Jump to content

Moto Zajednica

Hrvatska vs Crna Gora

Recommended Posts

  • Navigator, 1801 postova
  • Lokacija: Sremska Mitrovica
  • Motocikl: Papričica :)

Isto more, ista klima, razlicit narod. Šta je to što vas može eventualno povuci da izaberete jednu od ove dve destinacije pre nego onu drugu. 

 

Da odmah na pocetku uže odredim tok ovog teksta. Naime, rec je o putopisu kroz samo jednu od gorenavedenih država koju sam, kao (avan)turista pocetnik koji je bio suviše mlad u vreme kada je poslednja masovna tura zelenih turista bez pasoša razmenilo set ružnih reci u širem granicnom pojasu, posetio i uzivao u njenim lepotama jednu nistavu nedelju . Kroz tekst ce se prožimati samo blaga poredenja ove dve destinacije koja u stvari koje ce imati glavnu ulogu u odabiru destinacije za moje sledece letovanje. Takodje, spominjacu i aspekte kao sto su nacionalna netrepeljivost, uvrede i neprijatne pogledi koji definitivno predstavljaju jedan od primarnih faktora dobrog i bezbrižnog provoda. Pitanje na koje se nadam da cu doneti odgovor je svakako da li možemo bez predrasuda da se ponovo zaputimo na egzoticne destinacije Hrvatskoga primorja?

 

A kako bi bilo da prestanem da smaram sa politikom i krenem na put. Put kroz dragu nam Bosnu standardno zanimljiv i naravno preporucljiv cak i kao destinacija, ne samo kao tranzit, ali ovaj put, to ona zaista i jeste. Kada prolazite kroz bratskog nam suseda, obavezno izdvojite malo vremena da posetite usputne znamenitosti(o njima neki drugi put).Hm, naime, do pola puta imate još vremena da se predomislite. Da li skrenuti za Makarsku, ili produžiti do Trebinja pa na sigurno u Crnu nam (im) Goru? Bicemo hrabri pa nastavljamo ka Hrvatskoj granici. Kad tamo, iznenadjenje...

 

U5dyw_f1080019eh9.jpg

 

404.jpg

 

Pauza!!! Pred polazak nam je jedan kolega motorista dojavio da na ulasku u Hrvatsku granicari traže da unesete odredjenu sumu novca za svaki dan koji planirate da provedete u lipoj im. Nekoliko kilometara pre granice vec smo poceli da spremamo price o zadržavanju od jednog pre-podneva...

 

Play! "Vaše pasoše, saobracajne, dozvole"-rece poprilicno ljubazan carinik.

"Molim vas ostavite vozila po strani i sacekajte kolegu"- rece isti malopre poprilicno ljubazni carenik, al nama do ljubaznosti kolko i bakuti do uštipaka (?!?).

Dogega se kolega do malopre poprilicno ljubaznog carenika koji nije ni blizu izgledao poprilicno ljubazno i zamoli nas (il naredio nam, kako vam drago) da skinemo licni prtljag sa vozila (prvi put da je neko moju kravu nazvao vozilom) i da udemo u kucicu (pre podseca na malo veci toalet, samo što za ventilaciju nema ni onaj sicušni prozor koji služi da provalite u sopstvenu kucu kada izgubite kljuc) i izvadimo svoje stvari. Ulazimo za gorespomenutim i nalazimo se u neprostoriji (prim.ur: neprostorija = neprostrana prostorija) koja od inventara sadrži samo neke visoke police na kojima nam je naloženo da ispraznimo sadržaj svojih torbi. Za nama ulazi uniformisana licnost niskog cela koja za sobom zatvara vrata i zauzima stav "sad cu da vas..." (stav se zapravo ne može nauciti, ili ga imaš ili ne, a osnovna obeležja su: ruke na leda, raširene noge, stopala blago zakrenuta ka napolje, vrat istegnut, usne ispucene i oci podešene na opako).

"Ruke na zid, raširi noge"...sad smo gotovi nabice nam pendrek a nismo se ni ljubili... "jel imate nešto da prijavite, jel nosite neke narkotike?".

-"Ma ne, idemo na Bike skup, tamo imamo sve što nam treba"

-"Ozbiljno, pa Ok, ne morate raspakivati stvari, u redu je sve"- rece malopre opaki a sada veoma ljubazni i druželjubivi carenik (a nismo mu ni mito ponudili!?!)

-"izvinite zbog neprijatnosti, moramo da kontrolišemo sa vremena na vreme, lepo se provedite, srecan put"...

 

Pauza!!! -šta to bi? Gde je krv? Nema braca ništa, svaki od nas je imao drugi trip, neki su mislili da ce nas tuci, neki su se plašili neceg drugog, a ono ispade da smo prošli lakše nego kod brace nam Crnogoraca.

 

*Dogadaj par nedelja kasnije:

prolazak Crnogorske granice nije nije bio ni blizu prijatan, zadržani smo na granici zato što nismo imali SRB nalepnicu (iako doticna oznaka postoji na tablicama), pa je carenik koji nas je usput nazivao kojekakvim imenima pokušao da nam valja nalepnice sa državnim oznakama po pristupacnoj ceni od 50e!! I to ne samo nama, nego je zaustavio celu kolonu automobila i svim vozacima držao kolektivnu prezentaciju svog genijalnog nauma. Kada smo mu predstavili nas genijalni naum da ga oteramo u tri lijepe pošto imamo doticnu oznaku u okviru tablice, poklonili smo jednu kolegi iz BG i prošli pored vidno razocaranog vacaroša koji sebe predstavlja za službenika visokokotirane turisticke države na balkanu. E pa malo prekljuce, kada tebe i sve slicne tebi šutnu u dupe onda možda i budete imali turiste koji ne nose kilo paradajza u gepeku... Naravno, platili smo i eko taksu da bi malo kasnije naišli na otvoreno dubrište pored puta!! Sramota, samo tolko.

 

Y6Hh0_f1080029hs8.jpg

 

Nazad na PLAY...

Put prema Makarskoj pa Split, konacna destinacija Kašteli, Shadow Days 08. Magistrala pored mora... san, asvalt takode. No manje više razlika od južnoga suseda je samo što nije tako klizavo, okoliš poprilicno lici, malo više cemprešcica, al to je to, Jadranska magistrala. Lagano krstarimo dok nas tajfuncic ometa u ostvarivanju pravolinijske putanje i nailazimo na prvi problemcic. Pored svih ljubaznih vozaca koje smo sreli, kojima smo se javili, razmenili ljubazne poglede itd. naletimo na jednog koji je pokušao da kolima naleti na poslednjeg clana naše kolonice. Cime je doticni bio isprovociran, nismo zakljucili, ali donosimo zakljucak da je verovatno isprovociran svojim pateticnim sexualnim iskustvima kod kuce, te je videvši komšijske tablice na prvom motorciklu (ili to beše krava) odlucio da nas malo poplaši. No nismo ga nešto baš registrovali, u krajnjem slucaju, seljacine to kod nas rade i bez neke preterane nacionalne predrasude, te lagano stajemo i nekoliko minuta uživamo u plesu aviona nad površinom mora da bi shvatili da nešto gori i da verovatno to ne rade da bi zabavili turiste željne uzbudenja.

 

RI46J_picture131xb1.jpg

 

3SDna_img5730ev1.jpg

 

dI1r1_picture105dr6.jpg

 

 

Konacno, moto kamp na izlazu iz Kaštela. Kaštele predstavljaju niz naselja koja su nastala oko primorskih utvrdenja koja su služila kao zaštita od pirata. NIsam tacno siguran koliko ih ima, ali sve zajedno predstavljaju jednu celinu, a da ste prešli iz jednog mesta u drugo znacete samo po znakovima na koje nailazite. Mesta mirna, plaže nažalost kamenite, ali  kamp medu borovima pored mora je san. Mir, tišina, domacini koji su uvek bili na dohvat ruke. Skoro svako vece smo uživali u raznim primorskim svecanostima koja su naravno bila okicena sardelama, crnim i belim vinom, dalmatinskim pesmama i dobrim druženjem. Svaka kaštela je imala svoju svecanost a da pri tom zaista treba biti vešt i prepoznati sutradan u kojoj si kašteli bio!! Naravno, cesto smo išli u obilaske obližnjih mesta, znamenitosti i plaža.

 

T7xfh_img5723cf6.jpg

 

POL1w_img5735fe9.jpg

 

Samo nekoliko kilometara severno nalazi se grad Trogir. Malen, zbijen i da ne poverujes sa koliko šmeka. Sam "centar" se obrazuje oko starog utvrdenja koje se prostire uz kanal koji izgleda kao da ga je neko sagradio da bi svakodnevno pravio neogranicen broj dušocepajucih fotografija. Jeste, potrebno vam je izvesno vreme da se probijete sa jedne strane starog grada do druge kroz nezamislivu gužvu automobila, motora, motorina, skutera i ko zna cega još. Jednostavno, ovuda se najefikasnije provlaci trayalom, po mogucstvu preko automobila. Pogled na marinu upotpunjuju jahte svih velicina i oblika koje najverovatnije služe za edukaciju sladušnih slatkorecivih dalmatinki, koje cim cujete kako lipo govore taj nama tolko blizak jezik a na njima tolko svojstven nacin poželite da im i sami održite cas o izvrsnim dostignucima nautike, opšte mehanike i aerodinamike, sve naravno u cilju poboljšanja medunacionalnih odnosa.

 

7Qe5c_pict0221ft6.jpg

 

Naravno, ne bi Sremci bili Sremci, da nismo svaki intermezo iskoristili za lepu zakusku. Naravno, poneli smo kotlic!!! Tu je naravno nastao problem. Kako objasniti primorskim domacinima da mi slabo jedemo te oblike života koji rone i lete. To jedino može da prode u nekoj salati, i to ako je jaga pobegao sa ražnja. Zamislite samo ovu idilicnu atmosveru: crveni zalazak sunca nežno obasjava tihe valove koji tiho zapljuskuju nogare našeg kotlica u kome nestrpljivo krcka kilo svinjskog - kilo junetine. Naravno, niko mu nije odoleo, paprikaš je jednostavno pricao sve svetske jezike. Kolega švaba se tolko oduševio da nas je sutradan pozvao na roštilj u njegov letnjikovac u Trogiru. Na kraju, nismo uspeli da zakljucimo šta tu fak znaci fažola, kako su domacini nazivali naše specijalitete, al se odnosilo i na pasulj i na paprikaš i na becarac i sve ostalo što smo muckali tih toplih letnjih dana.

 

404.jpg

 

33iTp_img5734kx7.jpg

 

Pošto su kaštele u neku ruku, predgrade Splita, ne bi bilo dobro pa ne otici u detaljan obilazak doticnog. Preporucujem da motor ostavite u luci na za njega predvideni parking koji zaista izgleda impresivno sa tolikim brojem uredno poslaganih dvokotaca (ja ne mogu u svojoj garaži tako da složim ergelu). Grad naravno, kao iz bajke. Sve što vam treba je foto-aparat i malo volje za klikanje i pstacete vlasnik ogromne kolekcije dahozastajucih (nešto mi ne ide sa ovim složenicama) fotografija aritmioizazivajucih srckodobijajucih delova Dioklecijanove palate. Narafski, tu je i marina koju krase mnogobrojni mnogoskupi brodovi i jahte. Ulice pune suvenira se ne mogu obici, a ako poželite da obogatite svoju ili neciju kolekciju magneta, bogme, namucicete se, što oko izbora odgovarajuceg artikla, što da naterate nekoga da vas usluži. Što nas dovodi na jednu anegdotu!

 

404.jpg

 

Naime, postoje propovedi, da je Isus Hrist, poslednji put pri svojoj poseti Dalmaciji, dok je svojim domacinima objašnjavao nacela na kojima se zasniva rad i privredivanje, te mu usled duge price ponestalo pršute, vina i tvrdoga sira, i odlucio se da dobavi doticnih namirnica pa rekao: "Ne radite ništa dok se ja ne vratim!" i otišao. Nikada se nije vratio, neki kažu da se bavio stolarijom, neki otorinolaringologijom, dok neki tvrde da je posvetio život radu sa kratkovidim i slepima. No njegove poslednje reci svakako su

ostavile dubok trag u razvitku ovog dela primorja. Doduše, tu shvatate da je gorespomenuti verovatno u svojoj potrazi svratio i do južnih suseda.

Iz Splita je svakako poželjno da se provozate i po okolnim ostrvima, što sam ja ovoga puta nažalost propustio. Pešcane plaže, retka gustina naseljenosti i mnoštvo zaturenih uvala svakako garantuju mnogo zabave.

 

dc4H6_f1090012mo5.jpg

 

HYk0q_f1090020zg1.jpg

 

Naša ovogodišnja turneja ukljucila je i mali primorski (pre bi rekao morski) gradic Primošten koji svojom lepotom zaista popunjava sva cula (ne, nismo ga jeli!!). Ceo grad je ureden u prepoznatljivom "morskom" maniru, od krupnog kamena nepravilnog oblika, sa utvrdenjem na vodi, u cijem se centru nalazi prelepa crkvica sa ocaravajucim pogledom na ostatak mesta. O samom gradicu prepuštam slikama da govore, a ja cu vam opisati još jednu epizodu po kojoj ce naša poseta Primoštenu ostati upamcena. Šetajuci pored plaže skrenuli smo pažnju konobara jednog elitnog restoranja koji se nalazio tik uz šetalište. Doticni nas je posmatrao citavih sat vremena, te sacekao da se neko izdvoji iz mase, i poceo da ga vreda i preti kako ce on i njegova tobož velika banda da dodu i da nas prebiju ako odmah ne napustimo grad!! Iako nas je u datom trenutku na datom mestu verovatno bilo više nego stalnih nasanjenih u citavom mestu, odlucili smo da smirimo strasti i ignorišemo pretnje. Vika se pojacala i naš sad vec upropašcen izlet je priveden kraju. Polako smo se spakovali i krenuli nazad do kampa. Iz mesta nas je ispratila policija koju je verovatno pozvao neko od inace finih i vrlo gostoljubivih nasanika ovog prelepog mesta. Na žalost, morao sam da odem, a taman sam uspevao u nagovaranju jedne prodavacice suvenira da ostavi tezgu i da odemo da se provozamo po primorskom putu od koga jednostavno zastaje dah. No još jedan razlog za novi pokušaj naredne godine. Sledeci put se maskiram u Švedanina. Znate onu o lepom i upornom!

 

Šta još reci, posle prelepe nedelje na ovakvom mestu, mogu samo poželeti da se vratim sledece godine. Ostalo je još mesta koja treba posetiti, još ljudi za upoznati, još puteva proputovati. Put do kuce naravno uzbudljiv, uz put naravno treba posetiti Mostar i Sarajevo, uživati u prelepoj prirodi i atraktivnoj vožnji bosanskim asvaltom. Dobro, uz put sam pogazio jednog Golfa, al to su price za neki drugi tekst.

 

Suma sumarum. Ako želite uistinu da se odmorite, uživate i najpre, jako lepo provozate, moja preporuka je definitivno da posetite Hrvatsko primorje. Policija nije preterano zahtevna, ako nosite kacigu, zaista vas nece uznemiravati. Cene su poprilicno bliske našim domacim cenama(bar po prodavnicama), voda cista, plaže bez smeca, ljudi vrlo ljubazni (cas' izuzecima), putevi vrlo kvalitetni.

Šta vam još treba?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • drkadzija, 1222 postova
  • Lokacija: novi sad
  • Motocikl: njemac tisuca za na koleno, talijansko prdekalo za grad, debeli nindza

Svaka čast Kvarni nasmejao si me do suza , sledeće godine ako bude sreće idemo zajedno u Kaštele :D :D :D :D :D :D :D :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 393 postova
  • Lokacija: Budisava
  • Motocikl: BMW F650 ST

Svaka cast.

Raznih ljudi ima svugde, gde god da okrenes naicices na takve. Jednostavno im treba reci "jeste upravu si" okrenuti se i otici.

Ali svaka cast na entzijazmu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2658 postova
  • Lokacija: Sr.Mitrovica
  • Motocikl: FJR 1300 , TTR 600 / SM

Svaka cast.

Raznih ljudi ima svugde, gde god da okrenes naicices na takve. Jednostavno im treba reci "jeste upravu si" okrenuti se i otici.

Ali svaka cast na entzijazmu.

A ako nisu u pravu ?

Bio sam i ja tamo i nisam imao reči ali ko je imao od mojih žestoko se izduvao.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1448 postova
  • Lokacija: Mladenovac
  • Motocikl: k25

Svaka cast.

Raznih ljudi ima svugde, gde god da okrenes naicices na takve. Jednostavno im treba reci "jeste upravu si" okrenuti se i otici.

Ali svaka cast na entzijazmu.

Ako cemo o tome,moj cale je pre 20 i vise godina zavrsio u zatvoru na par sati,

jer je po dolasku iz Dubrovnika u Budvu zaustavljen od strane tamosnje policije

jer je navodno prijavljena kradja kacige koju je on nosio,a covek isao u Italiju da je kupi.

Jos na sve to,oci krvave od vetra (u pitanju je bila kros kaciga) i tako najeba ni kriv ni duzan...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Navigator, 1801 postova
  • Lokacija: Sremska Mitrovica
  • Motocikl: Papričica :)

Puno ti je trebalo...   ::)   ali osvežavajuče za ovaj period.

Pa nisi valjda mislio da cu da pisem putopise dok se svi drugi vozaju!!! Sad se pisu putopisi kad Suzuki spava :).

 

Ja nameravam da sledece godine opet odem. Samo sledeci put, nadam se samo u tranzitu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Skilled Rider, 1613 postova
  • Motocikl: Pijađo Ćao

Puno ti je trebalo...   ::)   ali osvežavajuče za ovaj period.

Pa nisi valjda mislio da cu da pisem putopise dok se svi drugi vozaju!!! Sad se pisu putopisi kad Suzuki spava :).

 

Ja nameravam da sledece godine opet odem. Samo sledeci put, nadam se samo u tranzitu.

 

Bar do Umaga ili možda u šengen?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 375 postova
  • Lokacija: Mačvanska Mitrovica

nista manje nisam ni ocekivao od tebe...bravo majstore... ;)samo nemoj tako mnogo slika sledeci put...sala mala...tekst je lepo ilustrovao sve...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 184 postova
  • Lokacija: kragujevac
  • Motocikl: FAZER 1000 ZAUVEK...

e ministre svaka cast,zao mi je sto ne ode na otoke da vide sta je fazolaaaa hihi,nisam stigao da ponesem kotlic...[/ihttp://cdn.bjbikers.com/images/imported/aE/vXgOE_picture156tr7.jpgmg] a za lagani dorucakhttp://cdn.bjbikers.com/images/imported/aE/vXgOE_picture156tr7.jpg

post-1660-12879013277795_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 845 postova
  • Lokacija: Niksic
  • Motocikl: KTM 990 Adv, KTM 350 Freeride

, ili produžiti do Trebinja pa na sigurno u Crnu nam (im) Goru?

 

znas ovo nije ni malo zabavno procitati jer se i ja osjecam prozvanim... cijenim svacije misljenje, ali imam i ja svoje, volim svoju zemlju a tudju cijenim

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1085 postova
  • Lokacija: Јужни Београд
  • Motocikl: Beta Xtrainer

, ili produžiti do Trebinja pa na sigurno u Crnu nam (im) Goru?

 

znas ovo nije ni malo zabavno procitati jer se i ja osjecam prozvanim... cijenim svacije misljenje, ali imam i ja svoje, volim svoju zemlju a tudju cijenim

 

И ја ценим твоју земљу, али оно што сам доживео од ваше квази-полиције не желим да препричавам нити да се подсећам... Срећа па имам добрих пријатеља "доље" и возило које не мора асфалтом, па ћу на неке друге прелазе убудуће!  8)

 

Квариша, одличан текст! Знам те и знам да ниси имао шовинистичких предрасуда док си писао!  ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1779 postova
  • Lokacija: Nis- Bliski istok

, ili produžiti do Trebinja pa na sigurno u Crnu nam (im) Goru?

 

znas ovo nije ni malo zabavno procitati jer se i ja osjecam prozvanim... cijenim svacije misljenje, ali imam i ja svoje, volim svoju zemlju a tudju cijenim

 

И ја ценим твоју земљу, али оно што сам доживео од ваше квази-полиције не желим да препричавам нити да се подсећам... Срећа па имам добрих пријатеља "доље" и возило које не мора асфалтом, па ћу на неке друге прелазе убудуће!  8)

 

Квариша, одличан текст! Знам те и знам да ниси имао шовинистичких предрасуда док си писао!  ;)

 

 

 

 

 

 

 

Sto se tice poicije Srbije ,Hrvatske i Crne gore moram da primetim da je policija uHrvatskoj najljubaznja i najprofesionalnija u Srbiji trenutno podnosljiva i ide u dobrom pravcu ( izbacena je ona stoka sto se dere prilikom kontrole ili bar smanjena na pojedinacne slucajeve) ali policija u Crnoj gori je ista kao u najgore komunisticko vreme ,drska bezobrzna sklona korupciji podmetanjimaa( nije iskljucene da i poledjima dobijes penderekom) i sve suprotno od onoga kako bi trebalo.Neka se ne uvredi kolege forumasi iz Crne gore medju kojima imam dobre drugare ali toodnosi na policiju ne na njih ili Crnu goru kao drzavu.Istinu ipak treba reci bez obzira kakva je.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BMW GS is waiting for You...what are You waiting for????, 822 postova
  • Lokacija: YU jos uvjek u 36-oj...
  • Motocikl: Wee 650

Super tema...

Cesto idem motorom preko granice sa Hrvatskom a ljetos sam prvi put isao i za MNE,motorom!

Sa Hrvatima nikad nikakvih incidenata..uglavnom sluzbeno! Dole na prelazu prema moru ponekad cudjenje da sam motorom dosao cak iz Banjaluke i tu prebacimo po koju , onako neformalnu recenicu....Policiju nikad nisam ni vidio a kamoli imao kontakt sanjima....Doduse uglavnom vozim po ogranicenjima ili "nesto preko" ali postujem propise i to je to!

U septembru pravim turu preko Primostena , Splita, Omisa,Makarske Dubrovnika,Trebinja pa u MNE!

Hrvati radarisu oko Omisa ali me ne zaustavljaju, iako vozim nekih 80  gdje je ogranicenje 50 ali oni samo gledaju  i ne podizu palicu :)

Prva neprijatnost mi se desava prilikom ulaska u RS na putu Dubrovnik - Trebinje gdje moja suvozacica slika aparatom neke kuce pored puta a momak iz kolibe iskace kao kengur! Odmah na Engleskom trazi aparat da vidi sta je uslikano :) ...tuga barte....to nije prelaz,to je jedan punkt kao da je zasjeda drumskih razbojnika a ne drzavni prelaz i sad jos kao ima sta da se uslika...kao drzavna tajna! Covjek nam uze aparat i prelista slike(mada neke nisam imao na umu da pokazujem svakome :) al dobro sad, nek malo uziva,smarad) ! I kad je vidio da na slikama nema "njihove kucice" pusti nas da udjemo u vlastitu zemlju!

Poslije rucka u Trebinju idemo ka MNE i tu dolazimo na granicni prelaz(ne znam kako se zove) a tu je pravi show :)

Ja uvjek na granici skidam kacigu kad dajem dokumenta ali drugar iz KG koji je na motoru sa djevojkom ne skida kacigu ni naocare vec samo podize vizir :) i daje dokumenta!

Carinik (neki ruralan mladic,vise stidljiv nego drzak) uzima dokumenta i kao da ne zna kako da se postavi prema mom drugaru saginje se nesto kao da se podviruje da vidi da li je to on.Meni smjesno do bola :) Onda u jednom trenutku derknu"Hoces li skinuti te naocare" ....meni smjesno sto ne kaze da skine i mkacigu i ne mogu da sakrijem osmjeh od uva do uva....Tu nas on kao obilazi i gleda motore dok dvojica na maxi skuteru iz KV  preticu kolonu auta na prelazu a on onda poce da galami na njih i vrati ih na kraj kolone...."Oni ce preko  reda!Ima da cekaju kao i ostali" a samo 5 minuta prije mi presli tu istu kolonu i dosli njemu pred noge!

Nismo platili nikakvu ekolosku taksu ali malo poslije placamo neku putarinu,cini mi se nesto oko 1 euro,nisam siguran!

Tog istog drugara navecer u HN zaustavlja patrola policije i kazu vozio 20 iznad ogranicenja...on tu poce da ih maze...ajte kako vas nije sramota da me zaustavljate na motoru sa djevojkom,nemam kintu za kaznu i bla bla....a oni kazu "Idi do djavola sto nemas para....ajde tejraj taj motor" on zahvali i odleti sa mjesta dogadjaja!

Kad smo izlazili iz MNE mi opet preko reda i carinik samo vrati dokumenta i rece da se prijavimo tamo na nekom salteru....momak tamo pita "Sto po mraku motorom?" ja slegnem ramenima,sta du mu kazem...on pita "Jel tvoj motor" iako drzi i saobracajnu i pasos...ja kazem " Jeste" i on samo odmahnu rukom da palimo odavde...tako da smo i tu prosli extra dobro...

Za vrijeme boravka u MNE vidio sam vise patrola sa radarom nego kod nas za godinu dana ali nas niko nije zaustavljao ...

Sto se tice policije i carine u MNE....mislim da ne postoji obrazac ponasanja i da je sve stvar slucaja....ocigledno je da carina funkcionise "traljavo" i kao da niko  nije siguran sta ustvari da uradi u odredjenoj situaciji...kad vide motor , imam utisak kao da im je frka,sta sad da rade?!Ovo se odnosi na carinu!Pitam carinika jel treba da pokazujem "zeleni karton" a on zbunjen, ne konta...Ja ponovim a on kaze "mmmm ne znam,valjda ne treba" ....

Naravno tu su i obavezna pitanja"Koliko si ga tjerao?" i tako te fore...

Razlika izmedju sluzbenih lica u CRO i MNE je ogromna!U samo nastupu i obracanju!Hrvati su mnogo kruci i sluzbeniji ali nekako uvjek predvidivi a u Crnoj Gori ipak ,sticem utisak ,nikad ne znas kako ces proci....pa kako ti se zalomi! :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Navigator, 1801 postova
  • Lokacija: Sremska Mitrovica
  • Motocikl: Papričica :)

, ili produžiti do Trebinja pa na sigurno u Crnu nam (im) Goru?

 

znas ovo nije ni malo zabavno procitati jer se i ja osjecam prozvanim... cijenim svacije misljenje, ali imam i ja svoje, volim svoju zemlju a tudju cijenim

 

 

Mislis da se ja ne osecam prozvanim kada mi pandur na biciklu oduzme vozacku dozvolu zato sto sam gurao motor kroz pesacku zonu (kamp kucica mi je bila u istoj pa nisam mogao da izbegnem preguravanje preko puta).

 

Imam fantasticnih prijatelja dole, al mi neke stvari jednostavno nisu jasne... necemo politiku.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1372 postova
  • Lokacija: Mladenovac

Kad smo vec kod policije u CG. Kad sam bio u Bijelu kod druga ove godine uzimao sam od njega skuter i vozikao se po obali i jednom isao do Ulcinja. Samo jednom su me zaustavili u Lepetane kad sam se vracao iz Lastve G. jer sam preticao na punu liniju.

Policajac me zaustavi...

Policajac: "Gde zuris"

Ja: "pa vec je 18h pa reko da pozurim da me ne uhvati mrak"

Policajac: "jel ti rades svetla?"

Ja: "pa rade ali ovi vozaci automobila ni po danu ne gledaju a da ne pricam nocu kako je"

Policajac: "Gde ti je tablica?"

Ja: "evo sad cu da je izvadim, otpala je pre neki dan pa je stavio u gepek"

Policajac: "Dokumenta na uvid"

Ja izvadih i dadoh...

Policajac: "pa ti vec imaj zabranu za B oces i za A da ti uzmem, zbog cega ti je ova zabrana?" (pita onako uz osmeh, vidi se da se zeza i da nece da pise)

Ja: "nemojte sad i to, sta cu posle da radim, a zabrana mi je zbog alkohola"

Policajac: "cccc, aj polako, nemoj da zuris"

 

Eto tako je bilo, covek mi vrati dozvolu i nista mi nije pisao. Ni ranije nisam ima problema sa njima ni na granici ni ovako kad sam isao kolima, mislim da je to od slucaja do slucaja. A idiota ima i kod nas, i to mnogo gorih...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Skilled Rider, 1613 postova
  • Motocikl: Pijađo Ćao

Drugovi, gospodo, bračo, tovariši!!! (važi i za ž. pol)

 

 

>:(    MOLIM VAS!!!     >:(

 

 

Ne mešajte Vašeg nacionalnog ponosa sa nekim bezveznjakovičima, koji slučajno rade u policiji, carini i sličnim institucijama. Ima ih svuda!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 845 postova
  • Lokacija: Niksic
  • Motocikl: KTM 990 Adv, KTM 350 Freeride

pazite i ja sam imao istih iskustava i sa nasim i sa drugim policajcima, predjem 5 granica kroz evropu i ovaj moj me najvise zadrzi... ali nije isto reci to na racun crne gore ili na racun policije crne gore.

iskreno boli me briga za politiku i slicno...

slobodno pljujte policiju, bilo to opravdano ili ne, bas me briga ali cg nemojte :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja