Jump to content

Moto Zajednica

VFR i rpm

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 413 postova
  • Motocikl: Vfr 750

VFR, zver sadržana u plastičnim oklopima... Prethodna tri meseca sam imao privilegiju da ga smestim u svoj centar interesovanja, ali mi do danas nije baš najjasnije nekoliko stvari, vezanih za rpm.

Obrtometar, slobodno ću tako reći, ima dva crvena područja (ako bude bila potrebna slika kačim). Prvo je klasično crveno, na kraju obrtaljke, valjda oko 10500rpm. Drugo je diskretnije crveno- na 8500rpm. Mom nervnom sistemu crveno daje poruku "stoj, ne valja dalje". Praktično mi nije jasno šta je ustvari VFR-u crveno područje, tjs dokle je zdravo pustiti mašinu. Ono što manual kaže je da je u crvenom mašina u velikom riziku od oštećenja (kom crvenom?). Sad, pik obrtnog momenta je na oko 8500, a pik snage na vrhu obrtaljke. Možda prvo crveno ima veze sa ovim ili...? Možete li da mi protumačite obrtometar?

Stvari su donekle jasnije kod ostalih motora koje sam imao prilike da vidim/provozam, uglavnom su to bile redne 600-tke, gde je jasno šta je crveno i gde počinje.

Drugo što me veoma zanima je mnogo više iz domena realnih režima rada mašine. Na koliko rpm voziti  u svakodnevnoj vožnji? Utisak koji imam je da mašini baš ne prija područje ispod 4000rpm. Našao sam komentar da je optimalan protok ulja kroz mašinu na ne ispod 33%, a najbolje na 50% od crvene linije (opet ta crvena...), i da bi valjalo držati je iznad 4000 (bukvalan prevod komentara sa VFR worlda). Pitanje optimalnog režima rada motora me zanima pre svega zbog dobrobiti za samu mašinu, manje zbog nemirnog rada V motora na nižim obrtajima i subjektivne nelagodnosti...

Tako da... jahači VFR-a, kao i svi upućeni  i manje upućeni... puno bi mi značili komentari, preporuke, vaš način vožnje i razlozi za isti  :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 372 postova
  • Motocikl: MTS 1200s DVT

Ispod 3K rpm je toliko nemiran da prosto ne mozes da ga drzis u tom rezimu, ne prija mu nikako. Ja ga vozim oko 6K i to mi je normalna voznja, tu je miran, lako koci, a lako i ubrzava. Cesto ga vrtim u doticnih 11K i kako skace ne bih rekao da mu ne prija, cak sta vise, vrlo mu se dopada :)

Sto se tice dve crvene boje na obrtomeru, radi se o EU trzistu za koje je radjen tih godina, zbog blokade je stavljena ta prva crvena na 8K, na modelima za JAP i USA trziste postoji samo jedna crvena na 11K. Googlaj malo i videces...

• Svrati ponekad, 318 postova
  • Motocikl: Honda vfr 750

Ma to sve zavisi od motora.Kao sto vidite ja imam RC36 "92 i crveno pocinje od 11.500,s obzirom da mi drugari imaju svi R-ove nasa voznja se pretezno zasniva na jurcanju.U takvoj voznji moj VFR se redovno vrti oko 10.000 - 11.000.Niti trosi ulje niti mu koliko vidim nesto smeta!Jedina mana na tim  obrtajima je sto poveca potrosnju i do 10 L na 100km.Sto se tice voznje u kojoj praktikujem razgkedanje okoline ona je na oko 3.000 vec sa 4.000 pocinje da grize i nije za zevanje okolo.

Da li mu nesto smetaju ti rezimi rada?

De znam! Ja samo mogu da konstatujem da moj VFR koji je presao 85.000km (ili185.000) na pet hiljada kilometara ne potrosi ni gram ulja.

Srecno!

Pozdrav.

• U prolazu, 96 postova

Jedino ga ne uvodim u "crveno" do 4. brzine,a nakon toga koga jos boje zanimaju :D

VFR ispod 4000rpm zahteva prilagodjavanje stepena prenosa vise nego redne masine,ali zato ima najbolji obrtni momenat na znatno manjem broju obrtaja od R-ova,sto mu daje fenomenalne mogucnosti u toku voznje,pa nema saltanja u nizu pred svako preticanje itd,itb... ;D

Sto se tice potrosnje ulja,tu vec nastaje problem,jer koliko vidim nijedan vlasnik VFR-a s tim nema problem,sto je za vecinu vlasnika drugih tipova motora misaona imenica,pa nas cesto optuzuje da smo lazovi neopevani ;D

• Zainteresovan, 633 postova
  • Motocikl: Honda Africa crf 1000

Najlepsa voznja mi je negde oko 5000,ubacis u sestu,i to mu je negde oko 120km/h,a potrosnja ne prelazi nikako 5,5litra,cak i manje,mada kad me uhvate bubice,sto kaze vudu,ko jos vidi boje,ali jebiga tad potrosnja i prelazi 10litra

Prosli je imao 115000km,kada sam ga prodao,i nisam primetio da mu bilo sta smeta,takodje,jos jedan koji posle 5000km,a i vise ;) ne trosi ni gram ulja

• Svrati ponekad, 318 postova
  • Motocikl: Honda vfr 750

Sto se tice ulja:Najbitnije mi je da stalna kontrola ne spada u obavezu nego u "kad se setim".

Pored svih kvaliteta ipak mislim da mu falil jos 30-ak konja.

E tad bili na konju!!!

• Svrati ponekad, 107 postova

Sto se tice ulja:Najbitnije mi je da stalna kontrola ne spada u obavezu nego u "kad se setim".

Pored svih kvaliteta ipak mislim da mu falil jos 30-ak konja.

E tad bili na konju!!!

50 konja vise i bog da te vidi... ::)))

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja