vladica 35 Napisano Jul 12, 2006 Svrati ponekad, 276 postova Lokacija: Niš, SRBIJA Motocikl: DR 650 Prijavi odgovor kao problematičan Umesto toga sleduje ostro kocenje sa pritisnutim kvacilom' date=' za to vreme saltam do druge i onda prvi put pustam kvacilo i kocnicu istovremeno, obicno uz blago dodavanje gasa da zadnji tocak nebi blokirao.[/quote'] Upravo tako, pa valjda niko ne salta iz 5(6) do 2-ge kad nailazi na ostru krivinu a da ne pritisne kocnicu :shock: , to bi vec bilo mucenje i za motor i za menjac. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest diRRty Napisano Jul 12, 2006 Prijavi odgovor kao problematičan JEbiga ovde se vec pominju stilovi voznje.To je po meni deo koji ne umem da objasnim , jednostvano to se desava automatski i o tome ni ne razmisljam.Vozim brzinu koja mi treba , u krivini sam uglavnom u jednoj nize volim zapet motor Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Majstor_kvarisa 957 Napisano Jul 12, 2006 Navigator, 1801 postova Lokacija: Sremska Mitrovica Motocikl: Papričica :) Prijavi odgovor kao problematičan Umesto toga sleduje ostro kocenje sa pritisnutim kvacilom' date=' za to vreme saltam do druge i onda prvi put pustam kvacilo i kocnicu istovremeno, obicno uz blago dodavanje gasa da zadnji tocak nebi blokirao.[/quote'] Upravo tako, pa valjda niko ne salta iz 5(6) do 2-ge kad nailazi na ostru krivinu a da ne pritisne kocnicu :shock: , to bi vec bilo mucenje i za motor i za menjac. A bilo bi i mucenje tom vozacu koji bi verovatno izleteo iz te svoje iznenadne krivine. Verovatno bi usaltao u drugu negde u kanalu . No sto se tice kocenja , kocim svim raspolozivim sredstvima a kvacilo stiskam samo na semaforu i u kratkim intervalima saltanja(ponekad). Mislim da kocenje motorom ne steti tolko motoru koliko moze naskoditi stisnuto kvacilo u nekoj krivinici(cak i bezazlenoj). Kocnice tezim da koristim sto manje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Jul 12, 2006 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Na kraju krajeva i da hoces da jace prikocis, to ne mozes ucinti agregatom. Samo mozes oduzeti gas Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kengur 0 Napisano Jul 12, 2006 Svrati ponekad, 117 postova Lokacija: beograd/SRBIJA Prijavi odgovor kao problematičan Ja kocim uglavnom prednjom i malo agregatom.......Zadnje plocice su mi NOVE...... Ali prosle god sam imao coper 125 kub(4T) i u par prilika sam ga vratio u 2gu na 70kmh da ne bih ispravio krivinu,ali nisam imao prednju........ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Najzli 158 Napisano Jul 12, 2006 Drug član, 1192 postova Lokacija: Bg Motocikl: Dominator Prijavi odgovor kao problematičan U principu, govorimo o razlièitim režimima vožnje. Ne možemo podeliti koèenje na koèenje motorom i koènicama jer su to dva potpuno razlièita pojma. Motorom možemo da vršimo usporavanje, ali nikako ne možemo koèiti. Kod motora koji vrte preko 10K obrtaja, vraæanje iz 5. u 4. brzinu nije ni koæenje, a ni neko preterano usporavanje, jer su to mašine kod kojih je razlika izmeðu brzina veoma mala. Æale, tvoje koèenje i vraæanje iz 4. u 2. brzinu se svodi na ogromno iskustvo i sopstveni stil. Svakako, ne mogu svi vozaèi da poznaju motor na naèin na koji to rade majstori. Endurac, potpuno si u pravu što se tièe jednocilindraša, i upravo te prièe koje imate opovrgavaju moguænost da prièamo o koèenju motorom jer sve zavisi od sluèaja do sluèaja, odnosno od motora do motora, odnosno od vozaèa do vozaèa. najzli Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RSVMillenian 228 Napisano Jul 12, 2006 Drug član, 1140 postova Lokacija: Chicago, IL USA Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675 Prijavi odgovor kao problematičan Vidim da sam otvorio Pandorinu Kutiju sa kocenjem motorom ili ne. Ja prvenstveno kocim kocnicama, uglavnom prednjom a zadnju koristim kada zelim da smanjim brzinu u krivini ako sam usao prebrzo jer nezelim da opteecujem prednji tocak dok je motor u krivini. U slucaju da moram da usporim radi semafora ili neke guzve onda oduzmem gas (neko ce to nazvati kocenje motorom) i polako saltam u nize brzine uz upotrebu kocnice. Nije tacno da saltanje sa visih obrtaja u nizu brzinu neskodi motoru, pre svega habaju se lezajevi radilice, karike, dolazi do sagorevanja ulja, lanac i lancanici su podvrgnuti naglom stresu, lamele i kvacilo su takodje pod velikim obrtnim momentom itd. Ustalom manje vremena treba da se uspori sa kocnicama nego motorom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dexterr 1969 Napisano Jul 12, 2006 Aktivirao se na času, 3277 postova Lokacija: Suburbia, blok 45 Motocikl: 1 Litar Honde Prijavi odgovor kao problematičan Nije tacno da saltanje sa visih obrtaja u nizu brzinu neskodi motoru' date=' pre svega habaju se lezajevi radilice, karike, dolazi do sagorevanja ulja, lanac i lancanici su podvrgnuti naglom stresu, lamele i kvacilo su takodje pod velikim obrtnim momentom itd.[/quote'] E bas bih voleo strucno objasnjenje kako se ovo (i zasto) desava pri kocenju a ne desava pri ubrzanju... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Endurac 958 Napisano Jul 12, 2006 Drug član, 1576 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan Da...slazem se sa Dexom...i obrnuto radi. Naime, osim sto sam internet fanatik, ja sam i fanatik usmenih objasnjenja, pa sam razgovarao sa par mehanicara i u USA svojevremeno i ovde. Evo poslednje oko cega se slaze vecina je paljenje na gurku, poslednji i 105ti koji mi je potvrdio da nema stete za motor, lanac, lancanike niti bilo sta u masini (lezajeve, karike, bregaste, radilicu..itditd) je Kocka, doslovno recima : "pali ga bre na gurku, sam ti vec 5x rekao da nema sta da mu se deesi. I onda mi je objasnio" ... Palio bih ga ja i dalje na gurku (hvala Nesi XX , Pablu i Dexu na jedno 3 guranja i pojasnjenja oko taktike i tehnike) ali mi ga je definitivno bilo zao da se muci kao pašèe:) Moguce je da nagla vektorska opterercenja stete pojedinim delovima, ali ja jednostavno nisam do sada nasao presudan broj misljenja medju strucnjacima o tome da su takva optereæenja nešto što treba izbegavati. Sve strucnije od mog skromnog mišljenja prepuštam momcima kojima je ovo o èemu prièam posao ili struka:) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Jul 13, 2006 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan A pogotovu je extra sledeca scena - lik u Strahinjica Bana ustartovao cupi do jaja, i treba da je vodi na gajbu ili u kosutnjak da slushaju ploce i gledaju dvd-je, i krece da gura motor da upali Naravno, meni bi prijalo malo zagrevanje pred vecernji sport, ali ona bi se nasla u chudu, kao i njene ortakinje koje sve to prate zajedljivim pogledima, a koje su ruznije i zato su ostale da sede u basti i piju tople cokolade koje ce same da plate Al sam uleteo u offfffff Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9962 Napisano Jul 13, 2006 Drug član, 4473 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan Nije tacno da saltanje sa visih obrtaja u nizu brzinu neskodi motoru' date=' pre svega habaju se lezajevi radilice, karike, dolazi do sagorevanja ulja, lanac i lancanici su podvrgnuti naglom stresu, lamele i kvacilo su takodje pod velikim obrtnim momentom itd. Ustalom manje vremena treba da se uspori sa kocnicama nego motorom.[/quote'] Nemogu da se habaju lezajevi radilice ili karike. #1Radilica je oslonjema na 5 kliznih lezajeva kod vecine savremenih motor koji imaju 3 ili 4 cilindra.Znaci radilica se ne pomera gore dole nefo samo levo desni tj. takvo zvani "radilani luft radilce".Isto tako radilice se kom visoko turaznih motora kao sto su 98% danas radjene na jednu meru i samo se skalapa tako sto se stvljenju lezaijeci razlicitih dimenzija ili ti debljine i oznaceni si bojama npr; bela,plava,zelena i crvena........... #2 karike su od krom molija(to je prva kompresiona karica),2 kompresiona karika je od zeljeza,kroma ili opet krom molija zavisi od proizvodjaca i uljna karika je iz tri dela.Cilindri su nikolvani tako da ne dolazi do velikog habanja ako je uljni sistem u redu. Dali ti kocija motorn ili ubrzava ki manijak mozes samo da ostetis lamele ali initrasnjost motor ne s tim da ne lupas u crveno non-stop. Na gurku motor moze da se pali ali steri korpi kvacila i nakon odedjenog vrimena pocne da zvakece ki neka kanta Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pedriic 1 Napisano Avgust 6, 2006 Svrati ponekad, 436 postova Lokacija: BGD Prijavi odgovor kao problematičan Kada kocis motorom ulje i 'voda'(ako je ima) cirkulisu istom brzinom kao na punom gasu, ali izostaje eksplozija koja greje! Ako meni ne verujete, pitajte ljude koji vuku kamp kucice na more ili kamiondzije koji vuku ceo zivot za sobom 25 tona kojecega. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pedriic 1 Napisano Avgust 6, 2006 Svrati ponekad, 436 postova Lokacija: BGD Prijavi odgovor kao problematičan Ne vazi za 2T, zato varburg i trabant imaju tzv. frajlauf!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vecicrnogorac 48 Napisano Avgust 7, 2006 Zainteresovan, 681 postova Lokacija: Podgorica - MNE Motocikl: BMW S1000XR Prijavi odgovor kao problematičan pri normalnoj voznji skoro kocnice i ne koristim. totalno je druga prica kad ostrije vozim. naravno da koristim kocine, prednju najvise, ali kocenje motorom je nezaobilazno... kao sto je Cale objasnio u svom postu, ponekad iz 6te u 3cu prebacim ali uz kocenje kocnicama pa onda nek sam motor bude napet i da me moze izvuc iz krivine jer u velikim obrtajima... nisam neki poznavalac masina, ali uvijek sam koristio sami motor za kocenje pored normalnih kocnica Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojan80 11 Napisano Avgust 24, 2006 U prolazu, 50 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Kocenje motorom koristim svakodnevno i pri svakom kocenju ili pustanju gasa - to kod mene ide automatski - ipak je to gilera!!! :skuter: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...