Jump to content

Moto Zajednica

lamele, predihtovanje, stelovanje ventila i karburatora.

Recommended Posts

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

ne zajebavam se. ocu da sredim to. jer mi se razvlaci vec ko mrcina... par meseci... i sad mi je dopizdelo, i vreme je ladno, pa ocu da rasturim i da sredim. nisam nikad to radio. zato i pitam kako se radi. a ulje je pre malo curkalo, a sad curi malo vise. dimi i smrdi. i sta sad... treba da ostavim tako jos jedno par meseci... da mi iscuri svo ulje, da mi motor izgleda ko kokosinjac... ajte molim vas. necemo se zajebavati.

to sto ti zoves ventil deklom je u stvari poklopac glave, i kad to skines tj ako skines mozes bez problema da stelujes ventile mada to se moze isto uraditi ako skines one poklopce ventila, to su kod tebe ta 4 velika safa, kolko vidim to je 24 kljuc, i onda uzmes one limcice za zazore i stavljas izmedju safica na klackalici i ventila, najcesce ide zazor od 0.8 do do 0.12 bar kod mene je tako, stim sto su kod mene klackalice otisle pa ne moze da se nasteluje kako treba (mana suzukija, 1 klackalica na 2 ventila) ili mozda i moze ali bi m..da oteglio dok bi to uspeo.

u svakom slucaju, mozda cu dolaziti u nedelju u toku dana u NS pa mozemo da se vidimo da ti pokazem na masini gde sta treba da skines da bi nastelovao ventile

a kad krene jos hladnije vreme onda uzmi pa sve rastavi i zameni i kad zavrsis sipas novo ulje i upalis masinu da vidis kako radi posto ce vec pasti sneg dok zavrsis  :D ;D

kad skines taj dekli ,,,tesko ces nastelati ventile.....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 577 postova

to sto ti zoves ventil deklom je u stvari poklopac glave, i kad to skines tj ako skines mozes bez problema da stelujes ventile

... onda ce ti zazor varirati od ...

0.8 do do 0.12

... ali ne milimetara nego METARA, u zavisnosti na kojoj si udaljenosti spustio poklopac glave (U KOJOJ SE NALAZE OSOVINE KLACKALICA I KLACKALICE) od samog agregata.  >:(

PS. Novace, ako stelujes 0.8, nije ni cudo sto ti zvekece, skoro ceo milimetar je mnogo, cak i za japanca  ;D

sto jes jes........ ;) ;) ;) ako si im reko.......

ustvari novak je mislio na 0,08...to moze da bude,,,,,

a i taj poklopac treba poravnjati posle,,,,,pa treba znati kad se stelaju ventili,to jest u kojoj tacki.......

pa sastrane kod magneta imas rupicu da nadjes lakse gmt itd itd,,,,,

• Zainteresovan, 647 postova
  • Motocikl: ZXR 750 R

e da. ovo me zanima jos. na koliko se stezu srafovi na ventil deki. jel treba kilo kljuc?

i ventile kad budem stelovo. uzecu od druga one limice. imam manual tamo pise nakoliko se steluje zazor. ali gde se ti limici stavljaju? gde se to zaglavi pa kako onda stelujes? nemam predstavu uopste kako se radi sa time.

Ajd ti malo kod nas na praksu ... bice ti lakse posle i sa "limcicima"  ;D ;D

• Zainteresovan, 845 postova

e da. ovo me zanima jos. na koliko se stezu srafovi na ventil deki. jel treba kilo kljuc?

i ventile kad budem stelovo. uzecu od druga one limice. imam manual tamo pise nakoliko se steluje zazor. ali gde se ti limici stavljaju? gde se to zaglavi pa kako onda stelujes? nemam predstavu uopste kako se radi sa time.

Ajd ti malo kod nas na praksu ... bice ti lakse posle i sa "limcicima"  ;D ;D

AJDE!

bokilic. i ostali. slike. nije moja masina.

th_55529_ventil_dekla_123_756lo.JPGth_55566_2005_02_05_bikepics-285838-800_123_552lo.jpgth_55568_2005_02_10_bikepics-288719-800_123_76lo.jpgth_55568_2005_02_10_bikepics-288721-800_123_896lo.jpg

th_55570_2005_03_01_bikepics-301026-full_123_943lo.jpgth_55571_2005_03_01_bikepics-301029-full_123_90lo.jpgth_55572_2005_03_01_bikepics-301030-full_123_1115lo.jpg

• Svrati ponekad, 471 postova

sto jes jes........ ;) ;) ;) ako si im reko.......

ustvari novak je mislio na 0,08...to moze da bude,,,,,

a i taj poklopac treba poravnjati posle,,,,,pa treba znati kad se stelaju ventili,to jest u kojoj tacki.......

pa sastrane kod magneta imas rupicu da nadjes lakse gmt itd itd,,,,,

dobro ste me ispravili, mislio sam na 0.08.

objasnicu mu ja u nedelju da to i nije bas tako naivan posao, ali evo ovde ukratko

prvo ispustis ulje, pa onda na levoj dekli sa strane ima jedan kao veliki saf i jos jedan manji ima na prvoj slici obelezeno, na manji gledas kad dodje u mrtvu tacku, tj kad se neka oznaka pojaci na tom otvoru a na veci stavis kljuc (imas na slici 2 kako izgleda ali bez dekle)

skines poklopce ventila tj ove kao velike safove obelezene na slici 3 i 4

i onda limcic za zazor stavljas izmedju vrha ventila i klackalice, tacnije izmedju ventila i safcica na klackalici koji moze da se podesava i tu ga stelujes

mislim da ce se okrad i bokilic sada sloziti samnom?  ;)

post-1672-12879006956977_thumb.jpg

post-1672-12879006957797_thumb.jpg

post-1672-12879006958404_thumb.jpg

post-1672-12879006958924_thumb.jpg

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

Neće se složiti s tobom jer se ventili ne štelaju kao i palenje na repere , već u "vagi" , a to moraš znati osjetiti ,što je u principu nakon paljenja dok su ventili zatvoreni i bez "špana" , tj. kada je klackalica oslonjena na dio bregaste sa suprotne strane brijega .

• Zainteresovan, 577 postova

novake, ako ne mozes coveku da pomognes,sto ga kecas.

pricas mu da skine poklopa i steluje ventile, a klackalice u poklopcu

pricas mu da ispusti ulje. zasto bi ispustao ulje?

ovo tvoje objasnjenje za stelovanje ventila:

na levoj dekli sa strane ima jedan kao veliki saf i jos jedan manji ima na prvoj slici obelezeno, na manji gledas kad dodje u mrtvu tacku, tj kad se neka oznaka pojaci na tom otvoru a na veci stavis kljuc (imas na slici 2 kako izgleda ali bez dekle)

skines poklopce ventila tj ove kao velike safove obelezene na slici 3 i 4

i onda limcic za zazor stavljas izmedju vrha ventila i klackalice, tacnije izmedju ventila i safcica na klackalici koji moze da se podesava i tu ga stelujes

...je totalno nepotpuno, povrsno, i neozbiljno, narocito ako se ima u vidu stepen Zeljkovog znanja i iskustva, a sto se vidi iz njegovih postova (nemoj se vredjas zeljo, niko se nije rodio naucen).

decko ima zelju da zadihtuje taj poklopac i presteluje ventile, verovatno nema potrebe da radi ni jedno ni drugo ( sumnjam da mu pisa ulje i da zvekecu ventili) , al ako je navalio, neka ga, nek se zanima.

Zeljko, napisao sam ti ono da vidis koji je posao, ne ocekujem i ne preporucujem da ti to radis, bar ne sad.

odstampaj moj PP,  navataj bilo kog automehanicara, po mogucstvu poznanika,  nateraj ga da PRVO saslusa pomno dok mu procitas sve, i onda, gledaj sta radi i polako korak po korak...

• Svrati ponekad, 471 postova

ne kecam ga, zato sam na slikama obelezio sve sto treba da gleda a nisam rekao da skida poklopac glave vec poklopce klackalica koje sam obelezio na slici

a pretpostavljam da nema potrebe da radi nesto u vezi toga svega

nisam trebao da se mesam, ali morao sam jer niko nista konkretno nije rekao decku

u svakom slucaju u repair manualu obicno pisu svi detalji, pa cak i kojom silom treba da se stegnu safovi

bar u mom pise

u svakom slucaju nije nauka to uraditi ali bi mu bilo pozeljno da ima nekog iskusnijeg pored sebe dok to radi

• XL, 460 postova
  • Motocikl: BMW F800GS, HONDA SH125i

hvala vam svima. sad cu da vidim sa okradom nesto da iskurblamo...

Ех, да, воли Окрад ту курблу, нема шта  ;D

• Zainteresovan, 845 postova

bio mi danas u NSu. johnynovak... pojasnio mi je kako to radi, i kako izgleda. jasno mi je. okrad nemere da mi to sredi. nema vremena, covek zauzet... tako da cu srediti kvacilo sam, a ovo ne znam. odnecu majstoru. delovi jos nisu stigli. u toku sledece nedelje.

• Zainteresovan, 647 postova
  • Motocikl: ZXR 750 R

Agregat MORA da se iskosi (skoro izvadi) inace nema skidanje dekle...

ne mora... falilo ti je malo zivaca i igranja s deklom  ;)

srecan rad u svakom slucaju

Sledecom prilikom zovemo tebe....da se IGRAS sa deklama ;D

• Enduraš, 6405 postova
  • Motocikl: CRF300L

Agregat MORA da se iskosi (skoro izvadi) inace nema skidanje dekle...

ne mora... falilo ti je malo zivaca i igranja s deklom  ;)

srecan rad u svakom slucaju

Za to igranje su potrebni debeli zivci, narocito ako vracas stari dihtung namazan hermetikom, a on krene da se razmazuje svuda i dihtung krene da izlazi iz lezista i seta levo-desno kako ti penalis dekli. Imam debele zivce, ali kad sam to radio izgubio sam ih, u jednom trenutku sam hteo da razbucam ceo motor i izvadim masinu iz rama da bi vratio dekli :) Na srecu posle male pus pauze i smirivanja zivaca upao je na mesto, ne znam ni ja kako :)

e aco to je zato sto neznas za par forica,,pa ti dihtunzi nece ici levo desno,,,a silikon,,,,treba ga izbegavati maksimalno,,,,,,,p.s. na taj motor na deklu ventila neide dihtung........sam golo na golo......bar jr kod mene tako bilo...

• Enduraš, 6405 postova
  • Motocikl: CRF300L

Majstorska posla, ja da dodjem, a ti da me posaljes za pivo i u medjuvremenu da namestis da ti ne ukradem zanat :) :) Neka hvala, snacicu se i bez toga kao i do sad ;)

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

Majstorska posla, ja da dodjem, a ti da me posaljes za pivo i u medjuvremenu da namestis da ti ne ukradem zanat :) :) Neka hvala, snacicu se i bez toga kao i do sad ;)

Kad bi se zanat krao gledanjem .... al' bi bilo majstora  :-\

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja