Jump to content

Moto Zajednica

Koje ulje sipate u washe motore?

Recommended Posts

• Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Motocikl: 1 Litar Honde
Za koje ulje je najmanja vjerovatnoca da cu naci fals kod nas? Ukoliko mi dozvole sipao bih Castrol ili Motul...
Za ta dva ti je sansa veca od 50% da ces fasovati falshinu just like that!!! Probaj neka egzoticna koja se manje prodaju a samim tim i falsifikuju...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Uh' date=' da nije 50% malo preterano. Ne govorimo o kupovini na buvljaku.[/quote'] NE!!! Govorimo o kupovini kod OVLASCENOG distributera Mobil ulja (sa nalepnicom i sertifikatom) gde mi posle 1500km od zamene ZVEKNE Yamaha FZR1000 u perfektnom stanju a taj i DAN DANAS prodaje Mobil i Castrol full opusteno i i dalje ima sertifikat od Mobila... Pusti me Castrola i Mobila u Srbiji :?

Ovo sam vec pominjao ranije u ovoj rubrici

• In memoriam, 783 postova

Evo izvadio sam neke delove iz gore postavljenog linka za ulja:

By using a blend of mostly Group III oils and a smaller amount of "true" synthetics, the oil companies can produce a product that has nearly the same properties as the "true" synthetics, and nearly the same cost as the Group III oil.

"Semi-synthetics" are oils which are a blend of petroleum oil and no more than 30% synthetic oil. If the manufacturer adds no more than 30% synthetic oil and does not change the additive package, they do not have to recertify the oil. These days, since everyone has agreed that Group III base oils are "synthetic," I'm not sure "semi-synthetic" means anything at all. The manufacturers love this stuff: it costs about 15% more to make the oil, and they get to charge about double. I don't recommend semi-synthetics. Save your money and take your kids to McDonalds.

Ovaj drugi pasus mi je dovoljan razlog da se vratim na full sintetiku i Motul 5100 15-50. Posto na jesen vozim na temperaturana blizu nule, ne bih isao na 20-50.

• Drug član, 2245 postova

Ovaj drugi pasus mi je dovoljan razlog da se vratim na full sintetiku i Motul 5100 15-50. Posto na jesen vozim na temperaturana blizu nule' date=' ne bih isao na 20-50.[/quote']

Ja bio ubedjen da je 5100 polusintetika :-k

• Svrati ponekad, 276 postova
  • Motocikl: DR 650

Ovaj drugi pasus mi je dovoljan razlog da se vratim na full sintetiku i Motul 5100 15-50. Posto na jesen vozim na temperaturana blizu nule' date=' ne bih isao na 20-50.[/quote']

Ja bio ubedjen da je 5100 polusintetika :-k

5100 ima i polu i ful sintetika :wink:

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Kada sam pricao sa likom koji uvozi motul u vezi 5100 ester, covek mi je rekao da ono je u sustini mineralno ulje, ali u odredjenim osobinama (protocnosti u gornje delove motora) ima osobine sintetike.

• Svrati ponekad, 276 postova
  • Motocikl: DR 650
Ovde sam video 3000 polu sintetika' date=' 5100 full sintetika. Mozda oba tipa ulja imaju u obe varijante.[/quote']

ocigledno je tako. Recimo u mom motoru je motul 3000 vis.20-50 mineralno :roll:

• Drug član, 1777 postova

Cope im o tome u onom clanku sto sam poslao. neka ulja danas se zovu sinteticka i ako nisu po nacinu proizvodnje sinteticka, ali po performansama jesu.

In the late 1990s, Castrol started selling an oil made from Group III base oil and called it SynTec Full Synthetic. Mobil sued Castrol, asserting that this oil was not synthetic, but simply a highly refined petroleum oil, and therefore it was false advertising to call it synthetic. In 1999, Mobil lost their lawsuit. It was decided that the word "synthetic" was a marketing term and referred to properties, not to production methods or ingredients. Castrol continues to make SynTec out of Group III base oils, that is highly purified mineral oil with most all of the cockroach bits removed.

Ono sto je bitno je da se ulja istog proizvodjaca prave u razlicitim fabrikama i za razlicita trzista. U Nemackoj sinteticki castrol se zove RS4T a kod nas R4 Superbike. Nisam ulazio u problematiku ali moguce je da za razlicita trzista isto ulje po imenu ima drugacije gradacije, prilagodjeno klimatskim uslovima zemlje u kojoj se prodaje. A mislim da je najveca zabuna u imenima i ostalim stvarima izmedju Evrope i Amerike, tako da ko zna kakva imena ulja nose tamo i koja su kategorija.

Ocigledno je 5000 sinteticko ulje u Americi, kao sto Cale kaze i ovaj momak sto je napisao clanak, a mozda tamo i vaze drugi zakoni o reklamiranju. ko ce ga znati. mada ja mislim da jeste sintetika jer je tako napisao i autor clanka. Za 300 koliko se ja secam ima estar i biestar da se kupi, tako da je moguce da i za 5000 hiljada postoje razlicite baze i grupe. Sve u svemu nadam se da ste saznali barem nesto novu citajuci clanak i da vam je pomogao, kao i meni.

Ono sto je bitno je da se ulja istog proizvodjaca prave u razlicitim fabrikama i za razlicita trzista. U Nemackoj sinteticki castrol se zove RS4T a kod nas R4 Superbike.
NETACNO!!! To su dva razlicita proizvoda, R4 je 10w/50 full synthetic a RS4T je 10w/60 i Polusintetika je verovali ili ne, a ako ne verujete proverite u POLO ili LOUIS katalogu za ovu godinu! :wink: A i pise na kantici RS4T da je polusynth na kraju krajeva...

TACNO!!! Dex, evo deo podataka sa Louisovog sajta, od pre 10 sec:

Vollsynthetisches 4-Takt-Motorenöl

Ili u prevodu Fullsynthetic 4 stroke Motor oil.

I pise 10w-50... Mozda i jesu, mozda nisu dva razlicita proizvoda, ali je i RS4T full sintetika 10w-50

Ko ne veruje nek ode na www.louis.de pa pod Castrol moze da vidi, ja sam sada pokusao sliku te strane da stavim ali nesto ne radi ImageShack!

• Zainteresovan, 585 postova

Svratio sam danas do Mass-a u Custendilskoj i evo vam sta oni imaju makar za nase trziste(jebi ga slika je malo krs)

LRlKf_motul1yb9.th.jpg

Prijatno su me iznenadili sto su mi uz kupljenih litar ulja dali na poklon lepu vrecu bas lepo od njih :wink:

33DMm_motulvreca1yn2.th.jpg

Danas kupih i sipah u svoju crnu neman REPSOL full sith... Cena 1130 dinara po litri... Reko da probam malo, da im pruzim sansu, imaju ljudi neko iskustvo sa motorima :D:D:D

Prvi utusci: boca izgleda ok, sistem za sipanje je do sada naljlepsi koji sam video. Miris fantatican. Napravio sam nekih 25km i menjac radi malo lepse nego sa Castrolom... Sve u svemu za sada sam napaljen 100% na Repsol, a detaljni utisci slede posle predjenih 3 iljde kada ga budem menjao.

P.S. Ti detaljni utisci ce biti kroz koju nedelju, tako da se ne brinete da cete dugo cekati :supz: :supz: :supz:

• Drug član, 1085 postova
  • Motocikl: Beta Xtrainer

U vespu sipam Motul ScooterExpert po Davorovoj preporuci. Motor mi odlièno radi i zadovboljan sam. Cena: 790 (kod Davora, na drugim mestima nešto skuplje)

Trenutno sipam Selenia Moto-expert 15w50 polusintetika, isto se ponasa ko i sva skupa ulja a cena kostanja je celih 450din/litar. i sigurno je or'ginal... :wink:

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Ma bitno je da ne ostanete bez istog..

Ja sam jednom u suzuki dolio citav litar, od dva L, koliko staje u sistem!!!

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Kada sam odradio taj prvi servis sipase mi naravno glupi Mobil. Sada se sve tripujem da ce mi nesto vrisnuti ili poceti da zvekece. Trenutno se tripujem da mi se cuje lanac bregaste, sav sam se nesto istripovao... :?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja