sopot Motocikl: Suzuki GS 500 Prijavi odgovor kao problematičan Beograd je postao teska ludnica za voznju bolje prvo auto da malo stekne osecaj za brzinu da nauci da predvidja ponasanje ucesnika u saobracaju mnogo ce joj kasnije pomoci u voznji motora.Sad skuter ili motor pa ja glasam za motor Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Borkosan 623 Napisano Maj 1, 2023 Zainteresovan, 504 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Voge 300 Rally Prijavi odgovor kao problematičan Hvala puno, zanima me samo koji skuter je u pitanju?Sa zakasnjenjem, Honda PCX 125Sent from my iPhone using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7641 Napisano Maj 2, 2023 (promenjeno) Drug član, 3155 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan On 4/25/2023 at 9:52 PM, JevtaNS said: Ako može da završi A kategoriju da vozi ove sezone onda nema mnogo dvoumljenja.B kada se postigne. Izbor po meni skuter sa većim točkom. Kymco Agility 16+125 EURO 3 - Kymco KYMCO.RS Što se tiče prvog motora, ovaj pravac je najpametniji, i podržavam šta je kolega Jevta napisao, uz lični predlog varijacije te teme, SYM ST200 je po mom skromnom mišljenju najbolji izbor. Ima 169cc, taman to malo da ima više snage uzbdro nizbrdo, možda i malo lepše ubrzava a svakako je Vmax isti. Mali potrošač, pouzdan ko kalašnjikov. Za dilemu auto ili motor tu nisam pametan ni malo. Ako se odluči za motor - obavezno fullface kaciga, čizme i rukavice, uvek. Nemoj da vam prodavačica tamo drobi kako je dobra i jet kaciga za skuter (jednoj sam he8o mamu, kad sam kuma koji je kupio prvi skuter odveo da kupi kacigu pa mu gospođa koja tamo radi rekla da ja nemam pojma i da ja za skuter dovoljno jet kaciga pa to sad uvek napomenem kad neko kupuje skuter) Promenio Maj 2, 2023 član Andrej_Hotstepper 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mali Ika 209 Napisano Maj 2, 2023 Svrati ponekad, 227 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Ninja 250r '08 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 10 sati, Andrej_Hotstepper je napisao: SYM ST200 je po mom skromnom mišljenju najbolji izbor. Ima 169cc Na zalost samo do 125cc moze jer je A1 kategorija u pitanju. Sto se opreme tice kupili smo pre par dana flip-up kacigu i jaknu, rukavice su jos ostale jer je u trenutku kupovine imala duze nokte pa nismo mogli lepo da procenimo potrebnu velicinu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...