Jump to content

Moto Zajednica

BMW F800GS ili R1200GS savet

Recommended Posts

• Drug član, 1779 postova

Pit, sve si lepo rekao, veliki GS je za asfalt i makadam. Samo jedno gresis, a to je sto stalno mislis kako vlasnici 1200GS-a mastaju o blatu, snegu i voznji kroz sumice. Dakle: oni to ne zele!! Mislim da je svaki vlasnik 1200GS svestan kakve mogucnosti ima njegov motor.

Drugo, razlika izmedju 800 i 1200GS je mnogo veca od par hiljada evra, pogledaj cenovnik.

Treca konstatacija da ima mnogo (sa naglaskom na mnogo) udobnijih i pouzdanijih (!!!) putnih motora je sasvim proizvoljna tvoja konstatacija i tema vise puta razglabana na forumu i potpuno je van teme odnosa 800GS-1200GS.

Totalno bez veze je uporodjivati ova dva motora jer je GS 800 cistokrvni enduro motor sa jasnom definicijom svoje namene sto sa GS 1200 nije slucaj.GS 800 I GS 1200 jednostavno nisu isti tip motora iako su po izgledu slicni.GS 800 moze da se uporedjuje sa Tenerama ,Transalpima KTM-ovima i tu eventualno da se traze razlike medju njima dok je GS 1200 u drustvu sa Stromom,Varaderom od ozbiljne konkurencije i par ostalih koji nisu ni vredni pominjanja .

A sto se tice DA LI ZELE VLASNICI GS 1200 da idu u off ne verujem Lalajko da si napravio sa svima razgovor na tu temu da bi mogao da govoris u njihovo ime.

Svojevremeno si ti Lalajko i BMW-ov LOBI koji je veoma jak na ovom forumu isposlovali kod urednistav zabranu bilo kakve kritike i negiranja BMW 1200 gs jer je tebi licno povredjena osecanja koja gajis prema GS 1200 a svedoci smo da se sada maltene pluje i potcenjivacki govori o GS 800 koji se meni veoma svidja i smatram ga jednim od najboljhi NAJUPOTREBLJIVIJIH motora danasnjice a moram da citam svakakve gluposti i neumesna uporedjivanja pristrasnih ljudi(izuzimam Mikulanca iz ove konstatacije)Ucini nesto kao urednik i upozori odredjene ljude da se ne odnose potcenjivacki prema GS 800 jer je meni veoma stalo do toga.

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 306 postova

Nisam das razumeo Lalajkovu pricu off/on roud.Ako pretpostavimo da su oba BMW koji su ovde navedeni po Lalajku samo on roud tj za put/makadam po toj definiciji su off roud /travica i sumica samo kros motori,zar ne?I zasto su onda TransAlpi, Afrike,Dr Suze primeri motora koji su bolji za off od BMW?

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Nisam das razumeo Lalajkovu pricu off/on roud.Ako pretpostavimo da su oba BMW koji su ovde navedeni po Lalajku samo on roud tj za put/makadam po toj definiciji su off roud /travica i sumica samo kros motori,zar ne?I zasto su onda TransAlpi, Afrike,Dr Suze primeri motora koji su bolji za off od BMW?

Mislim da bih detaljnim objasnjavanjem mog poimanja off i on-rouda izasli van okvira ove teme. Ako nekoga bas zanima, neka otvori temu sa odgovarajucim nazivom.

• , 1322 postova

Totalno bez veze je uporodjivati ova dva motora jer je GS 800 cistokrvni enduro motor sa jasnom definicijom svoje namene sto sa GS 1200 nije slucaj.GS 800 I GS 1200 jednostavno nisu isti tip motora iako su po izgledu slicni.GS 800 moze da se uporedjuje sa Tenerama ,Transalpima KTM-ovima i tu eventualno da se traze razlike medju njima dok je GS 1200 u drustvu sa Stromom,Varaderom od ozbiljne konkurencije i par ostalih koji nisu ni vredni pominjanja .

sa ovim se apsolutno slazem,ova dva motora nisu za nikakvu usporedbu,ni po cijeni,ni po namjeni.Jedina zajednicka tocka im je BMW znak

Mislim da bih detaljnim objasnjavanjem mog poimanja off i on-rouda izasli van okvira ove teme. Ako nekoga bas zanima, neka otvori temu sa odgovarajucim nazivom.

Pa cini mi se da si ti usmerio diskusiju na tu stranu.

Totalno bez veze je uporodjivati ova dva motora jer je GS 800 cistokrvni enduro motor sa jasnom definicijom svoje namene sto sa GS 1200 nije slucaj.GS 800 I GS 1200 jednostavno nisu isti tip motora iako su po izgledu slicni.GS 800 moze da se uporedjuje sa Tenerama ,Transalpima KTM-ovima i tu eventualno da se traze razlike medju njima dok je GS 1200 u drustvu sa Stromom,Varaderom od ozbiljne konkurencije i par ostalih koji nisu ni vredni pominjanja .Tacno.

Citirao sam Pita.Potpuno se slazem,sem da je GS1200 puno ozbiljniji od Varadera i Stroma,

• Drug član, 1460 postova
  • Motocikl: k25

Oko cega se vi raspravljte...kao deca.

Svako je privrzen nekoj marko motora i o tome ne treba diskutovati.

Sta je za nekog off,za drugog je on road.I ne znaci da covek zna da vozi

off road ako ima adekvatan motor za tu namenu.Naprotiv,znam ljude koji cepaju skuter po njivi i sumi,pa sta.

Sta fali,njima je lepo,zadovoljni su i boli ih za tudje misljenje.

I jos nesto.Tema je sasvim druga,a ne ovo sto vi pisete.Pomozimo coveku

da odlucu a ne da se jos vise nadje u nedoumici.

• Drug član, 1439 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3

@ Mikulanac

Stvarno su lepe sličice sa offroad vožnje, zaista izgleda lepo.

Za mene i to gde ste vozili jeste offroad ali mi deluje kao već isplaniran itinerer koji je poznat od ranije vama ili vodiču tako da znaš šta te čeka ili se ja varam?

Sa druge strane moje maleno off road iskustvo bi bilo kome preporučilo da sa velikim motorom bio on GS1200 ili štagod nikako ne ideš u nepoznato jer tamo imaš problem sa veličinom i kilažom motorcikla pa čak ako si 2m visok i imaš 100 kg u mišićima ili ćeš imati sreće da to nepoznato bude lagani offroad.

Ili da se okreneš i vratiš na vreme...

Ja nisam imao te sreće pa sam se valjao i po blatu i padao na kamenju na 2200mnv (Veliki Štuoc) gde sam čekao da mi se vrati kolega ili vojska 20min a motor ako dignem sam ode nizbrdo, ne mogu mu ništa.

Ko ne veruje neka proba

• Svrati ponekad, 159 postova
  • Motocikl: KTM 690 Enduro

evo ovako, imao sam 1200 i u jednom trenutku sam skoro resio da ne vozim motor te ga prodao. onda ipak resio da ponovo kupim motor, nije bilo 1200 a 800 bio na lageru. vozio sam ga ove sezone, malo po gradu, malo na put (3000 km u cetiri dana)

prvo za grad je generalno bolji od 1200 ali to je stvar navike. mislim za grad je najbolji skuter da se razumemo. ali okay 800 se pokazao dobro u gradu. na putu se isto pokazao dobro, vozio sam sa full opremom, top case, koferi i bilo je prilicno udobno. brzina je isto okay, znaci izvuce 160-170 bez problema, naravno isao sam i preko 200. problem nastupa vec preko 100-120 ako nemas veliki windshield jer vetar bije, dakle ako se 800 tera na put obavezno windshield.kod 1200 imas taj windshield i peglas 180-200 bez problema.

ja bih kupio ipak 1200 ali bih onda za grad uzeo skuter. to i planiram da uradim da tapnem 800 dodam 5 soma za 1200 i kupim beverly 250 sa pokrivacem i windshieldom. steta je drkati 1200 ili 800 ujutru za posao, kratka relacija, hladan motor, tuga....

ako je samo jedan motor, opet bih 1200, ali ko nema toliko 800 mogu od srca da preporucim, odlican bajk

Mislim da smo se sreli ispred garaze na Obilicevom vencu pre dve - tri nedelje. Dao si mi da sednem na tvoj motor.

Pozdrav druze. ;)

Nisam ocekivao da ce ova moja tema izazvati ovoliko strasti. Mada mi je drago da se tome pridaje toliki znacaj. Dokaz da nisam jedina b...... U svakom slucaju, bilo je veoma korisnih saveta, misljenja i iskustava. Hvala svima.

Dakle,

Ja sam se, dragi bajkeri, odlucio da moj F650gs zamenim za R1200gs. Polovni, iz Nemacke, sa garancijom. To mu u lovi dodje otprilike kao nov F800gs kod Radulovica. Duguju mi neke pare i cim se to realizuje, krecem u akciju.

Moze da se desi da jos pride i zadrzim moj f650gs, prirastao mi za srce, jedino sto tada postoji mogucnost da me moja draga izbaci iz kuce sa sve motorima, kacigama i ostalom neophodnom opremom.

• Zainteresovan, 830 postova

Matori, na zdravlje ti, mislim da si dobro odabrao, pogotovu ako zadrzis starog. Ja tu sredjujem neke privatne obaveze, pa kad to zavrsim, krecem ozbiljno da planiram neku bank roberi pa cu i ja da ga uzmem!  ;) Ne ide vise ovako, pocinjem polako i da se osecam kao kinez!  ;D ;D ;D

• U prolazu, 73 postova
  • Motocikl: Ducati Multistrada 1200s DVT ,Triumph Street Triple R ,Triumph Speed Triple 955i , Kawa Z 650 i ostalo

hehe, pa ja sam gore naveo blato, sneg i voznja izmedju stabala po sumici :) Sve ove slike su ON-road, sad sto je taj road los, drugo je pitanje. Ovo na slikama i jeste teren za GS-a, nije ovo nista strasno. Off road je nesto sasvim drugo, a da bih ostao u okviru teme, reci cu da tu ni 800GS ni 1200GS nemaju sta da traze.

Lalajko,

A sta je po vama definicija  OFFROAD a sta ON ROAD  ?       Po vama..........  Pariz Dakar je ON ROAD

Ja bi po Mikulancevim slikama bi zakljucio da je to OFF ROAD.

Ja vas kao Admina postujem, al moje misljenje da ne treba biti zavidan, vec da vam imponuje i da vam neciji uspeh sluzi kao podsticaj za dalji napredak u zivotu.

S postovanjem. 

Johann               

Izvinjavam se svima na OFF-u

evo jos jedan ON ROAD ,inace vrh Golije oko 1850m po kisi sa gs adventure [gume za asfalt] ,znaci motor jos veci pa se samim tim i lakse vozi

post-2413-12879010656915_thumb.jpg

post-2413-12879010658104_thumb.jpg

• Zainteresovan, 863 postova
  • Motocikl: @ UBER ALLES

Da se ne bi moj prijatelj "teoreticar" mucio evo Vam prakticne definicije ON-OFF.

ON - svaka deonica kojom je proslo bilo kakvo vozilo pa cak i koza (blato,pesak, trava ...samo otezavajuca okolnost )

OFF-deonica kojom niko ,nikad nije prosao a mozda i nece ...a mnogima i ne bi palo na pamet

@ Muaddib

Dobar izbor spram ocekivanja ! ;)

• Drug član, 1460 postova
  • Motocikl: k25

Nisam ocekivao da ce ova moja tema izazvati ovoliko strasti. Mada mi je drago da se tome pridaje toliki znacaj. Dokaz da nisam jedina b...... U svakom slucaju, bilo je veoma korisnih saveta, misljenja i iskustava. Hvala svima.

Dakle,

Ja sam se, dragi bajkeri, odlucio da moj F650gs zamenim za R1200gs. Polovni, iz Nemacke, sa garancijom. To mu u lovi dodje otprilike kao nov F800gs kod Radulovica. Duguju mi neke pare i cim se to realizuje, krecem u akciju.

Moze da se desi da jos pride i zadrzim moj f650gs, prirastao mi za srce, jedino sto tada postoji mogucnost da me moja draga izbaci iz kuce sa sve motorima, kacigama i ostalom neophodnom opremom.

Auuuuuu obradovao sam se kao da meni kupujes motor.  ;D

Svaka cast i kaci slike cim ga uters u AVLIJU.  :D Pozzz

• U prolazu, 73 postova
  • Motocikl: Ducati Multistrada 1200s DVT ,Triumph Street Triple R ,Triumph Speed Triple 955i , Kawa Z 650 i ostalo

nema veze sa temom ali jeste off road sta da radim moram da se pohvalim, vozac "mister x" inace nas drugar,motor" ktm rally" koji je laksi od r1200gs-a oko 10kg

post-2413-12879010660915_thumb.jpg

post-2413-12879010661467_thumb.jpg

post-2413-12879010662077_thumb.jpg

post-2413-12879010662671_thumb.jpg

post-2413-12879010663242_thumb.jpg

post-2413-12879010663862_thumb.jpg

Pisao sam ranije moje maleno iskustvo pa evo da pošaljem dve sličice dva totalno različita terena iako nijedan nije duboko u šumi gde tek ne znaš šta te čeka.

Zato savet sa velikim motorom izbegavajte nepoznato jer divokoze ne znaju da čitaju koliko je on ccm niti je to tamo važno, važno je pre mraka vratitii se ako se izvučeš odatle.

Da se razumemo GS1200 je odličan motor što i njegova cena govori, a i testovi pokazuju da je to istina ali ne može jedan motor da bude superioran u obe od dve totalno dijametralno različite namene.

Slika "Za Tepce" pokazuje put koji je tu gde je slikano veoma dobar tuda i KLE ide 80km sa sigurnošću ali posle nizbrdo se put kvari i kreću veiliki padovi i usponi jer se spuštaš sa 1550mnv na oko 500mnv do reke Tare.

Ovaj put je mačji kašalj i uživanje za vožnju.

Druga slika "Durmitor_Veliki Štuoc" prikazuje teren koji je jako težak i tu ti treba veliko umeće (ja ga baš nemam na ovakvom terenu) iako na asfaltu mogu da radim šta hoćeš. Ovde gde je motor pao je jako veliki uspon jer se penjemo prema nekim vojnim antenama na 2200mnv i velika je krivina koja obilazi oko stene. Ovaj krupan rastresit kamen ti baca motor non-stop levo desno i ti se jednostavno sve vreme boriš da ostaneš na točkovima još imaš uspon i krivine oko 160 stepeni.

Ne može slika da vam dočara kako to baš izgleda u stvarnosti i koliko je ozbiljan ovaj kamen ali ko je voljan da proba imam i poneki track pa može da se nađe lako i Štuoc jer je visok.

Treba jako velika koncentracija, moraš da gledaš kuda će točak da naiđe i ogromna fizička spremnost.

Ja sam stekao utisak da bi ovde motor sa manje kg i ne više od 40ks lakše sve obavio.

Ja neću da kažem da motor od 210kg ne može gore ali voleo bih da čujem vozača kako mu se to sve čini.

Na Durmitoru ima još puteva koje merkam da prođem ali su zaista veoma zahtevni i džipovi odustaju od toga tako da je veliki izazov a priroda predivna.

post-760-12879010676852_thumb.jpg

• nocni cuvar, 2583 postova
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

Svaka cast i sa srecom ga vozio !!

Da se ne bi moj prijatelj "teoreticar" mucio evo Vam prakticne definicije ON-OFF.

ON - svaka deonica kojom je proslo bilo kakvo vozilo pa cak i koza (blato,pesak, trava ...samo otezavajuca okolnost )

OFF-deonica kojom niko ,nikad nije prosao a mozda i nece ...a mnogima i ne bi palo na pamet

@ Muaddib

Dobar izbor spram ocekivanja ! ;)

Ozbiljno . Ja sam oduvek mislio da je ON - ukljuceno a OFF - iskljuceno , bas sam glup . Zeznuli me prekidaci na sporetu .

Ribolovac da sam na tvom mestu drzao bih se svog nadimka a ne polemisao prakticnim definicijama .

Pisao sam ranije moje maleno iskustvo pa evo da pošaljem dve sličice dva totalno različita terena iako nijedan nije duboko u šumi gde tek ne znaš šta te čeka.

Zato savet sa velikim motorom izbegavajte nepoznato jer divokoze ne znaju da čitaju koliko je on ccm niti je to tamo važno, važno je pre mraka vratitii se ako se izvučeš odatle.

Da se razumemo GS1200 je odličan motor što i njegova cena govori, a i testovi pokazuju da je to istina ali ne može jedan motor da bude superioran u obe od dve totalno dijametralno različite namene.

Slika "Za Tepce" pokazuje put koji je tu gde je slikano veoma dobar tuda i KLE ide 80km sa sigurnošću ali posle nizbrdo se put kvari i kreću veiliki padovi i usponi jer se spuštaš sa 1550mnv na oko 500mnv do reke Tare.

Druga slika "Durmitor_Veliki Štuoc" prikazuje teren koji je jako težak i tu ti treba veliko umeće (ja ga baš nemam na ovakvom terenu) iako na asfaltu mogu da radim šta hoćeš. Ovde gde je motor pao je jako veliki uspon jer se penjemo prema nekim vojnim antenama na 2200mnv i velika je krivina koja obilazi oko stene. Ovaj krupan rastresit kamen ti baca motor non-stop levo desno i ti se jednostavno sve vreme boriš da ostaneš na točkovima još imaš uspon i krivine oko 160 stepeni.

Ne može slika da vam dočara kako to baš izgleda u stvarnosti i koliko je ozbiljan ovaj kamen ali ko je voljan da proba imam i poneki track pa može da se nađe lako i Štuoc jer je visok.

Treba jako velika koncentracija, moraš da gledaš kuda će točak da naiđe i ogromna fizička spremnost.

Ja sam stekao utisak da bi ovde motor sa manje kg i ne više od 40ks lakše sve obavio.

Ja neću da kažem da motor od 210kg ne može gore ali voleo bih da čujem vozača kako mu se to sve čini.

Na Durmitoru ima još puteva koje merkam da prođem ali su zaista veoma zahtevni i džipovi odustaju od toga tako da je veliki izazov a priroda predivna.

D

• nocni cuvar, 2583 postova
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

Svaka cast , lepe slike . Jedan od najtezih puteva za voznju . Potrebna velika koncentracija i jake ruke , a  ravnotezu i da ne pominjem .

Znaci to nas ceka na prolece , lep izbor .

• Zainteresovan, 953 postova

Da mi nije zabranjeno da slobodno iznosim svoje misljenje i tehnicko znanje koje posedujem o pomenutom brendu imao bih dosta toga da vam kazem. Ovako mozete da uzivate u temi bez konkretnih cinjenica i zalazenja u sustinu. Zahvalite mentalnoj higijeni.

Da ne bude offtopikaranje, meni je zuti najbolji.

@ Mikulanac

Ja bih rado da ponovim par mesta na Tari i jedna lepa deonica 35km kroz šumu nasutim i sigurnim putem od Predovog krsta do Mitrovca, dolazi se sa strane Zaovina.

To je lepo i probano dovoljno sigurno.

Ti se već viđen u ekipi za vožnju nema greške.

Ponovio bih i Durmitor ponovo na Tepce pa do Radovan Luke ali i najteži deo ako bih uspeo od sela Mala Crna Gora do Nedajna pa do Trse i da se vratimo nazad okolo masiva Durmitora, preko Sedla na Savin kuk pa na Žabljak.

Imam i KML ako nekoga zanima kako to izgleda neka pusti PP.

Napominjem da ovo što ja radim nema veze sa sportom već samo sa laganim turističkim offroadom sa idejom da dotaknem ono što nikada nisam mogao sa R motorom.

Mene ovde performanse ne zanimaju.

Spremi se Mikulanac i idemo čim šuma malo na proleće prosuši  ;)

• Zainteresovan, 830 postova

@ Mikulanac

Ja bih rado da ponovim par mesta na Tari i jedna lepa deonica 35km kroz šumu nasutim i sigurnim putem od Predovog krsta do Mitrovca, dolazi se sa strane Zaovina.

To je lepo i probano dovoljno sigurno.

Ti se već viđen u ekipi za vožnju nema greške.

Ponovio bih i Durmitor ponovo na Tepce pa do Radovan Luke ali i najteži deo ako bih uspeo od sela Mala Crna Gora do Nedajna pa do Trse i da se vratimo nazad okolo masiva Durmitora, preko Sedla na Savin kuk pa na Žabljak.

Imam i KML ako nekoga zanima kako to izgleda neka pusti PP.

Napominjem da ovo što ja radim nema veze sa sportom već samo sa laganim turističkim offroadom sa idejom da dotaknem ono što nikada nisam mogao sa R motorom.

Mene ovde performanse ne zanimaju.

Spremi se Mikulanac i idemo čim šuma malo na proleće prosuši  ;)

Idem i ja!!!

"Kojim motorom?"

Sta te briga, idem i tacka!!!

;D ;D

Danas sam bio u Novom Sadu da bih pogledao jedan r1200gs 2006 godiste, vrlo lepo ocuvan, sa bogatom dodatnom opremom, servisnom knjizicom, 26 000 km, vlasnik je Dejvid, Englez koji cesto boravi u Novom Sadu. Cena bajka sa engleskim tablicama je 8800 eura. Znaci sa carinom i porezom tu negde oko 11 000. Korektna cena rekao bih.

Medjutim kada smo upalili motor, na displeju se pojavila lampica "brake failure". Covek koji mi je pokazivao motor, Dejvidov prijatelj pretpostavljam, mi je rekao da je to normalno kada je motor u mirovanju, a da se lampica ugasi kada se motor vozi i da je sve u redu.

Meni to nekako deluje nelogicno. Ja mislim da ta lampica sluzi da se upali kada nesto nije u redu sa kocnicama. Logicno je da kada je upaljena ti ne kreces sa motorom jer te upozorava da nesto nije u redu. Glupo je - ti krenes - prikocis, ono nista, pa onda kom opanci kom obojci. Preterujem verovatvo, ali sumnja postoji.

Motor nisam provozao, jer bi trebalo prvo da dam sve pare kao depozit,  pa onda da ga isprobam, neka vrsta osiguranja, ako se skrsim moj je. Mogu to da prihvatim, mada sam kupovao (a i prodavao) motore i ranije i to nije bila praksa, istina nisu bili ovako skupi.

Al me ona lampica muci....

Ima li saveta?

• U prolazu, 73 postova

Danas sam bio u Novom Sadu da bih pogledao jedan r1200gs 2006 godiste, vrlo lepo ocuvan, sa bogatom dodatnom opremom, servisnom knjizicom, 26 000 km, vlasnik je Dejvid, Englez koji cesto boravi u Novom Sadu. Cena bajka sa engleskim tablicama je 8800 eura. Znaci sa carinom i porezom tu negde oko 11 000. Korektna cena rekao bih.

Medjutim kada smo upalili motor, na displeju se pojavila lampica "brake failure". Covek koji mi je pokazivao motor, Dejvidov prijatelj pretpostavljam, mi je rekao da je to normalno kada je motor u mirovanju, a da se lampica ugasi kada se motor vozi i da je sve u redu.

Meni to nekako deluje nelogicno. Ja mislim da ta lampica sluzi da se upali kada nesto nije u redu sa kocnicama. Logicno je da kada je upaljena ti ne kreces sa motorom jer te upozorava da nesto nije u redu. Glupo je - ti krenes - prikocis, ono nista, pa onda kom opanci kom obojci. Preterujem verovatvo, ali sumnja postoji.

Motor nisam provozao, jer bi trebalo prvo da dam sve pare kao depozit,  pa onda da ga isprobam, neka vrsta osiguranja, ako se skrsim moj je. Mogu to da prihvatim, mada sam kupovao (a i prodavao) motore i ranije i to nije bila praksa, istina nisu bili ovako skupi.

Al me ona lampica muci....

Ima li saveta?

jeste to tako radi kod gs-a cim procita abs ugasi lampu tj. cim krene ,,,inace to nije losa cena ako jos ima opremu kupuj...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja