Jump to content

Moto Zajednica

Dva problema

Recommended Posts

• Zainteresovan, 612 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 750F; Yamaha TDR125R; Sprint GRIZZY 125 ; CZ 175 iz 1972

Na mom suzukiju gsx 660 f imam dva problema sa kocnicama. Cini mi se da mi je jedan prednji disk malo iskrivljen jer ceo sistem za kocenje kada vozim ide levo desno, mada  posle voznje nije zagrejan. Kada  podinem prednji  tocak i  kada ga rucno okrenem okrene se dva kruga i stane. Koliko otprilike bi trebao da se okrene kada se rucno okrene. I drugo, kada zakocim zadnjom kocnicom cuje se pistanje mada cini mi se da paknovi nisu istroseni pa me interesuje sta da uradim da se ne cuje to pistanje.

Pozdrav

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1261 postova

Na mom suzukiju gsx 660 f imam dva problema sa kocnicama. Cini mi se da mi je jedan prednji disk malo iskrivljen jer ceo sistem za kocenje kada vozim ide levo desno, mada  posle voznje nije zagrejan. Kada  podinem prednji  tocak i  kada ga rucno okrenem okrene se dva kruga i stane. Koliko otprilike bi trebao da se okrene kada se rucno okrene. I drugo, kada zakocim zadnjom kocnicom cuje se pistanje mada cini mi se da paknovi nisu istroseni pa me interesuje sta da uradim da se ne cuje to pistanje.

Pozdrav

Ako je u pitanju noviji model sa buljavim farovima, on ima plivajuće diskove te može da malko šeta disk do voziš, pogotovo ako je dobio luft u nitnama. Da ti je kriv disk to bi se osetilo na kočenju , ponašao bi se kao da ima vazduha u sistemu, odn. prvi pritisak na polugicu kočnice bi bio ćorak (dok klipovi ne stisnu pločice do diska koji ih je bacanjem razmakao) a naredni savim korektan.

Zadnji disk prekontroliši kao i kandže, pošto se redje koriste?????razradi klipove u zadnjoj kandži i promeni pločice (moguće da su se skamenile od starosti)

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

@BGrujic

U profilu ti piše GSX-F 600, a u postu 660, koji je od ta dva? Tj. 600 ili 650?

Ako je u pitanju noviji model sa buljavim farovima, on ima plivajuće diskove te može da malko šeta disk do voziš

Nisam siguran, ali ne verujem da ovaj motor ima plivajuće diskove. Nema on dovoljno snage da bi mu stavili vrhunske kočnice. Pre će biti da je kriv disk i da ga treba zameniti. Koje godište je motor?

Cini mi se da mi je jedan prednji disk malo iskrivljen jer ceo sistem za kocenje kada vozim ide levo desno, mada  posle voznje nije zagrejan. Kada  podinem prednji  tocak i  kada ga rucno okrenem okrene se dva kruga i stane. Koliko otprilike bi trebao da se okrene kada se rucno okrene.

Kod mene na praktično novoj Yamahi se možda okrene i manje od toga, ali to nije bitno. Podigni prednji kraj na štender ili se nekako snađi ako nemaš centralnu nogaru, stavi neki predmet na viljušku u pravcu diska i gotovo ga prisloni na disk i onda okreći i vidi da li disk šeta ili ne, odnosno da li se udaljava i približava ovom predmetu (štapič recimo) ili je konstantno na istom rastojanju.

kada zakocim zadnjom kocnicom cuje se pistanje mada cini mi se da paknovi nisu istroseni pa me interesuje sta da uradim da se ne cuje to pistanje.

Misliš na pločice? Koliko su debele? Mislim na kočioni sloj. Pokušaj da malo iskočiš motor, dakle malo duže kočenje zadnjom, ali nemoj da preteraš pa da te pretekne zadnji točak  ;D

Mogu da budu i loše pločice, ako je neka bezveze marka.

Greskom sam napisao 660. Imam gsx 600f i mislim da ima plivajuce kocnice jer se ceo sistem pomera levo desno, to pomeranje je malo oko 2mm. i jos nesto, istina je da diskovi imaju malo pomeranje tamo gde su nitne, ima li za to leka. Zadnju kocnicu skidam danas da vidim sta je.

Hvala na odgovorima.

Pozdrav.

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Imam gsx 600f i mislim da ima plivajuce kocnice jer se ceo sistem pomera levo desno, to pomeranje je malo oko 2mm. i jos nesto, istina je da diskovi imaju malo pomeranje tamo gde su nitne, ima li za to leka.

Plivajući diskovi i treba da rade u nitnama baš tako kao što kažeš.

• Drug član, 4488 postova
  • Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори

ako ti je kriv disk i bio to polu plivajuci,plivajuci ili kruti kocnica ce da se ponasa ovako;

U pocetku voznje dok kocnice nisu jos zagrejane osetices blago pulsiranje rucice prednje kocnice,a sto se vise vozis i vise koristis kocnisu to pulsiranje ce biti sve vece.Samo kruti disk tj. kocioni disk koji je izliven iz jendog komada moze da potisne klipove u kocionim klestima,pa tako pri kocenu prvi stisak rucice je prazan hod tj. kocnica ne radi uopste(u ovom slucaju treba stisnuti kocnicu minimalno dva puta da bi dobio neku efikasnost).Sa polu plivajucim i plivajucim diskovima samo moze da rucica kocnica pulsira i kad se dobro zagreja kocnica da prednja viljuska pri kocenju pocimlje da se sabija.U stvari prednja viljuska ide dole,gore i to je vemo neprijatan osecaj i veroma opasno za voznju

Motor normalno koci (dobro) i nista se ne oseca na rucici kocnice, ali levi kocioni sistem se pokece lavo desno dok se to ne vidi na desnom. Posto se razlicito ponasaju interesuje me sta je sa levim.

• Drug član, 4488 postova
  • Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори

Motor normalno koci (dobro) i nista se ne oseca na rucici kocnice, ali levi kocioni sistem se pokece lavo desno dok se to ne vidi na desnom. Posto se razlicito ponasaju interesuje me sta je sa levim.

po tvojim recima ti imas plivajuca kociona klesta na motoru.Ona rade na principu sto imaju dva bolcena na kojima se pomeraju levo desno.Znaci imas nosac koji ima jedna bolcen i sraf koji se zasrafi sa klestima kao drugi bolcen.Izmedju klesta i nosaca klesta imas dve male mazeten koje ne dozvoljavaju da prasina i bilo kakva prljavstina dodje u dodir sa oba bolcena.Najverovatnije je da ti su na desnoj strani oba bolcena suva tj. trebaju da se podmazu mascu i sve ce biti u redu.

A to za plocice sto ti cvile ili skripe to ti je do matrijala od kojeg su napravljene.Isto postoji mogucnos ako si vozio po kisi da se nakupilo prljavstine pa se kociono klip ne vraca dovoljno nazad.

• Drug član, 1261 postova

Greskom sam napisao 660. Imam gsx 600f i mislim da ima plivajuce kocnice jer se ceo sistem pomera levo desno, to pomeranje je malo oko 2mm. i jos nesto, istina je da diskovi imaju malo pomeranje tamo gde su nitne, ima li za to leka. Zadnju kocnicu skidam danas da vidim sta je.

Hvala na odgovorima.

Pozdrav.

Napiši nam godište motora, pošto nas dovodiš u zabludu. Gsx600f do 1998 godine mislim, je imao plivajuće kandže a od tada plivajuće diskove. Dva u suštini srodna a li različita sistema. Pošto si pomenuo nitne na diskovima predpostavljam da je ovaj noviji tip motorcikla, odn sa plivajućim diskovima. Ako motor koči normalno najverovatnije su ti se pojele nitne na diskovima te ti je disk dobio više lufte nego što treba pa malo ševrlja, ali to ćeš utvrditi lako, sam disk okreni oko svoje ose i ako se čuje bili šta onda si dobio prevelik luft u nitnama. Dakle ne sme da zvecka i lupka. To što ti se jedan ponaša drugačije od drugog je normalno, jedan je malo više pojeden,

Motor je 1999 godste. Moze li neko da objasni kakva je svrha plivajucih diskiva za plivajuce kandze mi je jasno - e sad neznam sta ovaj moj motor ima, ustvari ima sigurno plivajuce kandze jer ustvari one idu levo desno (samo desna)

Pozdrav

• Zainteresovan, 647 postova
  • Motocikl: ZXR 750 R

Ima 3 vrste diskova:

1-Fiksni uglavnom se koristi na zadnjoj kocnici i iz komada je bez ikakvih nitni

2-Poluplivajuci koji se uglavnom koriste  kod svih motora na prednjim kocnicama i kod najnovijih motora i modela ti diskovi su dosta jako zanitovani ali im nitne dozvoljavaju minimalna pomeranja

3-Plivajuci diskovi se uglavnom koriste u moto sportu oni imaju neso nalik na nitne (zovu se inace floteri i mogu se rastaviti) koje im dovoljava pomeranja od nekih 2-3mm levo desno i napred nazad

Disk se tokom kocenja greje i materijal se pri tome zagreva i dolazi do minimalnih deformacija (uvijanja) samog diska.Poluplivajuci disk radi malo na nitnama i tokom kocenja njega plocice uvek ravnomerno mogu pritiskati,iako se malo "deformisao" ,zato sto mu nitne dozvoljavaju da izjednaci tu deformaciju i lepo ulazi u plocice.Sa plivajucim diskom je isto tako samo sto na trkama dolazi do vecih zagrevanja/deformacija pa je zato i taj zazor na nitnama ostavljen veci.Kad bi imao napred fiksne diskove oni bi se od grejanja deformisali malo i nebi ulazili Lepo u plocice sto znaci  rucica kocnice pri kocenju "pulsirala" a komlet "prednjica" motora bi tresla i cimala na sve strane.

Samo kruti disk tj. kocioni disk koji je izliven iz jendog komada moze da potisne klipove u kocionim klestima,pa tako pri kocenu prvi stisak rucice je prazan hod tj. kocnica ne radi uopste(u ovom slucaju treba stisnuti kocnicu minimalno dva puta da bi dobio neku efikasnost)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja