Jump to content

Moto Zajednica

Honda VF, VFR, VFR 750, šatro predstavljanje.

Recommended Posts

• Drug član, 1192 postova
  • Motocikl: Dominator

Sinoæ legnem i zamišljam sebe kako raskidam sa Suzanom, poželim joj sreæu u životu i slažem da je da naš raskid nije zbog druge... Potajno, veæ neko vreme, gledam neku mašinu koja æe mi prijati za malo dalja putovanja, biti dovoljno velika da mogu sa Natašom da odjezdim putem fantazije, sa druge strane da bude dovoljno pristupaèna cenom, a da ne bude previše matora. Nataša voli oklopljene motore, ne voli previše banditski izgled, i ja se svakako slažem sa njenim izborom. Ja sam za neku udobnu varijantu tourera. Džamahirija TurboDieselMothafucka, ili narodski Yamaha TDM, mnogo lepo.. ali.. Nataša kaže previše Crossy, ja kažem previše Skupo. Oboje se slažemo da izgleda jebaèki. Ja sam odmah poželeo KLR-a, moju prvu ljubav. Ipak, zbog nekih zamerki koje smo zajedno imali na Kawu, nastavio sam da gledam. Jednom prilikom video sam Jasminkovog VFR-a, i rekao sebi, imaæeš ga tad kad. I tako ja poènem malo da se zanimam za Hondu... Aj napravimo paralelu, da malo ostavimo motore po strani... Sediš u baštici i zveraš u suknjice. Svaka je lepa na neki poseban našin, ali na kraju uvek kažeš da je ona jedna bila najlepša. Drugi kažu da je druga bila zgodnija. Treæi kaže da mu se svidela ona mala... A sve su žene, šetaju. A gde je tu paralela sa motorima? U principu, svaki ma dva toèka, klipove, cilindre, rezervuar, koènice i za svaki kada ga vidimo na ulici kažemo motor. Tu nema greške. Ono to nas može privlaèiti su razni oblici, performanse, boje... I tako postavimo svoje kriterijume. Kažem ja, oæu bre motor da me nosi gde god poželim. Oæu motor da stanem na semaforu i ruke mi ostanu na volanu, a ne da se savijam i da izvlaèim gaæe iz bulje i muda iz nogavica. Oæu da se èuje na manjim obrtajima, da ne trese, i pošto sam klasièni drkadžija, oæu da stanem pored nekog iz V Strom sekte i da mu kažem: Dvojka si. Normalno, vuèem vodu na Hondinu Vodenicu. Veoma Vispreno, Verujte, Vrlo je Važno Voziti, Verovatno, Vanvrememsko Vozilo.

Honda VF serija. Odnosno, VF i VFR serija. E baš ta serija se smatra serijom koja je napravila prodor u V agregatima sa 4 cilindra kojom je Honda dobila popularni ulièni motor. Kažem ulièni, jer se VF serija nikada nije koristila kao offroad varijanta agregata, Zašto je ostala na ulici? Pa razlozi su jasni, kombinacija položaja tela vozaèa, odlièna snaga, minimalne vibracije i jebaèki dizajn. Aj ovo oko dizajna je krajnje subjektivno, ali budimo relani, stvarno su mu jebali kevu. VF, lepoto moja.

Agregat V4 je bio sveprisutan u Hondinim ranim osemdesetim sa modelima Interceptora, Magni i Sabri. Pre Honde V4 agregate je imao samo Matchless (firma iz Plumstead-a, blizu Londona koja je proizvodila motocikle od 1899 do 1966). Koncept je verovatno došao od NR500 trkaèa sa V4 mašinom, iako je sudbina NR500-tke prilièno mutna. U svakom sluèaju prve VF makine su nosila oznaku V45 jer je 750 kuba isto što i 45 kubnih inèa, bile su zaita uzane sa svojih 406mm, i odlikovale su se svojom mekoæom u radu. Manja varijanta V30 (500cc) i veæa V65 (litar i jedan deci) su takoðe upotrebljavane, a veæa varijanta se pamti kao najbrža makina tog vremena i jedini originalni pandan legendarnom Yamahinom VMax-u.

1982. godine, prve godine VF modela, problem sa pouzdanošæu (kod Honde??) je prevaziðen prebacivanjem prozvodnje u novi pogon u Hamamatsu u Japanu. Svejedno, Honda je rasprodala lager Sabri, a i Magne nisu išle loše. 1983 je nova godina za VF-ove, otklonjeni su nedostaci koji su bili primeæeni na prošlogodišnjim modelima i izbaèen je Interceptor i predtstavljen V65 agregat. 1984 godina je bila loša godina zbog isplivavanja probelma sa bregastom osovinom, koji je na kraju bio rešen, iako je izbaèeno osam (!!!) revizija bregaste te godine. Kasnije je, u VFR seriji, lanac na bregastoj bio zamenjen zupèanicima, tako odaljivši problem sa bregastom osovinom od predhodnih modela VF makina. Honda je ipak vratila lanac u modele posle 2002. godine, svakako raèunajuæi da je loš glas lanca na bregastoj izbledeo vremenom. Da ne pominjemo VTEC verzije novije generacije. Za one koji ne znaju za VTEC koncept radi se o mašinama sa po 4 ventila po cilindu kojima dva ventila rade uvek (jok nego neæe) a ostala dva se otvaraju iznad 6800rpm. Tako dobijamo manju snagu ali i manju potrošnju i manju emisiju izduvnih gasova na malim obrtajima i veselje i ludilo kada ga stisnemo. Pojedine žalbe su bile upuæene na situaciju ubrzavanja u krivinama kada se VTEC aktivira i bajk neprijatno cimne.

VF modeli su bili Magna, Sabre, Interceptor i VFR. VFR se pravi(o) u verzijama VFR400, VFR750 i VFR800. Mene je privukla VFR 750, pa sam nastavio da èaèkam o tom motoru.

8ReFb_91vfr750ke4.th.jpg

Dobar Dan, ja sam VFR750.

Honda VFR 750 je sportsko putnièki motocikl sa datumima proizvodnje izmeðu 1986 i 1997. Za svojih 11 godina proizvodnje kao agregat je imao 750cc, teènošæu hlaðeni DOHC (dupla bregasta) V4 motor. Modeli od 1990 godine poseduju i jednostranu viljušku. Kranje sexy. Možda je ovaj sjajan motor i rezultat velikih napora Hondinih inžinjera da naprave fantastièan motor koji bi Hondu oprao od problema koji su postojali sa VF serijom, a to su pokušali sa poveæanom snagom motora, kompletnim redizajnom, smanjenom težinom, nižim težištem, širom prednjom gumom i veæim meðuosovinskih rastojanjem. VFR 750 je dobio mnogo pohvalnih tekstova (i ovaj meðu njima, yeah!), nagrada, i titulu od Cycle World-a za najbolji motor u klasi 750cc. Šest godina za redom. Pa ti vidi. 1986 Ron Halsam vozi VFR 750F i osvaja treæe mesto na Transantlantic Challenge trci u Donington Parku. Honda nije bila trkaèka varijanta, veæ standardni model. Postojale su neke verzije od 700 kubika koje su proizvoðene zbog odreðenih poreza koji su vladali na motore iznad 700 kuba u USA.

Agregat.

Honda VFR750 su koristile agregat od 750cc sa duplom bregastom osovinom koja je podizala 4 ventila po cindrima koji su u V4 rasporedu bili podeljeni na dva-dva cilindra pod uglom od 90 stepeni. Mašina se hladila teènošæu. Namerno ne kažem vodeno hlaðenje jer se u agragati najreðe koristi voda za hlaðenje. Lancem pobuðena ujlna pumpa sa hladnjakom za ulje. Menjaè sa 6 brzina koji lancem prenosi snagu na zadnji toèak. V4 mašine te generacije su bile krajnje pozdani agregati sa vrlo malih poznatih mana. Kao što napomenusmo, zupèanici na bregastoj su eliminisali problem sa lancem. Regulacija ventila se takoðe promenila vremenom, ali se postavlja pitanje ima li smisla govoriti o lakoæi štelovanja ako je poznato da su agragati prelazili oko 50.000 milja pre nego što im je bila potrebna regulacija zazora. Kul. Ustvari tek treba da doðemo do Kul. Povremeno se dešavalo da regleri (dokle više o njima) pate od pregrejavanja, ali se problem rešavao kompjuterski. Kupiš hladnjak za procesor za 5 eura i montiraš ga na ovaj elektronski ureðaj. Normalno, možeš i da kupiš novi regler koji se cenio oko 100EUR.

Trap.

Rani modeli su bili opremljeni sa anti dive (na nekim modelima podesivim) prednjim amortizerima i regularnom zadnjom viljuškom, koja se 1990 godine promenila u jednostranu viljušku koja se održala do danas i dala ovom motoru poseban, prepoznatljiv izgled. Viljuška je preuzeta sa ELF trkaèkom motora a dozvoljavala je skidanje zadnjeg toška bez potrebe skidanja lanca, kao i mnogo lakše manevrisanje sa zadnjim toèkom pri regulaciji lanca.

VFR750 je za svojih 11 godina proizvodnje dao 5 razlièitih modela tržištu, i svi modeli su bili sjajno prihvaæeni. Sa svojim izgledom, pouzdanošæu, performansama, ovo je defintivno Natašin i moj izbor za sledeæi motor. Nataša mi reèe da prestanem da se vrtim po krevetu i da spavam, anije znala da sam baš u tom momentu seo na našu novu Hondu VFR750 i razmišljao gde da je odvedem. Suzana, izvini.

404.jpg

404.jpg

011YU_motorvfrfrontsideviewzn1.th.jpg

404.jpg

baLuH_motorvfrsideviewyb1.th.jpg

Pozdrav svima,

najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Vlasnik sajta, 5373 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Ijao Najzli, da nemam VFR800, sad bih okrenuo oglase za nekom 750ticom :D

Svaka cast za teks', pod hitno ce morati da bude prebacen u sekciju sa predstavljanjima motora.

Aj zazeli i neki drugi bajk, pa nam napisi opet ovakav neki tekst :)

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc
Hondu mi na oèi' date=' Suzu izmeðu nogu. :wink:

najzli[/quote']

Svashta hvali - Hondu vozi!!! 8)

• Drug član, 2245 postova

Licno, ovo mi je najlepsa guza u motosvetu (ako se izuzmu drzacice suncobrana na stazi). Voleo bih da je posedujem

ZRQv6_vfr8002nl6.th.jpg

A evo je i na ovoj mojoj slici kako zamisljeno gleda u vodopad (gerlosstrasse)

404.jpg

Najzli, odlican text....kao i obicno!

• U prolazu, 90 postova
  • Zainteresovan, 978 postova

Bas kad smo kod toga ne mogu a da ne pomenem Italijana koji mi je prodavao jednu iz '95. sa 85.000 km i na fonu insistirao "mai pista" (nikad na stazi) i posto sam imao njegov mail nadjem njegov nick na jednom forumu i vidim slike sa staze :D

Kako mi je prekinuo vezu kad sam mu pomenuo taj forum :lol:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja