Jump to content

Moto Zajednica

Sredjivanje Suzukija GS 450S

Recommended Posts

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Malo vise teksta i malo vise slika za u buduce ne bi skodilo. Ovakve teme su medju najinteresantnijim i materijala nikada nema dovoljno.

Srecno sa radovima!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Iceman, 176 postova

Bice i vise slika i komentara. Pre neko vece kad sam postavio poslednji post bio sam mrtav umoran pa sam malo skratio.Inace pripremam potpuni pregled ovog mog poduhvata sa sve cenama delova i kako sam i gde narucivao delove. Nazalost sad sam na poslu pa neradim na motoru ali imam celo popodne i sutrasnji dan. Za sad jedino sto nisam sam radio je obrada glave i peskiranje i plastifikacija felni. Moram da priznam da sam malo umoran odnosno nestrpljiv ii da jedva cekam da zavrsim i isprobam masinu. Jedini potencijalni problem moze da bude stelovanje karburatora jer sam ih rastavljao i prao, ali o tome cu da brinem kad do toga dodje. ;)

• Iceman, 176 postova

Evo danas sam uspeo ceo dan da radim na motoru. Pregledao sam el. instalacije i ocistio sve kontakte.

Evo kako je sve izgledalo jutros

rJPL1_p2110002640x480.jpg

a evo kako to izgleda sad

vbezL_p2190023640x480.jpg

6jaOO_p2190026640x480.jpg

Rezervoar sa samo postavio radi slikanja  :D

Do kraja sledece nedelje cu zavrsiti sastavljanje rama, gume i naravno da sastavim agregat barem do pola.

Pozdrav  ;)

• Iceman, 176 postova

Evo napokon sam poceo da sklapam agregat. Svi delovi su na broju. Sve pregledano i ocisceno. Nabavio sam kilo kljuc i poceo...

Agregat se sklapa naopacke, tj. gornja polovina bloka se okrene naopacke i ubacuju se delovi menjaca, radilica, balansirajuca osovina...

Na prvoj slici su ubaceni birac brzina i viljuske. Usput se sve to lepo podmaze cistim uljem...

Rr9ij_1640x480.jpg

Sledece na redu je prva osovina menjaca koja je ujedno i pogonska tj. na nju se srafi prednji lancanik. Svi semerinzi su novi. Inace to je i mesto na kojem mi je najvise i curelo ulje prosle sezone. Neko je pre mene pokusao da to zaustavi nekim silikonom ali mu nije bas uspelo...

pazec_2640x480e.jpg

pa onda na mesto ide i druga osovina menjaca koja je suplja u sredini jer kroz nju ide poluga kvacila, jer se na tu osovinu montira kvacilo.

lx3Yp_3640x480.jpg

A evo i mene, mada sam uspeo da sebi odsecem glavu  ;D

5igZG_4640x480.jpg

Dosli su na red i novi lezajevi radilica, postavljeni i nauljeni.

ESw7I_5640x480.jpg

Sledeci korak je montiranje novih lezajeva na kljipnjace...

y7VWE_6640x480.jpg

... i montiranje klipnjaca na radilicu. Naravno tu na scenu stupa kilo kljuc i provera tabele sa silama zatezanja srafova  :)

nLenX_7640x480.jpg

Onda postavljanje radilice na svoje mesto, i tu je ubacen i lanac za bregaste.

Zdcmv_8640x480.jpg

U sledecem koraku sam morao da pazim da pogodim oznake na radilici i balansirajucoj osovini. Postoje dve tacke koje moraju da se poklope.

dCmXA_9640x480.jpg

Dosla je na red i donja polovina bloka. Proverio sam i dotegao ventil za pritisak ulja.

zIDZK_10640x480.jpg

Novi lezajevi i namazana pasta koja sluzi da spoji blok.

8Nfw0_11640x480.jpg

Posle desetak min. sastavljanje moze da pocne.

f4fcX_12640x480.jpg

Svi srafovi zategnuti po tabeli i montiran karter.

hLsVL_13640x480.jpg

E sad moze sve da se okrene na pravu stranu...

uQ9pm_14640x480.jpg

UTOEZ_15640x480.jpg

Za sad sam se tu zaustavio. Sledece na redu je montiranje karika i klipova na klipnjace, pa cilindri i na kraju glava sa bregastim osovinama.

A sad malo komentara...

Sve delove sam nabavljao u inostranstu, tj. narucivao sam preo interneta. Neke delove sam pokusao da nadjem ovde u Bg-u, lanac i lancanike, neke lezajeve, plocice, far. Manje vise nista specijalno, ali se ispostavilo da je to bilo nazalost nemoguce. Sto se tice lanca i lancanika jedino sto sam uspeo da kupim je lanac bregaste, tuzno je sto se svi reklamiraju da prodaju delove a kad odes oni prvo tvrde da za moj motor ne ide bas to sto ja trazim iako sam ja to sve proverio na DID sajtu, a onda u jednoj prodavnici kazu da imaju lanac ali nema lancanika koje ni nenameravaju da nabavljaju, na drugom mestu ipak moze da se naruci ali stize za jedno dve nedelje. O lezajevima necu ni da pricam. Za far je bilo otprilike isto, pogledam katalog i od 5 farova koje sam nasao da bi mogli da se iskoriste naravno nemaju nijedan  ???

Jasno je meni da je moj motor malo stariji ali malo je idijotski da mogu da nabavim delove preko neta i da mi stignu na kucnu adresu za 10-tak dana a u svom gradu nema sanse da nadjem bilo sta od delova. Cak i ako narucim treba vise vremena nego da narucujem preko interneta, i sto je najgore od svega kosta me isto iako moram da platin i transport i naravno carinu i pdv  ??? Pretpostavljam da nije mnogo bolji slucaj ni sa novijim motorima.

I eto tako ja i dok spavam u snu sklapam motor, jedva cekam da se vratim sa posla da bih mogao bar malo nesto da uradim i priblizim se kraju.

A naravno posto nemam puno posla oko sklapanja uzeo sam i da prepravim instrumente za motor.. bice slika cim zavrsim.  8)

P.S. Ako imate neku preporuku gde da kupim gume odnosno gde da ih namontiram na felne i izbalansiram..

Odoh da spavam, sutra je novi dan za sklapanje.... ;)

• Iceman, 176 postova

Dokle sam stigao?

Sto se tice agregata jos da ga uzupcim i namontiram neke sitnice, pa sve to lepo u ram  :)

Moram da narucim lezajeve za zadnju viljusku i kupim gume.

Sve u svemu nadam se da cu zavrsiti do kraja sledece nedelje  8)

• hoochie coochie man, 1239 postova
  • Motocikl: Harley Davidson Road King Classic '07 & Honda CB750K '81

Hej ... jesi sklopio masinu?

Mora da jesi, cim te nema da kacis slike .. koristis lepo vreme za voznju :)

• Iceman, 176 postova

Napokon danas stigli lezajevi zadnje viljuske, pa mogu da nastavim sa sklapanjem.  :)

zlwOf_p3150002640x480.jpg

TNK33_p3150003640x480.jpg

sbZIa_p3150004640x480.jpg

qC3Tj_p3150005640x480.jpg

xAhnZ_p3150006640x480.jpg

Evo kako su ispali instrumenti..

CbH5z_p3150007640x480.jpg

Promenio sam skazaljke, ubacio LED osvetljenje i celu pozadinu sa brojevima i ubacio znak suzukija

BaGJx_p3150008640x480.jpg

gNolC_p3150009640x480.jpg

2RZ5U_p3150011640x480.jpg

A evo i mene  ;)

iMqzK_p3150015640x480.jpg

Agregat je sklopljen i uzupcen i jos samo cekam plocice za stelovanje ventila. Nadam se da ce taj paket stici do petka...a onda da ubacim sve to u ram povezem, sipam ulje i benzin i onda uzivancija  8)

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

ah, budi uspomene....isti blok, samo razbusen na 500 ccm.

Ala si ga opravio, svaka ti cast  ;D

evo moje spavace sobe nekada (krevet sam naravno izbacio)  ;D

Foto-KCKQKUXN.jpg

GroteFoto-TK4R7S4P.jpg

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Koliko zubaca imaju tvoji prednji i zadnji lancanik ? Interesuje me jer ja imam Suzukija GS 400 . Dosta su slicne masine .

• Iceman, 176 postova

Ziv je!!!!  :D

Danas sam zavrsio sklapanje i upalio masinu  ;). Evo malo slika

xmxEE_p3180016640x480.jpg

9m8Sc_p3180017640x480.jpg

3fpTQ_p3180018640x480.jpg

404.jpg

Sve sam zavrsio sem prednjeg branika koji jos uvek nisam ofarbao u belo, i fara koji je naprsao pa ga nisam jos stavio.

UHlQY_p3190020640x480.jpg

rUjkj_p3190021640x480.jpg

SOEok_p3190022640x480.jpg

oOwpw_p3190023640x480.jpg

vXh35_p3190024640x480.jpg

ptQqx_p3190025640x480.jpg

no5U1_p3190026640x480.jpg

zwS2z_p3190027640x480.jpg

A evo kako je izgledao pre rasturanja

WfLzh_93503229wn6.jpg

Upalio je posle malo vise verglanja, dok je povukao benzin, sve je ok sem sto imam neki problem najverovatnije sa karburatorima. Desava se da jednostavno drzi obrtaje na 4500 i nece da spusti na 1500. Onda spusti na 1500 i tako radi minut i onda opet na 4500 obrtaja. Ja mislim da je to neka zajebavancija sa karburatorima jer sam ih rastavljao i prao, pa sad bi ih trebalo fino nastelovati. Ako neko ima ideju sta moze da bude uzrok ovakvog ponasanja motora i ako neko moze da mi preporuci gde da odem da mi nasteluju karburatore?  Inace morao sam da ga palim na kablove jer i akumulator nevalja. Imao sam veliku zelju da ga bar malo provozam, barem 100m ali nisam uspeo jer na kraju nije hteo da upali. Upomoc  :)

• Svrati ponekad, 271 postova

Oce to ako je falsh vazduh! Kod drugara se po paljenju popne na 3000, pa chekash jedno 10sekundi da padne do 1200 i onda chim pipnesh gas odma ide opet na 3000 i tamo bleji jedno 20sekundi i tako u krug...

Reshenje: Sredio gume izmedju karbova i filtera da ne pushtaju falsh i sada radi ko sat! ;D ;)

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Mozda ce ti trebai veca dizna ako prije nije imao gljive. U svakom slucaju to su sad finese oko stelanja karba, nije nista strasno.

Meni je kod prvog paljenja prijatelj stajao iza ledja sa 2 veelika kljucha u rukama i kad sam ga kresno poceo je da udara sa tim kljuchevima jedan o drugi....kad me kap nije strefila tad nece nikad  ;D ;D

• Iceman, 176 postova

Ove filtere sam sad stavio, ranije je bio fabricki filter. Juce nisam imao vise snage i vremena da proverim sve. Crko mi je i akumulator pa moram i to da resim. A finansijski izvestaj cu postaviti cim ga napravim.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja