Evil_Zo 9 Napisano Septembar 23, 2008 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Ok, ajd sad jedno pitanje Zamenim ulje, ne vozim zimi... I na prolece opet menjam ulje? ne moras to da radis. koliko vidim, ti vozis skuter, samo na pocetku svake sezone zamijeni ulje i miran si. Sipaj dobro (skupo ) ulje i nema da brines. Uostalom, prati kako ti kaze servisna knjizica i na tu kilometrazu mijenjaj, mani se corava posla. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RS 132 Napisano Septembar 23, 2008 Safety bike, 954 postova Lokacija: Beograd - Cerak Motocikl: nekad RS250 i AA500 Prijavi odgovor kao problematičan Ok, ajd sad jedno pitanje Zamenim ulje, ne vozim zimi... I na prolece opet menjam ulje? ne moras to da radis. koliko vidim, ti vozis skuter, samo na pocetku svake sezone zamijeni ulje i miran si. Sipaj dobro (skupo ) ulje i nema da brines. Uostalom, prati kako ti kaze servisna knjizica i na tu kilometrazu mijenjaj, mani se corava posla. Jeste, skutercic vozim. Imam ja na njemu multidisplej koji me upozorava koliko ima do zamene ulja. Znam da je prethodni vlasnik sipao MOTUL u njega , pa bih i ja nastavio. Pozdrav i hvala. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m900 227 Napisano Septembar 23, 2008 Zainteresovan, 537 postova Lokacija: Virovitica Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing Prijavi odgovor kao problematičan ja sam vozio kawu 900 a ulje mi je bilo silkolene 15 w50 stajalo je u njemu citavu zimu do proleca , posto nisam nista bio presao sa njim vozio sam i leto da bi motor u avgustu prodimio i povecao potrosnju . obje bregaste su pocele da gube cementaciju kao neki osip, i u servisu u dubrovniku na babinom kuku rekli su mi da je ulje krivac. i objasnili su mi kako se menja u nasem podneblju gde ima dosta vlage zimi. A reci ti meni jesi li ga palio zimi , ono da se malo zagrije i prolaufa? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Abi 2079 Napisano Septembar 24, 2008 Drug član, 1124 postova Lokacija: Svuda po malo Motocikl: Lep Prijavi odgovor kao problematičan . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackbite 7 Napisano Septembar 24, 2008 Drug član, 2265 postova Lokacija: Stara Pazova Prijavi odgovor kao problematičan U nekom uputstvu sam procitao jednom prilikom da je pozeljno kada se masina ne koristi duzi vremenski period, pozeljno skinuti svecicu, sipati u cilindar kasiku - dve ulja, zaverglati par puta i onda zavrnuti svecicu, kako bi se sprecila unutrasnja korozija. @BRACO Znaci li to da ukoliko vec nije pozeljno paliti neko vreme, da nije losa praksa s'vremena na vreme zaverglati par puta? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
g-tec 9 Napisano Septembar 24, 2008 Svrati ponekad, 276 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XT660R Prijavi odgovor kao problematičan ja sam vozio kawu 900 a ulje mi je bilo silkolene 15 w50 stajalo je u njemu citavu zimu do proleca , posto nisam nista bio presao sa njim vozio sam i leto da bi motor u avgustu prodimio i povecao potrosnju . obje bregaste su pocele da gube cementaciju kao neki osip, i u servisu u dubrovniku na babinom kuku rekli su mi da je ulje krivac. i objasnili su mi kako se menja u nasem podneblju gde ima dosta vlage zimi. A reci ti meni jesi li ga palio zimi , ono da se malo zagrije i prolaufa? Jel po tebi treba paliti motor barem jednom mesecno preko zime? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m900 227 Napisano Septembar 25, 2008 Zainteresovan, 537 postova Lokacija: Virovitica Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing Prijavi odgovor kao problematičan ja sam vozio kawu 900 a ulje mi je bilo silkolene 15 w50 stajalo je u njemu citavu zimu do proleca , posto nisam nista bio presao sa njim vozio sam i leto da bi motor u avgustu prodimio i povecao potrosnju . obje bregaste su pocele da gube cementaciju kao neki osip, i u servisu u dubrovniku na babinom kuku rekli su mi da je ulje krivac. i objasnili su mi kako se menja u nasem podneblju gde ima dosta vlage zimi. A reci ti meni jesi li ga palio zimi , ono da se malo zagrije i prolaufa? Jel po tebi treba paliti motor barem jednom mesecno preko zime? samo ako ga misliš voziti preko 20-30 kilometara inače NE Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dane@ 98 Napisano Septembar 25, 2008 Drug član, 1777 postova Lokacija: Sibir Prijavi odgovor kao problematičan ja sam vozio kawu 900 a ulje mi je bilo silkolene 15 w50 stajalo je u njemu citavu zimu do proleca , posto nisam nista bio presao sa njim vozio sam i leto da bi motor u avgustu prodimio i povecao potrosnju . obje bregaste su pocele da gube cementaciju kao neki osip, i u servisu u dubrovniku na babinom kuku rekli su mi da je ulje krivac. i objasnili su mi kako se menja u nasem podneblju gde ima dosta vlage zimi. A reci ti meni jesi li ga palio zimi , ono da se malo zagrije i prolaufa? Jel po tebi treba paliti motor barem jednom mesecno preko zime? O covece, pa koliko sam ti puta rekao da NE TREBA!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
El Muerte 355 Napisano Septembar 25, 2008 Svrati ponekad, 474 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XV 250 Prijavi odgovor kao problematičan O covece, pa koliko sam ti puta rekao da NE TREBA!!! Citao sam onaj post...pa sam bio potpuno rastrgan izmedju 2 razlicita mishljanja i onda sam pitao za savet burazera koji je mehanicar oko15-tak godina vec. On kaze da je STROGO PREPORUCLJIVO, da se na svakih mesec-dva zimi kada se motor ne vozi, tamo gde su svecice, spricem sipa malo ulja, jer vremenom od stajanja ulje jednostavno se slije i prilikom prvog paljenja, klipovi rade na suvo ! Kaze da je imao gomilu situacija da se motorima koji se nisu palili preko zime....osushe i zapeku karike.Znaci stete kda upalish.....bolje da ne spominjem. SUSTINA : Na mesec-dva sipati ulje u rupicu gde su svecice, vratiti svecice i pustiti motor da radi 5 -10 minuta i to je to. Medjutim ako ste izvadili akumulator i motor stoji na dizalici onda mozete samo sipati ulje i okrenuti tocak, da klipovi naprave nekoliko ciklusa kako bi se podmazali. Ovo je kranje pozeljno i sprecava propadanje motora. Jeste ima kondenzovanja kao sto kolega gore kaze prilikom rada itd.....ali ovo je situacija gde moramo birati manje od 2 zla: isparenje ili da motor na pocetku paljenja radi na suvo !!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dane@ 98 Napisano Septembar 25, 2008 Drug član, 1777 postova Lokacija: Sibir Prijavi odgovor kao problematičan To dolivanje ulja ima smisla, i da se pokrenu malo klipovi okretanjem tocka ili direktno sa srafom na radilici. Paljenje, opet cu reci moje misljenje, moze samo da steti. Motor se pali samo kada se vozi... Nije jedini problem prljanje ulja. Prilikom rada u leru, a narocito kada motor nije na radnoj temperaturi, slab je protok vazduha i stvara se veca kolicina cadji (i jos ko zna cega, kada temperatura nije dovoljna i protok vazduha) i to se talozi svuda. Kada se motor zagreje i krene lepo da se obrce pod opterecenjem, to sve lepo sagoreva i izbacuje se napolje. A kada se samo upali motor ta cadj (i kiseline koje nastaju u prvim trenucima rada motora) se talozi i stvrdnjava prilikom hladjenja... Znas kako je auspuh cadzjav kada vozis po gradu, a kad izadjes iz grada pa ga malo cepas, on dobije finu krem boju... ATF ulje ima sposobnost da rastvara cadj. Ja sam predprosle zime moje cilindre i ventile drzao potopljenim u ATF ulju, i jednom nedeljno ih malo provrteo pomocu srafa na radilici Tako da ako neko se brine da ce motor da mu ostane bez zastite ulja i oce da ga upali na 10 sec da pomesa ulje, nek lepo skine jedan sraf i okrene radilucu par puta i eto mu (1minut posla). Jos kapne par kapi ulja direkt u cilindre i sigurno je miran... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
El Muerte 355 Napisano Septembar 25, 2008 Svrati ponekad, 474 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XV 250 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sa tim nemam toliko brige Prvo, koristim samo najskuplja sinteticka ulja, a drugo, posto je motor na platformi podignut, ubacim ga u brzinu i pustim da radi 10-tak minuta Znaci isto kao da ga vozim .....a posto je zima....on lepo uvlaci svez hladan vazduh koji mu prija Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2034 Napisano Septembar 25, 2008 Teoreticar ..., 12116 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Ja sa tim nemam toliko brige Prvo, koristim samo najskuplja sinteticka ulja, a drugo, posto je motor na platform podignut od zemljei, ubacim ga u brzinu i pustim da radi 10-tak minuta Znaci isto kao da ga vozim .....a posto je zima....on lepo uvlaci svez hladan vazduh koji mu prija Davno nekad u slovenackoj reviji Automagazin preneli su rezultate istrazivanja obavljenog u Nemackoj. Nemci su utvrdili da se 98% svih ostecenja na motoru napravi u prva dva minuta rada. Sve ostale stotine hiljada kilometara su spakovane u ona preostala 2%. Takodje, receno je da se motor bez potrebe ne pali, i da za slucaj dugog stojanja treba sipati malo ulja kroz otvor svecice. Potom je dovoljno jednom u par meseci okrenuti motor bez paljenja. El Muerte, tvoj je motor i mozes da mu radis sta zelis. Ali tim zimskim paljenjem ga teras upravo u ona dva kobna minuta. Zbog cega?? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dane@ 98 Napisano Septembar 25, 2008 Drug član, 1777 postova Lokacija: Sibir Prijavi odgovor kao problematičan Tih 10 minuta samo steta... Motor mora da se vozi, jer je projektovan da radi pod opterecenjem, i karike zaptivaju pod opterecenjem... Mislim da ti to sto ga pustas u leru da radi preko zime po 10 minuta donosi mnogo vise stete nego sto ti koristi donosi skupo sinteticko ulje! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxi 742 Napisano Septembar 25, 2008 Drug član, 1738 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kilo Smor L8 Prijavi odgovor kao problematičan receno je da se motor bez potrebe ne pali, i da za slucaj dugog stojanja treba sipati malo ulja kroz otvor svecice. Potom je dovoljno jednom u par meseci okrenuti motor bez paljenja. Aj nama operisanim od mehanike malo objasnjenja tj pojasnjenja ;D Ispravite me ako gresim: za zimske dane NE VOZENJA motora, napunim rezervoar do vrha, izvadim akumulator, odvrnem svecicu i sipam kasiku ulja u otvor za istu (jel vracam svecicu ili ne i u kom vremeskom intervalu dolivam ulje? Sta se misli pod okretanjem motora, da se pogura malo u krug ili na neki drugi nacin ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
El Muerte 355 Napisano Septembar 25, 2008 Svrati ponekad, 474 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XV 250 Prijavi odgovor kao problematičan Pa vidi ovako.....zasita sam u nedoumici.....ali sve ovo i radim onako kako su mi stariji i iskusniji govorili......koji uz svo postovnaje imaju dosta iskustva + misljanje mehanicara. Ja ga ne upalim i ugasim. Dolijem ulje.....okrenem malo tocak da se ulje rasporedi, zatim upalim motor i pustim ga da radi neko vreme, da se valjano ugreju svi delovi. Apsolutno isti djavo kao da sam ga izneo napolje i provozao na zimi 10-15 minuta (mada se i to deshavalo ).Samo sto ovde ne sedim na njemu, ubacim ga u brzinu i on vergla, vergla a pri kraju kada se bas ugreje kako treba, dodam mu malo gasa da izbaci sve iz sebe.Zatim ga ugasim...kada se ohladi, ponovo dolijem ulje u klip i ostavim do sledecih mesec-dva ako bude potrebe. Ne znam ali ova "nova istrazivanjima" mi ne piju vodu..narocito sto ima mnogih prekaljenih veterana koji se ne salzu sa tim......... U svakom slucaju,ako dugo stoji.... benzin se natalozi. Ulje takodje a to je mnogo gore kada ga kad pocne sezona upalish da se motor ugreje na 5 minuta kako bi promenio staro ulje i stavio novo. Znaci to je gore kada ga ti upalis na pocetku sezone nego ja na pola zime zar ne ??? Jer kao sto rekoh....benzin i ulje se u mom slucaju nije toliko sleglo i "oksidisalo" i karike su jos "sveze". Ne vidim tu onda neku razliku.........nisam pametan........ovo je bas paradoks... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dane@ 98 Napisano Septembar 25, 2008 Drug član, 1777 postova Lokacija: Sibir Prijavi odgovor kao problematičan Ogromna je razlika kada motor radi u mestu i kada se vozi, tako da nije isti djavo... Gde se benzin natalozi?!? Uvek odvrnes srafove i pustis gorivo da iscuri iz loncica od karbova, tako da goriva nema nigde. A onaj "natalozeni" benzin iz rezervoara mozes uvek da prospes i sipas frisak! Ja kada menjam ulje pred pocetak sezone ga ne grejem, nego samo odvrnem sraf i ispustim ulje. Sipam novo ulje, i verglam u prazno dok se lampica za ulje ne ugasi i onda verglam jos malo. Tada su svi delovi podmazani sa novim friskim uljem, i onda palim motor i idem u voznju Poenta je, povremeno startovanje motora, bez voznje, da "promulja ulje" tokom zime je stetno. Nemam nameru vise da ubedjujem ni tebe niti bilo koga drugoga, ovo je moje misljenje,a to tamo je tvoj motor, pa ti premeri sta ti mislis da je najbolje za njega i tebe Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
El Muerte 355 Napisano Septembar 25, 2008 Svrati ponekad, 474 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XV 250 Prijavi odgovor kao problematičan Ali ajde jednu samo stvar...kakva je razlika kada motor okrece tockove na putu ili u vazduhu....osim sto ja ne sedim na njemu i dodatno ga ne opterecujem..... Zato kazem da je to isti djavo kao da ga vozim..........sa izuzetkom, sto ja ne sedim na njemu ;D Milslim...niko se ne raspravlja ovde niti ubedjuje .........samo sakupljam iskustvo sa svih strana......ali problem je sto cujem potpuno razlicita mishljenja.......i ne znam sta je pametnije..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Septembar 25, 2008 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan ^ Pod 1. drugacije se hladi!... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
El Muerte 355 Napisano Septembar 25, 2008 Svrati ponekad, 474 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XV 250 Prijavi odgovor kao problematičan ^ Pod 1. drugacije se hladi!... Tu si potpuno u pravu....medjutim..ako se uzme u obzir da se radi o zimi i temperaturama od 0 do 2 stepena, zar ledeni vazduh nije dovoljan ???? Zar nije rad u mestu na veoma hladnom vazduhu ekvivalent kao kada bi ga vozio na recimo na prolecnih 10 C ??? Nemojte zameriti ljudi...zelim sto vishe cinjenica da pokupim pa zato se raspitujem oko gomile sitnica..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Septembar 25, 2008 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Evo šta kaže uputstvo za Fazer kako se motor skladišti na duže vreme. - napuniti rezervoar benzinom i dodati stabilizator (ako se može nabaviti) - skinuti kablove svećice - sipati po kašičicu motornog ulja u svaki otvor za svećicu - vratiti kablove na svećice i staviti svećice na glavu motora tako da imaju uzemljenje - izverglati nekoliko puta u prazno kako bi ulje podmazalo cilindre - vratiti svećice i kablove na mesto - podmazati sve sajle i zglobove ručica, nožica i slično - proveriti pritisak u gumama i podići motor tako da točkovi ne dodiruju zemlju (alternativno svakog meseca po malo okrenuti točkove kako guma ne bi ležala na istom mestu) - začepiti auspuh najlonom da ne bi ulazila vlaga - skinuti akumulator i napuniti ga, odložiti ga na hladno i suvo mesto (od 0 do 30 stepeni) i jednom mesečno ga dopuniti Znači, nigde ne piše da treba zameniti ulje. Ja ulje takođe menjam na proleće, kada počnu prve vožnje, mada prvo ugrejem ulje pre ispuštanja, neće mu faliti što malo radi sa starim uljem, jer će se isto bolje iscediti kada se zagreje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dane@ 98 Napisano Septembar 25, 2008 Drug član, 1777 postova Lokacija: Sibir Prijavi odgovor kao problematičan Ali ajde jednu samo stvar...kakva je razlika kada motor okrece tockove na putu ili u vazduhu....osim sto ja ne sedim na njemu i dodatno ga ne opterecujem..... Zato kazem da je to isti djavo kao da ga vozim..........sa izuzetkom, sto ja ne sedim na njemu ;D Milslim...niko se ne raspravlja ovde niti ubedjuje .........samo sakupljam iskustvo sa svih strana......ali problem je sto cujem potpuno razlicita mishljenja.......i ne znam sta je pametnije..... Izmedju ostalog, motor nema nikakav otpor, tj vrti u prazno. To dal su tockovi u vazduhu ili ti je motor u leru ti dodje na isto! Tako da se tvoje pitanje svodi kakva je razlika kada motor radi u leru ili kada se krece... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
El Muerte 355 Napisano Septembar 25, 2008 Svrati ponekad, 474 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XV 250 Prijavi odgovor kao problematičan Izmedju ostalog, motor nema nikakav otpor, tj vrti u prazno. To dal su tockovi u vazduhu ili ti je motor u leru ti dodje na isto! Tako da se tvoje pitanje svodi kakva je razlika kada motor radi u leru ili kada se krece... Ne zameri molim te kolega...ali.....ja konstantno podvalcim...da moj mootor NE RADI U LERU, nego je ubacen u brzinu, samo sto je u vazduhu. Naravno da ima otpora...ima otpor selokupne, mashine, otpor kvachila i pogonskog lanchanika.......znaci definitivno ovo ne bih mogao porediti sa radom u leru... Jedina razlika izmedju voznje i ovog rada je u kolicini otpora.......moja masa +masa motora....ali otpor samog agregata i prenosa je prisutan. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Septembar 25, 2008 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Izmedju ostalog, motor nema nikakav otpor, tj vrti u prazno. To dal su tockovi u vazduhu ili ti je motor u leru ti dodje na isto! Tako da se tvoje pitanje svodi kakva je razlika kada motor radi u leru ili kada se krece... Ne zameri molim te kolega...ali.....ja konstantno podvalcim...da moj mootor NE RADI U LERU, nego je ubacen u brzinu, samo sto je u vazduhu. Naravno da ima otpora...ima otpor selokupne, mashine, otpor kvachila i pogonskog lanchanika.......znaci definitivno ovo ne bih mogao porediti sa radom u leru... Jedina razlika izmedju voznje i ovog rada je u kolicini otpora.......moja masa +masa motora....ali otpor samog agregata i prenosa je prisutan. Taj otpor o kojem ti pricas se u masinstvu smatra zanemarljivim. Opterecenje je pravi izraz koji ovdje treba koristiti. Dakle, agregatu je potrebno vece opterecenje kao i promjena opterecenja. Otpor u osovinama mjenjaca, spojnice i tockova je tu zaista zanemarljiv i apsolutno se moze porediti sa radom u leru tj. iskljucenim prenosom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m900 227 Napisano Septembar 25, 2008 Zainteresovan, 537 postova Lokacija: Virovitica Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing Prijavi odgovor kao problematičan SUSTINA : Medjutim ako ste izvadili akumulator i motor stoji na dizalici onda mozete samo sipati ulje i okrenuti tocak, da klipovi naprave nekoliko ciklusa kako bi se podmazali. Jedina prihvatljiva tvrdnja u svim tvojim postovima o hibernaciji . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa bg 0 Napisano Septembar 26, 2008 U prolazu, 90 postova Lokacija: BGD Prijavi odgovor kao problematičan Meni motor tokom zime stoji u toploj garazi, tako da ovih dana menjam ulje i nemam nameru da ga menjam na prolece, na pocetku sledece sezone. Vek trajanja ulja po otvaranju ambalaze je 1 godina ili predjena deklarisana kilometraza (uvek gledam da menjam na nizoj kilometrazi). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...