Jump to content

Moto Zajednica

Sprint Prince 125 ili Sprint Raptor 125 - pitanje je sad

Recommended Posts

• U prolazu, 15 postova
  • Motocikl: Nemam trenutno

Pozdrav bajkeri! 

Nedavno sam polozio za A kategoriju sa 40 godina, iako sam ljubitelj motora od malih nogu, a narocito chopera ili kruzera. Obzirom da sam mator" pocetnik, razmisljao sam da za neki prvi motor pribavim kakvog kineza, tacnije jednog od ova dva iz naslova. Ne znam skoro nista o njima(osim onoga sto sam procitao po forumu, mada je to dosta rascepkano) pa sam hteo da zamolim vas koji ih posedujete da mi napisete par reci o njima i koji bi bilo bolje uzeti. Inace sam visok 190 cm i tezak oko 100kg. Unapred vam hvala na odgovorima.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 495 postova

Ne posedujem, ali mogu samo da kazem da slobodno uzmes onog koji ti se vise svidja. Slicni su to motori, masine mislim cak i iste, dvocilindricne. Pogledaj, probaj, vidi koji ti je udobniji, bolje cuci i uzmi.

• Svrati ponekad, 243 postova
  • Motocikl: pantelija

vozio sprinta 125 davnih dana.

utisak pošto pre toga 2godine nisam imao nikakav motor,on pruža tačno ono što platiš.deluje veče i ozbiljnije nego što jeste.kad se pomiriš sa max.brzinom od 80km/h i prilagodiš se tome vožnja je ok. sve njegove boljke su tipične za motore proizvedene u Kini.ali kad održavaš redovno motor on je ok.

raptor se pojavio u to vreme i to je motor koji je najsličniji choper custom motorima u to vreme je bio ozbiljno skup za kupovinu.

skoro sam ga uzeo kako bi ga vozao po lokalu ali se nešto izmenilo pa sad ga prodajem.

što se tiče vožnje motori su u istom rangu.pričam o mehanici,brzini itd.raptor je u početku malo nezgodan zbog drugačijeg položaja sedenja,za skretanje treba veči luk dok ne navikneš.posle ok.estetski su nebo i zemlja.raptor daleko lepše izgleda i generalno mi više odgovara položaj sedenja.

generalno presudjuje kod kupovine količina novca koju bi da odvojiš i lični pogled na to kako motor treba da izgleda.ja sam 183 i 110kg. vozim hondu st 1100 .kako izgledam na motorima mi je nebitno.meni lično se raptor sviđao još kad se pojavio na netu a i kad sam ga prvi put video uživo.

nadam se da sam ti bar malo pomogao.

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 744 postova
  • Motocikl: Tomos 14 M 1981

Regal Raptor Spyder je može se, slobodno, reći ozbiljan motocikl.

Ram je čistokrvni harley softail 1985. u koji je ukomponovana, "prepolovljena", tečnošću hlađena,   mašina Kawasaki EN 500C Vulcan Classic

Uz određena podešavanja mogu se dobiti performanse 250 ccm (umesto deklarisanih , na papiru ili bolje rečeno limitiranih 125 ccm).

Ako nabaviš Regal-Raptor 125 Silverhawk nećeš pogrešiti.

Prvo što treba da uradiš je podešavanje zadnjih amortizera.

Onda ga obuješ u,  proverene,  Mitas Custom Force gume u kombinaciji:

Prednja 80/90 21 (fabrička dimenzija),

Zadnja 150/80 16 (prednosti uže zadnje gume su opisane u temi)

U pitanju su bias, umesto radijalnih pneumatika (evidentna razlika kada je u pitanju čopper verzija motora).

O prenosnom odnosu, auspusima i "otvaranju" čakri...pričaćemo, ako bude potrebno.

U odnosu na ovog čopera,  jinlun 125 Princ je igračka (mini kruzer).

Nemaju baš dodirnih tačaka, osim što su imali istog uvoznika u Srbiju.

Promenio član feniks
  • Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 117 postova
  • Motocikl: Honda NSR 125

covek verovatno misli na rapotra spyder meni je taj iskreno ruzan naravno o ukusima se ne raspravlja kad si vec 190 bolje ceti mozda lezati princ jer je vislji ali sad bilo koji da uzmes neces se zeznuti :D

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 15 postova
  • Motocikl: Nemam trenutno

Mislio sam na ova dva konkretna motora, tj.modela:

1.

WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM

Sprint raptor, 2009. godište, Chopper / Cruiser, vozilo prešlo 14500 km, Smederevska Palanka. Cena 800 € - Motori - Polovni Automobili

2. 

WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM

Sprint Princ, 2008. godište, Chopper / Cruiser, vozilo prešlo 14857 km, Prokuplje. Cena 700 € - Motori - Polovni Automobili

Da li po vasem misljenju ovo vredi pogledati?

Molim moderatore ako ovo nije u skladu sa pravilima da uklone.

Prvo i osnovno proveri vlasništvo motora.

Većina ovih vozila se razmenjuje u kojekakvim kompenzacijama i voze na ovlašćenje.

Jedna od bitnih stvari su starost i stanje pneumatika.

Na kraju, realne dimenzije, položaj sedenja = odnos motora i visine jahača.

Ili subjektivni osećaj.

Izbor je tvoj.:takoje:

I.

Raptor

Osim toga što je ružan, poseduje:

- robusan ram (predviđen za motore do 800 ccm).

- ozbiljan par točkova (u rangu FAP kamiona),

Prednji pneumatik   80/90 21 (Mitas Custom force 11.300,00 RSD)

Zadnji pneumatik  150/80 16  (Mitas Custom force 18.480,00 RSD)

Ukupna cena guma mu dođe 29.780,00 RSD

Kočnice

napred dva diska

nazad   jedan disk

Ukupna dužina 2600 mm (od vrha prednjeg točka do zadnje ivice zadnje gume),

Međuosovinski razmak 1850 mm

Težina 180 kg

Zadnji amortizeri sa mogućnošću podešavanja tvrdoće i visine.

Podešavanjem zadnjih automatski se reguliše opterećenje i hod prednje viljuške.

Položaj sedenja sa polu ispruženim do potpuno ispruženim nogama.

Kao svoj prvi motor izabrao ga je i vozio dečko, visine 195 cm.

Vozi ga i sada, ponekad, kad mu dosadi veća kubikaža i kada mu ćale dozvoli.;)

II.

Princ(es)

Prednji pneumatik 110/90 16 - skuter guma Mitas MC7F 59P TT  5.940,00 RSD

(drugi proizvođači 15000-18.000)

Zadnji pneumatik  130/90 15 (mali izbor guma u ovoj dimanziji, a cene u rasponu od 18.000 i nešto)

Mitas 130/80 15 TOURINGFORCE-SC 63P 6.370,00 RSD

Jeftinija Mitas varijanta: napred skuter-nazad touring guma = 12.310,00 RSD

Gume drugih brendova cena za obe gume  33.000-36.000.

Kočnice

napred disk

nazad doboš

Ukupna, na papiru,  dužina 2210 mm, od vrha prednjeg točka do zadnje ivice blatobrana

Prava dužina je 2026,7 mm, jer  mu je međuosovinski razmak 1450 mm

1450 mm + poluprečnici točkova sa gumama (269,2 + 307,5) = 2026,7 mm

Težina 152 kg

Položaj sedenja je sa polusavijenim ili savijenim nogama.

Nije pravilo, ali za tvoju visinu mislim da neće odgovarati.

Treba probati, možda ti "čučne" (zbog šireg sedišta).

Sve je stvar subjektivnog osećaja.

Promenio član feniks
  • Sviđa mi se 3

Par stvari kod “procene” jednog ili drugog motora.

Prvo “ošacuj” prodavca  i neka ti malo “opriča” o motoru (koliko je dugo kod njega, razlog prodaje…).

Prvo startovanje  (i svako paljenje posle)  mora da bude bez dodavanja gasa.

Raptor je zahtevniji  po pitanju kondicionog stanja akumulatora. 

Iako ne žustro, agregat se lako pokreće pritiskom na dugme elektropokretača (jednostavno mora da okrene par puta u kontinuitetu dok ne “sastavi”).

Sa slabijim akumulatorom ili će da vergla (odbija da upali)  ili “cakće” (kao da mu je anlaser u problemu).  Zagrejan mora da pali “na čvrgu” (ali, opet, bez dodavanja gasa).

Sa Princem je situacija lakša, kod prvog startovanja (lakše pali hladan).

Barem „minuticu“ pričekati pre vožnje (ne bi li se hladan agregat malo ugrejao) i neka malo radi na leru (ako postoji neki zvuk razgraničiti,  da li je u pitanju “kineska” završna obrada ili zvuk dolazi iz agregata).

