makikt 4259 Napisano pre 10 sati Zainteresovan, 837 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Lucifer Prijavi odgovor kao problematičan 10.10.2025. Maganik - Katuni Maganik i Poljana dužina rute 40 km, najviša tačka 1653 mnv I ovaj lep dan, od preostalih još par dana ovogodišnjeg kratkog Miholjskog leta, koristim za kratku vožnju. Želim još jednom da se popnem do Maganika, i katuna smeštenih u njegovom podnožju. Da se pozdravim sa njima za ovu godinu, dok je još lepo i suvo vreme. Pa, ako bude još koja prilika za vožnju do gore, to je samo bonus. Isti pejsaži u različito doba godine, na fotografijama mogu izgledati značajno drugačiji. Iznova volim da slikam ista meni draga mesta, i čini mi se da ni jedna fotografija nikada nije identična. Nisu samo boje u prirodi te koje daju posebnu notu godišnjem dobu, već se i svetlost različito prelama, nebo ima drugačiju nijansu plave, senke drugačije padaju... Pa tako i Maganik. Stočari su sišli, katuni su prazni. Sve se primirilo pod poslednjim toplim zracima sunca, pre nego snegovi zaveju ovaj hladni maganički kamen. Pre nego priroda utone u san do sledećeg proleća. Volim taj mir koji jesen donosi planini, prirodi, pa čak i ljudima. Posebno kada je dan ovako vedar, nebo svetlo plavo, a boje tople i jasne. Pogledalo. Koliko puta sam samo napravila fotografiju sa ovog mesta Ka Maganiku Katun Maganik u podnožju Maganika U ovom katunu još uvek izdiže stoku jedna porodica. Leti , po obroncima planine bude preko trista ovaca, ali i krava i konja. Sada je sve utihnulo. Priroda se sprema za počinak. Pozdrav Maganiku do nekog narednog viđenja...kad god to bilo Povratak nazad ka katunu Poljana Katun Poljana, takođe u podnožju Maganika Odavde počinju planinarske staze za uspon na Međeđi i Trešteni vrh. Trešteni vrh je ostao za mene još uvek nedodirnut. Zove me i mami, ali nisam ove godine bila spremna za njega. Nadam se da će i taj trenutak doći. Kažu da je gore potpuno nestvarno. Nešto što se vrlo retko viđa. Nadam se da ću imati priliku to da vidim. I ovaj katun je leti živ. Sada je pust. Ostali su samo tragovi da je tu do nedavno bilo ljudi i životinja. Karakteristične kamene maganičke ploče i korito za pojenje stoke Još jednom pogled na Maganik sa ove gole, kamene strane . Impozantna kamena gromada! Ovako surova i hladna, uvek zagreje moju dušu kada se nađem u njenoj blizini. Povratak, i ponovo Pogledalo u malo drugačijim tonovima nego u dolasku Pogled na razne vrhove preko puta, i kanjon Platije U podnožju, mesto Granice, i put kojim silazim dalje ka kući Lep dan. Pozdravila sam se sa Maganikom za ovu godinu. Sad i da ne odem gore još koji put srce će mi biti mirno. A ako odem, biće to dodatna radost. 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...