Arakis 6200 Napisano Februar 9, 2009 Svakom po zasluzi, 12452 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Već sam to uradio, mislim stavio sam tabelu u vodonepropusnu kesicu i planirao da je okačim ;D, ali sad nije potrebna Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Februar 9, 2009 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan obicno se u 5 poravnjaju obrtometar i brzinometar,, :) nije pravilo ali je obicno tako :) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Neške 30 Napisano Februar 9, 2009 Drug član, 1898 postova Lokacija: Sumadija GM Motocikl: BMW F650 Prijavi odgovor kao problematičan Kod mene je u petoj na 140km/h, 5000rpm Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6200 Napisano April 18, 2009 Svakom po zasluzi, 12452 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Jes' da nisu zimski dani i da me mrzelo da slikam, ali danas sam bio vredan i namontirao i povezao vodonepropusnu utičnicu za 12V sa leve strane instrument-table, dve sirene (preko relea) koje rade zajedno sa originalnom, sviraju za sve pare i svi se sklanjaju ;D i treću stvar - ugradio Osram Najtbrejker halogenu sijalicu u far, a staru ostavio u kofer za rezervu, ne daj bože. Kad sam trubnuo veseloj ekipi na Ušću, pošle su im suze radosnice od sreće ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano April 21, 2009 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Nije tu kraj mojim današnjim akcijama ;D...kupio sam u prodavnici auto-delova dodatno stop-svetlo sa LE Diodama koje mi se baš svidelo, odmah sam zamislio da ga ugradim na Givi-koferčinu od 50+ litara koji imam na TA. Prvo sam otvorio kućište i dobro prelemio sve LE Diode i sproveo kabl za napajanje da ide po sredini a ne sa strane. Zatim sam lepo odmerio gde treba da stoji na koferu i probušio dve rupe za montažu šrafovima i jednu rupicu za prolaz kabla za napajanje. Unutra sam lepo sproveo kabl i sa donje strane kofera probušio rupicu na već predviđenom mestu za to za izlaz kabla. Tu sam zalemio muški činč konektor i napravio sam kabl sa ženskim činčem koji ću da spojim na kabl od stop svetla na TA, samo kad malčice otopli. Znači, akcija još traje... ;D Sad ispade i ja od tebe prepisujem... ;D Super ovo izgleda, mnogo bolje nego moje, samo sto je moje manje nenametljivije i deluje fabricki, sto je u stvari potpuno nebitno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pedja CG 3 Napisano Jul 21, 2011 U prolazu, 29 postova Lokacija: Podgorica, Crna Gora Motocikl: Suzuki GSXR 1000 (2007 - K7) Prijavi odgovor kao problematičan Pomenuo sam, ali kako naći neke manje farove sa dobrom svetlosnom jačinom, a da ne troše previše struje? Dodatni farovi na AT što ima Veve ima ugrađene baš na kreš-barovima jedne takve, ali njihova potrošnja je negde reda 10 A struje, što je malo previše za alternator na Africi. Što se tiče povezivanja, nije veliki problem, u principu moraš da ugradiš onaj mali automobilski rele od 30 A/12 V, koji ćeš povezati na + akumulatora preko dodatnog osigurača od 15 A. Ako hoćeš da ti dodatni farovi rade automatski čim upališ normalne farove, onad izvedeš + od prekidača za svetla i tim + 12 V uključuješ rele. Izlaz relea ide na + dodatnih farova, minus na ram. Slično je ako ugradiš poseban prekidač za te farove, dovedeš + na njega, a sa izlaza na rele. Davno bjese ali ... Naime kupio sam maglenke (halogenke) koje hocu da stavim na motor Spojio prema shemi ali ne radi. Promijenio relej jer je nesto bio okrznut, opet ne radi. Probao i jednu i drugu maglenku al ne radi. Da li je problem do toga sto sam izvod sa releja koji trena nakaciti na neki dio postojece instalacije koji se kativira na kljuc (svijetla itd) nakacio na poziciju (zadnji stop) pa rekoh mozda nema dovoljno struje (pozicija ima malu amperazu-mozda lupam). Treba mi pomoc oko toga. Spojio sam na sledeci nacin: RELEJ: kontakt 30 na + akumulatora kontakt 85 na prekidac (prekidac ima 3 izvoda) kontakt86 na uzemljenje kontakt 87 na + od halogenki uzemljenje od prekidaca na uzemljenje (sluzi da bi signalna sijalica u prekidacu bila upaljena kada je na ON poziciju) i treci izvod sa prekidaca spojio na gore pomenuti dio postojece instalacije motora tj na poziciju zadnjeg svijetla Kada ukljucim prekidac gori sijalica u njemu ali halogenke ne rade Jedino sto nisam probao je zamijenim sijalice u halogenkama ali mi je to bilo nevjerovatno s obzirom da je kupljeno novo pa jos u obije da crkne. Takodje ako moze biti vazno, nijesam montirao instalaciju za halogenke nego sam ovo sve probao dok je jos "u vazduhu" tako da sam pri kacenju na poziciono zadnje svijetlo SAMO RASKACIO DZEK ZADNJEG FARA I U NJEGOV + UBACIO ZICU SA IZVODA PREKIDACA. NADAM SE DA NIJESAM ZAKOMPLIKOVAO TRUDECI SE DA BUDEM STO JASNIJI. UNAPRIJED HVALA Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6200 Napisano Jul 21, 2011 Svakom po zasluzi, 12452 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Koliko mogu da upratim, sve si dobro spojio, osim mase (što ti kažeš uzemljenja) obe halogenke? Nadam se da iz kućišta halogenki izlaze dve žice, otvori ih pa vidi koja ide na srednji kraj sijalice a koja je masa. Rele si dobro spojio i trebao bi da škljoca kada uključuješ - isključuješ taj prekidač za halogenke. Struju za uključivanje relea uzimaš sa pozicije, što je ok jer rele troši vrlo malo struje za svoj rad. Prema tome, greška može biti ili u tom nespajanju mase halogenki ili u prekidaču za uključivanje koji najbolje ispitaš instrumentom - zujalicom da vidiš kako spaja izvode kad se uključi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pedja CG 3 Napisano Jul 22, 2011 U prolazu, 29 postova Lokacija: Podgorica, Crna Gora Motocikl: Suzuki GSXR 1000 (2007 - K7) Prijavi odgovor kao problematičan Takodje ako moze biti vazno, nijesam montirao instalaciju za halogenke nego sam ovo sve probao dok je jos "u vazduhu" tako da sam pri kacenju na poziciono zadnje svijetlo SAMO RASKACIO DZEK ZADNJEG FARA I U NJEGOV + UBACIO ZICU SA IZVODA PREKIDACA Napomena - dzek nijesam vratio u zadnji far (ako to ima ikakve veze). Ponovo sam napisao ono iz prethodnog posta (cisto za slucaj da je ostalo neprimijeceno a da je mozda od vaznosti). MASA ( uzemljenje - izvinjavam se na gresci) na halogenkama je dobro spojena - otvorio kuciste i provjerio Prekidac kao sto sam vec pomenuo pri ukljucivanju svijetli - pretpostavljam da to nije zbog indukcije (sto sijalica u njemu svijetli) nego je dobro spojen ( dovod + i masa na njemu) inace sijalica po ukljucivanju nebi svijetljela ali sam takodje probao omski (zujalicom multimetra da ispitam i vidim da vrsi prekidacku funkciju kako treba. E sada spajanje prekidaca: -Masa sa prekidaca na masu -Prikljucak + na prekidacu spojen sa + na zadnjem svijetlu -Prikljucak na prekidacu obiljezen oznakom poput sunca (polukrug sa crticama iznad) spojen sa prikljucak releja 85 Ostalo je jos da promijenim sijalice u halogenkama a onda da promijenim motor pa se javljam kad saznam sta je Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6200 Napisano Jul 22, 2011 Svakom po zasluzi, 12452 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Probaj druže prvo da spojiš halogenke direktno na akumulator da vidiš da li svetle? Posle proveri rele, spoji 85 na + akumulatora i morao bi da se uključi. Ako je sve to ok, negde grešiš u povezivanju prekidača za paljenje svetla, pošto na njega dovodiš + od pozicije što je ok. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zodini 1302 Napisano Jul 22, 2011 Drug član, 1043 postova Lokacija: Niš-Donji Dušnik Motocikl: Honda NT650V deauville Prijavi odgovor kao problematičan Da se nadovezem na Arakisov post, jel to kucka rele kada upalis prekidac za maglenke? 1.ako da onda je kvar posle releja 2. ako ne zeza rele ako 1. onda uradi ono sto ti je Arakis rekao, skini i probaj svaku maglenku da li radi, povezi slobodno na akumulator ili neki izvor struje + i - maglenki i vidi da li svetle 3.ako svetle- dobro jest, one su ispravne 4. ako ne svetle zameni sijalice u maglenkama-crkle su Ako 1 i 3 onda ti je u prekidu + zica koja ide od releja i dolazi do maglenki Ako 2 ispitaj rele na nacin kako je Arakis objasnio 5 ako kucka, relej radi (proveri kada spojis 30 i 85 na + i 86 na - od akuu da li na 87 imas struju tj izlaz) 6 ako ne kucka relej zeza Ako 6 onda proveri prekidac za maglenke vezi mu direktno sa dve zice dovodni + i - i vidi da li kada ga ukljucis na tom izvodu kao sunce sa crticama imas struju Kad sve ovo isprobas trebalo bi da nadjes kvar Radi postupno u koracima da ti bude lakse, i jos nesto na kraju proveri sve zice (dovodne i odvodne) da li provode struju, tj da nisu slucajno u prekidu pozzzz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pedja CG 3 Napisano Jul 25, 2011 U prolazu, 29 postova Lokacija: Podgorica, Crna Gora Motocikl: Suzuki GSXR 1000 (2007 - K7) Prijavi odgovor kao problematičan Prvo hvala na odlicnom objasnjenju. Problem sam rijesio u direktnoj komunikaciji sa Arakisom a stvar je bila u kao sto si ti pomenuo "Ako 1 i 3 onda ti je u prekidu + zica koja ide od releja i dolazi do maglenki". Naime ta zica ima kuciste za osigurac u sebi koji je bio crkao (nov ali crkao) tako da na njega uopste nijesam obratio paznju (to je ono sto ti kazes korak po korak i naici ces na kvar tj rjesenje). Sad sve radi kako treba. Hvala jos jednom Pozdrav Pedja CG Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...