U prvih par sekundi hladnog starta  i  jedan i drugi može da “baci” malo dima na auspuhe (ali posle toga ne sme da dimi).

Prepipaj auspuhe (od zadnjeg dela prema napred, samo pazi da se ne opečeš na levi ili iz levog cilindra).

Obično levi bude topao, a desni hladan (nije  to  neka mana, samo treba podesiti  desni ler šraf  i sinhronizovati  leptire  karburatora).

Na fabrički zatvorenim auspusima se ne primećuje toliko, ali nakon otvaranja izduva  oseti se, kako, preko prve trećine gasa, “proradi”  drugi auspuh (fabrička “mana”, kod oba motora,  jer nisu ugradili  cev koja spaja  auspuhe  u svrhu izjednačavanja  pritiska).

Raptorov menjač nije tvrd, ali je hod poluge dosta veliki (prednost  kod  ljudi sa velikim brojem obuće  ili  vožnji sa robusnim čizmama).  

Pre nego što se ulje zagreje na radnu temperaturu menjač funkcioniše  dobro, pa nije teško „pronaći“ prazan hod (možeš se pouzdati u zelenu indikator lampicu neutrala).  Situacija  je nešto drugačija kada se kvačilo i ulje zagreju, pa menjač malo “izgubi”  na preciznosti (ovo susrećemo i kod skupljih motocikala, tako da ni to nije neka mana).  Daleko od toga da  Spyder tada postaje neupotrebljiv.

Jednostavno da bi se odabrao prazan hod  treba malo više osećaja za menjač (bez obzira na upaljenu zelenu lampicu proveriti  laganim “vaganjem”  kvačilom, da li će da motor, slučajno,  “povuče”).  

Kvalitetnijim uljem ovaj “problem” se, skoro, rešava (a i navikneš se).

Kod Princa je hladan menjač tvrđi, zagrevanjem ulja postaje mekši.

Poluge i hod su kraći i dosta je “precizniji”, šalta se direktno na kućištu menjača.

Ali  je i sklon  oštećenjima, kod grublje upotrebe (posebno zbog činjenice da, u cilju imitacije ozbiljnog  kruzera,  ima “klackalicu”, gde se petom šaltaju viši stepeni prenosa.

Menjač je inače  sofisticirani  sklop (tako da u ovom slučaju Raptor ima bolju  “zaštitu” menjača, putem  elastične poluge).

Prilikom  šaltanja, kod Princa,  proveriti  lakoću menjanja brzina (bez zadrški, otpora, krčanja i/ili ispadanja iz brzine).

Ovoga kod Raptora neće sigurno biti (jedino, gore navedena, “nepreciznost” zbog nenaviknutosti na dugačak hod poluga).

Ono što bi  te prijatno iznenadilo, kod Raptora,  je  ubrzanje,  s obzirom na činjenicu da  agregat nije  neki snagator, a i treba da se  nosi sa 180 kilograma motocikla (širokom zadnjom gumom, masom  goriva i vozača).  

Dakle, ako mu dodaš gas, Spyder će ubrzati,  čak i žustrije nego što bi se očekivalo  za ovakav motocikl.   

Brzinu  do  70 km/h dostiže  lako, što osigurava  bezbedno učestvovanje  u saobraćaju, dok mu za krajnju  brzinu  treba malo zaleta.

Sa vožnjom  na usponu neće imati problema  (ni sa dva putnika).

Sa  Princem je priča nešto drugačija (posebno uzbrdo).

Bilo bi dobro da isprobaš oba motora (konstrukcijski se baš razlikuju).

Kada govorimo o sportskim motociklima, prioriteti su potpuno drugačiji nego kada je reč o kastom i kruzer modelima.

Da se korištenjem  jednostavne tehnologije i pogonske grupe umerenih performansi, ispune  očekivanja ljubitelja ovakvih motocikala, to među sportskim motociklima  ne prolazi.

Na kraju, ovakva  vrsta  motocikala će, vlasniku (koji  mora biti ljubitelj  ove  klase motora),  osigurati više nego dovoljno osmeha  po pređenom kilometru.

A  kada neki motocikl  nema  smisla meriti sekundama ili konjskim snagama, upravo ova  merna jedinica dobija centralno mesto.

Promenio član feniks
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja