Jump to content

Moto Zajednica

Edukacija - "Ulja"

Recommended Posts

• Zainteresovan, 904 postova
  • Motocikl: SUZUKI V- STROM

Duzan sam da se ispravim.Malo sam "chachkao" i nasao originalnu ambalazu Motul 300v double ester full sintetic 15w-50 ,motornog ulja.Na Motul sajtu nema ovoga ali na ambalazi stoji da i ovo ulje daje maksimum i za agregat kao i za menjac.

Evo drzim ambalazu i prekucavam tekst:

"Maximum power and protection.4-stroke racing lubricant with double ester technology designed for "Factory teams".Optimum shear resistance for long lasting engine and gearbox protection.Perfectly balanced,Friction modified for extra power,reduced wear and excellent wet clutch performance....."

Tako da minerlno ulje i polusintetika,barem sudeci po Motulu,nema prednost u odnosu na punu sintetiku kad je u pitanju odnos dugotrajnosti kvacila i menjacha.

Eto odgovora da je puna sintetika bolja opcija za agregate.

A koji viskozitet ulja  kupovati je,po meni,bitan u odnosu na nacin voznje,klimu i starost agregata.Za nas,sa novim motorciklima u umerenoj klimi posao zavrsava 10w-40 pa i 15w-50 a barem sudeci po tablici koju prilazu prozivodjaci motorcikla.To je moje misljenje za ovih 10-ak dana chitanja i proucavanja ove problematike na internetu.

post-3824-12879005734812_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 537 postova
  • Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing

Hajde dok si raspolozen odgovori mi sta je meni najbolje da sipam :)

U pitanju je fzr1000 sa nekih 25 000km ali 100%

Dosad sam sipao motul 300 full sintetic(to nesto double ester)

U njemackoj u yamahinom servisu su mi rekli da sipam u taj motor malo "deblje" ulje tj 20-* i rekli su mi da taj model inace jede malo vise ulja.

E sad kad se vozim ovuda loko i krace relacije na par stotina km se vidi da je malo opao nivo dok recimo na relaciji od 250-300km se nevidi na oku da je imalo opao nivo.Da i tih 250-300km nema razlike da li vozio sa grupom lagano ili sam 8-9-10 000 obrtaja jos nije zatrebalo dosuti mada uvijek ponesem nek se nadje :)

Mislim da nemaš potrebe ništa mijenjati jer koristiš najbolju formulaciju koju motoru možeš dati , a što se tiče potrošnje u lokalu kod Yamahe je to normalno u stani -kreni režimu , a vidiš da ti je pod opterećenjem u dužim turama OK .

A sta se desi kad se sipa lose ulje?Kako se to manifestuje jel motor pocne da trosi ulje pa se cesto mora dolivati ili sta?

Korištenje motornih ulja slabije ili neadekvatne kvalitete može i ne mora odmah pokazati rezultate tj.motor može raditi sasvim normalno , ali dugoročno , garantirano skraćuje vijek trajanja motora kroz pojačano trošenje i onečišćenje.

To m900

Sta mi preporucujes za stare vazdusare. Masine sredjene, voznja po PS-u.

Jedni vicu samo mineralno, drugi full sintetika.

Za cijelu godinu 10w40 polu ili fullsint ( za četverocilindraše) , samo po ljetu 15w50 polu ili fullsint , a za jedno i dvocilindraše ne ispod 15w-X .

Generalno , ako je u pitanju normalna vožnja polusintetika odlično odrađuje posao .

Zaboravi mineralna ulja , kraće traju i manje daju  ;D

• Drug član, 2288 postova
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

druže, primjetio sam dana dosta ulja za motore ( castrol npr) ne piše dali su full synt ili polu sintetika.... kako to onda znati ?

druže, primjetio sam dana dosta ulja za motore ( castrol npr) ne piše dali su full synt ili polu sintetika.... kako to onda znati ?

Ako im ti nisi vrijedan točne informacije , nisu ni oni vrijedni tvoje love  ;D

• Drug član, 2288 postova
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

e jeb' se ...  :P

recimo castrol GP 20w50 actevo .... mislim da je to minerala, ali nisam siguran ...

• Drug član, 1777 postova

Ovo je ono sto sam ja nasao na netu u vezi sa tom tematikom.

In the late 1990s, Castrol started selling an oil made from Group III base oil and called it SynTec Full Synthetic. Mobil sued Castrol, asserting that this oil was not synthetic, but simply a highly refined petroleum oil, and therefore it was false advertising to call it synthetic. In 1999, Mobil lost their lawsuit. It was decided that the word "synthetic" was a marketing term and referred to properties, not to production methods or ingredients. Castrol continues to make SynTec out of Group III base oils, that is highly purified mineral oil with most all of the cockroach bits removed.

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 631 postova
  • Motocikl: crf 1000

Kod Ipone-a zanimljiv proizvod:

Road twin

15W50 synthesis

Semi-synthetic lubricant formulated specially for V engines, delivering power and torque at low engine revs.

Advantages :

-15W50 viscosity grade means that the same oil can be used for the engine block and primary transmission, even when separate.

-Grade reduces oil consumption and offers good stability at high revs.

V-twins, and large capacity engines in general, do not cool down efficiently. This can be improved by a suitable lubricant. The product's excellent shear stability also ensures better tolerance of increased piston pressure

e jeb' se ...  :P

recimo castrol GP 20w50 actevo .... mislim da je to minerala, ali nisam siguran ...

castrol GP 20w50 actevo je minerala

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja