Jump to content

Moto Zajednica

MOTUL ulje, fals ili ne?

Recommended Posts

• Ne silazi, 2903 postova
  • Motocikl: Connect gy6 125
55 minutes ago, Gordak985 said:

Imali smo u jednoj od prošlih firmi tri dačije sandero, 1.5 dci, one su bile zadužene u mobilnim ekipama koje su dežurale 24h, u po tri smene, to se gasilo samo kad se ide u wc i u prodavnicu. Leti klima, zimi grejanje. Jedan motor smo otvorili sa 450.000km u takvim uslovima eksploatacije, znači više rad u mestu nego kretanje, i mogu ti reći da smo svi (i majstori koji su radili na njemu) bili pozitivno iznenađeni generalnim stanjem unutrašnjosti agregata. Hoću reći, rad 24/7 ne mora da ima loše posledice po motor.

A da, motor je otvaran pošto je ostao bez ulja jer su otkinuli čep kartera i vozili tako dok se nije ugasio. Menjani su neki ležajevi, trt mrt, ništa senzacionalno koliko se sećam, uglavnom oporavljen i vraćen u život.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Nisu imali hladan start.to mnogo znaci.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 383 postova
  • Motocikl: Tomos Automatik 50, Peugeot Ludix 50, piaggio fly 150, Honda SW 400, Honda CBF 1000
1 hour ago, Darko Mihajlovic said:

@keš kad bi samo znao u kakvoj si zabludi ...

Zamisli samo nekog inzinjera u Motulu , u Hondi , negde , koji potrosi ko zna koliko para na razvoj ulja , agregata , svih onih djokica koje pisu na ambalazi , i vodi se logikom "niko ne racuna ..." 

Ne pricam o autima, vec o motociklima. 

Naravno da ne racunaju da ces motocikl voziti na -10. Probaj da malo proguglas i videces da za te jedan isti motocikl, u zavisnosti od klime, preporucuju drugi viskozitet.

Za moj motor po uputstvu je 10w30, da li treba da sipam tako kako je Honda preporucila ili ne? Naravni da ne. Zasto? Zato sto je taj primerak motora namenjen za drugo trziste a igrom slucaja je dospeo u Srbiju gde se vozi i kada je znatno preko 30c. 

Tako je i kod automobila, za isti model u Finskoj i Nigeriji ne ide isto ulje, bez obzira sta su strucni inzenjeri napisalu u tvom uputstvu za to vozilo, nisu oni vidoviti pa da znaju na kom kraju sveta ce to vozilo zavrsiti, ne mislim u legalnim isporukama vec u naknadnim trgovinama.

• Drug član, 1069 postova
  • Motocikl: -

Zar nemaju sva vozila upustvo u kom piše ta i ta gradacija, ali onda dobiješ i tabelu kao na prethodnoj strani, gdje se prilagođavaš lokalnim uslovima? Znam da moj Duster to ima.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 4722 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Motocikl leti na suncu, kod nas, može da se toliko ugreje, da je vreo da ne možeš ga pipneš takoreći. Koliko je to stepeni - 50, 60, ili možda još više? Koliko sad razlike ima da li je ulje x-30 ili x-40 gradacije. Nije poenta samo u temperaturi.

• Ne silazi, 2377 postova
  • Motocikl: Kawasaki GTR 1400
pre 13 minuta, keš je napisao:

Ne pricam o autima, vec o motociklima. 

Naravno da ne racunaju da ces motocikl voziti na -10. Probaj da malo proguglas i videces da za te jedan isti motocikl, u zavisnosti od klime, preporucuju drugi viskozitet.

Za moj motor po uputstvu je 10w30, da li treba da sipam tako kako je Honda preporucila ili ne? Naravni da ne. Zasto? Zato sto je taj primerak motora namenjen za drugo trziste a igrom slucaja je dospeo u Srbiju gde se vozi i kada je znatno preko 30c. 

Tako je i kod automobila, za isti model u Finskoj i Nigeriji ne ide isto ulje, bez obzira sta su strucni inzenjeri napisalu u tvom uputstvu za to vozilo, nisu oni vidoviti pa da znaju na kom kraju sveta ce to vozilo zavrsiti, ne mislim u legalnim isporukama vec u naknadnim trgovinama.

Ima tu delimično tačnih stvari, ali je zaključak pogrešno izveden. Naravno da temperatura okoline ima uticaj na izbor ulja i da proizvođači razmišljaju o klimatskim zonama, ali nije tačno da „naravno ne treba sipati ono što je Honda preporučila“. Honda ne piše viskozitet napamet niti za jednu konkretnu državu, već testira motor u širokom rasponu uslova, uključujući visoke temperature i velika opterećenja. Ako u uputstvu stoji 10W-30, to znači da je to ulje predviđeno da pravilno radi u definisanom temperaturnom opsegu, a ne da je rezervisano samo za hladnu klimu.

Česta je zabluda da čim je preko 30 stepeni mora gušće ulje. Kod modernih motora to često pravi više štete nego koristi, jer su tolerancije male, uljni kanali uski, a protok ulja jednako bitan kao i njegova debljina. Gušće ulje sporije stiže gde treba, može smanjiti protok i podići radnu temperaturu motora. Zato više ne važi pravilo „gušće je sigurnije“, to je ostalo iz vremena starijih konstrukcija.

Postoje situacije kada odstupanje od fabričke preporuke ima smisla – ekstremna vožnja, stalno visoki obrtaji, ozbiljna potrošnja ulja, istrošen ili modifikovan motor – ali to su posebni slučajevi, ne normalna vožnja po Srbiji. U regularnim uslovima, sa ispravnim motorom i kvalitetnim uljem, fabrička preporuka je ubedljivo najsigurniji izbor. Proizvođač je te stvari već uzeo u obzir, a menjanje viskoznosti „na osećaj“ često napravi veći problem nego što ga reši.

• Motocikl: Tomos Automatik 50, Peugeot Ludix 50, piaggio fly 150, Honda SW 400, Honda CBF 1000

Ja kod mene na mom vozilu nisam video u uputstvu te dijagrame, a bilo bi dobro da ih ima, kod mene pise 5W30, ja sipam 5W40, vozilo je polovno uvezeno iz Holadije, tamo je klima drugacija, ovde leti nekada przi i do 40c tako da...

"Ako koza laze rog ne laze"

Sta Honda kaze:

Screenshot_20251213_132802_Chrome.jpg

Screenshot_20251213_132725_Chrome.jpg

Screenshot_20251213_133147_Chrome.jpg

Promenio član keš
Za moj motor stoji 10W30. A onda kaze ali...pa sledi ovs tabela.

Izvinjavsm se sto sam nesto duplirao, omaklo se.

Slika kod koje se najčešće greši ili ogrešno tumači...

Kada dijagram u uputstvu pokaže da je 10W-30 „do 30°C“, to ne znači da je na 35 ili 40 stepeni to ulje odjednom nebezbedno ili „pretanko“. To „30°C“ nije granica rada motora, već konzervativna granica spoljne temperature koju je proizvođač nacrtao na grafikonu.

Motor i ulje ne rade na spoljašnjoj temperaturi, već na radnoj temperaturi motora (ulje je tada oko 90–110°C). Drugi broj u oznaci (30) odnosi se upravo na tu radnu temperaturu, ne na vazduh napolju. Ako bi 10W-30 zaista bilo neupotrebljivo na +40°C spolja, ogromna količina Hondinih motora bi stradala čim izađu iz garaže leti – što se očigledno ne dešava.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 4722 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

A kad savladaš tu lekciju, puknu sasvim novi horizonti. Kao što je indeks viskoznosti, pa gustina na različitim temperaturama i tako to :) 

image.png.0348ac7a6da681bcf84370cab7799233.png

• Sviđa mi se 2

pre 1 minut, boza_kg je napisao:

A kad savladaš tu lekciju, puknu sasvim novi horizonti. Kao što je indeks viskoznosti, pa gustina na različitim temperaturama i tako to :) 

image.png.0348ac7a6da681bcf84370cab7799233.png

To je vec level up...

Drugi razred 

😂

Ili bolje da roknem 0w-60 u agregat i ne gledam u termometar nikad ?

🤔

• Sviđa mi se 1

To sam i ja vec jednom mislio, roknes to ulje koje pokriva i Grenland i Afriku i svima lepo😋

Promenio član keš

50 minutes ago, Darko Mihajlovic said:

Slika kod koje se najčešće greši ili ogrešno tumači...

Kada dijagram u uputstvu pokaže da je 10W-30 „do 30°C“, to ne znači da je na 35 ili 40 stepeni to ulje odjednom nebezbedno ili „pretanko“. To „30°C“ nije granica rada motora, već konzervativna granica spoljne temperature koju je proizvođač nacrtao na grafikonu.

Motor i ulje ne rade na spoljašnjoj temperaturi, već na radnoj temperaturi motora (ulje je tada oko 90–110°C). Drugi broj u oznaci (30) odnosi se upravo na tu radnu temperaturu, ne na vazduh napolju. Ako bi 10W-30 zaista bilo neupotrebljivo na +40°C spolja, ogromna količina Hondinih motora bi stradala čim izađu iz garaže leti – što se očigledno ne dešava.

Vidis iz hondinog dijgrama da se viskozitet ulja odnosi na spoljasnju temperaturu, raspon je od -30 do +50c, to svakako nisu radne temperature motora.

Google prevod:

Viskozitet 10W30

Drugi viskoziteti prkazani u tabeli koriste se kada je prosecna temperatura u vasem podrucju voznje unutar navedenog opsega.

Promenio član keš

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja